Top 10 străzi și drumuri bizare

Unele străzi ies în evidență prin frumusețea sau istoria – ciudățeniile sau misterele lor. Iată o listă cu străzi și drumuri unice în lume.

Intersecția Judge Harry Pregerson – Los Angeles

Cea mai complicată transbordare rutieră din ume

Cea-mai-complicata-transbordare-rutiera-din-lume-Intersectia-Judge-Harry-Pregerson-Los-Angeles

Punctul de transbordare rutieră Judge Harry Pregerson este situat în Los Angeles, California, și reprezintă una dintre cele mai complexe intersecții supraetajate din SUA și din lume. Permite intrări și ieșiri dinspre și înspre toate direcțiile dispunând de „straturi” de drumuri și poduri care alcătuiesc o rețea foarte complicată, deși au ca menire fluidizarea traficului între și de-a lungul autostrăzilor interstatale I-105 și I-110. Această „împletitură” de drumuri a fost deschisă în anul 1993, fiind o transbordare rutieră de nivel 4, care dispune și de un tronson cu accesul restricționat, care poate fi folosit de vehicule cu gabarit și anvergură depășită.

Lombard Street – San Francisco

Cel mai sinuos drum din lume

Lombard-Street-San-Francisco

Strada Lombard este considerată, de către mulți, cel mai întortocheat drum din lume, din cauza unei porțiuni extrem de sinuoase ce se află pe Dealul Rus, între străzile Hyde și Leavenworth. Bucata de drum măsoară numai 400 de metri în lungime, între aceste două puncte, iar limita de viteză impusă este de numai 8 km/h, strada având sens unic, în aval. Pe fiecare dintre lateralele străzii se află cele mai scumpe case și vile din San Francisco, dispuse și ele cam după tiparul străzii. Drumul a fost construit, inițial, deoarece vehiculele nu se puteau adapta gradului de înclinare de 27%; s-a considerat că un număr repetat de curbe de tipul „agrafă de păr” ar face atât urcarea, cât și coborârea, mai ușoare.

Autostrada 1 – Australia

Cea mai lungă autostradă națională

Autrostrada-1-Australia

Autostrada 1 a Australiei reprezintă o rețea de drumuri care circumnavighează continentul australian, unind toate capitalele statale din teritoriul înconjurat de ape oceanice. Cu o lungime totală de 14.500 kilometri, A1 din Australia este cea mai lungă autostradă națională din lume, urmată de Autostrada Trans-Siberiană, lungă de 11.000 kilometri, și de Autostrada Trans-Canadiană, cu o lungime totală de 8.030 km. Zilnic, peste un milion de oameni călătoresc pe câte o porțiune sau alta a Autostrăzii 1 australiene. Fiind vorba despre o suprafață atât de vastă și incomparabilă, condițiile de drum variază mult de-a lungul acestei autostrăzi, de la șosele cu multe benzi în zonele urbane și rurale foarte populate, până la drumuri cu o singură bandă pe sens în regiunile slab populate. Unele porțiuni din autostradă sunt foarte izolate, cum ar fi regiunea de autostradă Eyre, care traversează Câmpia Nullarbor, și Marea Autostradă Nordică, ce se apropie de linia de coastă nord-vestică.

Spreuerhofstrase – Germania

Cea mai îngustă stradă din lume

Spreuerhofstrase

Spreuerhofstrase este cea mai îngustă stradă din lume, amplasată în orașul Reutlingen, din regiunea Baden Württemberg, Germania. Lățimea acestei străzi variază de la 31 de centimetri, în cel mai îngust punct al său, până la maximum 50 de centimetri, în cel mai lat. Aleea a fost construită în 1727, în timpul eforturilor de reconstruire, după ce zona a fost complet distrusă, calamitată de incendiul uriaș care cuprinsese întreg orașul cu un an în urmă, în 1726. Spreuerhofstrase este oficial listată în arhivele Biroului de Înregistrare a Teritoriului sub denumirea de Strada Orășenească Numărul 77.

Strada Baddwin – Noua Zeelandă

Cea mai înclinată stradă din lume

Baldwin-Noua-Zeelanda

Aflată într-o zonă suburbană liniștită a orașului Dunedin, din sudul Noii Zeelande, strada Baldwin deține reputația de a fi cea mai abruptă stradă din lume. Este amplasată în suburbia numită North East Valley, la 3,5 kilometri de centrul orașului Dunedin. Scurtă și dreaptă, lungă de aproximativ 350 de metri, strada Baldwin pornește dinspre Linsday Creeek, în sus, spre Signal Hill. Porțiunile mai joase ale străzii prezintă o înclinare moderată, având suprafața asfaltată, însă porțiunile înalte ale acestei alei sunt mai abrupte și acoperite cu beton, pentru a se asigura o întreținere mai facilă – smoala și asfaltul s-ar putea scurge la vale într-o zi mai fierbinte – dar și pentru siguranța în trafic pe timp de iarnă. În punctul său de maximă înclinare, strada Baldwin ajunge la aproximativ 1:2, 86, adică 19 grade sau 35%. Altfel spus, pentru fiecare 2,86 metri avansați orizontal, drumul se ridică cu un metru. Acest caracter abrupt al străzii nu a fost intenționat. La fel ca în multe alte părți din Dunedin și, în general, din Noua Zeelandă, străzile de aici au fost turnate într-un tipar de rețea, fără a lua în considerare terenul, îndeosebi de către drumarii din Londra.

Ebenezer Place – Scoția

Cea mai scurtă stradă din lume

Spreuerhofstrase-Germania

Ebenezer Place, din Wick, Caithness, Scoția, este acreditată ca fiind cea mai scurtă stradă din lume, deținând un loc în Cartea Guinness a Recordurilor, pentru o lungime de 2,06 metri. Această stradă găzduiește o singură adresă: ușa de intrare a localului No. 1 Bistro, care este parte a Hotelului Mackays, construit în 1883. Proprietarul clădirii, hotel la acea vreme, a fost sfătuit să imprime un nume pe cea mai scurtă latură a hotelului. Ulterior, bucata de drum din dreptul acestei inscripții a fost oficial declarată stradă, în anul 1887. Până în anul 2006, fosta deținătoare a recordului pentru cea mai scurtă stradă din lume a fost strada Elgin, din Bacup, Lancashire, Marea Britanie, lungă de 5,2 metri.

9 de Julio – Buenos Aires, Argentina

Cea mai largă stradă din lume

9-de-Julio-Buenos-Aires-Argentina

9 iulie 1816 – ziua de naștere a Argentinei. În această zi capitală, Argentina și-a cucerit independență și, pentru a păstra amintirea marelui eveniment, cetățenii argentinieni liberi au botezat bulevardul principal din centrul capitalei Buenos Aires 9 de Julio, adică 9 iulie. Dar nu este vorba despre un bulevard oarecare și trebuie să-l vezi ca să-ți crezi ochilor. Având o lățime de nouă benzi de mers, cu grădini amenajate între sensurile de mers, 9 Iulie este cel mai larg bulevard din lume. Cei iuți la pas și cu picioare lungi se puteau considera norocoși dacă vor reuși să ajungă de pe o parte pe cealaltă a străzii la o singură culoare verde a semaforului pentru pietoni, în intersecții. În general, o traversare necesită mai multe minute și mai multe „înverziri” ale luminii semaforului. Oricum „halta” de la jumătatea traselului oferă o perspectivă unică asupra grandorii bulevardului, dar și a întregului oraș. Drumul urban merge până departe în ambele direcții, unind secțiunile importante ale măreței metropole. Unele dintre monumentele emblematice ale orașului Buenos Aires pot fi admirate de-a lungul bulevardului 9 iulie; între ele, cel mai notabil, Obeliscul.

Magic Roundabout – Swindon, Marea Britanie

Cel mai amețitor sens giratoriu din lume

Rondul-Magic-Swindon-Marea-Britanie

Sensul giratoriu Magic din Swindon, Anglia, nu este de factură recentă, ci a fost construit în 1972. Rondul constă dintr-un ansamblu de cinci mini-sensuri giratorii dispuse circular, iar numele său provine de la un popular serial de televiziune pentru copii, denumit Rondul Magic.

Putrajava, Malaezia

Cel mai mare sens giratoriu al lumii

Putrajaya-Malaezia

Nu mulți oameni își dau seama de acest lucru atunci când șofează în jurul Putrajayei, mai ales atunci când trec pe lângă biroul Primului Ministru. Totuși, dacă își limpezește mintea și este complet concentrat la drum, fiecare șofer ar trebui să observe că se află, de fapt, în interiorul unui sens giratoriu enorm – cel mai mare din lume. Principalul motiv pentru care oamenii nu conștientizează acest lucru îl constituie dimensiunea uriașă a „rondului”, cu o circumferință de aproximativ 3,4 kilometri.

Yonge – Ontario, Canada

Cea mai lungă stradă din lume

Yonge-Ontario-Canada

Această distincție aparține Străzii Yonge, o arteră majoră, care unește Lacul Ontario și Lacul Simcoe, ambele aflate în provincia canadiană Ontario. Strada Yonge se întinde pe o distanță uluitoare de 1.896 kilometri – mai mare decât distanța dintre București și Paris. Strada pornește de pe malul din Toronto al lacului Ontario și se avântă spre nord-vest, de-a lungul Autostrăzii 11, înspre Râul Rainy, din Ontario, la granița cu statul american Minnesota. Există și surse – chiar Cartea Recordurilor Guinnes este una – care nu mai așează Yonge în postura celei mai lungi străzi din lume, înlocuind-o cu Autostrada Pan-Americană, căreia îi acordă titlul de cel mai lung „drum rutier”.

22 thoughts on “Top 10 străzi și drumuri bizare

 1. Eu credeam că pentru cele mai în pantă străzi din lume și cele mai strâmte se poate oferi un premiu Greciei! Drumurile principale (mai ales în orașele vechi) sunt foarte strâmte, iar ca încllinație sunt uimitor de abrupte! Dacă aici ar fi vreodată polei, pun pariui că trebuie echipament de alpinism! 😀

  1. Cred și eu că la greci predomină străzile strâmte, dar uite că s-a găsit una care să le întreacă pe toate. Probabil că la intrare e pusă o avertizare pentru oamenii cu gabarit depășit! 😀

 2. Si noi avem acum (dar nu se stie pana cand!) o strada mai speciala: strada Xenofon din Bucuresti, care, la initiativa unei agentii de publicitate si cu ajutorul unei pictorite, Eva Radu, a fost de curand pictata cu cladiri reprezentative, cum ar fi: Ateneul, Casa Poporului, Opera, Arcul de Triumf, etc. Si, culmea, desenele frumos colorate sunt insirate pe trepte, strada Xenofon fiind socotita singura strada in trepte din capitala si cea mai ingusta. Ea urca pana pe Dealul Filaret, cel mai inalt punct din Bucuresti. Astazi ea este pictata de sus pana jos. Am vazut-o si merita cunoscuta. Am scris si impresii pe blogul meu de calatorii. 🙂

  1. Datorită ție, dragă prietenă, am avut ocazia să admir picturile de pe strada Xenofon, o adevărată operă de artă expusă pe trepte, ceva cu totul nou pentru noi. Chiar dacă nu e de Guiness Book, e de preferat decât o stradă într-un unghi de pantă prea mare sau una pe care nu încap decât oamenii cu o siluetă adecvată. Mă bucur că ai intervenit în acest domeniu, care, pe undeva, te privește și în care ai întotdeauna ceva de spus. 🙂

  1. Mă bucură foarte mult când reușesc să te încânt cu ceva nou și plăcut! Sper ca răcoarea ploii, care m-a fericit pe mine, să ajungă curând și la tine, binecuvântându-te cu binefacerile ei, draga mea Gabi! 🙂

 3. Foarte interesant articolul, Petru. Îmi place foarte mult, Lombard Street din San Francisco, care cred că este strada unui cartier rezidenţial de lux, cel puţin asta îmi sugerează mie fotografia!
  O seară lină îţi doresc, Petru! 🙂

  1. Să știi că și pe mine mă încântă acea stradă sinuoasă, scurtă, dar plină de verdeață. Creatorii ei au fost inspirați, îmbinând utilul cu plăcutul și ajungând astfel în atenția lumii.
   O zi cu ploaie răcoroasă de vară, îți doresc, Ștefania! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.