Aproape totul despre cafea (XII)

Cafeaua – licoare magică și sănătate

Cafeaua, consumată în cantități moderate, poate avea efecte benefice. În cantități exagerate (peste patru cești) ea poate produce organismului unele suferințe grave. Așadar, te poți delecta zilnic cu o ceașcă de cappuccino sau cu un caffé frappe, dar nu mai mult. Cafeaua protejează ficatul, astfel:

* protejează ficatul împotriva alcoolului și a unor boli ca ciroza sau cancerul de ficat;

* reduce riscurile de diabet, Parkinson și cancerul de colon;

* în unele cazuri e benefică și pentru inimă.

Bineînțeles, însă, că are și efecte nocive:

* nu este recomandată în combinație cu paracetamolul;

* cafeaua la ibric crește colesterolul și tensiunea arterială.

Cum o bem și cu ce o combinăm pentru a ne face cu adevărat bine

* Cu mai multe doze de cafea pe zi se ajunge la epuizare.

* Mai bine opărită decât fiartă.

* Dacă ai de ales între cafeaua la ibric și cea la filtru, te sfătuiesc să optezi pentru ultima variantă, deoarece nu există riscul să îți crești nivelul grăsimilor din sânge.

* Beți câteva pahare de apă după cafea, astfel încât să nu te deshidratezi.

* Periculoasă, când este vorba despre creșterea colesterolului, este și cafeaua decofeinizată. Aceasta are aditivi, substanțe care măresc riscul de boli cardiovasculare.

* În locul zahărului din cafea este mai indicat să folosești îndulcitori și, pe cât poți, ferește-te de laptele condensat, deoarece este plin de grăsimi.

* Ca să alegi o cafea de calitate, trebuie să știi să miroși și să savurezi. Degustarea cafelei seamănă cu cea a vinului.

* În cantități moderate, una-două cești pe zi, cafeaua aduce beneficii sănătății. Este un bun diuretic, conține antioxidanți și îmbunătățește atenția, vigilența, concentrarea.

* Cofeina este un remediu foarte bun contra durerilor de cap, de aceea o și găsim în medicamente de tipul antinevralgicului, cofedonului, cafergotului.

* Aceasta recomandă cafeaua celor cu hipertensiune, deoarece studiile au arătat că ea nu agravează această boală, însă o contraindică persoanelor care suferă de cardiopatie ischemică, celor care au suferit de infarct ori persoanelor cu aritmii. Și cei care suferă de astm pot consuma cafea cu încredere, deoarece ameliorează respirația.

images

Câte calorii are cafeaua? Băută neagră, fără zahăr sau lapte

O ceșcuță de cafea fără zahăr și fără lapte are doar 2 calorii. Caloriile stau în lapte și cremă. O calorie la 100 de grame. Nu conține proteine, carbohidrați, lipide sau fibre. O ceașcă de cafea neagră furnizează organismului 1 miligram de vitamina B3, care ajută la stimularea arderilor grăsimilor din organism. Cafeaua fără zahăr și lapte nu conține calorii.

Cum să faci o cafea bună la filtru

Fierberea cafelei

Este în esență un proces de aromare a apei cu boabe de cafea prăjite. Există multe metode de a produce o cafea aromată. Cea mai obișnuită metodă este fierberea cafelei la filtru, procesul fiind de picurare a apei fierbinte prin cafeaua măcinată.

Utilizați cafeaua proaspătă și de calitate. Întotdeauna începeți cu boabe întregi și proaspete de cafea Arabica. Boabele de cafea vor da o aromă cât mai profundă dacă vor fi folosite în maxim 2-4 ore de la deschiderea pachetului. Păstrarea cafelei sub formă de boabe reprezintă „ambalajul natural” pentru a menține cafeaua proaspătă și aromată. Cafeaua Arabica deține o aromă net superioară în comparație cu soiul Robusta. De asemenea, trebuie reținut că din întreaga cantitate de cafea Arabica de pe piață, doar 15% îndeplinește standardele calitative, de aceea este important să achiziționați boabele de cafea de la o sursă de încredere.

Măcinarea cafelei

Măcinați boabele de cafea chiar înainte să faceți cafeaua și măcinați doar cantitatea pe care o să o utilizați. Cafeaua începe să-și piardă din aromă în câteva ore de la măcinare. Măcinați boabele atât de fin cât spune rețeta.

Astfel, pentru cafeaua făcută la filtru, boabele măcinate fin precum zahărul tos vor duce la un rezultat foarte bun. Scopul este de a realiza întreaga fierbere într-un timp scurt, între 4-6 minute. În cazul în care procesul de fierbere se finalizează în mai puțin de 4 minute, boabele trebuiesc măcinate mai fin. Utilizați aproximativ 2 lingurițe de cafea măcinată pentru fiecare ceașcă de cafea (aprox. 200 ml). Atunci când cafeaua are un gust amărui înseamnă că nu s-a folosit destulă cafea și că apa este într-o cantitate prea mare. Cu cât mai multă apă fiartă este picurată prin cafeaua măcinată, cu atât cafeaua rezultată este mai amară. Creșterea volumului de cafea reduce apariția acestui gust. În cazul în care se dorește o cafea mai puțin concentrată, după trecerea apei prin filtru, se mai adaugă apă fierbinte.

De reținut este faptul că, cu cât procesul de producere al cafelei la filtru este mai lung, cu atât cafeaua va fi mai tare; cu cât sunt mai fin măcinate boabele de cafea, cu atât crește și tăria cafelei. Atenție însă: dacă se fierbe prea mult ori dacă boabele se macină prea fin, cafeaua va căpăta un gust amărui.

APA. Folosiți întotdeauna apă proaspătă și rece. Nu se folosește apă dedurizată.

TEMPERATURA. Temperatura optimă de fierbere este de 100 grade C. În cazul în care temperatura este prea mică, va rezulta o cafea prea slabă, dacă temperatura este prea mare se va produce un gust amărui.

PĂSTRAREA CAFELEI. Principala cauză de pierdere a aromei este reîncălzirea cafelei. Odată fiartă, cafeaua păstrată într-un recipient neacoperit își va păstra prospețimea pentru nu mai mult de 30 minute. Vasele termale sunt o soluție foarte bună pentru păstrarea cafelei. Acestea sunt închise etanș și izolează termic, prevenind evaporarea, astfel păstrându-se și aroma cafelei.

(va urma)

după Mariana Vinereanu

Advertisements

13 thoughts on “Aproape totul despre cafea (XII)

 1. Chiar mă bucur că am găsit aceste informații despre cafea, având în vedere cât e de folosită. Unele din ele le știam dar multe le-am aflat aici. Mulțumesc, toate cele bune și vă doresc o săptămână rodnică cu bucurii !

  1. Și eu sunt bucuros să împărtășesc cu vizitatorii mei aceste informații și astfel să ne putem delecta cu câte o cafea perfectă, chiar și din cele mai exotice zone ale lumii. Mare recunoștință pentru comentariu și urări! S-auzim numai de bine!

 2. Salut, Petru !
  Bine te-am regasit ! 🙂
  O saptamana plina de bucurii ! 🙂
  La anul vare vine,
  cu cateva zile inainte de ” Adormirea Maicii Domnului ”
  sigur voi trece pe la tine
  caci clasa mea, a XII-D, promotia 1969 a ” babanului ”
  Stefan cel Mare si Sfant va tine
  la TURDA , aproape de mormantul VITEAZULUI
  Dom al celor TREI PROVINCII strabune
  a 46 ANIVERSARE a absolvirii Liceului Militar !!! 🙂 🙂 🙂
  Asa sa-mi ajute Dumnezeu ! 🙂
  Aliosa.

  1. PS !
   Stiu ca FOTBALUL nu-ti place
   Dar la EPIGRAME, esti de neintrecut
   Asa ca, n-am ce-ti face
   Si-ti postez ceva ce mie, tare mi-a placut !!! 🙂 🙂 🙂

   De ” Adormirea Maicii Domnului ”
   STELISTII i-au ” adormit ”
   Pe baietii Gorjului
   Pe care prin KESERU i-au umilit !!! 🙂 😦 🙂

   Aliosa.

   1. Bine ai revenit, dragă Alioșa, și-ți mulțumesc pentru clipul fotbalistic. Puțin spectacol de acest gen îmi prinde bine și mie! 🙂
    Sunt și eu încântat de victoria Stelei și, atunci când vor juca în Liga Europeană, voi fi în fața televizorului pentru a-i încuraja. Sper ca, prin ambiția și eficacitatea lor, să ne aducă multe satisfacții. 🙂

 3. Dar chiar că-i magică această licoare, fără de care, parcă nu-ţi poţi începe ziua. Şi n-ar trebui să fie aşa. Căci şi un ceai de plante poate fi la fel de revigorant, însă, uite eu am această fixaţie că cafeau de dimineaţă mă revigorează şi servesc una destul de mare în fiecare zi.
  Îţi mulţumesc mult, Petru, pentru sfaturile atât de utile despre cafea.
  O săptămână excelentă îţi doresc! 🙂

  1. La început a fost ceaiul, iar lumea toată se bucura de gustul și binefacerile lui. Apoi a fost descoperită cafeaua și oamenii au găsit încă o cale prin care-și pot revitaliza organismul. Amândouă băuturile sunt sănătoase și nu se exclud una pe alta, dacă știm cum, cât și când să le savurăm.
   O zi plină de energie îți doresc, Ștefania! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s