Aproape totul despre cafea (XIII)

Cum se prepară cafeaua la ibric

* Mod de preparare. Se toarnă apa într-un ibric și se pune la foc mic. După ce au trecut 2-3 minute se pun câte două lingurițe de cafea la fiecare 150 ml de apă. Se amestecă repede conținutul în jur de 30 secunde. Se face o mică pauză și se amestecă iar conținutul în ambele sensuri. Către finalul fierberii, se adaugă un vârf de linguriță de cacao și se amestecă din nou. Când cafeaua dă în foc, se ia repede ibricul de pe aragaz și se toarnă în cești.

* Proporția. Folosiți proporția corectă dintre cafea și apă – acesta este cel mai important pas în prepararea unei cafele preferate. Pentru a obține o ceașcă de cafea plină de savoare, noi recomandăm 10 grame de cafea la fiecare 180 de mililitri de apă. Dacă este prea puternică pentru dumneavoastră, mai puteți adăuga puțină apă fierbinte pentru a o potrivi gustului dumneavoastră.

* Granulația. Diferitele metode de preparare a cafelei necesită diferite granulații, dar în general – cu cât prepararea cafelei durează mai puțin timp, cu atât mai fină trebuie să fie măcinată cafeaua. De exemplu, cafeaua măcinată pentru espresor ar trebui să fie foarte fină, deoarece prepararea durează numai 18-23 secunde. Dar pentru o cafetieră (french press), cafeaua măcinată trebuie să aibă granulele mai mari, deoarece apa și cafeaua intercaționează timp de patru minute.

cafeaua-la-ibric-este-cheia-longevitatii-studiu_size1

Espresor: Granule foarte fine

Cafea la filtru: Granule medii

French press: Granule mai mari

APA. O ceașcă de cafea conține 98% apă. În concluzie, apa pe care o folosiți pentru a prepara cafeaua ar trebui să fie limpede, proaspătă și să nu aibă impurități. Apa încălzită până aproape de punctul de fierbere (90° până la 96° C) este perfectă pentru a extrage aromele cafelei. Dacă este mai rece de atât, apa nu poate pune în valoare cafeaua. Apa Curată = Cafea mai bună.

* Prospețimea. Cafeaua este un produs proaspăt și dușmanii ei sunt oxigenul, lumina, căldura și umezeala. Pentru a menține cafeaua proaspătă, depozitați-o într-un recipient ermetic și opac, la temperatura camerei. În acest fel o puteți menține timp de o săptămână. Pentru cele mai bune rezultate, cafeaua trebuie măcinată chiar înainte de prepararea ei. Cafeaua proaspătă = Măcinată de mai puțin de o săptămână.

Secretul unui Cappuccino perfect

Cappuccino este o băutură foarte îndrăgită, care este disponibilă pentru consum în mai multe forme diferite.

Cum se prepară?

Pentru a crea o ceașcă de Cappuccino în stil italian, băutura trebuie să fie acoperită cu spumă. Această spumă este bogată, este spumă de lapte care se dizolvă foarte încet în băutură în timp ce este consumată. Pentru a face un cappuccino în acest mod, va trebui să preparați 90 ml de Espresso și să le puneți într-o ceașcă din porțelan greu care să poată ține 150ml și care a fost încălzită în prealabil.

Într-un recipient din oțel inoxidabil faceți o cantitate mare de spumă de lapte, pe care o scoateți cu o lingură mare și o adăugați în partea de sus a băuturii Espresso. Puteți bea Cappuccino-ul dumneavoastră așa cum este sau presărați scorțișoară, nucșoră sau ciocolată rasă ca un deliciu suplimentar.

Atunci când un Cappuccino se face în mod corespunzător, aceasta este o băutură cu cofeină extrem de delicioasă. Mulți oameni din întreaga lume nu dau impresia că pot trece peste o zi fără cel puțin o ceașcă din această băutură excepțională. Cantitatea mare de spumă din partea de sus a unui Cappuccino îl face o băutură ușoară și nu va lăsa sentimentul de plin, în modul în care cafeaua îl face de obicei.

Este esențial atunci când vă faceți propriul Cappuccino să începeți cu un espresso foarte bun. Pentru a vă face un espresso de calitate, va trebui să vă pisați boabele foarte fin. În prepararea propriului Espresso puteți opta pentru a utiliza fie o mașină cu presiune mare, fie un cuptor model. Cu toate acestea, amintiți-vă să nu faceți prea mult Espresso odată.

Acest lucru se datorează faptului că spuma plasată în partea de sus a Cappuccino-ului trebuie să fie vizibilă și să fie înconjurată de o frumoasă culoare maro-aurie. Folosiți întotdeauna o ceașcă de Espresso la Cappuccino-ul vostru, pentru că această ceașcă va împiedica băutura să se răcească înainte de a o bea.

Mulți oameni cred că un Cappuccino și un Latte este același lucru. Cu toate acestea, deși sunt similare în multe moduri, ele sunt băuturi complet diferite, după cum orice iubitor de cafea adevărat vă va spune. Este adevărat că o cafea Latte se face folosind jumătate de lapte și jumătate Espresso. Cu toate acestea, la o Latte, laptele este turnat în josul paharului, astfel că este permis să se amestece cu Espresso.

Cum se face Spuma de Lapte folosită la cappuccino?

Dacă utilizați o presă franceză pentru a vă crea spuma, veți avea nevoie să încălziți o ceașcă de lapte ținând cont de faptul că este bine să utilizați o varietate fără grăsime. Laptele este încălzit pe aragaz sau în cuptorul cu microunde, după cum doriți. Temperatura trebuie să fie ridicată, dar destul de rece pentru ca ceașca să poată fi atinsă cu degetele. În acest moment, se toarnă laptele în oală sub presiune franceză și se pompează pentru câteva minute. Veți observa că laptele se va extinde la aproximativ de 3 ori mai mare decât dimensiunea la care a început. Acest proces creează spuma de care aveți nevoie pentru un cappuccino.

Știți cum este produsă cafeaua solubilă?

Mod de producere

Transformarea boabelor verzi de cafea într-o cafea solubilă (ness) de calitate presupune cunoștințe tehnice superioare. Pentru a înțelege ce înseamnă cafeaua solubilă, trebuie să parcurgem pas cu pas procesul de producție.

Procesul de producție al cafelei începe cu selectarea și amestecarea boabelor de cafea pe categorii de calitate, în funcție de culoare și mărime. Gustarea mostrelor din diferite tipuri de boabe de cafea și alegerea amestecului potrivit sunt o condiție esențială pentru a produce o cafea solubilă distinctă.

După amestecarea boabelor, urmează prăjirea, etapă în care boabele capătă aromă. O condiție esențială a prăjirii este de a răspândi căldura astfel încât toate boabele să fie prăjite pe toate părțile în mod egal și în același timp. În general, prăjirea ușoară conferă boabelor o aromă mai blândă, prăjirea medie produce o aromă bine definită și bogată, iar prăjirea puternică dă o aromă tare și distinctă. Boabele de cafea prăjite sunt apoi măcinate până capătă aspectul unei pulberi aspre. Timpul normal de prăjire este de 12 minute, dar există și prăjire semi-rapidă de 6 minute sau prăjirea rapidă de 2-3 minute.

Urmează extracția, etapă în care cafeaua prăjită și măcinată este pusă într-o serie de celule de extracție. Rolul acestora este de a extrage aroma, mirosul și culoarea din cafeaua măcinată în apă fierbinte. În cazul cafelei NESCAFÉ, înaintea procesului de extracție, boabele sunt filtrate. Cafeaua solubilă este produsă prin eliminarea apei din această soluție de cafea, folosind una din două metode: spray deying și freeze drying.

Aromatizarea cafelei proaspăt măcinate este captată în timpul procesului de măcinare și apoi redată cafelei înainte ca aceasta să fie așezată în borcane. Urmează umplerea recipientelor cu pudră sau granule de cafea. Umplerea este realizată în atmosferă cu gaz inert, pentru a preveni orice deteriorare a gustului sau aromei cafelei în procesul de stocare. Cafeaua solubilă este afectată foarte puțin de lumină, și de aceea ea poate fi pusă în borcane de sticlă, fără a-i diminua calitatea câtuși de puțin. Procesul de producție ne demonstrează că putem vorbi de o cafea 100% naturală în cazul cafelei solubile.

Prepararea cafelei solubile (ness)

TIMP DE PREPARARE: 1o minute (complexitate redusă)

INGREDIENTE: cafea solubilă, zahăr tos, lapte, amaretto

MOD DE PREPARARE:

Într-o cană mare de ceai puneți 2 linguri de cafea solubilă și tot atâta zahăr tos (să fie omogenă combinația în cană, cât zahăr, atâta cafea solubilă). Puneți la fiert lapte și când e fierbinte puneți în ceașcă puțin câte puțin și frecați până se face o pastă de culoarea caramelului, cu spumă (dacă puneți prea mult lapte nu mai iese). Când e laptele fiert, îl puneți peste și amestecați ușor-ușor. E dulce și tare. Și pentru amatoare, un strop de amaretto.

Cel mai important este ca dozarea cafelei să fie cea corectă: spre deosebire de cafeaua măcinată, care se prepară cu 8 g, cafeaua solubilă se prepară cu doar 2 g (pentru o cană de cafea de 150 ml). Astfel, o dozare corectă a cafelei solubile ne asigură că va avea efectele dorite asupra organismului.

Cafeaua solubilă e orice cafea care se dizolvă în apă, fără să fie nevoie fierberea pentru obținerea aromei (ex. marca Ness).

(va urma)

după Mariana Vinereanu

22 thoughts on “Aproape totul despre cafea (XIII)

  1. Sa ma vezi in deplasare cum torn din ochi cu borcanul de ness din acuta lipsa de lingurita, si iese atat de tare incat incep ziua direct in viteza a IV-a :)))

  2. Cafeaua e una din marile mele iubiri de pe planeta. Momentul de dimineata cu cafeaua aburinda, pe care o plimb cu mine si o pup din cand in cand, e magic… Asa ca de fiecare data cand o sa vad o postare cu cafea va fi un big like 😀 Imi place neagra si fierbinte, fara adaosuri dulci sau/si albe. Are locul ei bine stabilit in rutina mea zilnica. Si cred ca o beau corect, intotdeauna o cafea de buna calitate (prefer Zavida organic), la filtru, fara zahar, fara lapte… asta e cafeaua mea. Va invit si pe voi sa va conving 😀

    1. Mai sunt câteva capitole din această documentație despre cafea și sper să poposești la fiecare pentru a degusta câte o ceașcă. 😀 Chiar dacă nu găsesc Zavida pe aici, sunt convins că o să-ți placă și Arabica, făcută la marea artă și respectând toate sfaturile de mai sus. Măcinare perfectă, prospețime, apă cristalină de la izvor și… multă dragoste! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.