Aproape totul despre cafea (XIV)

Trei lucruri pe care nu le știi despre cafeaua decofeinizată

* Cafeaua decofeinizată conține… cafeină

Deși denumirea indică tocmai lipsa cafeinei și chiar acest fapt este motivul pentru care oamenii aleg să o consume, totuși această cafea conține cafeină, însă în cantități mai mici decât cafeaua normală. Procesul de decofeinizare nu este complet, astfel că o anumită cantitate de cafeină rămâne restantă în această cafea și câteva cești echivalează o ceașcă de cafea normală ca și conținut de cofeină. Așadar, nu vă mirați că încă nu dormiți după ce ați băut de-a lungul zilei mai multe cești de cafea decofeinizată.

* Solvenții folosiți pentru decofeinizare – nocivi

Dacă în cazul cafelei normale riscurile pentru boli cardio-vasculare apar doar atunci când este consumată în exces, dealtfel cafeaua este chiar protector cardio-vascular dacă este băută cu măsură, în cazul cafelei decofeinizate riscurile pentru boli de inimă și vase apar oricum. Aceste efecte negative se datorează creșterii colesterolului și predispoziția pentru hipertensiune și formarea plăcii de aterom.

Cafeaua decofeinizată este cafeaua care a avut cea mai mare parte din cafeină scoasă. De obicei, atunci când se calculează în greutate, cantitatea de cofeină găsită în mod natural în cafea este de aproximativ 1% pentru cafea Arabica și 2% pentru tipul de boabe de cafea Robusta. Din acest motiv, atunci când pe un pachet de cafea se spune că aceasta este 97% decofeinizat, aceasta înseamnă că 97% din 1% sau 2% din cafeină a fost eliminată. În acest moment, există două metode care sunt utilizate pentru a elimina cofeina din cafea.

Tehnici de degustare a cafelei

Avem un sfat: când degustați mai multe cafele, degustați-le mai întâi pe cele mai ușoare, trecând treptat la tipuri de cafea mai puternice. Pentru a decide dacă o cafea este bună sau nu, trebuie să cunoașteți câteva tehnici folosite de cei mai mari cunoscători de cafea.

Aroma

Aroma este primul indiciu ce vă arată cât de bună este cafeaua. De fapt, o mare parte a gustului se datorează simțului olfactiv – de aceea cafeaua poate mirosi atât de sublim și avea un gust atât de plin. Aroma cafelei conține de multe ori „nuanțe subtile” ca cea de vin sau nuanțe florale.

Aciditatea

În termeni de degustare a cafelei, acesta nu înseamnă acru sau amar. Aciditate înseamnă capacitatea cafelei de a fi înviorătoare, tonică, și de a avea proprietatea de a vă spăla palatul gurii, iar intensitatea ei poate varia de la redusă până la ridicată. Pentru a înțelege exact la ce ne referim, gândiți-vă la totalitatea gamei, de la apă plată până la apă minerală. O cafea latino-americană este foarte revigorantă, de aceea spunem că are aciditate ridicată. Pe de altă parte, cafeaua poate fi catifelată și discretă, asta înseamnă că are aciditate redusă.

Consistență

Aceasta reprezintă greutatea sau grosimea cafelei pe limbă și poate varia de la consistență ușoară până la o cafea consistentă. Pentru a vă face o idee, noi adesea folosim termenul „siropoasă” pentru a descrie o cafea consistentă.

Savoare

Aceasta este îmbinarea tuturor caracteristicilor aromei, acidității și consistenței, creând o imagine de ansamblu. Savoarea cafelei vă amintește de ceva anume? Poate avea doar aromă subtilă de citrice care o însoțește, și când spunem asta, nu spunem că acea cafea ar avea aromă de grapefruit – gustul este tot cel de cafea. Există multe moduri diferite de a descrie savoarea cafelei, la fel ca pentru descrierea zăpezii.

cafeaua-de-dimineata

Întrebuințările practice ale zațului de cafea

Cafeaua are mai multe utilizări decât s-ar crede. Poate fi folosită pentru grădinărit, ca produs de curățat, insecticid sau chiar pentru îngrijirea animalelor de companie. Înainte de a arunca zațul sau restul de cafea rămas de dimineață este bine să știi ce alternative ai. Iată câteva dintre ele:

* Zațul de cafea poate fi folosit ca fertilizant pentru flori ce preferă solul ușor acid ca azalea, rododrendon, camelii, tufe de trandafiri. Zațul, amestecat în pământ, eliberează nutrienți ce îmbogățesc solul și îl fac mai acid.

* LA BAZA PLANTELOR. Zațul de cafea poate poate fi folosit ca îngrășământ, deoarece este bogat în azot, fosfor și potasiu. Puteți să-l adăugați în pământul de înglobare a plantelor și este un nutrient suplimentar. Puteți aplica, de asemenea, la suprafața pământului, urmând să-l udați. În cele din urmă, va ajunge treptat la rădăcini. El are reputația ca fiind un hidrofug bun împotriva insectelor și a unor viermi: afide, muște, furnici, nematozi…

* COMPOSTARE ȘI PLANTARE. În compost, zațul de cafea are rolul de accelerator. Atenție: să nu adăugați în exces, căci în doze mari cafeaua devine un inhibator de creștere, „cafeaua în exces ucide”. Mai puțin cunoscut este faptul că ea poate ajuta și răsadurile din grădina voastră. În acest sens el trebuie depozitat într-o cutie deschisă, pentru a evita apariția mucegaiului. În momentul semănării, se amestecă semințele mici (a căror culoare este deschisă) cu zațul (a cărui culoare este închisă), contrastul de culoare ajutând la distribuirea uniformă a semințelor. Și ca bonus, zațul va elimina unele insecte care pot ataca răsadul.

* Pune cafea măcinată pe un capac și așează-l în frigider, pentru a elimina mirosurile neplăcute de mâncare.

* De asemenea, cu zațul de cafea poți spăla caserolele și tocătoarele din plastic ce au căpătat miros de mâncare.

* Cu ajutorul cafelei poți colora bucățele de material sintetic, hârtie sau chiar ouă pentru Paști.

* Zațul de cafea este recomandat și pentru a ține insectele la distanță. Împrăștie-l în locurile în care bănuiești că permit pătrunderea insectelor în casa, curtea sau grădina ta.

* De asemenea, cu ajutorul zațului de la cafea poți ține pisicile la distanță. Protejează-ți ghivecele cu flori de pisici, presărând cafea măcinată și bucățele de coji de portocală.

* Încălțămintea sport a cărui interior miroase urât poate fi curățată cu ajutorul zațului de cafea.

* Pentru a îndepărta praful de șemineu, toarnă zaț de cafea înainte de a-l curăța. Astfel vei diminua cantitatea ce se ridică la curățarea șemineului.

* În cazul în care nu poți scăpa de mirosul de țigară al scrumierei, împrăștie puțin zaț și folosește o cârpă pentru a o curăța.

* PENTRU FRUMUSEȚE. Zațul de cafea este excelent pentru exfoliere (atenție însă, nu este recomandat pentru față, pielea fiind foarte sensibilă). Se amestecă cu puțin ulei vegetal și se întinde pe corp. Este bogat în cafeină, această substanță fiind prezentă în multe tratamente pentru slăbit.  Poate fi folosit și cu rol de cataplasmă (partea bolnavă), mai ales în umflături.

* Pentru anti-miros: zațul îl puteți arunca în chiuvetă pentru a elimina mirosul resturilor rămase pe țeavă sau în frigider, absorbind astfel mirosul neplăcut.

(va urma)

după Mariana Vinereanu

17 thoughts on “Aproape totul despre cafea (XIV)

 1. Ce de informaţii interesante! Le-am citit cu mult interes, pentru că sunt cafegiu şi e bine să ştiu toate aceste lucruri. Nu ştiam că zaţul de cafea poate fi inhibitor de creştere pentru plante! Am “zăpăcit” câteva flori, la care am pus prea mult zaţ în ghiveci! 😀
  O seară frumoasă, dragă Petru!

  1. Mă bucur că am găsit și împărtășit informații mai puțin cunoscute despre cea mai populară băutură din lume (înafară de apă, bineînțeles). E bine să știm ce bem și cum putem folosi la maximum calitățile produselor pe care le consumăm. Iar cafeaua are multe proprietăți utile, ce ar fi păcat să le neglijăm.
   Se apropie weekendul, iar urările mele de bine către tine se referă la acest segment binefăcător al săptămânii. Să fii iubit și fericit, Alex! 🙂

 2. Cafeaua decofeinizata are si un pret mult mai mare si eu asa stiam ca nu contine cofeina, foarte multi asa considera, bine ca am citit articolul tau ca m-ai convins, o sa le zic si la prietenii mei care beau cafea scumpa! O seara cat mai frumoasa iti doresc!

  1. Decât să consumi cafea decofeinizată, mai bine renunți la această licoare, dacă ți-e contraindicată. Altfel riști să ai probleme de sănătate.
   O zi încântătoare îți urez, draga mea prietenă, Gabi! 🙂

 3. De ce citesc articolul tau la ora asta? (e 10.30 pm si imi faci pofta de cafea 🙂 ). Total de acord, cafeaua decofeinizata e mult mai periculoasa pentru organism decat cafeaua normala. De fapt o ceasca de cafea bauta dimineata e benefica pentru organism. Daca ma gandesc bine, Petru, eu nu sunt de acord cu dependenta pe care mi-o da cafeaua. Imi place foarte mult, asa cum am mai spus, dar ma deranjeaza dependenta de ea. Ideea ca am dependenta de ceva 😦 Dar cum viata trebuie sa fie colorata si tot ce e bun e imoral, indecent sau ingrasa 😀 ma gandesc ca se poate si mai rau, asa ca imi astept cu nerabdare nevinovata cafeluta buuuuna de dimineata 🙂

  1. Bine că ai avut voința de a te abține de la cafea înainte de culcare, altfel făceai o noapte albă 😀 . Deși cunosc unele persoane care susțin că au un somn atât de bun, încât nici măcar o ceașcă mare de cafea nu-l pot împiedica să doarmă! 🙄 Și eu mă răsfăț dimineața cu câte o ceașcă de cafea espresso, ce-i drept nu în fiecare zi, din cauza hipertensiunii. 😉

 4. Si astfel decofeinizarea cafelei a deschis drumul comerciantilor in realizarea altor produse, a altor utilizari si a altor bani. Si astfel toata lumea-i vesela si rade fericita la soare. 😆
  Ma duc sa beau o cafea nedecofeinizata. Sau cel putin asa cred eu 🙂

  1. Crede și bea, dar mai bine ai trece la cea obișnuită, chiar dacă o lungești și bei mai puțină. Mirosul și aroma rămân cam aceleași, dar scapi de chimicalele ce se adaugă la decofeinizare. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.