Incredibilele beneficii ale ardeiului iute

Unele dintre beneficiile pentru sănătate ale ardeiului iute sunt aproape incredibile, iar reputația acestuia este în continuă creștere, în urma cercetărilor medicale. Ardeiul iute poate contribui la distrugerea celulelor canceroase din prostată, plămâni, pancreas și poate opri un atac de cord în maxim 30 de secunde. Ardeiul iute face parte din familia capsicum, și este cunoscut sub denumirea de „capsicum annuum”. Ardeiul iute ajută la stimularea metabolismului, prin acțiunea pe care o are asupra structurii venoase.

Beneficii pentru sănătate. Nu este nimic mai uimitor decât efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor și ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăță arterele și contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau a trigliceridelor. Având în vedere că bolile cardiovasculare sunt ucigașul numărul unu la nivel mondial, proprietățile ardeiului iute sunt deosebit de importante.

Ardeiul iute este benefic atât pentru stomac cât și pentru tractul intestinal, deoarece stimulează mișcarea peristalică a intestinului, ajută la eliminarea fecalelor și contribuie la reconstrucția țesutului din stomac, facilitând vindecarea leziunilor stomacale și ulcerelor intestinale. Atunci când se consumă ardei iute, acesta declanează o senzație de căldură în corp, din acest motiv chiar a fost una dintre plantele recomandate în caz de degerături. Usturător și picant, ardeiul iute este adăugat în diverse feluri gustoase de mâncare din întreaga lume. Iuțeala este determinată de o concentrație ridicată de capsaicină, studiată pentru utilizarea ei pe scară largă pentru reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare, precum și capacitatea de a preveni apariția cancerului.

Capsaicina are un rol esențial în deschiderea și drenarea pasajelor nazale congestionate. În plus, alături de conținutul ridicat de capsaicină, ardeiul roșu este o sursă excelentă de vitamina A, prin concentrația de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten. Beta-carotenul este nu doar un antioxidant puternic, ci poate fi convertit în organism în vitamina A, un nutrient esențial pentru sănătatea tuturor țesuturilor epiteliate (cele care căptușesc toate cavitățile corpului, inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal și tractul reproductiv). Beta-carotenul poate fi util în reducerea simptomelor astmului, osteoartritei și artritei reumatoide. În plus, activitatea sa antioxidantă contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi care pot determina ateroscleroza, cancerul de colon, diabetul zaharat și alte complicații, cum ar fi leziuni ale nervilor și boli de inimă.

ardei-iute-1

Lupta contra inflamației. Ardeiul iute conține capsaicina, care încălzește corpul și este un inhibator puternic al substanței P, o neuropeptidă asociată cu procesele inflamatorii. Cu cât este mai iute un ardei, cu atât conține mai multă capsaicină. În prezent se studiază efectele capsaicinei ca tratament pentru tulburările fibrelor nervoase senzoriale, inclusiv dureri asociate cu artrita, psoriazis și neuropatie diabetică. Atunci când animalele injectate cu o substanță care provoacă artrita inflamatorie au fost hrănite cu alimente care conțineau capsaicină, debutul artritei a fost întârziat și inflamația a fost redusă semnificativ.

Ameliorarea pe cale naturală a durerii. Capsaicina aplicată local e un tratament eficient pentru durerile de cap și cele provocate de osteoartrită, după cum s-a demonstrat în urma studiilor. Multe dintre acestea se refereau la gestionarea durerii cauzate de neuropatia diabetică, au enumerat beneficiile aplicării locale a capsaicinei și rolul ei în atenuarea durerii asociate cu această condiție. În urma unui studiu de amploare, pacienții cu psoriazis au folosit preparate topice care conțineau fie capsaicină, fie placebo. Cei din prima categorie au raportat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor. Principalul efect secundar ar fi resimțirea unei senzații de arsură în zona aplicată.

Beneficii cardiovasculare. Ardeiul roșu iute s-a dovedit a reduce nivelul colesterolului din sânge, a trigliceridelor și agregarea plachetară, crescând în același timp capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanță cu rol important în formarea cheagurilor de sânge. Oamenii care consumă din belșug ardei iute, au șanse mai mici de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonară.

Ardeiul iute ameliorează sinusurile congenitale. Capsaicina nu reduce doar intensitatea durerii, ci stimulează fluidizarea secrețiilor de mucus din plămâni sau fosele nazale. Capsaicina este similară cu un compus care se regăsește în multe remedii pentru răceală, cu un rol în ameliorarea congestiei nazale, diferit fiind doar timpul de acțiune (capsaicina acționează mult mai repede). Un ceai cu ardei iute stimulează rapid scurgerea mucoaselor din pasajele nazale, ameliorând nasul înfundat și congestionat.

Stimulează imunitatea. Ardeiul iute de culoare roșu aprins are un conținut ridicat de betacaroten sau provitamină A. Două lingurițe de ardei iute pisat, furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamină A, cu rol important în lupta anti-infecție și esențială pentru sănătatea țesuturilor epiteliale, inclusiv membranele mucoase care acoperă pasajele nazale, plămânii, tractul intestinal și cel urinar. De asemenea, vitamina A este prima linie de apărare împotriva agenților patogeni invadatori.

Prevenirea ulcerului gastric. Ardeiul iute are o reputație negativă și nemeritată de a contribui la apariția ulcerului gastric. Nu doar că ardeiul iute nu provoacă ulcerul gastric, ci chiar poate ajuta la prevenirea acestuia prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate, stimulând în același timp celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecție care împiedică formarea ulcerului. De fapt, consumul de ardei iute este asociat cu diminuarea riscului de ulcer gastric.

Căldura care este resimțită de către o persoană în urma consumului de ardei iute este energia care rezultă în urma arderii caloriilor. Chiar și ardeii roșii conțin substanțe care contribuie la termogeneza și la consumul de oxigen, chiar la mai mult de 20 de minute după ce sunt consumate.

după Doina Marin

39 thoughts on “Incredibilele beneficii ale ardeiului iute

   1. Ah, nu chiar. Din ăia mi-e cam frică să încerc. Am o punguliță cu chilli uscat și presar peste mâncare, așa da. Dar să mușc din ei nu mă încumet. În schimb, cu ăia în oțet nu am probleme sau cu ăia verzi dar mai de mijloc, așa…

 1. Mi-aduc aminte de un puşti mititel din vecini care o rupsese la fugă-n jurul blocului. Abia după ce maică-sa descoperise că muşcase dintr-un ardei iute, am înţeles de ce niciunul din ăia mari care- fugăreau nu reuşea să-l prindă… 🙂

  Dincolo de asta, orice ciorbă dacă-i pişcăcioasă e mai sănătoasă. Pe la noi se mănâncă cu plăcere. Acum am aflat şi de ce. Multzam, Petru!

  1. Se spune că ardeiul iute ajută organismul în zilele toride și de aceea este foarte apreciat în țările cu temperaturi ridicate. La arabi, în Mexic și în Africa.
   Mă bucur dacă ți-am fost de folos cu informații noi. 🙂

 2. tocmai am venit de la masa! a facut un amic niste pui cu bulgur iute si o salata cu ardei iute si patrunjel, de-ti venea sa bei un butoi cu vin. Nu mi-am permis ca ma duc la treburi intelectuale peste un ceas 🙂 ardeiul iute sa traiasca!

  1. Pe la noi se găsește un soi de ardei iuți tip cireașă. E roșu și cred că deține recordul autohton la iuțeală. Din acela îmi place să iau, doar că nu se prea găsește în localitatea mea. Mulți evită să-l cultive sau să-l cumpere, tocmai pentru că li se pare prea aspru. 😉

  1. Îți doresc succes deplin la consumul de ardei iuți. Dacă o iei treptat și constant, sunt sigur că o să-ți placă și te vei obișnui cu ei. Sunt mai buni decât orice medicament! 🙂

  1. Ardeiul iute e prezent acum în orice feluri de mâncare sau desert. Astfel că îl poți strecura și în cafea sau poți să-ți cumperi ciocolată cu ardei iute sau chiar înghețată! Imaginația omului nu are limite. 😉

  1. Mă bucur că și tu ești o consumatoare de ardei iuți, la fel ca mine! E bine să beneficiem de multiplele lui calități, în folosul sănătății noastre. Un sfârșit de săptămână foarte plăcut îți doresc, dragă Gabi! 🙂

 3. Doar că pentru unele afecțiuni ardeiul iute trebuie evitat. Îmi place picantul, dar cu măsură. Știi că sunt oameni care pur și simplu nu au limită la picant? Cred că dacă echilibrăm consumul ardeiului iute, acesta poate fi benefic. Cu exageratul însă nu-i bine 🙂

  1. Ai perfectă dreptate cu exageratul, în orice privință. Nu știu dacă depășesc măsura uneori în consumul de ardei iuți, dar îmi place să simt cât mai pregnant efectul lor. Se spune că acela-i ardei iute cu adevărat care te ustură de două ori: la mâncare și la eliminare! 🙂

 4. Dacă faci rost de ‘Carolina reaper’ poate-mi trimiţi şi mie cîteva seminţe. Sau măcar ‘Trinidad Moruga scorpion’ sau ‘Bhut jolokia’. 😎

  Am un sigur fir de ardei ‘cireaşă’, rămas miraculos în viaţă de anul trecut. Are două fructe şi cîtea flori, dacă nu se răceşte prea tare vremea poate mai leagă ceva. Dacă ai noroc adun cîteva seminţe pentru tine, dar nu ştiu dacă e suficient de iute. Am în schimb o grămadă de ‘Bird’s eye’ care aştept să se coacă, sînt mici şi potriviţi de iuţeală.

  Gata, am tulit-o. Un weekend plăcut! 🙂

  1. Să-ți spun drept, Dragoș, m-ai încuiat de tot cu denumirile de mai sus și trebuie să mă documentez ca să știu despre ce-i vorba. Pur și simplu eu cumpăr marfa de la țărani, care nici ei nu-i știu numele, ci doar forma și gradul de iuțeală. Uneori chiar ies păcălit și în loc de ardei iute îmi iese o corcitură dintre ardeiul gras și cel aspru. Dar, de când m-am mutat la bloc, nu mai pun răsaduri și cumpăr legumele de-a gata. Avantaje și dezavantaje. 😦
   Mersi mult pentru informații și sper să ai un sfârșit de săptămână cât mai benefic! 🙂

 5. Îi folosesc doar pe cei muraţi ca să dea gust picant mâncarurilor. Boiaua iute se pune? La noi, în ardeal, totul era cu boia. Ştiam atunci că doar oltenii folosesc ardeiul iute. Ce ţi-e şi cu “globalizarea” 🙂

  1. Firește că și boiau iute păstrează calitățile ardeiului din care e făcut. Eu am fost educat de tata în a aprecia ardeiul iute și am reușit să-mi depășesc mentorul în competițiile pe care le făceam pe această temă. Sper ca și acest lucru să mă ferească de cancerul din cauza căruia s-a stins, la vârsta de 60 de ani.

 6. Foarte interesant articolul, Petru, uite cum am aflat câte proprietăţi benefice au ardei iuţi. Mă bucur mult că l-ai împărtăşit cu noi şi-ţi mulţumesc mult. Îmi plac şi mie ardei iuţi, dar nu dintr-aceia care-ţi tau respiraţia, ci dintr-ăia mai domoli la iuţime. 🙂

  1. Fiecare cu putere lui de suportabilitate și percepția organismului. E bine să folosim ardeii iuți în așa fel încât să nu ne facem singuri rău, dar să nu-i eliminăm complet din alimentație. Eu sunt mai excesiv în consumul lor, mai ales vara, când sunt proaspeți. 🙂

 7. Contrar tuturor recomandarilor medicilor, am consumat ardei iute in cantitati mari. As putea spune ca a avut un rol important in vindecarea ulcerului.
  Ce bine e sa asculti de glasul corpului, inainte de a asculta de medici!
  Acum, medicii au descoperit ca ardeiul iute nu e contraindicat in bolile de stomac, dar daca eu ascultam de ei, cu 20 de ani in urma, poate ca as fi fost operat.
  Stomacul meu a fost mai destept decat toti medicii la un loc. 🙂

  1. Organismul ne trimite mereu semnale, totul e să știm a le interpreta și a le pune în practică. De aceea un medic nu va ști precis cum reacționează fiecare individ la același aliment sau medicament, ajungând să se minuneze și ei de unele vindecări inexplicabile în prisma lor.
   Să ai parte de sănătate și viață lungă! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.