Aproape totul despre cafea (XV)

Scoaterea petelor de cafea

Scoaterea petelor proaspete de cafea se face cu apă caldă și detergenți. Petele vechi se tamponează cu glicerină, apoi cu apă caldă și în final cu apă oxigenată. Se poate încerca și presărarea de sare de bucătărie peste pata umezită. Petele de cafea au o culoare caracteristică maro – gălbuie, până la maro – închis.

* În cazul mătăsii colorate, se poate încerca îndepărtarea petelor cu o soluție de acid lactic 5%, după care se spală bine cu apă.

* Petele de pe țesăturile de in, bumbac sau mătase artificială se curăță cu hipoclorit de sodiu. Dacă soluția decolorează țesătura sau dacă pata se află pe lână sau mătase naturală, se clătește bine porțiunea cu apă rece și apoi se aplică o soluție de apă oxigenată 3%, după care se spală cu multă apă.

De ce se degradează cafeaua

După prăjire, cafeaua se menține proaspătă și își păstrează calitățile în jur de 2 săptămâni. De ce se întâmplă asta?

Aerul, umezeala, căldura și lumina

După prăjire, boabele de cafea trec prin procese chimice naturale, de degazificare, ce durează 3 zile. Aerul, umezeala, căldura și lumina afectează toate aceste procese. Expusă la o cantitate mare de aer (într-un recipient neacoperit), cafeaua se oxidează, ceea ce duce la degradare, pierderea calității și a gustului. Dacă intervine și umiditatea (în cazul păstrării în frigider sau congelării), cafeaua își pierde foarte mult din aromă. La fel, căldura și lumina prea puternică, accentuează degradarea.

Boabe sau măcinată?

Cafeaua măcinată își pierde prospețimea mai repede decît boabele. Acest lucru se întâmplă în primul rând datorită faptului că prin măcinare se mărește suprafața exterioară afectată de procesul de oxidare, și deci se mărește și viteza de degradare. De aceea, pasionații de cafea cu adevărat pretențioși își macină singuri cafeaua, chiar înainte de a o prepara.

Cum trebuie păstrată cafeaua

Adevărul este că nu există nicio metodă foarte bună de păstrare a cafelei. Până la urmă și cafeaua este un aliment și de aceea trebuie să fie preparată și consumată cât este încă proaspătă, pentru a te bucura la maxim de calitățile ei.

Perioada maximă în care cafeaua se poate păstra proaspătă este de aproximativ 2 săptămâni din momentul în care a fost prăjită. În cazul cafelei preambalate, considerând că a fost ambalată și vidată la scurt timp după prăjire și măcinare, se pot considera 2 săptămâni de la deschiderea ambalajului. În cazul cafelei vrac, trebuie să aveți grijă, pentru că, de obicei nu se știe cu cât timp în urmă a fost prăjită. Dacă aveți un magazin local specializat, care își prăjește singur cafeaua, atunci e ok, dar sfatul meu e să nu cumpărați cafea vărsată din supermarket-uri sau magazine la care nu știți proveniența și termenul de valabilitate al acelei cafele.

Cafeaua își pierde aroma foarte repede, indiferent dacă este sub formă de boabe întregi sau măcinate. Boabele întregi prăjite se păstrează în containere sigilate, în locuri răcoroase cu umiditate scăzută. Dacă vreți să le păstrați mai multă vreme, puneți-le în recipiente vidate și înghețați-le, cel mult trei luni. Și cafeaua proaspăt măcinată poate fi păstrată la frigider, tot într-un container sigilat.

Dacă este posibil, ca să obțineți o cafea aromată, măcinați boabe în fiecare zi, deoarece cafeaua măcinată își pierde aroma după doar două zile. Cea mai bună metodă de păstrare a cafelei în această perioadă este într-un recipient etanș. Aerul este inamicul cafelei. De asemenea, recipientul trebuie păstrat într-un loc răcoros și întunecat, unde nu există variații mari de temperatură.

Cafeaua nu trebuie păstrată lângă o sursă de căldură, dar nu este nevoie nici de măsuri extreme, cum ar fi frigiderul sau congelatorul. Mulți consideră că păstrând cafeaua în frigider, aceasta se menține proaspătă mai mult timp. Din contra, frigiderul poate avea mai degrabă efecte negative asupra cafelei, dacă aceasta nu este păstrată în recipiente etanșe. În primul rând că alimentele păstrate în frigider se deshidratează și astfel cafeaua se usucă excesiv sau și mai rău, poate absorbi diverse mirosuri de la alte alimente ce îi vor altera iremediabil gustul.

fotografii-de-toamna_la-o-cafea

Termen de valabilitate la cafea

Cafea boabe la 1 kg – termen de valabilitate = 14 luni-18 luni

Cafea la cutie – nedesfăcută: până la 2 ani; desfăcută: maxim 1 lună, într-un mediu rece (frigider). În general, termenul de valabilitate este de 2 ani de la data fabricației.

ȘTIAȚI CĂ… (despre cafea)

… pigmentul cafelei e unul dintre cei mai puternici și mai persistenți dintre toți pigmenții naturali alimentari? Curățarea petelor de cafea se face cât mai repede posibil, deoarece uneori poate deveni de neînlăturat. Înlăturarea petelor de cafea poate fi uneori foarte grea, inclusiv de pe inox. Deci atenție la paharul de cafea, pentru că pătează!!!

… dintre băuturi, nu doar cafeaua conține cantități ridicate de cofeină? Sunt alte băuturi care chiar o întrec! O doză de băutură tip Cola conține 60 mg cofeină, o doză de băutură energizantă conține 80 mg, o ceașcă cu ceai negru – 50 mg, iar o ceașcă cu ceai verde – 10 mg.

… dacă îți freci mâinile cu zațul de la cafea, scapi garantat de mirosul de usturoi, ceapă și orice alt miros puternic care se impregnează în pielea palmelor tale?

… dacă consumi mai mult de 3 cești medii de cafea pe zi, devii dependentă? Spre deosebire de obișnuință, dependența are efecte neplăcute: gastrită, migrene, anxietate, iritabilitate, palpitații. În plus, atunci când vei avea cu adevărat nevoie să te revigorezi cu o cafea, organismul nu va mai răspunde absolut deloc, fiind mult prea obișnuit cu acest lichid.

…. Știați că putem detecta cinci gusturi de bază? Patru sunt foarte familiare: gustul dulce, acru, amar și sărat. Al cincilea e mai familiar în Asia și mai puțin în Vest, se numește UMAMI și e gustul glutamatului monosodic.

… Celebrul compozitor Johann Sebastian Bach compune în 1732 o cantată în cinstea cafelei, prin intermediul căreia lăuda calitățile acestei băuturi și își exprima dezacordul față de inițiativa de a interzice cafeaua femeilor, pe motiv de infertilitate. Piesa muzicală compusă de Bach cuprinde următoarea arie sugestivă: „Ah, ce dulce este cafeaua! Mai drăgăstoasă decât o mie de sărutări, mai dulce decât vinul muscat! Vreau cafeaua mea, vă rog!”?

… Denumirea de espresso se referă la timpul foarte scurt în care băutura este preparată?

… Capucino este botezată astfel datorită asemănării dintre culoarea băuturii și culoarea robelor călugărilor din ordinul Capucinilor?

… Prima cafea instant produsă în masă este creată de chimistul englez George Constant Washington, care va boteza noul produs Red E Coffee (joc de cuvinte în limba engleză care se poate traduce „cafea de-a gata”.

… În Italia, prepararea espresso-ului depinde de cei patru „M”: Macinazione (măcinarea cafelei), Miscela (amestecul de cafea), Macchina (espressorul) și Mano (priceperea celui care prepară băutura)?

… În lumea Arabă premodernă, soția putea să divorțeze de soțul său dacă acesta nu mai putea să-i asigure porția de cafea?

(va urma)

după Mariana Vinereanu

15 thoughts on “Aproape totul despre cafea (XV)

 1. M-am bucurat să aflu din nou atâtea informaţii utile. Îţi mulţumesc mult, Petru, că ni le-ai făcut cunoscute.
  O seară minunată îţi doresc şi numai bucurii! 🙂

  1. Orice sfat e binevenit și trebuie încercat. Eu nu mai folosesc hipoclorit, așa cum o făceam acu’ două decenii, dar știu că dădea rezultate foarte bune.
   Să-ți fie ziua minunată, draga mea prietenă! 🙂

 2. Hmmm… ce crezi, Petru? În Arabia premodernă se mai încumeta vreun bărbat să se lege la cap cu una de-a invocat în fața instanței neputința soțului de a-i asigura porția de cafea?! Sau o fi fost vreun caz în care să fi fost reclamat soțul ca nepriceput în prepararea cafelei? 😕

 3. Nu am inteles partea aceea despre “presărarea de sare de bucătărie peste apa umezită” insa obiceiul de a tine punga de cafea la rece dupa ce a fost desfacuta punga este benefica. Uleiurile volatile nu se pierd prin evaporare iar ce ramane nu se oxideaza dand gustul acela de ranced pe care oricum il are cafeaua. 😆

  1. Îți mulțumesc foarte mult pentru observația făcută, fapt care mi-a permis corectarea greșelii ce-mi aparținea! Era vorba, bineînțeles, de „pata umedă”. 🙄
   Ai mare dreptate, pentru că tot ce se păstrează la frigider nu are tendințe mari de evaporare, precum într-un mediu călduros. Iar sigilarea cât mai ermetică e încă un factor eficient de protecție.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.