Dacă ești norocos, bisturiul care îți deschide abdomenul are la capăt un medic plătit de statul român cu 700 de euro. Chirurgul cu 30 de ani de experiență, doctor în științe medicale, care și-a petrecut ultimii 40 de ani dând examene și căruia mii de semeni îi datorează viața, primește lunar jumătate… din cravata lui Gigi Becali. Mâna lui, care îți cotrobăie prin torace ar putea avea acel tremurat pe care ți-l dă călătoria cu tramvaiul și care e amintit, la parastasul bolnavului, cu formula „n-a avut zile”.
După 20 de ani de gărzi, urgențe și studiu neîntrerupt, rezidentul va ajunge și el medic specialist, plătit lunar cu un sfert din poșeta Robertei Anastase, dar până atunci se poate bizui doar pe cei 200 de euro de la stat, adică cu rujul.
În fiecare an, România pierde mii de medici, fără ca pacientul de la Cotroceni sau doctorul din Palatul Victoria să poată trata în mod serios această hemoragie. Din 2007 și până în februarie 2013, peste 23.000 de medici și peste 15.000 de asistenți medicali au părăsit țara, cu un vârf de 16.500 în 2011, când președintele Băsescu le-a recomandat o carieră în Occident.
Din cei cam 45.000 de medici rămași în țară să se lupte cu biletul de metrou și cu ratele la frigider, 4.670 au peste 60 de ani, 8.716 au între 50 și 60 de ani, 10.718 au între 40 și 50 de ani, iar restul se pregătesc să îmbătrânească în țări unde medicul specialist își permite să conducă aceleași mașini ca Marian Vanghelie.
Sunt 223 de medici la suta de mii de locuitori în România, cifră care ne salvează de ultimul loc din UE, dar nu și de penultimul. Toate aceste simptome arată că cea mai răspândită boală a românului ajuns la putere e durerea în cur. Ca urmare, Guvernul Ponta a anunțat tăieri la bugetul Sănătății, așa cum anunți că unui ciung îi tai și cealaltă mână, fiindcă e șchiop și nu te poate ajunge.
Suntem în plină filozofie a filmelor de comando. Misiunea FMI trebuie dusă la capăt, iar populația rănită poate fi abandonată în ghearele studenților mediciniști de la „Titu Maiorescu”. Firește, peste un deceniu, vor mai fi veterinarii de la „Spiru Haret” o opțiune, dar, în mare, tratamentul medical în România se anunță un fel de 6 din 49, cu șanse ceva mai puține.
Oamenii bogați ai țării n-au a se teme. Medicii români îi așteaptă la Viena, la Milano, la Londra, la Paris. Așa cum au făcut-o și până acum, președinții, premierii, deputații, primarii și senatorii își vor îngriji bila, șalele sau prostata în clinici unde o zi de spitalizare poate egala comisionul de la Hidroelectrica. Dacă ai furat cum se cuvine, ai acolo acces la cea mai înaltă știință medicală, cea care poate transforma un cadavru în politician reînviat și lacom din care provine.
Printr-un transplant secret, banii trec din buzunarul amărâtului care plătește taxe în punga hoțului care i-a zâmbit fals și nemuritor din afișele de campanie. Viața are prețul ei.
De fapt, Videanu nu conduce un Mercedes, ci se plimbă într-un transplant de ficat. Voiculescu nu locuiește într-un palat, ci într-un tratament de leucemie pentru douăzeci de copii. Cât despre costumul scump al pesedistului Rizea, uitați-vă bine: individul umblă îmbrăcat într-un set complet de analize, la tarifele din Germania.
Fără medici, în țară vor rămâne doar pactul de coabitare și moartea. Întrebarea e: o mai crede Dumnezeul românilor în Înviere? Sau, îngrijorat și el de exodul medicilor, s-o duce să se caute de sănătate la Paris.
Sursa: e-mail
Multe sunt putrede-n această ţară….
Cred că sănătatea e cea care ne doare cel mai tare.
E adevărat. Căci o simţim tare adânc în propria noastră carne şi ne trezeşte toate simţurile!
Noi o simțim, dar cei care pot face ceva nu simt nimic. Se vede că banul și puterea i-a făcut nesimțiți!
Pana la urma noi suntem ,,masa” chiar nu putem face nimic oare, daca punem umar la umar?
„Masa” din care facem parte nu prea e unită și se împrăștie în toate părțile. Duce lipsă de un lider, pentru că așa a fost ea obișnuită. Doar că nu se găsește unul convingător, care să-i unească pe toți.
Se pare că nici nu prea avem din ce alege, după cum stau treburile. Sau poate mi se pare mie?
Critică sinceră și purul adevăr. O zi bună!
Mulțumesc intens pentru vizită și apreciere! O zi minunată și ție!
Din păcate Petru ai pus degetul pe rană… O realitate și mai cutremurătoare sunt cei vârstnici care sunt pur și simplu condamnați de sistemul medical, pentru că nu au nici resurse, nici organisme rezistente… În cele mai multe situații după ani de muncă, ajung la o pensie de mizerie, umilință și neputință.
Bătrânii și copiii de pe la noi au fost întotdeauna cei mai expuși consecințelor politicii incompetente ale guvernanților, care nu se gândesc la trecutul și nici la viitorul națiunii. Ci doar la prezentul și viitorul lor! Știm asta, vedem asta, dar parcă nu ne pasă decât atunci când ne afectează direct, iar atunci e prea târziu.
Așa este… dureros. Să sperăm că lucrurile se vor schimba. Să încercăm să fim optimiști 🙂
Optimismul mă caracterizează, cu toate criticile mele! 🙂
Eh! Singura noastră speranţă este să rămânem sănătoşi.
Să ne străduim a mânca și a bea sănătos! În rest, Dumnezeu cu mila!
Pacat! Daca nu ai bani nici luxul sa te inbolnavesti nu-ți mai permiti, asa zic eu ! O seara frumoasa si multa sanatate iti doresc!
Și bine zici! Că nici să moară nu-și pot permite unii dintre noi.
Să ai o zi de joi, frumoasă cum e pe la noi, dragă prietenă! 🙂
Prea bine creionat pentru a mai adauga ceva eu.
Cu atât mai de apreciat.
ti-e si frica sa te mai duci la un spital in ziua de azi, atat din pricina lipsei medicamentelor, cat si cadrelor de specialitate. Mai bine sa ne rugam sa fim sanatosi !
Am vazut de curand un politician aruncat intr-un tomberon, mi s-a parut o idee buna, nu ? 🙂
Ar trebui niște tomberoane speciale pentru gunoaiele de politicieni, pentru a nu-i pune laolaltă cu sticla, hârtia, plasticul, care se pot recicla! 😉
Triste realităţi… Şi uite aşa ajungem la “leacurile-minune”, bune la toate: colivarol, parastasol, pământicină, gropamin şi… amin-amin! Astea ni le oferă politicienii din plin! 😦
Oricum, nu e bine să trăim prea mult după pensionare, că nu vor mai avea bani de pensii, după cum merg lucrurile. Așa că ne îngroapă ei strategic.
Și pe lângă toate astea, medicii care rămân în țară știu să prescrie doar antibiotice la fiecare coș care apare pe frunte! Îți curge nasul? Antibiotice. Îi cresc dinții la lapte pruncului? Antibiotice. Nu doarme noaptea? Are viermi, deci antibiotice! Pruncul meu n-a luat în viața lui nici un antibiotic și a avut și câte-o febră de speriat! În țară pentru un simplu roșu în gât la copii se dă o plasă de medicamente. Am ajuns să cred că medicina e mai degrabă o afacere decât o modalitate de a trata cu dragoste oamenii bolnavi!
Pe la noi, orice profesie se transformă într-o afacere prin care se vrea a scoate bani cât mai mulți, cu efort și costuri cât mai mici. Și eu mă feresc de antibiotice, dar am noroc cu o doctoriță ce-mi prescrie numai medicamente naturiste. E drept că bărbatul ei mi-e partener de șah, dar cred că și altora le face rețete asemănătoare! 🙂
🙂 deci ai pile :))))) Dar să știi că e bine să fi atent cu sănătatea! E o responsabilitate pe care o avem fiecare dintre noi!
Ei, da! Mă fălesc și eu că am o pilă! Alții au o trusă completă de scule! 😀