Hârtia noastră cea de toate zilele

Prietenia mea cu Rică e mai deosebită ca altele, dar eu o consider cu atât mai prețioasă. Decât un prieten care e de acord cu tine în tot ce îi spui și faci, mai bine unul ca al meu, cu care mă contrazic mereu în orice privință. O să ziceți că nu-i deloc bine, dar din contradicțiile noastre se nasc idei constructive și, pe de altă parte, nu ne despărțim niciodată supărați. Căutăm fiecare noi argumente în sprijinul părerii sale și la următoarea întâlnire o să continuăm să ne susținem cu îndârjire punctul de vedere. Nu a existat niciodată cazul ca vreunul dintre noi să fie lămurit de celălalt și să-și schimbe părerea. Până acum!

Discuția a pornit de la părerea lui Rică, cum că hârtia noastră cea de toate zilele începe să-și piardă din utilitate, acum când din ce în ce mai multe cărți sunt în format electronic, iar scrisorile sunt trimise prin e-mail. Subiectul acesta m-a incitat la culme și am sărit imediat cu exemple cunoscute, care arătau rolul foarte important al hârtiei din ziua de azi. I-am explicat că un prosop hârtie, șervețele sau prosoape pliate sunt mult mai igienice decât cele textile sau uscătoarele de mâini din toaletele publice. Iar dacă nu avem la dispoziție astfel de prosoape sau șervețele, este de preferat să folosim hârtie igienică.

PaperPlus-300x300

Știam că Rică preferă să se usuce pe mâini cu aerul cald de la toaleta publică de pe stadion și pierde aproape un minut pentru asta. În timp ce eu mă șterg rapid și eficient cu un șervețel, ajungând înaintea lui în tribune și alegându-mi locul cel mai bun. Aici l-am prins și nu putea să nege. La fel și la restaurant, unde el se ștergea cu același șervețel textil, după fiecare fel de mâncare, în timp ce eu foloseam mereu câte un șervețel de hârtie curat. Argumentele mele erau dovedite de oameni de știință, care recomandă utilizarea produselor de unică folosință pentru a ne șterge pe mâini, pe gură sau chiar în loc de batistă textilă.

prosoape-pliate-rola-prosop-300x137

Mie îmi place foarte mult serialul polițist Monk, în care un detectiv obsedat de curățenie rezolvă cu umor cazuri încâlcite de crimă. Faptul că se ștergea cu șervețele de hârtie după fiecare strângere de mână cu un alt semen sau după atingerea unor obiecte posibil contaminate cu microbi, nu este deloc gratuit. Fără să exagerăm, în zilele noastre e nevoie să fim precauți. De aceea, Paper Plus vine în întâmpinarea dorinței oamenilor de a evita, pe cât posibil, contaminarea cu diferiți agenți patogeni și ne oferă produse de igienă și curățenie, fiind și printre cei mai renumiți producători de hârtie igienică.

Vă dați seama cât de încăpățânat e prietenul meu, din moment ce nici așa nu am reușit să-l conving de utilizările crescânde ale hârtiei! Degeaba îl sfătuiam să-și schimbe obiceiurile, măcar pentru binele familiei sale, mai ales că avea doi copii drăgălași, și să adopte prosoapele de hârtie, în loc de cele textile, care trebuie mereu spălate și care sunt oricum purtătoare de microbi. El avea o concepție care-i spunea că hârtia e pe ducă. Dar prin ideea care mi-a venit, i-am dat lovitura de grație și l-am convins pentru prima dată să fie de acord cu mine. Iată cu ce cadou m-am prezentat de ziua nevestei sale.

quilling-hand-made-hobby

Frumusețea lucrării din imagine i-a fermecat pe toți din familie, dar când le-am spus că e făcută din hârtie, nu le-a venit să creadă. Rică a rămas în contemplație mai multă vreme și apoi a venit să dea mâna cu mine, recunoscând că am avut dreptate. De atunci, prietenul meu și-a dotat casa cu șervețele și prosoape de hârtie, eliminind aproape complet utilizarea celor textile.

Acest articol participă la competiția SuperBlog 2014

34 thoughts on “Hârtia noastră cea de toate zilele

 1. Si de data asta m-ai surprins placut cum, in loc de o reclama plictisitoare, am citit un articol amuzant si bine adus din condei! Felicitari! 🙂
  Apropo, eu folosesc uneori hartia, uneori materialele textile. Dupa chef si inspiratie. 😀

 2. Eu folosesc foarte mult prosop de hartie in bucatarie ,servetele ai dreptate e mult mai practic in zilele noastre sa ai la indemana hartie prosop decat textile !O seara minunata iti doresc!

 3. Foarte frumos abordezi temele concursului, împletindu-le cu întâmplări frumoase din viaţa ta. Cât priveşte hârtia igienică, îmi amintesc că în armată, colegii ardeleni o numeau “curpapir” (sau “kurpapier”, nu ştiu cum se scrie) 😀 Şi ştii bine ce “fină” era, ca un… carton presat, precum un şmirghel.
  Numai bine şi succes în continuare!

  1. Și pe la noi i se mai spune așa, cuvânt preluat din maghiară. Îmi amintesc vremurile când trebuia să stăm la coadă, pentru a cumpăra câteva suluri de hârtie igienică, iar dacă nu avem norocul să ne ajungă, apelam la ziare. 😉
   Mulțumesc mult pentru comentariu și urare, Alex! 🙂

 4. Hartia este cu adevarat indispensabila dar mie mi-ar placea sa vad o intalnire de a ta cu Rica si sa ma amuz. Succes in toate si in a-l combate pe Rica.

  1. Întâlnirile cu Rică ar putea părea niște certuri, dar numai la prima vedere. Poate că voi mai reda din ele cu altă ocazie. Mulțumesc efervescent pentru urare, Ionica! 🙂

 5. Transmite-i lui Rica faptul ca si eu, si multi altii suntem de acord cu tine in ceea ce priveste hartia. O zi buna sa ai!

 6. Mi-e dor de biletele de hartie pe care le primeam de la un coleg. Ce vremuri! Sucees si un premiu in bancnote de hartie iti doresc

 7. Ce poveste frumoasa! Rica asta este un personaj haios. Cred ca fara el povestea nu ar avea farmec! O zi frumoasa va doresc!

 8. Ce ne-am face noi fara hartie?! Rica al tau duce cu siguranta dorul scrisorilor de dragoste cu care dormea sub perna. Prins de acest dor nu mai vede celelalte utilitati de care nu ne putem lipsi. Succes deplin sa ai ca meriti.

  1. Rică se vrea a fi „modern”, dar uită că unele utilități se modernizează la rândul lor și rămân indispensabile. Mulțumesc efervescent și îți doresc o sărbătoare minunată, de Sf. Dumitru, Dana! 🙂

 9. Frumoasa tema! Titlul “Hârtia noastră cea de toate zilele” este ales cu dichis. Da, este aproape tot atat de indispensabila ca painea cea de toate zilele. Nu stiu daca Rica vorbea cu regret sau cu triumf despre scaderea utilitatii hartiei dar eu regret, sincer, hartia ca suport de carte sau scrisoare. Cred ca esti de acord cu mine ca, aveai alta traire, citind o carte, mirosind a cerneala tipografica, decat pe monitorul calculatorului. Si scrisorile aduse de postas, aveau alt parfum in comparatie cu mesajele luate cu copy- paste de pe la altii. Sa ai o zi faina, Petrut!

  1. Nu pot și nici n-aș vrea să te contrazic, fiindcă spui ceea ce gândesc și eu despre cărțile și scrisorile cu care ne bucuram zilele, în vremurile nu prea îndepărtate. Nu știu cum va fi viitorul, dar e bine că mai putem să ne folosim de ele, chiar dacă am pășit în era electronică. Să sperăm că va exista un compromis și cartea pe hârtie va continua să apară mereu.
   O zi superbă îți doresc, Crina! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s