Agentul sub acoperire

În piața noastră de alimente aveam trei păstori apreciați, care aduceau mereu brânză proaspătă, făcută de ei și familiile lor, după cum susțineau fiecare. Pe unu-l chema Ungureanu Ștefan, pe-al doilea Vrânceanu Gheorghe și pe cel de-al treilea Moldovan Ion. Pe mesele lor se găseau tot felul de brânzeturi și clienții se înghesuiau să cumpere în fiecare joi, când e ziua de piață, pentru a le ajunge toată săptămâna.

Doar că în utimul timp s-a produs un dezechilibru major între cei trei păstori, iar baciul Ungureanu și cu Munteanu erau din ce în ce mai pizmași pe baciul Moldovan. Lumea a sesizat că brânza celui din urmă era mai bună și mai variată decât a celorlalți și, ca urmare, se înghesuiau să cumpere de la el. Deși nimeni nu știa mare lucru despre Moldovan și nici nu-i văzuseră careva animalele, el avea caș și brânză de oaie, capră și vacă, proaspete sau afumate, toate cu un gust ce te vrăjea de la prima îmbucătură. Numai cei care veneau mai târziu erau nevoiți să cumpere de la ceilalți doi păstori, fiindcă Ion vindea repede și dispărea iute de la tarabă.

superblog

Necăjiți nevoie mare, ciobanul Ungureanu și cu cel Vrânceanu s-au întâlnit la birt și s-au socotit ei, la un pahar de tărie, cum să scape de cel Moldovan. Niciunul nu știa unde locuiește, cu atât mai puțin unde-și ține oile, caprele și vacile, dar erau hotărâți să afle. Și au umblat ei zile și nopți în șir, întrebând în stânga și-n dreapta, dacă n-a văzut cineva casa și stâna lui Moldovan, însă fără niciun rezultat. Ba la urmă, fiind nervoși de neputința lor, au atentat la turmele altor ciobani, care i-au prins și, după ce le-au administrat o bătută, i-au dat pe mâna poliției.

Pe Ionică Moldovan l-am cunoscut mai bine câteva luni mai târziu. Până atunci doar cumpăram brânza și cașul de la el, după care-mi vedeam de drum, mulțumit de achiziție. Doar după ce am aflat pățania celor doi păstori invidioși, curiozitatea mea a fost stârnită și zăboveam mai mult pe lângă taraba lui. Cu timpul ne-am împrietenit și a ajuns să aibă încredere în mine. Mi-a povestit care-i secretul lui, iar acum sunt liber să vi-l spun și vouă, fiindcă a plecat pe alte meleaguri.

Delaco

Moldovan Ionică – dacă ăsta i-o fi numele real – era de fapt agent de vânzare sub acoperire și un mare Fan Brânză, care vindea bunătăți de la Delaco! De aceea nu avea nicio turmă, deși marfa lui era din cea mai delicioasă și variată. Lumea era mulțumită și cumpăra săptămânal, mai ales că și Ionică era șugubăț, atrăgând clientela și prin glumele de bun gust, care se asortau cu calitatea brânzei oferite spre gustare și apoi vândută garantat. Îmi lipsește Ionică, dar nu și delicatesele lui, pentru că acum știu unde să le găsesc. Dar voi poate-l întâlniți prin piețele sau magazinele pe care le vizitați. Ascultați-i recomandările și gustați din mostrele lui. Veți vedea că am dreptate și brânza oferită de el e cea mai bună. Dar și umorul!

Acest articol participă la competiția SuperBlog 2014

36 thoughts on “Agentul sub acoperire

 1. Mare pişicher mai eşti!! Mai este vreun prieten de-al tău de pe net care să nu fi gustat măcar o dată de curiozitate, brânza asta Delaco? 🙂
  Felicitări pentru cum ai adus-o din condei. 🙂 Dacă ai vrea, m-ai putea convinge să votez pe cine vrei tu!! 🙄

  1. „Pișicher” e cuvântul care-mi place și sper să fie agreat de sponsorii acestei etape. Brânza bună merge cu o poveste pe măsură și e bine să le gustăm simultan.
   Mulțumesc intens pentru felicitări și mi-ar plăcea foarte mult să-ți pot oferi, ca răsplată, o brânză delicioasă de la Delaco! 🙂

 2. După ce mi-ai făcut poftă trimiţându-mă la reţete, m-am dezumflat. Păcat că cei de la delaco nu vând produsele online. Oricum, bine scris şi îţi mulţumesc că am aflat chestii noi.

 3. Eu cumpar branza si atat….. ca-i de capra sau magar nu m-am intrebat prea des. Dar acum ca spui tu cu atata har …. m-ai convins. Delaco, zici??

 4. Chiar ca mi-ai facut pofta de branza buna Delaco zici, cred ca e buna la gust !Succes, cred ca merita toata atentia juriului pentru promovarea reusita pe care ai facut-o! O seara frumoasa iti doresc!

 5. Ha, ha! Mi-a plăcut mult de tot re-adaptarea Mioriţei la vremurile moderne. Realităţi noi, dar invidii vechi. Iar branza… ea e bună oricând!
  Numai bine, dragă Petru! 🙂

 6. Salut Patru !
  Mi-a placut cum ai ” prelucrat balada MIORITA ” ! 🙂
  In locul tau, nu foloseam cuvantul ” PASTORI ” 😦 ci pur si simplu ” CIOBANI ” ! 🙂
  Succes in competitia SuperBlog2014 ! 🙂
  Weekend placut ! 🙂
  Aliosa.

  1. Mi-am zis că nu strică să folosesc și cuvântul „păstori”, pe lângă „ciobani”, dacă tot se apropie Crăciunul și se cântă colinda „Trei păstori se întâlniră”. Oricum, sunt sinonime. Recunoștință pentru vizită și urări, dragă prietene! 🙂
   Să-ți fie weekendul superb, Alioșa! 🙂

 7. Din prima am “mirosit” transpunerea in trend a Mioritei noastre, in orice vremuri foarte actuala si mi-a placut tare mult modul de abordare. Sper sa-l sesizeze si sa-l aprecieze si “organele abilitate”. 🙂 Mult succes in continuare! In alta ordine de idei si mie-mi plac si consum branzeturile Delaco! 🙂

  1. Și eu am mari speranțe pentru acest articol, dar mă tem că, fiind un concurent pașnic și relativ nou, voi fi neglijat în favoarea unor celebrități care sunt vizate din start. Dar mă bucur mult că ți-a plăcut abordarea și-ți mulțumesc mult pentru apreciere, dragă prietenă!
   O duminică ideală îți doresc! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s