Fără texte la volan

Cu Rică la volan nu mai călătoresc, până nu-i vine mintea la cap. Zilele trecute a fost ultima dată când am acceptat să urc în mașină cu el pe post de conducător auto și mi-am dat seama cât de riscant este. Nici nu am făcut zece kilometri și a primit un mesaj pe mobil, pe care l-a citit în timp ce conducea cu viteza maximă permisă de lege. Mi-am zis că o fi ceva urgent, dar când a început să tasteze răspunsul, mi-am exprimat îngrijorarea:

– Da’ nu e periculos să scrii SMS-uri în timp ce conduci?

– Fii liniștit, m-a asigurat el zâmbind. Totul e sub control și atenția mea e optim distribuită, în funcție de necesități. Am șoferia la degetul mic și n-am avut încă niciun accident, deși conduc de două decenii.

În timp ce îmi vorbea, scria și conducea cu aceeași viteză, iar asta m-a iritat și mai tare.

– Doar nu-i fi tu un Superman, măi Rică! Poate că ai avut noroc până acum, dar trebuie să știi că în luna iunie a acestui an, sub sloganul „Test me, I’m driving”, Toyota a organizat un experiment edificator în cadrul campaniei „Don`t Text an Drive!”. La el au luat parte doi șoferi cunoscuți și de tine: Roxana Ciuhulescu și Dani Oțil. Jurnaliștii care au asistat la aceste teste, au putut constata cât de mult îți poate distrage atenția un telefon mobil la care citești și scrii SMS-uri. Oricâtă încredere ai avea în tine, tot om ești și tu, iar un eventual obstacol care îți poate apărea în cale, e un examen pe care ai putea să-l pici dacă nu ești pe deplin concentrat la drum.

Rică nu mi-a mai zis nimic, ci doar a bombănit ceva și apoi a închis telefonul. Se vedea că nu i-a plăcut pledoaria mea penlogo_Toyota_mictru siguranță și viață. Nu sunt un om fricos, dar nici inconștient nu-mi place să fiu. A conduce o mașină implică o mare responsabilitate, prin potențialele pericole care-ți pot solicita la maxim atenția și îndemânarea. E bine să fii pregătit mereu pentru orice, iar o ocupație în plus te poate afecta, contribuind decisiv la o mare tragedie. S-au văzut cazuri în care șoferi cu mare experiență și sute de mii de kilometri parcurși, au avut accidente grave pentru că au folosit telefoanele în timp ce conduceau.

Toyota dovedește că are grijă de conducătorii auto, nu numai prin mașinile sigure pe care le fabrică, ci și prin acest experiment menit să tragă un semnal de alarmă: „Nu scrieți când conduceți!” Fiecare șofer nesăbuit crede că lui nu i se poate întâmpla ceea ce a văzut sau auzit că au pățit alții. Până în momentul când cade și pe el nenorocirea, iar apoi își pune întrebarea tardivă: de ce tocmai mie?! Dar e prea târziu și fără rost răspunsul.

Acest articol participă la competiția SuperBlog 2014

15 thoughts on “Fără texte la volan

  1. Te rog să mă crezi că niciodată nu am vorbit la telefon în timp ce conduceam și, cu atât mai puțin, nu am citit sau trimis SMS-uri. De aceea nu suport acest comportament iresponsabil.
   O duminică de vis îți doresc, dragă Gabi! 🙂

 1. Subscriu celor scrise de tine. Dar, din nefericire, scrisul si chiar vorbitul la telefon, ca si alte activitati in timpul condusului, pot distrage atentia soferului, chiar si pt. o fractiune de secunda, ducand la drame sau chiar tragedii ireparabile. Dar asta este lumea in care traim si trebuie sa ne ferim singuri…pt. ca altii nu o fac in locul nostru. Un week-end cat mai placut. 🙂

  1. E bine, totuși, să se facă educație, așa cum procedează Toyota. Chiar și o viață salvată prin acest experiment avertisment și tot e un câștig pentru societate. Dar eu sper că receptivitatea e mai mare și mult mai benefică pentru tineri, în special.
   Să-ți fie duminica binecuvântată, Ileana! 🙂

 2. Experimentul cu :
  -” Nu scrieti cand conduceti ” , seamana a manipulare ! 😦
  – De ce n-au propus un experiment cu sloganul :
  – Nu vorbiti la telefon când conduceti ? 😦
  O duminica frumoasa, Petru ! 🙂
  Aliosa.

  1. Probabil fiindcă scrisul îți solicită mai mult atenția decât vorbitul, iar riscul unui accident este cu mult mai mare.
   Să ai parte numai de călătorii sigure, fără niciun incident, Alioșa! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.