Planeta Paradis: Iarnă și planuri

Dar iarna a venit dintr-o dată, iar halanii nu au mai fost de văzut. Ningea cu fulgi mari ca niște petale albe ce se depuneau în straturi dese și pufoase. Vântul se juca uneori și rearanja după placul lui zăpada imaculată, dându-le mari bătăi de cap oamenilor. Însă neajunsurile erau trecătoare, iar bucuria iernii de pe Paradis era molipsitoare pentru toți. Bogdănel și Carmen făceau oameni de zăpadă uriași cu care spuneau că-i țin la respect pe potențialii intruși. Apoi se dădeau cu săniile pe un derdeluș din apropiere, până venea Guță după ei, să-i cheme la masă sau la culcare.

Florica și Olguța erau la fel de ocupate ca în timpul verii. Prima cosea și croia haine din orice, iar a doua, după ce termina cu dereticatul, făcea decorațiuni pentru bradul de Crăciun, ajutată de inventivitatea fiicei sale neobosite. Bineînțeles că și pe această planetă se găseau astfel de pomi pentru împodobit, iar ele voiau neapărat să păstreze spiritul sărbătorilor de iarnă, chiar dacă erau departe de Pământ. Cămara era plină cu cărnuri afumate din pește, porc sălbatic, pasăre. De asemenea, Relu și Gavrilă au găsit niște fructe asemănătoare cu strugurii, pe care le-au stors și au pus la fermentat mustul obținut. Vinul rezultat era tare bun și suficient până la primăvară, dacă-l raționalizau.

Bărbații vânau mai rar, dar admirau cu nostalgie depărtările cu ajutorul binoclului. Cavanele dispăruseră din peisaj, cine știe unde, iar peste podișul albit erau stăpâni capanii sălbatici, în căutarea prăzii. Pădurea era parcă și mai întunecată, mai amenințătoare. Departe, departe se vedea muntele halanilor, de unde, uneori, puteau vedea un fir de fum înălțându-se spre cer, semn că acolo exista un anumit tip de civilizație. În astfel de momente ar fi vrut ca iarna să se scurgă repede, pentru a le elibera drumurile și a le satisface curiozitățile.

În serile lungi își făceau planuri mari pentru primăvară-vară și fiecare dintre ei avea o idee măreață. De pildă, Florica era hotărâtă să-și facă o grădină și să încerce semințele pe care le-a adus de pe Pământ. Adică de porumb, grâu și legume, cum ar fi roșii, castraveți, fasole… Auzind acestea, Gavrilă și-a pus în cap să construiască o moară, pe malul râului, pentru a măcina eventuala recoltă de cereale. Relu, care fusese electrician de meserie, credea că va putea construi un generator de curent, rezolvând astfel o mare problemă pe care o aveau de când au sosit aici. Pentru asta aveau, însă, nevoie de niște materiale și spera că le va găsi la halani.

Bogdănel avea un secret pe care nu l-a destăinuit decât lui Carmen, cu care șușotea adesea în fața șemineului. Făcea calcule, măsura ceva imaginar și rămânea adesea gânditor, cu privirea pierdută. Văzând că nu-l pot convinge să se descarce, l-au lăsat cu toții în pace. După presupusul An Nou, perioada de așteptare a devenit mai grea și fiecare consulta tot mai des calendarul improvizat de Olguța. Oare cât mai aveau de așteptat până vor vedea din nou pământul încolțit de iarbă verde? Cât va dura până vor merge din nou la vânătoare în pădure? Poate că în capcanele lor au căzut animale și au înghețat acolo, dar pentru ei era periculos să se aventureze în acele locuri. Probabil că nici halanii nu mai vin în aceste condiții.

Astfel se gândeau pământenii, în timp ce făceau cărări prin zăpadă, dădeau fân și apă cavanelor, crăpau lemne pentru foc sau pur și simplu scrutau zările. O veste foarte bună a dezmorțit atmosfera și le-a dat un motiv pentru o mică sărbătoare. Olguța era însărcinată în luna a treia, după spusele ei! La aflarea veștii, Relu a fost cel mai încântat și tot atât de felicitat ca partenera lui de viață. Foarte fericiți erau cu toții, iar Carmen se bucura mult că va avea un frate sau o soră. Gavrilă și Florica vor fi nași, că nu se putea altfel, iar Bogdănel avea emoții ca și cum ar fi făcut parte din aceeași familie. La urma urmei, chiar erau ca o singură familie.

Advertisements

16 thoughts on “Planeta Paradis: Iarnă și planuri

 1. O sa-mi exprim impresiile de la coada la cap. 🙂 Olguta cred ca va naste un copil ce nu se va imbolnavi niciodata. Pe o planeta nepoluata nici nu-mi inchipui altceva! Sau ori din ce motive se va intampla, copilul va fi sanatos tun! Am complotat eu ceva cu Aioua, sau cum ii zicea… 🙄 (si acolo sunt berze… 😀 )
  Cand am inceput sa citesc acest episod mi-am amintit brusc de captivanta carte a lui Jules Verne, Hector Servadac. Cred ca acolo descria o calatorie in cosmos, fiind “furati” de o cometa ce a “sters” pamantul si a luat cu ea o bucata buna de pamant, cu tot cu cei intamplati acolo. Si cometa “i-a depus” dupa ce si-a incheiat traiectoria si a revenit pe orbita Pamantului dupa un termen rezonabil, cateva luni de zile. Poate mi-am amintit pentru ca pe cometa aceea au indurat frigul cosmic, dar au rezistat datorita faptului ca au avut un crater adanc unde s-au adapostit pana la intoarcerea pe pamant.
  Sunt curioasa cum vor stabili zilele de nastere… Inca nu a fost nimeni nascut toamna? Dar iarna? 🙂 Vreun barbat mai uituc care a uitat si de ziua lui de nastere… 😉 S-au luat cu treburile… vorba lui Dan Teodorescu
  “Toti stramosii mei au avut de vanat, de luptat, de inventat
  Roata si becul, si televizorul, si geaca de piele cu tinte,
  Pe scurt, nu le-a stat capul la cele doua cuvinte.”

  1. Nu-mi amintesc să fii citit cartea Hector Servadac, dar sunt convins că am uitat eu, titlul sunându-mi cunoscut. Ar trebui s-o lecturez din nou.
   În ce privește subiectul, sper să nu te dezamăgesc, dar am în plan o cu totul altă perspectivă, care implică o dramă mare printre eroi, ce oferă posibilitatea unei aventuri mai puțin fanteziste, dar frumoase. M-aș bucura să-ți placă alegerea mea.
   O zi luminoasă și cât mai călduroasă, îți doresc, dragă prietenă! 🙂
   P.S. – Cred că personajele s-au molipsit de la mine și nu pun mare preț pe zilele de naștere! 😉

   1. Dimpotriva, ma bucura enorm sa vii cu idei noi, eu doar imi scriu partea mea de poveste… Uite cum ne putem cunoaste pe noi insine… Va sa zica da, personajele mele si-ar bate capul cand sa-si sarbatoreasca zilele de nastere, cel putin 90% din ele. Si ar pleca putin cu o cometa, macar iarna, poate pe cometa e mai cald. Sau sa plece la vara cand e zapuseala. 😉 Nu pot sa stau cu picioarele pe pamant… macar in literatura sa evadez. 🙂

   2. Bag de seamă că amândurora ne place să călătorim printre stele, măcar cu imaginația! 🙂 Este modul prefereat în care mă liniștesc și chiar reușesc să adorm mai ușor, când e nevoie de autosugestie. 🙂

 2. Un peisaj extraordinar de frumos cum ai descris,personajele au avut o perioada de liniste si pace pe Planeta Paradis.Asteptarea unui copil inca un motiv de bucurie si speranta! O seara cat mai placuta iti doresc!

  1. Mă bucur că ți-a plăcut atmosfera de iarnă, descrisă lapidar mai sus, și sper să ai și tu parte de o zăpadă frumoasă de Crăciun! Deocamdată îți doresc o zi cât mai senină, dragă prietenă! 🙂

 3. Ce frumos! Deja visez un Craciun pe planeta Paradis! Cu multa zapada, lemne in soba, care troznesc si imprastie mirosul specific. Mmm, imi place…Bradul de Craciun, masa imbelsugata stropita cu vin “zonal” paradisiac, vestea ca familia se mareste si viata merge inainte. Ce-ti mai poti dori pt. o viata intr-un Paradis extraterestru?!(sau chiar terestru!) 🙂 Astept continuarea cu nerabdarea copilului care doreste sa stie totul cat mai repede. Seara fermecata tuturor! 🙂

  1. Sunt încântat că ți-am stârnit emoții plăcute, care vin întâmpinarea sărbătorilor de iarnă, atât de așteptate de noi toți! Mulțumesc mult pentru răbdare, comentariu și aprecieri! O zi luminoasă îți doresc, Ileana! 🙂

  1. Ai intuit perfect sentimentele pe care le încearcă eroii acestei povestiri și îți mulțumesc pentru că ești alături de ei. Te aștept mereu să-i însoțești, indiferent că ești în Canada sau România! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s