Terapia cu sare

TERAPIA INTERNĂ CU SARE

(toate recomandările privesc exclusiv sarea naturală, grunjoasă, gemă, neiodată și nu sarea „fină” de masă)

DIGESTIE DIFICILĂ, CONSTIPAȚIE, SLĂBICIUNE CORPORALĂ, SUBPONDERABILITATE – se consumă hrană condimentată cu sare gemă sau sare marină (se găsesc în comerț), care au un gust mult mai intens. S-a constatat că sarea naturală are un efect mult mai puternic de stimulare a secreției de sucuri gastrice și că este un excelent activator al peristaltismului gastrointestinal, firește – cu condiția să fie consumată cu moderație. De altfel, încă de acum 500 de ani, celebrul medic și alchimist al Evului Mediu, Paracelsus, nota într-un tratat că digestia și excreția sunt mult perturbate de absența sării în alimentație.

HIPOTENSIUNEA ARTERIALĂ, ARITMIA CARDIACĂ – dimineața, pe stomacul gol, se administrează un sfert de cuțit de sare marină (aproximativ 0,25 g), care se înghite cu o cană (250-300 ml) de apă plată. Tratamentul se face vreme de minimum o jumătate de an. Studii recente arată că se obțin rezultate deosebit de bune, cu condiția ca tratamentul să fie asociat cu alimentația predominant vegetariană.

OSTEOPOROZA, CRAMPE MUSCULARE – se vor săra alimentele exclusiv cu sare gemă neiodată, care este foarte bogată în oligoelemente implicate în procesele de asimilare a calciului.

INTOXICAȚII CU SUBSTANȚE LUATE PE CALE ORALĂ – într-un litru și jumătate de apă călduță se pune o lingură de sare și se amestecă bine. Se bea rapid, pe nerăsuflate. Imediat după ingerare, va apare o senzație puternică de vomă. Vom evacua conținutul stomacului, aplecându-ne în față, „gâdilând” cu inelarul și arătătorul mâinii drepte glota (omușorul) și presând simultan cu putere stomacul cu mâna stângă, strânsă în pumn. Reflexul vomitiv va permite eliminarea, odată cu apa sărată, a substanțelor toxice care ne-au creat probleme.

TUSE PERSISTENTĂ, TUSE USCATĂ – se țin pe limbă cât mai mult timp câteva granule de sare gemă (nu mai mult de un vârf de cuțit). Reacția de stopare a tusei se va declanșa prin două mecanisme: prin salivație, care va deveni mult mai abundentă, și prin stimularea directă a sistemului nervos central, prin intermediul papilelor gustative.

CONTRAINDICAȚII LA ADMINISTRAREA INTERNĂ A SĂRII

Aportul masiv de sare este contraindicat în cazurile de hipertensiune și tromboză gravă, precum și în fazele acute ale gastritei hiperacide și ale ulcerului gastroduodenal.

TRATAMENT EXTERN CU SARE

CALCULI RENALI; COLICI RENALE – un săculeț de pânză plin cu sare gemă se pune pe un calorifer sau pe altă sursă de căldură și se lasă să se încălzească până la 50-60 de grade Celsius. Se aplică apoi pe șale (zona lombară), unde se ține vreme de o jumătate de oră.

ULCERAȚII PE PIELE – în două linguri de miere de albine se pune o jumătate de linguriță de sare și se amestecă bine, până când se omogenizează. Se aplică apoi acest preparat pe zonele afectate. Rezultatele terapeutice sunt uimitoare, acesta fiind un străvechi remediu, menționat în tratatele medicale grecești.

ARSURI DE GRADUL I ȘI II – pe zona afectată se presară sare grunjoasă din belșug. Această aplicație va spori pe moment senzația de usturime, dar apoi edemele vor fi mult reduse, iar vindecarea va fi considerabil mai rapidă. Nu se aplică sare pe arsurile grave, cu rană deschisă, întrucât produce o usturime insuportabilă.

NAS ÎNFUNDAT (RINITĂ CRONICĂ) – la un pahar de apă caldă se pune o linguriță de sare gemă sau marină și se amestecă bine pentru a se omogeniza. Se pune această apă sărată în palmă și se trage pe nara stângă și apoi pe nara dreaptă, alternativ, pentru desfundarea căilor nazale. Acest procedeu este bine să se facă în fiecare dimineață, pentru drenarea căilor respiratorii, înlăturarea surplusului de mucus, mărirea acuității olfactive.

DURERI DE GÂT – într-un pahar cu apă fierbinte, se pun două lingurițe de sare naturală, după care se amestecă bine până când sarea se dizolvă complet. Se face gargară cu acest preparat. Este de dorit ca apa să fie cât mai fierbinte și să ajungă cât de jos în gât. Se reia acest tratament de 2-3 ori pe zi, până la dispariția completă a afecțiunii.

BĂILE CU APĂ SĂRATĂ

Sunt un remediu tradițional de medicină populară, care se aplică astăzi cu un succes extraordinar, în clinici moderne din Austria și Germania. La o cadă de apă caldă (aproximativ 150 de litri), se folosesc două kilograme de sare gemă neiodată (amestecată în prealabil cu apă fierbinte, pentru a se dizolva mai ușor). Baia durează 20-30 de minute și este important ca temperatura apei să fie menținută mereu peste 37 de grade Celsius, pentru ca acțiunea terapeutică să fie maximă. Cercetătorii au observat că aceste băi, care se fac o dată la 3-4 zile, au efectele cele mai puternice în preajma lunii pline (de preferat cu 2-3 zile înainte). Iată indicațiile terapeutice ale acestor băi:

DERMATOZE INFECȚIOASE – se fac băi parțiale, înmuind doar segmentul afectat, vreme de 15 minute, în apă sărată caldă (7 linguri de sare la litru). Imediat după baie, pielea nu se șterge, ci se tamponează puțin și se lasă să se usuce. Acest remediu este excelent în tratarea infecțiilor bacteriene și miotice (produse de ciuperci parazite).

REUMATISM – se fac de două ori pe săptămână băi complete cu apă sărată fiebinte. Cele mai eficiente sunt băile preparate cu sare marină neiodată, dar efecte foarte bune s-au obținut și cu sare de mină, cu cristale mari (nemăcinată).

CISTITE, INFECȚII URINARE – se fac băi complete sau băi de șezut cu apă ceva mai sărată: 5 linguri de sare la litru. Baia va fi făcută în fiecare seară, până la vindecarea afecțiunii, iar apa trebuie să fie cât mai fierbinte, însă suportabilă (peste 38 de grade). Imediat după baie vă veți șterge și vă veți relaxa la căldură, evitând expunerea la frig sau la curent.

ANEXITĂ, METRO-ANEXITĂ – se aplică procedura de la infecții renale. Suplimentar, se va adăuga în apă sărată de baie puțină tinctură de iod.

RĂCEALĂ ȘI GRIPĂ – se fac băi ale picioarelor (tălpi și glezne) cu apă fierbinte, cu foarte multă sare (10 linguri la litru). Băile vor dura 10 minute, după care ne vom încălța cu șosete groase și ne vom așeza la căldură, așa încât să transpirăm.

SAREA ȘI ENERGIA AURICĂ

S-a constatat experimental că sarea naturală, netratată prin niciun fel de procedeu chimic sau termic, are o misterioasă influență asupra corpului bioenergetic al ființei umane. Toți cercetătorii din acest domeniu de frontieră sunt de acord că sarea naturală este un excelent agent de purificare a aurei umane. La fel ca și apa, sarea absoarbe – se pare – radiațiile bioenergetice nocive, curățind – din punct de vedere energetic – zonele în care este aplicată. Iată câteva aplicații practice ale acestor proprietăți bioenergetice ale cristalelor de sare:

OBOSEALĂ – o procedură de medicină populară românească ce și-a dovedit adesea eficiența este să punem un săculeț cu sare călduță pe ceafă atunci când suntem obosiți. Tot un săculeț cu sare era pus și în leagănul copiilor, ca să nu se deoache și să aibă somnul lin, între haine, ca să le asigure durabilitatea, precum și pentru a le impregna cu o misterioasă capacitate de protecție împotriva „făcăturilor de tot felul”.

BIJUTERIILE – mai ales cele vechi – se spune că păstrează foarte multe din impregnările negative ale celor care le-au purtat de-a lungul timpului. Din acest motiv, ele se lasă o perioadă de minimum 49 de zile să stea în sare gemă, înainte de purtare. La fel se procedează și cu cristalele sau pietrele prețioase.

La multă sănătate și fie ca să nu fim lipsiți niciodată de pâinea și de sarea cele de toate zilele!

Sursa: e-mail

Advertisements

19 thoughts on “Terapia cu sare

  1. Ziua de sf. Nicolae a trecut, dar a rămas încă în memoria și sufletul nostru. Îți mulțumesc din inimă pentru urare și frumosul cadou! Să ai parte de o duminică binecuvântată! 🙂

 1. Nu degeaba se vorbea prin poveştile românilor de cât de valoroasă este “sarea în bucate”. Nu se poate mâncare bună, dacă nu este “dreasă” din sare atât cât trebuie. Şi la câte alte lucruri este ea bună. Un adevărat “catalizator” al reacţiilor chimice din organism şi un medicament deosebit. Soluţia salină pentru gargară la durerile de gât o încerc cu succes de fiecare dată.
  Sănătate multă şi numai bucurii, în zi de Sărbătoare, dragă Petru! 🙂

  1. Ai mare dreptate, prietene! Sarea e necesară corpului, doar că e bine să alegem tipul ei, cantitatea optimă și modul în care o folosim. Mai ales acum, în pragul sărbătorilor, ne ajută foarte mult în conservarea sănătoasă a cărnurilor, și nu numai.
   O duminică fără cusur, îți doresc, Alex! 🙂

  1. Sunt un adept al consumului moderat de sare bună, marină sau gemă, la fiecare masă.
   Cât despre vreme, mă bucur și azi de o zi frumoasă, de care sper să ai și tu parte, Ștefania! 🙂

 2. Da, foarte interesant articolul, desi ma gandeam ca ne propui fie un regim de gimnastica “sare peste bolovani, sare peste râpe, sare peste coardă”, fie un regim alimentar “sare peste E-uri, sare peste grasimi saturate, sare peste biscuiti”. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s