Ce fel de mâncare preferă românii?

Conform studiului calitativ, realizat de Exact Cercetare și Consultanță în luna noiembrie, românii preferă un anumit tip de mâncare, care este percepută ca fiind mai sănătoasă și mai sigură decât alte preparate.

mancare

Românii preferă mâncarea gătită în casă, pe care o consideră mai sănătoasă și mai sigură, dar și pentru că gătitul este văzut ca o moștenire de familie pe care mulți români o păstrează pentru că așa au fost obișnuiți încă din copilărie, arată un studiu remis de MEDIAFAX.

În plus, mâncarea gătită este aleasă pentru gust și pentru că este văzută ca o moștenire din familie, ca un obicei pe care românii îl urmează pentru că așa au fost obișnuiți încă din copilărie. Chiar dacă mâncarea gătită este considerată sănătoasă, trebuie subliniat că este sățioasă, condimentată și, mai ales, bogată în grăsimi, afirmă Denisa Iacoboaea, coordonatorul studiului.

Prânzul pare să fie masa cea mai respectată a zilei, fiind asociat, de cei mai mulți respondenți, cu o masă caldă. Indiferent că este vorba de mâncare gătită în casă sau cumpărată/comandată, mâncarea consumată în acest moment al zilei trebuie să fie caldă și sățioasă, fiind pentru mulți prima masă a zilei. Prânzul este văzut astfel și pentru că există o pauză în programul de lucru, pentru luarea acestei mese.

Pentru cină, moment asociat cu timpul dedicat familiei, se preferă o masă ușoară, mai degrabă o „gustare”. Însă lipsa timpului îi face pe respondenți să își încalce principiile, consumând la cină orice, fără a ține cont de restricții.

Studiul prezintă și felul în care românii ar dori să arate meniul lor zilnic.

Pentru micul dejun sunt menționate alimente bogate în nutrienți (calorii, proteine, carbohidrați), ce pot asigura energia pentru întreaga zi, iar prânzul ar trebui să conțină două feluri de mâncare: o ciorbă/supă și carne cu garnitură.

La ultima masă a zilei, românii vor o mâncare slabă caloric, ușor de digerat, pentru a nu avea efecte negative asupra organismului pe parcursul nopții (supă, lactate ușoare, pește etc.).

Se constată însă în studiul și dorința respondenților de a include și alte alimente în actualul lor meniu sau de a le înlocui pe cele existente cu unele „mai sănătoase”, precum: alimente bio (fructe, legume proaspete, carne „de curte”), mai multă mâncare gătită în casă, dulciuri sănătoase de casă.

Pentru români, mâncarea sănătoasă se traduce prin: fără zahăr, fără grăsimi, fără E-uri, neprocesată, natural, „din curtea țăranilor”, verde, proaspăt, curat, combinații corecte, cumpătare, echilibru.

Studiul calitativ a fost realizat de Exact Cercetare și Consultanță prin intermediul a 16 interviuri în profunzime, cu participanți de ambele sexe, având vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Analiza a fost realizată în intervalul 10-14 noiembrie 2014.

Sursa: Mediafax

Advertisements

12 thoughts on “Ce fel de mâncare preferă românii?

 1. Dam mult pe mancare pentru ca salariile sunt mici.
  Eu nu am avut ocazia sa ma obisnuiesc sa mananc mult dimineata ca sa-mi ajunga pana ma intorc de la serviciu. Asa ca in perioada urmatoare cand s-ar putea sa vina o schimbare in programul meu de lucru, voi alege sa ciugulesc ceva cat mai sanatos de-a lungul zilei, deci multe gustari usoare.

  1. Fiind singur și știind ce-mi place și cât îmi trebuie, nu cheltuiesc mai mult decât mănânc. E vorba de circa 30% din pensie, incluzând și deserturile. Mai mult mă costă taxele sub diverse forme.
   Programul de masă, însă, îl respect mereu, la fiecare din cele trei mese și o gustare ușoară. Așa m-am deprins.

 2. Şi eu sunt adepta mâncării gătite acasă, mai ales că aproape toate produsele alimentare provin din producţie proprie.
  Probleme este că în ultima vreme sunt tare indisciplinată cu respectarea meselor, de cele mai multe ori le sar!

  O seară superbă îţi doresc, Petru şi numai bucurii! 🙂

  1. Ai norocul unor alimente precum aveam mulți dintre noi doar când eram copii sau adolescenți. Păcat că nu poți respecta un program, care e la fel de important pentru sănătate.
   Multă sănătate și voie-bună, îți doresc, Ștefania!

  1. E bine să ne uităm mereu la etichete și să învățăm a le înțelege, pentru a evita cât mai mult anumiți adaoși nocivi. Sunt convins că pe la tine ai șanse mai mari de a găsi alimente sănătoase.
   Să-ți fie ziua de joi frumoasă, nu ploioasă, ca la noi, draga mea prietenă! 🙂

 3. Nimic nu-i mai bun si mai sanatos decat MANCAREA gatita ACASA ! 🙂
  Cum romanul este “lesinat ” dupa bani, este in stare sa prepare la colt de strada sau in zilele satului sau orasului unde-i mare-nghesuiala si foame,
  MICI din carne de CAINE amestecata cu SORICI de porc puternic condimentata sa nu MIROASE ,ca sa investeasca putin si sa scoata mult ! 🙂
  Din aceasta CAUZA, nu mananc MICI
  decat preparati acasa dupa RETETA familiei ! 🙂
  Cat priveste cantitatea de mancare gatita, la CRACIUN de exemplu, unii romani isi cheltuie BANII pe urmatoarele 2 luni
  numai si numai sa aiba multe si de toate pe masa ! 😦

  Craciun Fericit inca de pe acum, prietene Petru ! 🙂
  Aliosa.

  1. Nici eu nu mănânc mici, decât foarte rar și pregătiți de bucătari apreciați în orășelul nostru. Cum ar fi în serbările majore ale cetății. Dar n-aș refuza niciodată niște pui de baltă bine gătiți sau melci preparați cu profesionalism! 😉
   Zile din ce în ce mai frumoase, îți doresc, Alioșa!

 4. Mâncărica de acasă este…sfântă! Şi mai am un dicton preferat: nicio zi fără ciorbă! Păi fără zeamă, aşa pe uscat, nu se poate! 😀 Deh, năravuri româneşti, dar ne e drag cu ele.
  Te salut cu drag, Petru! 🙂

  1. Ciorba de diferite feluri e un fel de mâncare pe care-l apreciez în fiecare zi. Dar dacă se-ntâmplă să nu am, o înlocuiesc cu lapte prins (în casă) sau un ceai cu pâine unsă cu unt sau cu ulei de floarea soarelui (tot de casă) și usturoi. Asta doar seara sau dimineața 😉
   S-auzim numai de bine, Alex! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s