Menu 1937

Vă redau mai jos o listă a bucatelor și a băuturilor servite în data de 28 octombrie 1927, în cadrul pavilionului expozițional de la Paris, în cadrul expoziției universale din acel an. Pe vremuri, când bucătăria românească avea și ea o contribuție la mult invocata imagine a României, s-a servit următorul meniu, în ordinea degustării:

– pateuri de Ploiești – crap de Snagov în plante aromate – piftie de curcan în gelul ei. Acest prim segment a fost stropit cu un Pelin de Sîmburești de 3 ani vechime..

– icre negre proaspete de sf. Gheorghe (mai nou apar icrele în cosmetică – am un articol de revistă de specialitate). Și surpriza, probabil pentru a evita rezonanțele slave ale vodcii, alături de caviar a fost preparat un sauvignion blanc de Silistra, bătrîn de 6 ani, sec și mai puțin parfumat decît frățiorii săi din podgoriile dobrogene, ca nu cumva să acopere gustul icrelor…

– borș de găină ca la Focșani, apoi, ca să șteargă acreala ciorbei, nu putea să lipsească un alb de Valea Călugărească din 1928, puternic alcoolizat și nu mai puțin parfumat…

– știucă de Dunăre, ca la Cernavodă, alături de care s-a servit un alb de Alba Iulia din 1931. Mai discret ca buchet, ca să nu jignească delicatețea peștelui…

– musaca moldovenească – trecînd brusc la lucruri serioase, la copturi complicate, în care carnea și legumele se contopesc bizantin. Vinul nu trebuia să fie diferit de precedentul alb servil, ca să nu dea mesenilor senzația unei rupturi în unitatea meniului, așa că s-a optat pentru un Sauvignon blanc de Mediaș, din 1923…

– ca divertisment, tescovină de Craiova din 1930 și țuică de Văleni de… 23 ani vechime!

Iată că lumea își mai amuza papilele gustative, divertismentul marca finalul primei părți, cea a antreurilor și a borșului, musacaua fiind doar avanpremiera arsenalului ce urma. De ce țuica la mijloc?… pentru a face „un trou” (o gaură) în stomac.

– sarmale de Buzău, adică nici moldovenești și nici muntenești, ci la întrepătrunderea culturală a inventatorilor sarmalei românești. Originalul a venit din Turcia, odată cu fanarioții. În continuare, o altă amintire viniviticolă a României…, un alb de Tighina din 1923…

– tocană de măruntaie de pasăre ca la Sibiu, stropită de un rose de Silistra, 7 ani vechime, ceea ce înseamnă mult pentru un rose…

– iepure de Sighișoara; la vânat, iepurii din România erau considerați în acea vreme printre cei mai suculenți din Europa; aici nu se puteau servi decît un Cabernet Sauvignon de Sîmburești 1934, printre cele mai puternice roșii de la noi…

– platou românesc, gîscă de Valahia în anturajul său de potîrnichi, fazani, prepelițe, alături de mititei ca la Băneasa…; ca salate s-a pus tot ce avea bun sudul țării la vremea toamnei calde: vinete, ardei grași și tomate…

– la acest divertisment cu păsări mici s-a servit un Pinot gris de Murfatlar 1934, cașcaval. A fost singura concesie făcută gazdelor pariziene: brînzeturile s-au servit la finalul mesei și nu la debut, alături de țuică…

Probabil tot din același motiv, tăriile au fost plasate la mijloc, ca divertisment, căci nu puteau acompania caviarul ori crapul de la antreuri și nici nu aveau ce căuta la sfîrșit, cînd gastronomia noastră recomandă vinurile dulci…

În compania brînzeturilor, un RIESLING de Silistra 1930, cu aromă delicată de flori de tei – patiserii muntenești, baclava, cataif, sarailiile cu nuci, plăcintă cu mere. Ce mai putea sta alături de aceste minunății, dacă nu un Cotnar din… – țineți-vă bine! 1900, cu parfumul floral bine învăluit de o putere renumită încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare…

Acest articol se va citi de două ori, pentru că o să vă placă la nebunie…

Sursa: e-mail

Advertisements

22 thoughts on “Menu 1937

  1. Chiar reusea careva sa manance din toate cele mentionate in lista??? Ca de baut nu mai intreb… 🙂 Eu doar citind si mi-am facut pranzul!!! 🙂 Poate doar o baclava in plus se mai poate?… 🙂 🙂

    1. Astăzi sunt alte valori în ceea ce privește calitatea mâncărurilor. Predomină pălinca de Maramureș, homarul și fructele de mare, ciorba de burtă, șampania franțuzească și un epresso. Dar depinde și de zonele în care se țin ospețele „boierești”. 🙂 La desert, mulți preferă un tiramisu. 😉

      1. Draga prietene, eu raman, printre altele, “fidea” sarmalelor cu o mamaliguta fierbinte si un pahar de vin bun de buturuga!! Rosu, daca se poate. 😉 Si ca desert, nu fac nazuri: imi place TOTUL!!! 🙂

      2. „Tu semeni cu mine…”, vorba celebrului cântec! Și eu sunt adeptul tradițiilor în domeniul gastronomiei, iar mămăliga mi-e o garnitură preferată la foarte multe mâncăruri. Dar, pe lângă tradiții, nu refuz niciodată ceva nou și incitant. 😉

      1. Să știi că și aici e potop afară! Toarnă cu găleata de câteva ore, ca să nu spun că în ultimele trei săptămâni am avut jumătate de zi cu soare! 🙂 Dar…să știi că mie-mi place că vara sunt sătulă de praf și soare!

  2. Aoleu, ce poftă mi s-a făcut, numai cât am citit lista bunătăţilor! Şi toate erau naturale şi fără chimicalele de azi, cu care sunt otrăvite toate alimentele. Despre licori… ce să mai zic, că toate erau de…nerefuzat!
    O seară bună, dragă Petru! 🙂

    1. O singură dată am băut și eu țuică fiartă de Pitești, astupată după fiecare pahar fierbinte cu câte o bucată de cârnați de Pleșcoi, fără adaos de pâine. A fost o petrecere pe cinste, urmată de o mahmureală zdravănă! 😉
      Să-ți fie ziua plăcută și rodnică, Alex! 🙂

  3. Stiuca de Dunare am mancat de cateva ori cu vin alb obisnuit , ce sa zic despre musaca moldoveneasca…mancaruri extraordinar de bune,care sa alegi?Sarmale de Buzau o sa fac sigur de sarbatori! Seara cat mai frumoasa iti doresc!

    1. Oare știuca de Dunăre o fi mai bună decât cea de Someș? Sarmalele de Buzău sunt mai gustoase decât cele de Maramureș? Cum o fi musacaua moldovenească? Sunt întrebări care mă frământă și tare-aș vrea să le deslușesc răspunsul! 😉
      Bună dimineața și o zi perfectă îți doresc, dragă Gabi! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s