Asigurări auto

Acesta nu este un advertorial în care să vă recomand vreun asigurator auto ce se ține de cuvânt și are prețuri convenabile. Dimpotrivă, dacă asigurările RCA nu ar fi obligatorii aș zice să nu aruncați banii pe fereastră, ci mai bine să-i economisiți pentru a vă putea plăti singuri stricăciunile provocate de incidente sau accidente. De ce să ținem în spinare niște birocrați care nu fac altceva decât să vă ofere o poliță de asigurare, iar când se întâmplă să apelezi la clauzele contractuale, să constați cu amărăciune că ei nu le respectă? Trebuie să faci o mulțime de drumuri, să plimbi o grămadă de hârtii, iar dacă ai norocul să ți se aprobe decontarea reparației, aceasta se va face după luni sau chiar ani de așteptare.

Polițele RCA se scumpesc din nou, iar felul în care se aplică departajarea pe categorii de risc este cel puțin anormal. Tinerii sunt considerați șoferii cei mai predispuși la accidente și sunt taxați ca atare, chiar și de zece ori mai mult decât un adult de peste 30 de ani. E adevărat că sunt multe exemplele în băieții de bani gata conduc ca niște inconștienți și provoacă probleme în trafic, dar nu trebuie să-i băgăm pe toți în aceeași oală. De ce să plătească până la trei sau patru mii de lei și tinerii care au permis de zece anii și nu a făcut niciun accident? O așa mare diferențiere nu există nicăieri în lume, dar noi suntem mereu campioni la recorduri negative.

Asigurările RCA ar trebui să vină în sprijinul șoferilor loviți de necaz, iar sumele strânse prin plata fiecăruia să fie folosite în acest scop și nu doar în salarizarea și premierea angajaților asiguratorului. A devenit o obișnuință să plătim RCA-ul, fiindcă ne obligă legea și de aceea căutăm să fie cât mai ieftină, că oricum nu ne bazăm pe corectitudinea contractului. E un fel de sinecură pe care o dăm unor birocrați, ca să mânce și gura lor o pită. La fel cum plătim polițistul care ne cere să-l găsim noi pe cel care ne-a tâlhărit; pe parlamentarul care merge doar două zile pe săptămână la lucru, doar ca să doarmă sau să-și citească e-mailurile; pe cei de la ISU, care apelează la pădurari și pecari pentru a recupera cadavrele victimelor unor accidente aviatice…

Statul încurajează mereu incompetența, fără să se implice în desființarea firmelor care trăiesc ca niște paraziți pe spinarea contribuabilului. Guvernanții sunt mulțumiți să ia TVA-ul, iar cetățeanul păgubit să se descurce cum o putea, în instanță. Pentru orice drept care-i e încălcat, trebuie să umble prin tribunale ca să fie despăgubit. Prin urmare, mulți renunță mai bine la ce i se cuvine, decât să se judece luni sau ani de zile. Pe asta se bazează șmecherii de la asigurări sau din alte domenii similare. Că noi suntem obligați să ne asigurăm, dar ei nu-s obligați să ne despăgubească. Nu le ajung banii și pentru asta. Iar drumurile rămân tot proaste, deși plătim o grămadă de bani pentru a fi reparate. Are statul grijă ca banii să ajungă în anumite buzunare.

Advertisements

8 thoughts on “Asigurări auto

 1. Despre firmele de ASIGURARI AUTO, aud la tv. numai de rele ! 😦
  Decat sa comentez
  mai bine postez

  ceva la care visez
  unde sa schiez
  ca sa ma distrez
  ca un caine maidanez ! 🙂
  Week-end placut ! 🙂
  Aliosa.

  1. Acolo este iarnă serioasă, nu glumă! Cred că am văzut filmul din care-i extras clipul de mai sus. E impresionant și-ți mulțumesc pentru inspirația de a-l împărtăși aici.
   Un sfârșit de săptămână prielnic, îți doresc, Sandule! 🙂

 2. Nu ar trebui ca un necaz sa atraga alt necaz, dar daca ai rabrare primesti si despagubire dar greu si la o valoare care se stabileste de catre o comisie!Asa e la noi!O seara minunata iti doresc!

 3. Foarte adevărat! Am văzut-o pe pielea mea. Anul trecut am avut un mic incident, pe o vreme ploioasă, cu carosabil umed, am derapat cu maşina într-o intersecţie şi am zgâriat foarte puţin uşa maşinii unei doamne. Ceva total insignifiant, dar doamna cam sperioasă, sfătuită de fiul ei, a cerut să mergem la asigurator. Acesta ne-a asigurat că totul este ok şi se va rezolva foarte repede. Când am ajuns la un “expert” care a evaluat “pagubele”, am rămas fără grai când am văzut ce minciuni gogonate scria ăsta în raportul lui, de parcă maşinile se făcuseră praf, şi nu doar o zgârietură. Când l-am întrebat dacă nu cumva exagerează, m-a pus la punct că dacă nu-l las să-şi facă treaba, o să fiu eu bun de plată. Am aflat mai târziu că zgârietura de o palmă a costat 16 milioane! Binenţeles că totul este o afacere, în care unele service-uri sunt “partenere” şi toată lumea are de câştigat. Mai puţin ăla cu poliţa, care este un fel de păcălici. 😦

  1. Îmi pare rău să aflu că și tu ești printre cei pățiți, mai ales că am auzit atâtea exemple de acest gen încât mi-e groază de ele. E drept că, la vârsta și istoricul meu în ce privește incidentele rutiere, nu a trebuit să plătesc decât 200 de lei pe anul ăsta. Dar știu că oricum sunt bani aruncați fiindcă, dacă, Doamne ferește, aș avea un incident, cred că ar fi de preferat să plătesc eu daunele decât să ajung la cheremul birocrației și intereselor acelor funcționari.

 4. Cred ca exista un monopol sau o intelegere intre firmele de asigurari. Toate s-au gandit, asa brusc, ca trebuie sa scumpeasca anumite categorii, dupa cine stie ce principii. Principiile astea nu sunt decat motive, explicatii pentru prosti, motivul real este cresterea profiturilor si atat. Am impresia ca nu prea exista firme de asigurari romanesti, deci statul roman face ce i se dicteaza.

  1. De la această idee a fost scris și articolul de mai sus. Că firmele de profil din România nu sunt decât niște vampiri care trăiesc pe baza unei legislații incorecte. Și nu e vorba doar de cele Auto, ci și de asigurările de locuințe. Dacă vrei să-ți faci o asigurare într-o zonă cu riscuri mari, nu ți se acceptă. Doar celor care trăiesc în zone sigure le sunt făcute asigurări.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s