S-a găsit, într-un vechi „carnet de bal” lista pentru masa de Crăciun, anul 1937, listă făcută de dom’ Pascale, negustor și meseriaș cinstit și stimat din Obor și de doamna sa Uța, băcăniță cu marfă bună și ieftină, dar și proprietară a multor terenuri din jur, aflate pe foaia de zestre – de pe Mașina de Pâine, numărul 52, lângă Fabrica de sifoane, la bariera Oborului.
Pe la ora 13, în ziua de Crăciun, se strângeau musafirii: d’alde Malaxa, Asan și Predoleanu, boierii Șerbănescu, Florescu și Ștefănescu, generalul Petroff, avocatul Petrovicescu, ambasadorul X și consulul Y.
Întâi se servea domnilor care se așezau la masa uriașă de 24 de persoane, cu farfurii de porțelan de Bavaria cu două spade albastre încrucișate și tacâmuri de argint sterling englezești; se servea alune sărate și țuică de Văleni. Doamnele se învârteau pe la bucătării, „își pudrau nasul”, iar copii deschideau cadourile aflate sub Pomul de Crăciun. Apoi doamnele, vesele și foarte bine dispuse cu mastică de Chios – începeau să umple masa.
Ouă umplute, cu o pastă al cărui secret s-a pierdut, dar cred că era pe bază de ficat de pasăre, unele poate și cu anșoa, decorate cu frunzulițe de pătrunjel sau murături, roșii umplute cu brânză de vaci de la olteni, mezeluri, neapărat salam de Sibiu, ghiudem, babic, kaizer, trei-patru feluri de brânzeturi, cașcavaluri, Camembert. Totul așezat pe platouri mari de alpaca argintată! Măsline naturale marinate, nu din cele negre. Se aduceau sticlele cu țuică, neapărat de Văleni și Pitești.
Apoi venea marea salată de beuf, făcută din maioneză pregătită în casă cu ouă de la Sărulești și un ulei special adus din Albania, nu, nu ulei de măsline, altceva, dar nu se mai știe calitatea în ziua de astăzi! Cu o cruce mare, roșie, din murături roșii, gogoșari, peste maioneza strălucitoare. Pâine albă și neagră, de pe Lizeanu.
Erau la rând, tremurând de nerăbdare, piftia de porc și de curcan, cu murături și felii de ou în aspic. Apoi se făcea o mică pauză, domnii vorbeau de afaceri, politică și curse de cai, iar doamnele despre modă, copii și actori.
Iarăși doamnele se ridicau de la masă, evacuau farfuriile și platourile folosite, ca să apară cu alte bunătăți: icre și pescărie. Icre de Manciuria și Beluga (negre) și autohtonele icre de știucă. Cu lămâi frumos tăiate în spirale, iar la icrele negre se mai adăuga unt de Sinaia și gălbenuș tare de ou. Pâine prăjită, de la cuptorul de pe Zece Mese. Apoi urmau șalăul cu maioneză în sos alb de lămâie și somn la grătar. Se servea un vin alb sec, Fetească.
Se mai făcea o pauză, bărbații jucau table sau stos, iar doamnele își scoteau pantofii înalți ca să încalțe papuci de blană, de la Brașov.
La un moment dat gazda întreba: „Măi băieți, dar vouă nu vă este foame?”. Semn pentru aducerea celor trei sute treizeci și trei de sarmale, cu mămăliguță făcută cu lapte, din mălai de moară de piatră și smântână tot de la olteni. La sarmale mai apăreau pe masă și două-trei feluri de muștar, hrean și alte mirodenii de dres gustul, după poftă. Cine voia putea lua, înaintea sarmalelor, o ciorbică de perișoare sau o supă de pui.
Apoi fără întrerupere, apăreau fripturile de porc, de curcan și vânat, cartofii prăjiți pai-franțuzești, murăturile de multe feluri, gogonele, castraveți, gogoșari. Apoi mici bucățele de cârnat, ficat, rinichi, șorici, lebăr, caltaboș, mititei, POMANA PORCULUI! Două feluri de vin roșu sec, Băbească și Pietroasele. Pentru copii se făcea un meniu separat, cu piure și șnițel vienez!
Cine voia, comanda o cafea, făcută neapărat din cafea braziliană de la „Armeanul”. Doamnele preferau o ciocolată caldă cu frișcă atunci bătută!
Se mai sta și se mai discuta preț de vreo oră, se puneau la cale logodne și încuscriri, călătorii și vacanțe. Undeva, în salonul mic, se auzea un PATEFON, iar domnii invitau doamnele la DANS!
Apoi începeau să fie aduse fructele și dulciurile, toate odată, ca să aleagă omul și să se sature numai văzându-le! Portocale, mandarine, banane, ananași, mere, pere și un… pepene!
Urmau cozonacii, imenși, parfumați, plini de nucă, stafide și de cacao. Rahat nu se punea atunci! Vinul se schimba cu dulcele Cotnari!
Fursecuri de multe feluri și mărimi, prăjituri făcute numai în casă, cu gust fantastic, cum nu se mai fac, două torturi, mereu două. Un tort pentru Prunc și unul pentru Mama Lui, Fecioara Maria!
Apoi urma dansul, „konga” în toată casa, cadourile trăznite pe care și le făceau unul altuia mesenii, jocuri de societate, glume, bancuri, păcăleli, „mima” etc. Oamenii chiar se distrau cât puteau și râdeau în hohote! De Crăciun nu se bea șampanie… doar de Revelion!
Pe la ora zece noaptea se aducea o a doua cafea (sictir caffe), semn că musafirii trebuiau să se cam ducă pe la casele lor.
A doua zi, prin curier, dom’ Pascale și Conița Uța primeau cărțile de vizită ale mesenilor cu câte o scrisoare de mulțumire („lettre de château”), în care se arăta cât de bine s-au simțit…
Sursa: e-mail
Trifermentu’ se dadea la antreuri sau la desert? Si era din partea casei sau isi aducea fiecare de-acasa? 😉
Craciun fericit, Petru! Si sa gasesti in tolba Mosului tot ce ti-ai dorit. Sau, macar, liniste, sanatate si un strop de armonie.
Nu știu cum reușea protipendada de atunci să treacă peste un asemenea chin a belșugului de oferte și pofte, dar sunt convins că astfel de îmbuibări contribuiau din plin la guta care era des întâlnită printre ei.
Eu sunt mulțumit deja de ce mi-a adus Moșul și aștept doar colindători! 😉 Sărbători fericite îți doresc, din toată inima mea! 🙂
Te saturi doar “cetind”! Aferim!
Nu trebuie să luăm exemplu din cantitate, ci doar din calitate.
Doamne, a trecut România și prin vremuri fericite! Ce-ar fi să dăm timpul înapoi?
Cu toată stima, eu zic că fiecare generație își are beneficiile ei, în funcție de păturile sociale, firește. După cum am observat, pe atunci nu se serveau fructele de mare și în special homarul, care astăzi reprezintă chintesența bunei stări și a gastronomiei cu pretenții! 🙂
Doamne, dar aveau cu toti “burta de popa”…cum se mai zice. 🙂 Unde le incapeau atatea?!… Mai ales doamnelor!!! Oua umplute se fac si astazi, din ou fiert, cu galbenus frecat cu pate de ficat (fiecare dupa preferinta:porc, pasare) si cu unt, putin piper si alte mirodenii…dupa preferinta. Iar cine vrea sa respecte reteta salatei de beuf (adica carne de vita), o respecta, cine nu, o face mai nou, cu carne de pui…acesta fierbe mult mai repede). Eu fac maioneza doar in casa pt. ca are cu totul alt gust fata de cea din comert. Nu se compara. In fine, ar mai fi multe de zis…dar mai bine ma apuc de mancat…din ochi restul mesei boierilor de altadata… Craciun fericit si imbelsugat, cu multe bucurii si voie buna! 🙂
Nici eu nu-mi explic, dar trebuie să recunosc că tendințele se păstrează. Pot s-o dau ca exemplu pe nepoata mea, care, venind în vizită din Austria, a comandat 14 feluri de mâncare,, ce nu încap decât în două frigidere! Aș vrea să cred că această cantitate de alimente se va consuma sau măcar va ajunge pe mesele altora, că mie nu-mi place să văd cum se risipește ceva.
Să-ți fie Crăciunul un balsam pentru sufletul tău neprihănit, dragă Ileana! 🙂
Erau mesele boieresti de alta data pline de belsug si de arome, dar sa nu uitam ca educatia era, in acele vemuri, la mare rang. Deci manca fiecare cate putin din preparatele traditionale, de valoare mare fiind petrecerea in companie a sarbatorilor.Posibil era, din partea unora, si multa fatarnicie si grandoare, dar oricum societatea romaneasca din acele timpuri avea valoare.Era respect fata de familie si prieteni…….
CRACIUN FERICIT si multe bucurii !!
Valoarea societății venea pe atunci din bogăție. Cine avea parte de avere, putea ajunge la școlile înalte din străinătate și astfel era cult sau măcar apreciat pentru studiile sale. Rareori se ridica din sărăcie câte un autodidact ce-și croia cu greu drumul către intelectualitatea din acea epocă.
Dar să nu divagăm, pofta nu are cultură! 🙂
Nu știu dacă a mai zis-o cineva, dar e adevărat!
Cred că m-am născut prea târziu. Bineînţeles cu condiţia să fi făcut parte din musafiri.
Niciodată nu e prea târziu, până suntem în viață! Și acum sunt ocazii!
Crăciun Fericit şi binecuvântat îţi doresc, Petru!
Să te bucuri din plin de aceste zile de mare sărbătoare! 🙂
Urarea ta e ca o ninsoare în seara de Crăciun și-ți mulțumesc intens pentru ea, dragă prietenă!
Sper ca replica mea, având aceleași gânduri bune, să te prindă la momentul potrivit, Ștefania! 🙂
Se pastra traditia cu o atmosfera de sarbatoare, ce frumos!Iti doresc Un Craciun Fericit !Sarbatori cu multa veselie si buna dispozitie ,sa ai parte de multi Colindatori cum este traditia !
Nimic nu poate fi mai frumos decât o urare pentru o prietenă dragă, în seara cea mai importantă! Așadar, mă bucur să te am alături, chiar și virtual, prin cele mai alese sentimente, dragă Gabi. Crăciun fericit! 🙂
Poate doar ciuguleau câte puțin din fiecare fel, bieții de ei. 🙂
Crăciun fericit, Petru!
Sigur că da! „Restul” îl dădeau la cei sărmani! 😉
Ia să vedem ce-am bifat eu din listă..hmmm…piftie, sarmale, tort…Atita timp cît toate astea se regăsesc pe mesele noastre de Sărbători, nimic nu e pierdut! 🙂
Petru, îţi urez să ai o Seară de Ajun cu bucurie !
Urarea ta-i binevenită,
Că stăteam la o cotită,
Și mă tot gândeam agale:
Krabul o să vină oare?
.
Să-ți fie seara de Ajun, o sărbătoare pe măsura așteptărilor tale! 🙂
Crăciun fericit, Petru! Sper ca Moşul să fie bun şi să iţi aseze sub brad implinirea dorinţelor, un sac plin cu sănătate şi puterea speranţei!
O seară magică iţi doresc!
Îți mulțumesc din umilul meu suflet, dragă Orhidee! Din fericire, Moșul a fost darnic anul acesta și deja mi-a adus cadouri frumoase. Sper ca să fie la fel de binevoitor cu toți prietenii mei, dar mai ales cu tine, că meriți! 🙂
Mulţumesc, prietene 🙂
Şi eu am avut Moş darnic şi deosebit de atent … acum a trecut 😉
Deci Moșul a rămas darnic, în ciuda bârfelor care spuneau că a intrat și el în criză. Să ne bucurăm, așadar! 🙂
Craciun Fericit, Petru ! 🙂
Fie ca sarbatoarea Nasterii lui IISUS ,
sa-ti umple inima si sufletul de bucurie,
casa de bucate alese si speranta in mai bine ,
la anul care vine ! 🙂
Noi, oricate suparari si neampliniri am avut,
avem bucuria de a serba CRACIUNUL acasa,la dulcea noastra casa ,
dar ROMANII plecati in toata LUMEA, cum il vor petrece oare ???
Cum stiu ca ai cunoscuti, prieteni si rude plecate DEPARTE de TARA ,
prin intermediul blogului tau , le dedic COLINDA
O Zi Magica -ti doresc ! 🙂
Cu prietenie,
Aliosa.
Să-ți pătrundă lumina sărbătorilor în casă și în suflet, Petru!
Și știu că știi, de sărbători nu ne adunăm doar să mâncăm, așa că putem doar să gustăm din fiece fel de mâncare.
Să-ți fie masa-mbelșugată și sufletul înflorit de frumusețe!
Mulți dintre românașii noștri se întorc acasă de sărbători, alții, care nu pot, primesc pachete binecuvântate de la neamuri și, din păcate, sunt și de aceea care-și uită obârșia. Bine că nu-i cunosc pe ultimii!
Bună dimineața lu’ Crăciun, Sandule! 🙂
Sper să fie darnic, Moșu, cu toată lumea! Dar mai ales cu cei năpăstuiți!
Crăciun cu pace și lumină! 🙂
Cred că Moșul e darnic cu cei harnici și/sau descurcăreți. După cum văd și eu la TV, că altfel…