Duș rece sau fierbinte?

Duș rece sau fierbinte? Care este mai bun pentru sănătate?

Un om obișnuit petrece în medie peste 4.000 de ore la duș, în decursul vieții sale. Numai că toate această perioadă de timp este pierdută în zadar, dacă persoana în cauză nu cunoaște acele detalii, care fac diferența dintre un duș energizant și unul care are ca efect creșterea stării de somnolență, după cum reiese dintr-un studiu recent.

dus

Se pare că dușul făcut de dimineață are efect energizant doar dacă sunt respectate niște reguli clare, altfel acesta are efecte contrare intenției celor care preferă să se spele dimineața. De fapt, un duș sau o baie fierbinte este recomandat de medici doar celor care au dificultăți cu somnul, tocmai în vederea obținerii unui somn lin.

Motivul acestei recomandări? Ei bine, atunci când ieșim dintr-un duș fierbinte și organismul nostru întâlnește aer mai rece, această diferență de temperatură duce în mod sigur la o scădere subită a temperaturii corporale, fapt ce provoacă și o liniștire și calmare a minții. Acest tip de dușuri fierbinți este, deci, ideal seara, înainte de culcare, și în niciun caz dimineața, înainte de începerea activităților zilnice.

Pentru energizarea atât de trebuincioasă dimineața, specialiștii care au studiat diversele tipuri de îmbăiere și efectele lor asupra organismului uman recomandă dușurile alternative cald-reci.

Conform sfaturilor acestora, după terminarea dușului propriu-zis, cu efect principal de curățare a pielii, trebuie intrat sub un jet de apă cât se poate de rece, pentru o perioadă de circa 30 de secunde. După acest moment, trebuie intrat sub un duș cât se poate de fierbinte, unde se stă de asemenea timp de 30 de secunde.

Această alternare rece-fierbinte are ca efect dilatarea vaselor capilare, creșterea fluxului sangvin și stimulează per total întreg organismul. Spre final, înainte de a ieși din cadă, experții recomandă încă o secvență de duș rece care să dureze tot 30 de secunde, nu mai mult.

Acest gen de hidroterapie rede-cald-rece este folosită de mii de ani de către finlandezi, pentru care sauna nu este un lux, ci o necesitate. În Finlanda există peste 2 milioane de saune la o populație de circa 5 milioane de locuitori, iar 99% dintre finlandezi se folosesc de beneficiile saunei cel puțin o dată pe săptămână.

Sursa: Business Insider

Advertisements

27 thoughts on “Duș rece sau fierbinte?

  1. Petru teoretic este simplu. Efectul duşului alternativ rece-cald este sigur benefic, dar de bună voie şi nesilită de nimeni n-ai să auzi că m-am băgat sub stropii reci după ce m-am răsfăţat în apa caldă!!!! Brrr!!!

    1. Cu sila nu o să ne bage nimeni la dușuri alternative calde-reci. Dar am văzut oameni mai bătrâni ca mine cum intră în apa înghețată, de bunăvoie, și nu pățesc nimic. S-au călit singuri.

      1. Să se călească sănătoşi Sunt convinsă că duşurile scoţiene sunt benefice pentru organism, dar eu sunt atât de puţin tentată să încerc cum nu-ţi imaginezi! Când este rece apa, e…. prea udă!!!

  2. Vara sunt mare amator de duşuri reci, răcoritoare. Acuma, iarna, vine pe ţeavă aşa o apă rece…. de nu m-aş încumeta să o simt pe piele, după duşul cald. Să vină primăvara şi încercăm şi… “scoţianul”! 😀

    1. Vara ar fi bună o scaldă într-un izvor de munte, alături de sticlele de bere puse la răcit. Apa din conducte parcă nu-i suficient de răcoroasă pe caniculă, dacă vrem să ne călim organismul. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s