De ce este bine să bârfim

O echipă de cercetători olandezi, coordonați de o româncă, a aflat în urma unui studiu că bârfa, indiferent dacă este pozitivă sau negativă, are un efect benefic asupra noastră.

Atunci când vorbim despre alții, de bine sau de rău, ne comparăm cu ei și astfel căștigăm mai multă încredere în noi și ne auto-evaluăm pozitiv.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Groningen, sub coordonarea doctorandului de origine română Elena Martinescu.

Ea spune că femeile care aud bârfe negative tind să fie mai reținute, să se autoprotejeze, temându-se probabil că vor fi la rândul lor vorbite de rău. În schimb, bărbații sunt mai temători când aud discuții pozitive despre alții, pentru că se compară cu aceștia și îi consideră rivali, potențiale amenințări.

Bârfa este o sursă importantă de informare indirectă, ajutând la realizarea unor comparații cu alte persoane, ceea ce ne poate influența în final comportamentul. Elena Martinescu precizează că nu trebuie să respingem acest stil de discuție, ci să înțelegem că și bârfa este o parte din viața noastră, dar că trebuie privită cu o atitudine critică.

Studiul a fost publicat în Personality and Social Psychology Bulletin. Cercetarea încearcă să arate de ce bârfa este așa de răspândită în societate și de ce oamenii vor să știe despre realizările și eșecurile altora. În cadrul studiului, voluntarii au fost rugați să-și amintească o bârfă auzită despre cineva, pozitivă sau negativă, iar apoi să spună nivelul de auto-protecție și de creșterea stimei de sine rezultat după aflarea bârfei.

Cercetarea arată că în cazul veștilor negative crește tendința de auto-protecție și de auto-promovare, în schimb ce în cazul informațiilor pozitive apare o creștere a stimei de sine.

„Veștile pozitive ne arată cum ne putem îmbunătății propria viață. Informațiile negative ne pot flata, pentru că arată că vedem cum alții se descurcă mai greu ca noi, dar totodată ne sperie, pentru că prezintă un mediu negativ, în care oricine poate fi la rândul său victimă a bârfelor”, spune psihologul.

Studii anterioare au arătat că, deși femeile sunt considerate vinovate de răspândirea bârfelor, bărbații sunt cei care transmit primii informațiile confidențiale.

Cercetări recente au arătat că ei folosesc de obicei rețelele sociale pentru a spune ce-au aflat, în cel mult 3 ore de la aflarea veștii. Jumătate dintre cei chestionați au recunoscut că nu păstrează secretul mai mult de câteva minute. În comparație, femeile păstrează un secret în medie 3 ore și jumătate.

Elena Martinescu a studiat psihologia la Universitatea Transilvania din Brașov, unde și-a luat licența în anul 2009. Din anul 2010 până în anul 2012 a urmat cursurile facultății de psihologie de la Universitatea Groningen, din Olanda, unde este în prezent doctorand.

Sursa: Medical Daily

Advertisements

35 thoughts on “De ce este bine să bârfim

 1. Sa sti ca studiul asta desvaluie o latura umana normala.Oricat am vrea sa nu barfim sau sa ne prefacem ca nu barfim sau nu participam la asa manifestari umane , tot o facem , oarecum independent de constientul nostru. Si da , uneori , tare bine este sa spui urat despre cineva care ti-a facut un rau.Te linisteste! De ce?habar nu am…E urat , dar e sanatos! 😀

  1. O fi una din cauzele pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Când se adună ele laolaltă și vorbesc de unii, de alții, se descarcă astfel de ce le stătea pe suflet și se destind ascultând alte zvonuri, care le mângâie orgoliul și le fortifică stima de sine. 🙂

 2. “Studiul” ăsta seamănă mai degrabă a … bârfă. În fapt, cred că fix despre asta e şi vorba. Nişte unii s-au adunat şi i-au bârfit pe cei care bârfesc.

  1. S-ar părea că orice-am zice despre cei care nu-s de față, devine o bârfă, iar noi niște bârfitori. Dar dacă-i sănătos și nu facem nimănui vreun rău, nu văd unde-i greșeala.

   1. Iniţial cam asta am vrut să spun şi eu. Anume că definiţia “bârfei” dată de onorabilii cercetători e un pic cam laxă. “Bârfa” de obicei are strict conotaţii negative. Ei folosesc un termen moale, îndulcit cumva.

 3. Cred ca barfa tine de educatie, temperament, stima de sine si mediul, grupul, in care ai viata sociala . Cineva cu stima de sine si care nu are nevoie de recunoastere din partea unui grup pentru imagine, apartenenta, nu va barfi . In concluzie, barfesc cei care au nevoie de atentie si altfel nu stiu sa o primeasca . Neata, Petru ! 😀

  1. Vrem nu vrem, fiecare dintre noi a bârfit și va mai bârfi, uneori fără să ne dăm seama. Doar s-o facem cât mai rar și să vorbim frumos despre ceilalți, că nu se știe niciodată… 🙂

   1. Ei sunt persoane publice ale căror acțiuni ne afectează direct viața. Aia nu e bârfă, e dezbatere.

 4. Eu am vazut in urma cu ceva timp un documentar pe Discovery despre barfa si de ce se barfesc oamenii. Concluzia principala a studiului prezentat era ca barfa intareste relatiile de prietenie intre oamenii.
  In orice caz, dupa cum spune si M.C. mai sus, mi se pare un lucru injositor si dezgustator.

 5. Se zice ca e bine daca esti barfit,I(in sensul pozitiv a cuvantului) esti in centrul atentiei a mai multor oameni, realizezi ceva deosebit esti fericit esti apreciat e de bine, parerile negative sunt constructive ne place nu ne place!O zi cat mai frumoasa iti doresc!

  1. O fi având și părți pozitive bârfa, dacă e pozitivă, dar de multe ori a distrus căsnicii și cariere, ducând chiar la sinucideri.
   Eu îți doresc o zi de basm, precum cea care se întrevede la mine, unde a început să ningă blând! 🙂

 6. Oh, dacă studiul acesta este coordonat de o româncă este clar.. Eu nu găsesc niciun beneficiu în bârfă, nici dacă ea este pozitivă. Nu-mi plac bârfele de nicio culoare, aşa că mai bine prefer singurătatea.
  O săptămână binecuvântată îţi doresc, Petru! 🙂

  1. Că ne plac sau nu ne plac bârfele, nu putem să le ignorăm atunci când ne afectează. Ele se insinuează în anturajul nostru, pentru că mulți dintre semeni se hrănesc prin ele. Nu scapă nici cei singuratici, ca noi! 😉

   1. Nu ma intereseaza ce si daca se barfeste pe seama mea. Asta chiar e ultimul lucru care sa ma intereseze…

    Ii uneste pe oameni? Ajuta in relatii? Da, cei care se aseamana se aduna. Inteleg ce vrea sa spuna, e acceptabila cam in intervalul de varsta 10-16 ani. Pe urma… inseamna ca nu te-ai maturizat. Ca nu ai ce discuta altceva. Te uiti in ograda vecinului si spui ce vezi…

 7. Probabil barfa pozitiva e cea nascuta din invidie. “Ai auzit ca X-uleasca si-a luat o haina de blana?” Si de fapt era din blana artificiala, dar de! Barfitorul nu poate verifica, dar nici nu se poate abtine sa nu zica ceva neverificat.

  Ma bucur ca cineva poate gasi ceva bun in barfa. Asta e culmea optimismului!! :))
  Si ma bucur ca acel colectiv de cercetare va obtine poate aprecierea forurilor academice.

  Eu nu vad nimic pozitiv in barfa. Desigur, si eu duc mai departe niste informatii neverificate, dar extrem de rar. Si o fac in ideea de a obtine un raspuns de la alta persoana, ca sa observ cum vede probabila situatie. In orice caz precizez totdeauna ca “am auzit”, nu ca stiu sigur. Si in speranta ca mi se confirma sau nu zvonul. Barfa se suprapune aproape totdeauna cu o tendinta de a judeca pe celalalt. Ori daca judeci, nu mai poti sa-l intelegi, sa ii accepti alegerile. Toti putem gresi!

  Nu cred ca te linistesti atunci cand zici de rau pe cineva care ti-a facut rau. Dupa mine s-a intamplat asa: mintea mea zice ca cineva mi-a facut rau; deci eu am RAUL in minte; ca urmare si eu voi spune ceva rau. Linistea nu poate veni decat din faptul ca ma eliberez de rau intr-un mod neinspirat. Iertarea e cea care aduce linistea. A elibera raul vorbind de rau nu inseamna decat ca l-am purtat mai departe, la a treia persoana. Care poate o simpatiza pe prima persoana – nimeni nu are de unde sti ce s-a intamplat cu ceva timp inainte, sa cunoasca gandurile uneia sau alteia.

 8. Interesant subiect de-a lungul istoriei cati n-au fost decapitati din cauza ei, dar nu pentru ca au purttat-o ci pentru ca n-au mai “suportat-o” 🙂

 9. Madam Marinescu e proasta aia care a facut o universitate ca sa-si insuseasca studiile platite de sponsori intersati in dezumanizare?
  A, scuze, comunicam si eu cu Petru

 10. Abia acum am inteles de ce OFICIALII olandezi ne BARFESC
  si NU VOR sa intram in SCHENGEN !!! 😦 😦 😦
  Sa te fereasca DUMNEZEU de BARFA omului prost indiferent de sexul, nationalitatea, religia sau varsta lui ! 🙂
  O zi asa cum ti-o doresti ! 🙂
  Aliosa.

 11. Despre cercetătorii de-au efectuat studiul mă feresc să spun prea multe – cumva tre’ să-și facă și ei rost de o pâine, nimic de zis… N-ar fi nici primii și nici ultimii care ar încerca să ia apărarea ălora de-ndrugă verzi și uscate. Probabil își vor susține punctul de vedere sus și tare până li s-o-ntâmpla să ajungă la rându-le ținta bârfelor – abia atunci cred că ar fi interesant de știut dacă vor mai considera că e bine să bârfim. 😕

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s