Efectele negative ale consumului de cafea

Zece efecte negative ale consumului de cafea

Pentru cei mai mulți dintre noi, cafeaua reprezintă elixirul care ne ține în mișcare în zilele lungi și aglomerate. Cu toate acestea, atunci când suntem obosiți și încă mai avem mult lucru riscăm să consumăm prea multă cafea, iar acest lucru ne poate afecta atât starea de spirit cât și sănătatea.

cafea
cafea

De-a lungul timpului, mai multe studii au indicat că un consum ridicat de cofeină (aproximativ 500-600 de miligrame, echivalentul a minimum 5 cești de cafea pe zi) poate avea multe efecte secundare. Așadar, următoarea dată când simțiți nevoia să consumați multă cafea, luați în considerare următoarele aspecte:

1. Prea multă cofeină vă poate face să aveți halucinații auditive

Aceasta a fost concluzia unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Melbourne, care au numit cafeaua drept „drogul psihoactiv cel mai des utilizat”. La studiu au luat parte 92 voluntari care au fost rugați să asculte un sunet constant cunoscut sub numele de „zgomot alb”. Profesorul Simon Crowe de la Universitatea La Trobe din Melborne a menționat că „le-am spus voluntarilor că între părțile de zgomot alb ar putea să asculte fragmente din melodia White Chrismats și în cazul în care le aud să apese un buton. În realitate, nu am intersectat niciodată melodia White Christmas cu părțile de zgomot alb, dar am constatat că persoanele care erau foarte stresate și care au avut un nivel ridicat de cofeină au crezut că au auzit cântecul”, a declarat acesta.

2. Consumul ridicat de cofeină poate afecta ficatul, mai ales dacă luați des analgezice

Ficatul este un organ foarte rezistent. Aproximativ 75% din țesutul hepatic poate fi afectat sau înlăturat chirurgical fără să apară insuficiența hepatică. Cu toate acestea se pare că el poate fi afectat de excesul de cafea, mai ales atunci când această băutură este combinată cu paracetamolul, sugerează un studiu efectuat în 2007 de oamenii de știință de la Universitatea din Washington.

3. Poate crește tensiunea arterială

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon a demonstrat că un consum ridicat de cafea duce la creșterea tensiunii arteriale, la stimularea inimii și la creșterea frecvenței respirației.

4. Prea multă cofeină ne face iraționali și agitați

Ca urmare a creșterii ritmului cardiac și al celui respirator, creierul este privat de oxigenul necesar pentru gândirea calmă și rațională, explică același studiu menționat anterior.

5. Cofeina este una din cauzele insomniei

Acest efect secundar nu apare la toți consumatorii de cafea, el depinde de toleranța fiecărui individ la cofeină. Cofeina are un timp de înjumătățire (timpul în care cantitatea inițială se reduce la jumătate) de 6 ore, ceea ce înseamnă că este eliminată din sistem abia în 24 de ore. Prin urmare, dacă bem o jumătate de cană de cafea la ora 8 dimineașa, la ora 20 vom avea în corp 25% din cofeina consumată.

6. Cofeina dă dependență și poate cauza sevraj

Ca oricare alt stimulent, cofeina dă dependență fiziologică și psihologică. Așadar, dacă decideți să diminuați consumul de cafea, ar trebui să faceți asta sub îndrumarea unui medic.

7. Sevrajul provocat de cafea duce la apariția migrenelor

Cercetătorii de la centrul Johns Hopkins au constatat că sevrajul provocat de cafea cauzează migrene, oboseală, insomnie și dificultăți de concentrare.

8. Sevrajul poate promova depresia

Unii oameni devin deprimați și experimentează simptome precum cele asemănătoare gripei, atunci când intră în sevrajul provocat de cafea. Un alt astfel de simptom este anxietatea, care apare și ea la indivizii care reduc brusc consumul de cafea.

9. Cafeaua ne face mai leneși

Un studiu realizat anul trecut la Universitaty of British Columbia, pe rozătoare, a scos la iveală faptul că un consum ridicat de cafea promovează reducerea ritmului de lucru în rândul lucrătorilor.

10. Consumul ridicat de cafea poate crește riscul de osteoporoză

Vestea bună este că acest efect advers poate fi combătut dacă asigurăm un aport adecvat de calciu și vitamina D și dacă limităm consumul de cafea la doar trei cești pe zi (aprox. 300 mg de cofeină pe zi).

Sursa: Business Insider

23 thoughts on “Efectele negative ale consumului de cafea

    1. Asta vrea să evidențieze și studiul de mai sus. Oricâte beneficii ar avea cafeaua, poate deveni nocivă dacă depășești constant măsura. Duminică superbă îți doresc, dragă Gabi! 🙂

  1. Daca o consumi in limite normale….o ceasca pe zi, in general dimineata, pt. efectul ei pozitiv, eu zic ca e destul! Chiar si mie, care sunt cu probleme cardiace, mi-a indicat-o medicii. 🙂 Stii tu vorba: nu cantitatea conteaza, ci calitatea! Si dozarea. Eu mai beau si cafea fara cofeina…cand ma apuca poftele prea tare!!! 🙂

  2. Bun de stiut… Nu ca sa renunt, dar macar acum am o explicatie logică pentru nestarea din fiecare dimineata, inainte de a imi bea cafeaua…
    despre partea cu halucinatiile auditive, nu stiu ce sa zic… eu o sa continui sa vorbesc cu vocile din capul meu 🙂

  3. Hmmm! E clar ca trebuie moderatie si cu cafeaua. Recunosc ca am tendinta sa exagerez cu cafeaua, caci imi place tare mult. Iar uneori am simtit ca imi face tare rau. Asa ca… am trecut de la cana mea mare, la niste cescute mici, ca sa fie mai putina cafea.
    Numai bine iti doresc, draga Petru! O duminica buna! 🙂

    1. Imediat după ’89, consumam și eu câte trei cești de cafea tare pe zi. Acum am fost nevoit să reduc la o ceașcă mai slabă, și nici aceea zilnic. Mai bine mai puțină, decât deloc! O zi de duminică binecuvântată, dragă Alex! 🙂

  4. Cine consuma 5-6 cesti de cafea pe zi,
    inseamna ca e DEPENDENT de CAFEA ! 😦
    ” Petre, Petre, nu mai sta ”

    Vino iute-n casa mea
    Si te voi trata
    Cu-o CAFEA !!! 🙂 🙂 🙂
    O duminica saltareata ! 🙂
    Aliosa.

    1. Bun di tăt îndemnul cântecului, preluat și de tine, iar cafeaua de dimineață ne face inima mai săltăreață! Voie bună în continuare, Sandule, și mulțămesc pentru tratație! 🙂

  5. 1. mi-e fffff greu sa scriu pe acest “negru”” violent fara limite fara margini!!!
    2. mie imi place cafeaua…beau aproape toata ziua ..cate un pic, nu prea tare …chiar mai moale (ness amigo – dragostea mea din studentie) mi-e bine , nu sunt bolnava de loc, sunt medic…. cafeaua se bea cu cana ….din antichitati din sec XV….orient….
    europa si america sunt “cafegioaice””…de asia nu mai zic…sunt mai multe efectele “BUNE” decat cele nocive!!!!
    3. corect vorbim de reducerea consumului zilnic de cafea doar la persoanele ce sufera de unele afectiuni (cardiace,vasculare) si nu de oamenii sanatosi !!
    4 cafeaua este un aliment..il consumam in masura in care ne place sau ne stimuleaza…de ce sa o hulim??? este prilej de socializare….mai mult decat bautura …!!
    5. hai petru..lasa-ne sa bem cafea si schimba un pic fundalul blogului tau ca …este prea de “”cafea “” !!multumesc!!

    1. Am reținut sugestia de schimbare a fundalului și promit s-o pun în practică, numai să găsesc ceva potrivit.
      Departe de mine gândul de-a huli cafeaua, depre care am publicat numai materiale elogioase. Vezi „Aproape totul despre cafea”. Doar am subliniat că excesul poate să dăuneze. La fel și consumul de către cei care au anumite probleme de sănătate.
      Săru-mâna și un weekend desăvârșit îți doresc!

  6. Nu știu de ce-mi îngheață adesea pagina de wordpress și trebuie să scriu de două-trei ori ca să-mi preia comentariul. Îmi vine să-i trag doi pumni. Spuneam ieri…și mă repet astăzi că sunt la adăpost; nici nu trebuie să mă gândesc la efectele pozitive nici la cele negative, deoarece nu beau cafea. Se prea poate să fii un om câștigat dacă nu ai nici de câștigat nici de pierdut. Zâmbesc!

    1. Păi vezi dacă nu bei cafea? Îți vine să te iei la bătaie cu calculatorul. Măcar un ceai calmant să bei periodic și ai să vezi ce beneficii îți aduce pe toate planurile. 🙂

  7. Atata doar ca nimeni nu-i statistica, ci om. Asa ca da, statistic, sansele sunt alea si alea sa si sa, dar totusi la nivel de viata proprie, nu traieste nimeni statistic. Ori cel putin e preferabil sa nu.

  8. Cafea….fără de ea ar fi urâcioasă dimineața. Nu se bea mai mult de două ceșcuțe pe zi, ca să fie medicament e bine doar una( boabele măcinate proaspăt și infuzate în apă clocotită scot savoarea maximă a bobului) Puțin zahăr îi adaugi pe urmă după gust.Laptele încetinește efectul de energie al cafelei, prefer s-o las simplă.Garantez că nici insomnii nu da, nici alte probleme!

    1. Eu pun și o doză de lapte, pe lângă o jumătate de linguriță cu zahăr. Plus o țigară, ca să fie tacâmu’ complet. 🙂 Dar numai joia și la ocazii speciale, plus verificarea prealabilă a tensiunii.
      Mulțumiri pentru vizită și poftă mare la fiecare ceașcă de cafea!

      1. Consider că orice deliciu poate deveni dăunător consumat exagerat, în rest nu poate ace decât bine.Muulțumesc pentru urare…nu renunț la cafea chiar dacă susții în articol că face rău!Te cam contrazici dar….bănuiesc că postarea e preluată de pe net!

      2. Contrazic unele concluzii derivate din articol, tocmai pentru că e preluat de pe internet, precum bine zici. În rest, fiecare trebuie să știe mai bine ce e mai bine pentru organismul lui, dacă e atent la semnalele lui.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.