La nunta Măriucăi

N-am mai fost la o nuntă din tinerețile mele și nici nu mă dau în vânt după petreceri care țin zile și nopți întregi. Dar când am auzit că se mărită Măriuca, nu se putea să lipsesc de la pasul mult așteptat pe care-l făcea cea mai faină moroșancă de peste Gutâi. Nu-mi era rudă de sânge, așa cum nu le era nici prietenilor mei, însă o cunoșteam de când era mică și ne înveselea cu râsul ei molipsitor, cu dansu-i vioi și natural și cu țâpuriturile aprige pe care le învățase de la bătrânii satului. Și mergeam adesea să o căutăm printre moroșenii ei de suflet sau venea ea în Baia Mare să ne impresioneze cu cântecele și dansurile noi, pe care le împărtășea pe scenele județului sau doar în mijlocul nostru.

Stejarii

Venise vremea să se așeze la casa ei, să aibă un bărbat și copii, iar noi simțeam că pierdem o fiică adorată și admirată. Și chiar dacă nunta era cu cazare Brașov și se petrecea tocmai la Complexul Turistic 3 Stejari, nici nu se punea problema să lipsim, mai ales că mireasa ne-a pus la dispoziție un autocar confortabil și încăpător. Eram nerăbdători să-l cunoaștem la el acasă pe mirele Zamfir, care ne-o răpea pe prințesa inimilor noastre și care trebuia avertizat că trebuie să aibă mare grijă de ea. Altfel avea de-a face cu noi!

Drumul a fost plăcut, iar la sosire ne-au așteptat brașovenii, în frunte cu norocosul Zamfir. Complexul de 4 stele e situat lângă drumul național DN1 și trebuie să recunosc că arăta pe măsura așteptărilor noastre. Stejari impunători și seculari se înălțau în preajmă, iar trei dintre ei erau parcă străjerii semeți ai domeniului care-ți tăia respirația de la prima vedere. Mirele ne-a spus că sunt mulți invitați și, citez: „Din dorința evenimentelor perfecte”,  nunta va fi mare, dar noi să nu ne facem griji, că avem rezervate 55 de locuri de cazare, în camere duble, triple sau apartamente.

Petrecerea a început imediat și muzica pornea mereu în valuri, în timp ce ne acomodam cu locația, cercetând terasa și iazul cu păstrăvi din apropiere. Ne-am așezat apoi la mese, cinstindu-ne cum se cuvine cu câte un pahar strașnic de pălincă, urmat de bucate tradițional ardelenești, așa cum se cade la o nuntă care se respectă. Multe lucruri frumoase aș putea spune despre acest eveniment, și chiar despre mire, care părea un băiat de treabă, însă cel mai extraordinar moment s-a petrecut pe la ora două sau trei, când stăteam la rând să dansăm cu mireasa.

Nu știu cine l-a văzut primul, dar mai apoi toată lumea stătea cu gâturile lungite, arătând cu mâinile în sus către un obiect luminos ce se apropia de grupul nostru. Muzica a încetat și liniștea s-a așternut peste complex, oamenii neștiind dacă e ceva regizat sau chiar e un OZN. Aparatul, de mărimea unui microbuz, a aterizat în apropierea noastră, o ușă cu trapă s-a deschis și din el a ieșit o ființă îmbrăcată într-un costum mulat, negru. Pe cap avea o cască asemănătoare cu a motocicliștilor, iar la gură și urechi, câte o proeminență. Individul a pășit ușor, ridicând mâna dreaptă cu blândețe. Vocea lui era melodioasă și parcă te înfiora de plăcere:

– Eu sunt Eiua și am venit să o cinstesc pe prințesa Măriuca, din Maramureș. Am urmărit de pe nava-mamă pregătirile acestei nunți, cum îi spuneți voi pământenii, într-un loc atât de minunat, cum este acesta. Atât de mare e bucuria voastră și atât de frumoasă petrecerea, încât m-a molipsit și pe mine și am coborât printre voi. Sper ca asta să nu vă afecteze negativ și să continuați distracția, iar ca dar de nuntă am să le ofer mirilor o călătorie pe orbita Pământului.

Am întâmpinat cu entuziasm, dar și cu o oarecare reticență, această apariție, căci mulți dintre noi credeau că este vorba de o glumă. Eiua s-a alăturat petrecăreților, a participat la focul de tabără, a mirosit cu nesaț mireasma cărnii de pe grătare și chiar a sorbit din băutură, cu paiul. Dar, pentru nimic în lume, n-a vrut să-și arate chipul! La urmă i-a luat pe tineri în aparatul lui și au dispărut timp de un ceas. Spre dimineață, înainte de a se lumina de ziuă, Eiua a plecat luând cu el o damigeană de pălincă. La întrebările noastre insistente, Măriuca și Zamfir jurau că au văzut Pământul din spațiu, dar nu mulți îi credeau. Doar noi, cei din Maramureș, știam că prințesa noastră nu minte. Adevărul era că nunta Măriucăi de la 3 Stejari a fost atât de reușită, încât și extratereștrii au ținut să ia parte la ea! Cam așa se poate întâmpla când faci nunți la Brașov.

Acest articol participă la competiția Spring SuperBlog 2015

Advertisements

27 thoughts on “La nunta Măriucăi

 1. Inedită şi foarte frumoasă povestea ta, Petru. Mai ştii că n-or veni vreo petreche de miri extratereştrii să facă nunta la Braşov? Ei, mamă ce petrecere, acolo! :))

  O zi minunată îţi doresc, Petru şi numai bucurii! 🙂

  1. Sunt încântat că ți-a plăcut nunta lui Zamfir și a Măriucăi, dragă prietenă! Eu zic că extratereștrii sunt cu ochii pe noi și mai învață și ei câte ceva din obiceiurile noastre. 😉
   Să fii iubită și mereu bine-dispusă, Ștefania! 🙂

 2. La nunta de la ” 3 Stejari ”
  as fi vrut si eu sa fiu ,sa cant si sa dansez
  inconjurat enigmatici extraterestri
  dar asa, nu pot decat sa visez
  la nunta nepoatei pe muzica greceasca

  Succes in competitie ! 🙂
  O zi cu SOARE ca la mine ! 🙂
  Aliosa.

 3. Un sirtaki e binevenit și un prilej în plus de veselie și distracție, alături de dansurile noastre.
  Mulțumesc pentru frumoasa muzică și urări! 🙂
  O zi deosebit de frumoasă îți doresc, Sandule! 🙂

  1. Ziua mea este frumoasa
   mai alesc acuma cand,
   SIMONA noastra minunata

   ne-a transmis in al ei gand
   ca-i ROMANCA noastra care,
   vrea vazuta doar zambind ! ! ! 🙂 🙂 🙂
   O zi la fel de frumoasa si tie, Petru ! 🙂
   Aliosa.

 4. Mi-a stat inima la un momentdat, am crezut ca-i duce si pe astia pe Planeta Paradis sau mai rau ca-i trage cineva “cagula” aia, misteriosului musafir si mor toti nuntasii. Doamneeee bine ca-i scapat teafar. Dar n-au greturi extraterestrii…….. mananca, beau, n-au treaba, mai iau si provizii…. Mai, Petrica, mai …..si nu m-ai luat si pe mine la nunta?! Poate ma iei altadata. Sa ai o zi faina!

  1. Ba s-avem pardon, Crina, dar extraterestrul n-a mâncat ni’ca, ci doar a băut și a mirosit! 😉
   Lasă că se mai fac nunți la 3 Stejari și te mergem împreună, că de-acum știu unde-i complexul și ce locuri frumoase ne așteaptă! 🙂
   O zi superbă îți doresc și eu!

 5. De viață extraterestrul ăsta, Petru! Și altruist… că-mi spun că n-o luat numa’ pentru dânsul ditamai damigeana de pălincă! 🙄

  P.S. Casă de piatră! E musai să-i transmiți asta Măriucăi. 😉

  1. Se vede treaba că ai stofă de psiholog, dacă-i „citești” și pe extratereștri. 😉
   Măriuca îți mulțumește și te invită la botezul primului cocon al ei. Te anunță ea când! 🙂

 6. Eiua a luat palinca s-o duca celor de pe Planeta Paradis…ca, deh, acolo e de stat, nu gluma si proviziile pamantenilor se mai si termina, nu?!… Inedita nunta. Asa eveniment mai zic si eu; sa ma marit si pe deasupra sa primesc bonus o plimbare in spatiu. Norocosi foc Zamfir si consoarta lui, Mariuca. As fi vrut sa fiu eu in locul ei. 🙂 Sa vezi atunci ce povesti de calatorie as mai fi scris!!! :)))
  Mult succes mai departe, draga Petru!

  1. Dacă te duci pe la Brașov și te cazezi la 3 Stejari, s-ar putea să ai și tu parte de o călătorie în spațiu. Mai ales dacă bei o pălincă de 52 de grade! 😉
   Mulțumesc efervescent pentru aprecieri și urări, dragă Ileana! 🙂

   1. Stii tu ce stii, prietene. 😉 Dupa o asa palinca, cred ca as vedea 52 de stejari, nu 3! Si as pleca sigur intr-o calatorie in spatiu, nu la Brasov. Dar ca totul sa se termine cu bine, sper totusi sa revin pe pamant, la cei 3 stejari din Brasov. 🙂 Numai zile insorite, draga Petru!

  1. Știam eu că zona Brașovului e renumită pentru frumusețea și distracția care o oferă, doar mi-a spus fratele meu, care a făcut armata acolo.
   Săru-mâna pentru frumoasele urări și îți transmit cele mai frumoase gânduri, draga mea prietenă! 🙂

 7. Cu parere de rau anunt ca tu primesti premiul 2 in legatura cu tema Trei Stejari…efectiv daca ai vedea ce balada originala in 17 (saptesprezece) strofe de tip catren cu metru octosilabic alternand cu heptasilabic cu rima de forma ABAB si cu referinte simbolice si lingvistice plus literare culturale la istoria si continuitatea milenara a poporului vorbitor de lb romana in spatiul carpato-danubiano-pontic a compus bloggerul Vasi le R…zau, a fost imposibil sa nu acord lui premiul 1…

  1. Plus tema lui era si in ton cu peisajele la moda din videoclipul trupei Voltaj candidat la Eurovision…a ta e o idee mai desueta, de moda o idee mai veche…el e mai in trend, mai pe val, ce as mai putea sa zic…insa stiu ca si tu ai talent, esti in acest moment in competitie ff stransa pt un loc pe podiu…nu trebuie sa te descurajezi !

   1. Nu mă supăr nici de locul doi, dacă va fi să fie. Mai ales dacă-mi spui că așa e drept, iar eu știu că ai o apreciere obiectivă. Mai rămâne să vedem ce zice și juriul, care poate fi atât de imprevizibil încât să mă neglijeze total. Am mai pățit-o cu articole pe care mă bazam și care au fost lăudate de mulți vizitatori. În schimb, am primit note mari pentru teme la care nu aveam speranțe mari. E ca la LOTO!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s