Iubire cibernetică

Magazinul MediaDOT.ro ne invită să facem o incursiune în viitor și să ne imaginăm un gadget care ne-ar fi de mare folos în viața și activitatea noastră cotidiană. Pentru prezent, ofertele site-urilor sale sunt foarte variate, satisfăcând toate gusturile și buzunarele, după cum vedeți aici sau aici. În ceea ce privește ziua de mâine, provocarea lor e incitantă și mi-a dat frâu liber imaginației.

logo_mediadot_patrat_mic

Știu că, deocamdată, este o idee fantastică și foarte controversată. Dar așa s-a spus și despre inteligența cibernetică. Puțini bănuiau că mintea umană va fi învinsă de calculator, iar cea mai bună dovadă este șahul, unde campionii mondiali nu mai pot concura cu mașina de gândit. Dacă inteligența computerizată a depășit capacitatea minții umane, oare de ce n-ar fi posibil ca și sentimentele să poată fi exprimate cel puțin la fel de bine precum o face omul?

Trăim într-o eră a vitezei, a goanei după câștiguri materiale, dar în același timp simțim nevoia de dragoste și înțelegere. Cel mai adesea nu o găsim și mulți cădem în depresii periculoase și chiar fatale. O soluție salvatoare ar fi un program care, după ce te cunoaște în prealabil, să-ți transmită afecțiune, să te mângâie prin vorbe și imagini dragi, să fie mereu alături de tine atunci când îl accesezi. Poate că pare o fantezie ca un calculator să iubească, dar și sentimentele pot fi educate și stimulate prin gândire. Rezultatul ar fi benefic, nu numai pentru adulții părăsiți sau timizi, ci mai ales pentru copiii lipsiți de dragostea părinților plecați în străinătate și lăsați în grija unor oameni care nu-i înțeleg.

Programul de iubire cibernetică nu ar trebui să fie complicat. S-ar cere doar un interviu cu subiectul, pentru a se forma o compatibilitate cu fiecare profil în parte, dezvoltându-se o personalitate în sine care își adaptează caracterul în funcție de cel al persoanei în cauză. El ar prelua și înțelege toate secretele și sentimentele prietenului/iubitului său și i-ar fi confesorul intim, mai benefic și mai eficace decât un psiholog.

Să nu credeți că l-ar opri pe om din interacțiunea cu viața de zi cu zi. Dimpotrivă, ar fi cel care l-ar sfătui în a închega relații interumane cât mai eficiente și a le întreține, totodată. Pentru că un prieten adevărat nu se teme de concurență și nu simte gelozia, ci caută să lărgească cercul cunoscuților. La fel ar fi și programul pentru dragoste maternă: duios, sfătuitor, înțelegător și plin de compasiune. Mulți copii și-ar găsi salvarea prin această soluție, în loc să apeleze la prieteni care nu-i înțeleg, la droguri sau chiar la sinucideri, din lipsa unui suflet care să-i fie alături. Acest „suflet” aș vrea să fie inventat cât mai curând.

Cu timpul, poate că mama, iubitul sau prietenul va căpăta și un chip artificial, după vrerea fiecăruia. Și atunci, mângâierea va depăși stadiul de vorbe, muzică sau imagini, și se va concretiza în ceva palpabil. Dar până atunci, noi, oamenii romantici, ne-am mulțumi și cu o vorbă bună, la momentul potrivit.

Acest articol participă la competiția Spring SuperBlog 2015

Advertisements

18 thoughts on “Iubire cibernetică

 1. Cred ca totusi alta e solutia pentru sufletele singure. Eu dau masina asta de mangaiat pe un vehicul ce ma poate transporta cu viteza luminii sau teleporta. 😉

 2. Poate dacă cibernetica ar avea şi suflet precum are inteligenţă, ar fi o soluţie oarecum acceptabilă pentru oamenii singuri, altfel nu văd iubirea cibernetică.
  Bine, ideea ta este grozavă, Petru. Mai ales că, pe zi ce trece oamenii devin din ce în ce mai reci, mai neprietenoşi, mai nervoşi, mai egoişti,… şi…. mereu nemulţumiţi de ceea ce faci şi cum faci ,…

  Un week-end superb îţi doresc, Petru şi numai bucurii! 🙂

  1. Am văzut câteva filme cu acest subiect, în care omul și mașina s-au îndrăgostit unul de celălalt. O iubire platonică, dar plină de pasiune. Dragostea are multe fețe și se poate manifesta când și față de cine nici nu ne așteptăm. Iar sufletele sensibile se pot atașa de acela care-i transmite semnalul potrivit.
   Să fii iubită mereu, Ștefania! 🙂

 3. Da Doamne sa gasesti maine o “codana” de asta cibernetica la usa ta…..nu asa cum o cantai, odinioara, tu in versuri. Sa-ti mai faca si o groaza de copii copy paste. Cand vor scartai ii vei unge cu vaselina nu va trebui sa le schimbi scutecele. Pe “codana” ta va trebui sa o protejezi cu un antivirus puternic, pentru a nu ramane fara ea “Troenii” vor sta la panda, in lumea virtuala mai dihai de cat stam noi acum pe facebook. Se spune ca cel ce inventeaza o arma de distrugere in masa este obligat sa-i inventeze si antidotul. Sa nu uiti sa faci asta si tu. Sa ai o zi faina!

  1. Iubirea nu înseamnă neapărat sex sau/și procreere. E vorba de sentimente împărtășite, schimb de idei și exprimarea neîngrădită a gândurilor. Avem nevoie de cineva care să ne înțeleagă și să ne dea sfaturi potrivite personalității noastre. Iar dacă iubirea noastră cibernetică va fi virusată, există remedii și pentru asta. Sunt sigur că nu se va „îmbolnăvi” atât de des precum cum o face un/o partener/ă în carne și oase. 😉
   Multă sănătate îți doresc și ai grijă la viruși, Crina! 🙂

  1. Eu sunt optimist și aștept un astfel de program pentru a-l testa. La început va fi probabil mai slăbuț, dar se va îmbunătăți pe parcurs, așa cum s-a întâmplat și cu inteligența artificială.
   U sfârșit de săptămână desăvârșit să ai, dragă prietenă! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s