Planeta Paradis: Xilu și Vulon

Halanii își incinerau morții și nu îi jeleau în seara înhumării. Dimpotrivă, petreceau la lumina focului sacru și relatau din faptele memorabile ale defunctului. Momentul culminant era când se prindeau într-un cerc în jurul patului de flăcări înalte și se roteau dansând și cântând, acompaniați de diferite instrumente muzicale primitive, dar ingenioase. Alcoolul din diferite băuturi era un factor important de stimulare cu această ocazie.
.
Problemele au început a doua zi, după ceremonia incinerării, când trebuia ales noul Mare Șef. De obicei, acest râvnit titlu, ce aducea multe avantaje familiei, se transmitea fiului cel mai mare. Doar că, de data asta, cel trecut într-o lume mai bună, după cum era credința halanilor, avea doi băieți gemeni și o fată ceva mai tânără. Deși fiii semănau la chip, caracterul le era total diferit și asta se putea observa imediat, prin comportament. În timp ce Xilu se arăta liniștit și calculat în tot ce făcea, Vulon se remarca imediat prin aroganța temperamentală și vorbire. Iar atunci când simțea că nu e apreciat la valoarea pretinsă, apela la violența verbală și chiar fizică. Oamenii se temeau de el și de anturajul pe care și-l formase. De aceea ar fi dorit ca viitorul Mare Șef să fie Xilu, însă legea lor spunea că-i nevoie de o departajare.
.
Le trebuia un conducător neînfricat și priceput la vânătoare, un exemplu pentru supuși. Iar în cazul unei confruntări cu alte popoare, el trebuia să fie cel mai puternic luptător. Pentru a vedea cine-i cel mai potrivit, se impunea o luptă între cei doi, cu arme neletale. Mai precis o bâtă cu capetele îmbrăcate în material textil. În acest fel loviturile, deși dureroase, nu puteau provoca răni grave și câștiga acela care-și punea adversarul la pământ. Vulon își pregătise demult bâta și zâmbea încrezător, înconjurat de banda lui, în timp ce Xilu părea îngrijorat și se întreba dacă n-ar fi mai bine să renunțe și să-i cedeze șefia fratelui său. Dar legea era lege și oamenii așteptau cu nerăbdare să se distreze și să câștige preferatul lor.
.
Pământenii erau invitații de onoare, iar Ucu le furniza toate informațiile necesare, pentru a înțelege obiceiurile lor. După ce juriul le-a dat ultimele indicații, cei doi frați au intrat pe terenul din centrul fuiului și lupta a început. Vulon ataca încontinuu, cu țipete și amenințări, vrând să decidă cât mai repede soarta duelului. Xilu se apăra liniștit și atent, evitând sau barând loviturile năpraznice care-i erau adresate. Asta până când a prins un moment propice și a aplicat lovitura potrivită, doborându-și adversarul și câștigând șefia poporului său.
.
În timp ce halanii săreau în sus de fericire, iar Xilu le mulțumea pentru susținere, Vulon s-a ridicat rapid și furios de jos, împingând cu forță vârful bâtei în spatele fratelui său. Nimeni nu bănuia că ar putea fi ceva grav, dar când sângele a început să se scurgă pe bustul gol al celui atacat, lumea s-a alarmat. Relu și Ucu au sărit primii în ajutor și doar atunci și-au dat seama de unde provenea rana adâncă și letală. Vulon mascase între materialele de la capetele bâtei câte un cuțit bine fixat, iar atunci când a lovit cu putere, cuțitul a penetrat stratul moale și apoi trupul victimei.
.
A fost un truc mârșav și laș, care trebuia pedepsit cu legea cea mai dură. Vinovatul era excomunicat din fui și nimeni nu avea voie să ia legătura cu el, dacă nu voia să-i împărtășească soarta. Prietenii lui știau asta și s-au ferit să-i mai ia apărarea. Văzând că a rămas fără sprijin în fața atitudinii neiertătoare a celor din jur, Vulon și-a aruncat arma însângerată și a ieșit din cercul de luptă. Câțiva vânători l-au însoțit până departe, dând ordin paznicilor de la hotare ca, în caz când îl văd că se apropie, să-l vâneze ca pe un animal. În acest timp, Xilu se stingea în brațele lui Relu, iar halanii se pregăteau pentru încă o noapte a incinerării.
.
Cei patru comandanți aveau o misiune grea: să aleagă un nou succesor în funcția de Mare Șef. Iar ăsta nu era un lucru ușor, ținând cont că Xilu nu mai avea decât o soră, iar femeile nu cunoșteau arta vânătorii și a luptei. Toată seara și o bună parte din noapte au venit cu propuneri, care erau combătute cu argumente de ceilalți, ajungându-se de unde au plecat. Cea din urmă persoană a fost adusă în discuție de Ucu, iar motivele invocate de el erau foarte solide. Printre acestea, cel mai important era potențialul pericol pe care-l reprezentau ronii. Deși s-ar putea să mai dureze, va veni timpul când vor fi obligați să-și apere neamul și teritoriile, și cine era acela care a reușit să-i înfrunte până acum? Relu!
.
Chiar dacă nu era halan, a dovedit încredere și bunăvoință de câte ori a fost nevoie. Are arme puternice și prieteni bravi, care au venit cu el de departe și îl vor urma oriunde. A ucis un Zeu Șarpe și nu a fost pedepsit, a trecut chiar și peste vraja sirenelor fără să înnebunească. Cu siguranță că era omul cel mai potrivit să le fie Mare Șef, numai să vrea.

7 thoughts on “Planeta Paradis: Xilu și Vulon

  1. Cu siguranţă şi-au ales şeful potrivit. Acuma cine ştie câte întâmplări li se vor mai da de cap pe parcurs. Vom vedea la timpul potrivit.
    O seară liniştită îţi doresc, Petru! 🙂

    1. Cu siguranță că vor urma vremuri grele, dar e bine să avem încredere în priceperea și eroismul pământenilor.
      Să te bucuri de zile tot mai calde, Ștefania! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s