O comoară nebănuită: aurul din fecalele umane

O comoară nebănuită: Cât valorează aurul din fecalele umane

Un grup de cercetători americani caută metode de a extrage aurul și alte metale prețioase din fecalele umane, după ce a identificat cantități importante din aceste metale în reziduurile din stațiile de epurare din Statele Unite ale Americii.

comoara

Potrivit bbc.com, dacă aceeași concentrație de metale prețioase ar fi fost descoperită în roci, exploatarea minereului ar fi fost considerată viabilă din punct de vedere economic. Detaliile acestui studiu au fost prezentate la cea de-a 249-a adunare națională a American Chemical Society (ACS), care a avut loc în Denver, Colorado.

Extragerea metalelor din reziduuri ar putea ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului de eliberare a substanțelor toxice în mediul înconjurător. „Aurul pe care l-am găsit era la nivelul unui depozit mineral minim”, a declarat coautoarea studiului, profesorul Kathleen Smith, de la US Geological Survey (USGS), Institutul de geologie american.

Pe lângă aur și argint, fecalele umane conțin cantități din metale rare, precum paladiu și vanadiu. „Suntem interesați de colectarea metalelor valoroase care pot fi vândute, inclusiv metalele mai importante din punct de vedere industrial, cum sunt vanadiul și cupru, care se folosesc la fabricarea telefoanelor mobile, computerelor și aliajelor”, a spus Kathleen Smith.

Cercetătorii estimează că șapte milioane de tone de reziduuri solide sunt filtrate în stațiile de epurare americane în fiecare an. Circa jumătate din această cantitate de reziduuri este folosită ca fertilizator pe terenuri agricole și în păduri, în timp ce cealaltă jumătate este incinerată sau trimisă la gropile de gunoi.

Oamenii de știință experimentează utilizarea acelorași substanțe chimice (levigat) pe care industria minieră le folosește pentru a extrage metalele din roci. Deși unele dintre aceste substanțe au o proastă reputație din cauza efectelor negative grave pe care le au asupra mediului, atunci când apar scurgeri sau accidente mai mari, Smith spune că, într-un mediu controlat, acestea ar putea fi folosite pentru recuperarea metalelor din reziduurile de la stațiile de epurare.

Într-un studiu anterior, o altă echipă de cercetători a stabilit, în urma unor calcule, că reziduurile generate de un milion de americani ar putea conține o cantitate de metale ce ar putea valora până la 13 milioane de dolari.

Sursa: Mediafax

24 thoughts on “O comoară nebănuită: aurul din fecalele umane

 1. Daca afla Ponta ne va lua si ” Rahatul ”, vor sta la panda, vor pune taxe si impozite si pe el …. hahaha … bun articol ! Deci noi oamenii, procesam alimentele si ” rahatim ” aur ? Atunci nu ne mai trebuie minele… suntem noi mine de aur ?

  1. Cred că Vespasian avea dreptate când a susținut că banii nu au miros. Numai că pe atunci nu se știa cum să se valorifice fecalele în totalitate. Astăzi, cu așa tehnologie, putem să ne îmbogățim și din căcat. Scuzată să-mi fie expresia! 🙂

 2. Foarte interesant articolul. Aşa o fi dacă spun cercetătorii, vom vedea în viitor ce va mai fi. Ştiam că fecalele umane sunt aur curat pentru fertilizarea terenurilor agricole, că sunt cel mai bun îngrăşământ natural, dar nu m-aş fi gândit că, chiar conţine aur. 🙂
  Zile frumoase şi numai bucurii îţi doresc, Petru. 🙂

  1. Așteptăm inventarea unui aparat de extras metalele prețioase, ca să nu mai aruncăm atâta aur pe apa sâmbetei. Măcar de verighete să ne iasă. 😉
   Să-ți fie ziua desăvârșită, Ștefania! 🙂

 3. Hai, măi Petruuu! Spui că nu-i o glumă? Eu am tot zis că nu se poate, frate, să fure toţi în halul ăsta. Asta înseamnă că unii s-au îmbogăţit din…. mda. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.