Gramatica, bat-o vina

Între gramatică și seducție este o linie fină. De cele mai multe ori, insesizabilă. Din motivul acesta multe trupuri ajung neatinse și multe minți nu se întâlnesc la mijloc. Atunci când gramatica „bate” iremediabil orice formă pură de cucerire, e limpede că un „cf frumoas-o” s-a strecurat, deloc întâmplător, în tot acest voiaj agresiv al bărbatului condus de hormoni și mai puțin de neuroni.

Să știi să vorbești corect limba maternă nu este un moft. Chiar dacă pentru unii a devenit un lux greu de atins și din ce în ce mai bagatelizat. Seducția nu se face doar prin semnele trupului. Seducția se face atât în scris cât și în graiul pur de zi cu zi! Iar când pocești cuvinte nu faci decât să te îndepărtezi din ce în ce mai mult de „pradă”. Și nu vorbim de orice pradă.

Să știi să te exprimi corect este, în primul rând, o dovadă de „self respect”! Și câți nu au picat deja la testul ăsta… Atunci când drumul până-n club e mai ușor decât până la bibliotecă.

Pe FEMEIE cu vorbe o cucerești. Cu fapte o păstrezi! S-ar putea să nu mai ajungi la fapte dacă vorbele lasă de dorit. Cuvintele au greutate. Atât în scris cât și în rest. Ele trebuie alese cu atenție și așternute într-un ritm sublim și jucăuș.

Seducția este o artă. La fel și gramatica. Să știi să le combini perfect e cel mai fin preludiu întâlnit vreodată.

Sursa: e-mail

52 thoughts on “Gramatica, bat-o vina

 1. Bine punctat. Și nu numai pentru cucerit femei e bună gramatica 🙂
  Deși, pentru bărbații cu neuronii-n pantaloni, ar putea fi un aspect (poate singurul) motivațional.

  1. Firește că gramatică e folositoare peste tot, cum ar fi în obținerea unui job bun. Dar cel mai important pentru un bărbat este să vâneze „prada” mult mai râvnită! 😉 În schimb, dacă e băiat de bani gata, nu mai are nevoie de cuvinte meșteșugite.

 2. vai ce mi-a placut articolul asta :)) Si pe mine ma deprima teribil. (“frumoas-o”) of of

 3. Felicitari, Petru ! 🙂
  ” Seductia este o arta . La fel si gramatica ” ! 🙂
  Si totusi, unele pot avea ” SUCCESURI ” 🙂 😦 🙂
  si fara sa stie gramatica !!! 🙂 🙂 🙂
  La ultimul tau coment
  ti-am vorbit de regiment
  si de faptul ca-nainte
  toti aveam o alta minte ! 🙂

  Un week-end placut ! 🙂
  Aliosa.

  1. Se cuvin felicitări celui (celei) care a scris articolul. Eu n-am făcut decât să-l dau mai departe. 🙂
   Am trecut pe la tine adineaori și ți-am apreciat replica! 🙂

   1. Iar eu ,trec din nou si azi 2 Mai de Ziua TINERETULUI
    pentru a-ti ura tie, PETRU, ” TANAR si NELINISTIT ” 🙂
    sa ai din partea INTERNETULUI
    doar satisfactii si un trai linistit ! 🙂
    Iar pentru persoanele permanente si ocazionale
    ce-ti trec pragul casei virtuale
    postez spre tinere minte

    cu doar doua cuvinte :
    Iubiti Animalele !!! 🙂 🙂 🙂
    Aliosa.

 4. sincer de multe ori nu dau multa importanta gramaticii, posibil exprimarii, ma pun scriu fara sa ma gandesc daca e scris corect sau nu, las cuvintele sa vina…dupa care sigur recitesc si corectez ce-mi dau seama ca am gresit.

  1. Cu toții greșim, uneori chiar și după corecturi. Principalul e să nu persistăm în greșeli, ca să parafrazez cunoscutul dicton latin: „Erare humanum est…”

 5. Perfect adevărat. De câte ori nu m-au mâncat buricele degetelor să scriu măcar un articol pe această temă! Nu am facebook, deci sunt cumva scutită de astfel de “agresiuni” în scris. Dar mi s-a întâmplat câteodată pe blog, trebuie să recunosc. Comentariile erau iniţial corectate de mine, după care am renunţat să mă mai joc de-a profesoara. E departe de a fi amuzantă această treabă. Şi da, deloc măgulitoare cuvintele scrise în acest limbaj internaut neglijent. Astfel că le trimiteam direct în spam.
  “Frumoas-o” mi-a fost servit de nenumărate ori, “deşteapt-o” mai rar… Iar vestitul ” buna, cf?” de pe messenger a devenit de mult primul motiv pentru a pune capăt unei discuţii ce era limpede că nu va aduce nimic bun.
  Poate că părem pretenţioase unora, însă nu cerem prea mult. Chiar nu.
  Ca urmare, mulţumesc Petru, în numele fetelor sensibile ce nu vor texte, ci conversaţii reale, care vor bărbaţi adevăraţi, nu produse ale internetului. Doar că ei ne cred invariabil, naive…
  În viaţa reală, aceşti indivizi sunt cu totul diferiţi de cum se prezintă dincolo de un monitor. Nu detaliez, e clar că nu e nevoie.

 6. Mă bucur că acest articol a rezonat cu gândurile tale și a evidențiat așteptările reale ale fetelor inteligente. Pentru că, trebuie să recunoaștem, sunt și reprezentante ale sexului frumos care nu pun accent pe calitatea unui dialog, ci doar pe aspectul fizic sau dotări. Relațiile de acest gen nu au viitor, fiindcă nu au un fundament trainic.

 7. Oh, aș putea să scriu o carte pe tema aceasta, din experiență proprie și prin observație. Cert este mă majoritatea băieților care le curtează pe colegele mele, de exemplu, ,,dau cu bâta-n baltă” din prima, stârnind râsete și un soi de dispreț (pe care eu nu îl înțeleg). Cert este că ador oamenii (bărbați or femei) care scriu corect și sunt atenți. Mai apoi, vin celealte ,,pretenții” în funcție de raporturile ce ne ,,leagă”. E dureros că peste 50% dintre oameni scriu tare rău. Nu știu dacă e prostie sau neglijență, dar pe mine mă doare sufletul!

  1. De la tine chiar aștept să scrii o carte și să-mi trimiți un exemplar! Talentul nu trebuie risipit, ci valorificat în folosul iubitorilor de frumos. Chiar și în al acelora care se descurcă mai greu cu gramatică. 😉

   1. Oh…când voi avea vreme și curaj și voi scrie ceva care merită. Și nu știu când o să se întâmple asta. Îți mulțumesc. Zâmbesc!

 8. Foarte adevărat! Buna cunoaştere a limbii materne şi folosirea corecată a gramaticii – sunt condiţii esenţiale ale unei minime educaţii. Când aud pe la tv oameni cu pretenţii de vedete, vorbind prost româneşte, făcând dezacorduri caraghioase, realizez cât este de penibilă ignoranţa unora.
  O zi de 1 mai cât mai frumoasă, dragă Petru! 🙂

  1. Și televiziunea ne încântă cu „perle” dintre cele mai tragi-comice, mai ales în reallyti-show-uri, cum ar fi „Acces direct” sau „Măruță”, în care, printre două bip-uri și câteva dezacorduri gramaticale, mai auzim câte o bârfă sau de un divorț. Nu știu cât succes au la public, dar astfel de emisiuni s-au înmulțit în dauna filmelor de calitate.
   Salutări călduroase pe o vreme ploioasă, dragă Alex! 🙂

 9. Sunt total de acord la nivel de principiu de baza, ba chiar din punct de vedere ideologic as propune chiar si extinderea acestui principiu, fara discriminare, si fata de barbati nu numai fata de femei, desi e ok sa nuantam maniera stilului in moduri usor diferite, ca am citit ca de ex barbatii par a prefera sa auda expresii directe si rostite concret ca de ex, “te iubesc”, pe cand femeile tind sa prefere chestii de gen “sunt alaturi de tine, te inteleg”…eu sunt ff atras de chestii din astea deoarece ma stiu de mic deficitar in expresivitatea verbala, (atat in plan personal cat si la serviciu), plus nici cu receptatul nu stau prea bine, de fapt cred ca sunt subtil afazic in plus de ca am ADHD, plus dincolo chiar ca si dpdv al educatiei personale eu chiar in realitate am invatat sa citesc si chiar sa resimt emotional la nivel de apreciere personala placerea lecturii cuvantului scris din contactele mele
  prescolare cu presa oficiala RSR. Insa ma descurc mult mai bine cu mimica
  si gestica destul de spontane in legatura cu care nici nu ma controlez prea tare asa la nivel rational si pe care nici nu le-am cultivat asa de mult…am o relatie cu body language-ul meu care mi-a taiat din start o posibila cariera de actor, mim,
  balerin, dansator, etc, plus pe de alta
  parte chiar si de jucator de poker, daramite seducator sau politician profesionist !

  1. In alta ordine de idei, azi fiind Ziua Oamenilor Muncii, (o sarbatoare introdusa in istoria relativ recenta a UE tot de americani, la fel ca si Valentine’s Day, sau Halloween, ba chiar si stilul lui Mos Craciun de tip Coca Cola, pe bune, nu glumesc, m-am documentat de pe wikipedia), imi permit sa urez “o zi frumoasa ca tine/dvs” tuturor oamenilor fani ai activitatilor de munca, indiferent de care, (de la rege pana la cersetor profesionist, si chiar consort casnic,
   inclusiv comunicator VIP) !

   1. Și eu eram un fan înfocat al muncii, până în anii 90, când a cam dispărut acest obicei și a fost înlocuit de afaceri, mai mult sau mai puțin reușite. De atunci consider că nu merit să sărbătoresc ziua de 1 Mai, fiind pensionar și ocupându-mi timpul doar cu hobby-uri. Nici vremea nu a prea ținut cu gratargii, ci s-a răcorit cu o ploaie destul de persistentă, mai ales în nordul țării.

 10. ”Să știi să vorbești corect limba maternă nu este un moft. (…)” Ai mare dreptate, să vorbești corect este o datorie și un respect de sine. Bine punctat, Petru. Toate cele bune !

 11. Eu as merge chiar mai departe, as incuraja tineretul sa stie sa vorbeasca corect chiar minim 3 limbi straine (2 vii si una decedata) in afara celei materne, plus nu toate din familia indo-europeeana a lb sanskrite, (adica numai asa simplu poloneza si germana si latina, ci de ex portugheza, tagalog si greaca veche), plus ma angajez personal ca voi incerca si eu pe viitor sa vad daca pot invata si lb finlandeza, ca
  totusi la ebraica sau araba nu ma incumet inca sa promit , plus lb latina fiind populara in Finlanda, poate o dau gata si pe aia la un moment dat)…of, dar pana la exprimatul corect…zau, numai eu stiu ce elucubratii scriu pe lb daneza, e chiar posibil sa fiu considerat un mitocan nesimtit cand eu de fapt incerc sa seduc pe cineva !

  1. Nu degeaba se zice că atâtea vieți trăiești, câte limbi vorbești. Iar cine nu-și vorbește bine nici măcar limba maternă, trece prin viață fără să-i cunoască frumusețea adevărată.
   Araba și chineza sunt limbi grele, dar necesare în viitor. Altfel, în curând, nu ne vom mai putea înțelege cu noii vecini. 😉

 12. Conversatiile inteligente, care te fac sa te simti excelent si chiar fericit, te asigur ca nu te plictisesc și poate incepi sa admiri persoana respectiva! Un weekend minunat iti doresc!

 13. Propun tuturor prietenilor lui Petru, sa-l ajutam cu cate un advertorial in ceea ce priveste promovarea cartii lui ” Revolta din ograda ”. Recunosc faptul ca eu sunt incepatoare, dar voi o sa faceti o treaba pe cineste, nu-i asa, ca doar suntem prietenii lui si prietenul la nevoie se cunoaste, bine ? Sa inceapa campania de promovare ! Succes tuturor !

  https://fericireaeterna.wordpress.com/2015/05/05/revolta-din-ograda-si-petru-racolta-scriitor-celebru/

 14. Este imposibil să nu mai facem câte o greșeală. Dar una este greșeala, și alta este obișnuitul 🙂 Unii fac doar greșeli de exprimare rare, pe când unii vorbesc din greșeală corect 🙂

  1. Așa am zis și eu. Dar prin exercițiu continuu și dorința de perfecționare, putem evita să facem din greșeli o regulă. La orice nivel sau vârstă. 🙂

 15. Reblogged this on Outosego and commented:
  Between grammar and seduction is a fine line. Often, not noticeable. For this reason, many bodies are lost and many minds do not meet in the middle. When grammar “irresistibly” beats any pure form of conquest, it is clear that a “beautiful woman” has sneaked, all at once, into this aggressive man-driven journey of hormones and less of neurons.

  Knowing how to properly speak your native language is not a fad. Even though for some it has become a luxury that can not be touched and made more difficult. Seduction is not only through the signs of the body. Seduction is done both in writing and in plain language everyday! And when you get words you only get away from the “prey”. And we’re not talking about any prey.

  Knowing how to express yourself correctly is first and foremost a proof of “self-respect”! And how many have not already done this test … When going up to the club is easier than going to the library.

  WOMAN with words you conquer. With deeds keep it! You may not be able to do anything if the words are not desirable. Words have weight. Both in writing and in the rest. They must be carefully chosen and laid out in a sublime and playful rhythm.

  Seduction is an art. So is the grammar. Knowing how to combine them perfectly is the finest foreplay ever met.

  1. I fully agree with what has been said above, especially as I have encountered many concrete cases where the gift of speech has done miracles in initiating a relationship, whatever it is. Of course, it’s important to find the right person who appreciates this quality and possesses it in turn.
   Thanks for commenting and taking over!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.