Subconștientul este mai „inteligent” decât se credea

Atunci când citim sau când reușim să rezolvăm o ghicitoare avem impresia că deținem controlul, spune Tom Stafford, specialist în științe cognitive. Un nou experiment arată, însă, că procesele care au loc independent de gândirea conștientă ar putea fi mai vaste decât se credea.

subconstient

Psihologii sunt de acord cu faptul că există un subconștient care are un rol foarte important în orice proces de gândire. Dacă vă întrebați care este capitala Franței, Parisul vă vine imediat în minte. Dacă vă mișcați degetele de la picioare, procesul nu a fost pregătit în prealabil în mod conștient. Acesta a fost pus la dispoziție de inconștient.

Marea întrebare din lumea psihologiei este ce anume realizează inconștientul și ce necesită gândire conștientă. O teorie populară spune că inconștientul este responsabil de acțiunile simple de stimul-răspuns, de reținerea unor lucruri de bază, de recunoașterea obiectelor și de executarea unor mișcări învățate. Cogniția complexă, cea care implică planificare, raționamentul logic și combinarea ideilor, este un proces al gândirii conștiente.

Un experiment recent al unor cercetători din Israel arată că lucrurile nu stau chiar așa. Ran Hassin și colegii săi au folosit un truc vizual numit „suprimare flash continuă” pentru a „planta” anumite informații în mintea voluntarilor fără ca aceștia să fie conștienți de ele.

Tehnica se folosește de faptul că avem doi ochi, iar creierul încearcă să contopească cele două imagini primite într-o singură viziune coerentă a lumii. Suprimarea flash continuă folosește niște ochelari speciali pentru a le arăta subiecților imagini diferite în fiecare ochi. Un ochi vede o succesiune rapidă de pătrate colorate țipător care distrag atenția atât de mult încât atunci când celălat ochi primește informații autentice, persoana nu este imediat conștientă de asta. În realitate, e nevoie de câteva secunde până când ceva ce este, în teorie, perfect vizibil, să fie conștientizat.

Experimentul lui Hassin a implicat prezentarea unor probleme de aritmetică în mod inconștient. Întrebările erau de tipul „9-3-4=” și erau urmate de prezentarea unui număr perfect vizibil pe care participanții îl citeau cu voce tare. Numărul era fie răspunsul corect la problema de aritmetică, fie un alt număr care nu are nicio legătură cu acesta. Rezultatele arată că participanții au avut un timp de reacție semnificativ mai bună dacă numărul pe care trebuia să îl citească reprezenta răspunsul corect al problemei de aritmetică, decât dacă acesta era ales la întâmplare.

Acest lucru arată că ecuația a fost procesată și rezolvată în mintea lor, chiar dacă nu au fost conștienți de problemă. Prin urmare, ei au fost mai predispuși să citească numărul corect mai repede.

Rezultatele sugerează că mintea inconștientă are capacități mai sofisticate decât se credea. Spre deosebire de alte studii similare, acesta nu a testat reacția automată la un stimul, ci un răspuns concret la care se putea ajunge doar urmând regulile aritmeticii, lucru despre care se poate spune că necesită un anumit nivel de deliberare.

Autorii studiului spun că tehnica folosită „schimbă tot ce știm despre studiul inconștientului”, argumetând că „procesele inconștiente pot executa orice funcție de bază pe care o poate executa un proces conștient”.

Sursa: BBC

19 thoughts on “Subconștientul este mai „inteligent” decât se credea

 1. Cercetatorii gasesc in sfarsit metode ca sa vina cu argumente in sprijinul ideii ca lucrurile sunt mai complicate decat se credea. Inainte sa isi dea seama ca felul cum credea stiinta era un mod simplist de a vedea viata si universul. Cu totii am simtit in anumite momente ca stim/luam la cunostinta anumite aspecte din realitate care scapa cercetarii logice si rationale.

  1. Subiectul e foarte complex și cercetările sunt abia la început. Ceea ce astăzi pare o certitudine, mâine s-ar putea dovedi o eroare, dar, oricum, mintea omului e cea mai mare provocare pentru savanți și oameni obișnuiți.

 2. Experimentul presupunea implantarea artificiala de informatii pentru dezvoltarea acestei teorii. Procesul de acumulare are loc insa in mod inconstient si incontinuu de-a lungul intregii zile prin interactiunea cu mediul. Noaptea are loc insa eliberarea mai mult sau mai putin haotica a tuturor acestor informatii sub forma viselor. Atunci are loc si un proces oarecum semiconstient de organizare a lor intr-o insiruire oarecum “logica”.
  Subconstientul pare a fi mai “destept” doar pentru ca acumuleaza mai mult decat am face-o noi printr-un act constient de invatare. Un semn al existentei lui poate fi… inspiratia?

  1. Noapte se resetează și creierul, procesând, selectând și clasificând informațiile acumulate. Atunci se creează o punte între conștient și subconștient, alegându-se ce un loc pentru fiecare amintire. E una din cauzele pentru care suntem mai inspirați în primele ore ale dimineții.

 3. E mai deștept, pe naiba ! Știai că subconștientul nu admite răspunsul „Nu” ? L-am auzit de dom doctor Cristian Andrei spunând asta. Și dacă spune el, eu cred. Iar „cineva” care nu admite că i se poate răspunde și „Nu” e oricum, numai deștept nu.

  1. E simplu de explicat. Si sper ca si de inteles. Subconstientul e partea care ne conecteaza cu universul. Si dupa cum sper ca stii, universul “ne livreaza” in viata lucruri conform cu convingerile noastre. Daca noi ne vedem saraci, universul se va asigura ca asa vom trai. Cu alte cuvinte, si universul, si subconstientul, iau de bun ceea ce este. Daca ceva este, este. Nu se discuta, se executa! Numai mintea umana, numai omul, a inventat raspunsurile de genul “stai putin, ca eu vreau altfel”. Si a iesit altfel: o lume care isi distruge propriul suport.

   1. Fiecare interpreteaza in felul lui… N-am desfiintat liberul arbitru. Pe mine ma intereseaza sa imi creez o realitate care ma stimuleaza. Cu sau fara liber arbitru. Inteleg probabil lucrurile altfel. 🙂

 4. Subconstientul cunoaste rezolvarea oricarei probleme. Daca ii sugerati inainte de a adormi “doresc sa ma trezesc la ora 6”, el va va trezi exact la aceasta ora.Sa incercam! O seara minunata si un Weekend placut iti doresc!

  1. Să știi că am încercat de mai multe ori și a mers. E drept că nu întotdeauna, mai ales când aveam emoții sau eram obosit. Vreme frumoasă, cu multe bucurii, îți doresc, dragă Gabi! 🙂

 5. Subconstientul si inconstientul fiind termeni psihanalitici, mie nu prea mi se pare ca au legatura cu procesele si caile de gandire/rationament si memorie matematica atat cat au poate cu gandirea si memoria despre literatura…ma rog, stiu ca nu e bine sa separam asa de stringent intre clasele de real si de uman, insa exista parti sau cai din creier mai axate pe matematica si altele pe gramatica si altele pe literatura, plus si memoria e asa pe straturi, unele mai imediate, altele mai recente, altele mai de demult, si pana si limbile straine sunt depozitate in camari diferite cu mai multe usi si accesate, la nevoie, prin burlane si trape diferite daca sunt invatate de mic copil decat ca adult, sau din ureche sau dintr-un manual
  scolar, sau daca ar fi nevoie sa citim un articol de economie in lb greaca fata de o poezie in lb germana. Insa e adevarat totusi ca pana si in momentele in care se aprinde un beculet in vreo camara si pe un coridor, restul creierului nu sta motaitor in intuneric, mai tot intregul se straduie sa participe, poate ca si cum ar fi asa ca un generator care face bzz, bzz, vajj, vajj, vroom, vroom, care se aude in mai toata cladirea…cu scopul principal probabil ca sa nu ni se faca frica si sa nu credem ca
  suntem cumva asa intr-un film horror, cu coridoare intunecoase si doar o usa misterioasa asa mai luminata dupa un colt de unde naiba stie ce poate sa apara…

 6. Părerea mea este că subconștientul și conștientul merg mână în mână, iar primul este influențat foarte mult de al doilea. Ori, mai bine zis, e educat prin informațiile pe care creierul alege să le acumuleze, dar și prin stilul de viață de care tot acesta e răspunzător.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.