Seinenii în sărbătoare

Astăzi se desfășoară concursurile sportive prilejuite de „Zilele Seiniului”. După ce scriu aceste rânduri, voi pleca și eu la restaurantul „Chili”, pentru a participa la competiția anuală de șah „Cupa Comja”. Petrecerea e cu mult mai plăcută când vine ca răsplată a unei munci depuse anterior, mai ales dacă-i încununată de succes.

Munca și distracția,
E o știință să le-mbini,
Asta este lecția
Ce se predă în Seini.
Advertisements

32 thoughts on “Seinenii în sărbătoare

 1. Numai bine tuturor seinenilor. Sper că toată lumea a petrecut frumos pe acolo. Iar şahul…. o competiţie a minţilor ascuţite!
  Toate cele bune, dragă Petru! 🙂

 2. Într-adevăr, acest gen de experiențe care evidențiază sportul minții și beneficiile lui este bine de repetat, mai ales că acest gen de muncă e foarte plăcut și instructiv cum bine ai exprimat atât de frumos în versuri.
  O după amiază plăcută !

  1. Era vorba că din acest an șahul se va preda în școli. Cred că ar fi un lucru înțelept, fiindcă i-ar obișnui pe copii să gândească logic, să respecte niște reguli și să fie ordonați în viață.
   O săptămână desăvârșită!

 3. Cum…tu stii sa joci si sah ? Zau, nu cunosc pe nimeni care sa stie sa joace sah, adica asa de nivel de hobby real inclusiv a participa la un concurs, ca asa am jucat si eu in copilarie cu tata dar nu aveam nici un talent si m-am lasat ff repede. Ulterior niciodata nu am avut cunoscuti care sa joace sah asa la nivel de hobby adevarat. Nici nu mai tin minte de cand nu am vazut o partida de sah asa pe viu. Ca prin parcurile pe unde ma plimb eu nu am vazut oameni care sa joace sah.

  1. Joc șah de la vârsta de 9 ani, am jucat și prin corespondență în anii ’70, când am ajuns în finala pe țară. Am fost și campion județean cu echipa, eu jucând la masa întâi și având tot categoria I-a. Era frumos să mergem prin tot Ardealul, să ne cazăm împreună la hoteluri și să luptăm umăr la umăr pentru orașul Baia Mare. Nostalgii…

 4. Felicitari Petru, pentru concursul de SAH castigat ! 🙂
  Si eu am castigat Premiul cel Mare
  sambata seara la Bucuresti
  la concursul de mancare
  cu friptane, mici si bere ca-n povesti !!! 🙂 🙂 🙂

  1. Calde felicitări și ție, dragul meu prieten, și să-ți fie de bine! Nu e ușor să câștigi un concurs de mâncare, dacă nu ai antrenamentul necesar! 😉
   O săptămâna pe cinste îți doresc, Sandule! 🙂

 5. Felicitari, Petru! :* Ma bucur ca ai reusit sa iti faci inca o sarbatoare in zi de sarbatoare! 🙂
  Vineri seara sau sambata dimineata am auzit la radio Actualitati un fragment din istoria localitatii! Redau aici ce am gasit pe net! Am aflat lucruri interesante si demne de toata admiratia! Jos palaria, Seini! 🙂

  Si tu ai pomenit de Comja, asa ca desi nu retinusem corect numele dealului, cand am citit Comja, mi-am dat seama ca am acum cuvantul cheie. 😉
  “[…] Am acceptat cu drag invitatia prietenilor de la Opaitul Rodnei si am zis ca “Dealul lui Eminescu” este cel mai potrivit traseu pentru aceasta perioada. Ii spun “Dealul lui Eminescu” pentru ca in Pădurea cu pini Comja, este inscriptionat numele marelui poet EMINESCU cu litere majuscule din specii rășinoase de silvestru si molid.
  Istoria acestui monument este strâns legata de numele generalului Georgescu Pion, care a fost comandantul Deviziei 20 a Infanteriei de la Târgu Mures si a condus lucrările de construire a liniei de fortificații “Carol II” la Poarta Somesului din Seini. Generalul a condus “Planul Maramureș”, de apărare a granitei de nord a Romaniei împotriva nemților si a hortistilor. Poarta Somesului era un punct strategic important iar punctul de comanda al deviziei a fost instalat la Seini, pe Dealul Comja, la 650 m altitudine. Scopul planului era acela de a opune rezistenta împotriva pătrunderii inamicului prin Poarta Somesului. Pe lângă efortul militar depus, generalul Pion a manifestat vădite preocupări culturale printre care construirea Bisericii Ortodoxe din Seini si construirea celui mai mare monument din tara, dedicat lui Mihai Eminescu.
  In anul 1939, la comanda generalului Pion, Divizia 20 – formata din 20.000 de soldati, au plantat pe Dealul Comja 10.000 de brăduți scriind cu litere uriase, numele poetului, pe versantul de sud-vest al vârfului Comja. Inscripția se putea vedea de către localnici sau trecători atât din gara cat si din piața Seiniului. Lungimea inscripției este de 116 m iar lățimea de 32 de m. Mărimea unei litere este de 24/12 m iar grosimea si distanta dintre litere este de 4 m. In timpul războiului, brazii au ars, dar primele litere EMIN (care se afla pe teritoriul județului Satu Mare) au fost replantate. Restul literelor ESCU (din județul Maramureș) au crescut printr-un miracol. Vântul a purtat mirabila sămânța a mestecenilor si numele poetului a renăscut. Splendidă, superba răzbunare a naturii împotriva acelora care au voit sa scoată din rădăcini, din glia românească, numele poetului nepereche. […]”

  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.765323100224576.1073741864.586434614780093&type=3

 6. Îți sunt profund recunoscător pentru fragmentul de istorie măreață pe care l-ai postat mai sus. E o pagină cu care ne mândrim noi, seinenii, maramureșenii, ardelenii și, nu în ultimul rând, toți românii care au văzut sau au auzit de acest monument unic de pe dealul Comja.

 7. Cred ca este-o bucurie mare,
  Cand vei castiga la sah, o coronita.
  Si la asa o mare sarbatoare,
  Vine si frumoasa primarita.

  Deja am aflat ca esti castigatorul concursului, lucru pentru care te felicit. Succes in continuare si la sah si la scris si la toate cate vrei tu! 🙂

   1. Dupa cum observ, voi aveti parte de lucruri frumoase acolo, lucru care se datoreaza desigur efortului unor oameni sufletisti, lucru mai rar intalnit. Pe de alta parte ca sa strangi impreuna atatia oameni fie in calitate de participanti, fie in calitate de spectatori este nevoie de o buna organizare care sa ofere tentatii tuturor. Nu este mai putin de remarcat ca si organizatorii merita felicitari dar si participantii 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s