A ierta e sănătos

Un studiu științific explică de ce este bine pentru sănătate să ierți și să uiți

O vorbă veche spune că a greși e omenește, dar a ierta este divin. Acum, o cercetare efectuată în SUA arată că iertarea persoanelor care ne-au provocat o neplăcere ajută la îmbunătățirea propriei sănătăți.

 

iertare

Cercetătorii de la University of California, din San Diego, au descoperit că persoanele care renunță la mânie au șanse mai mici de a înregistra o creștere bruscă a tensiunii arterială.

În cadrul studiului, cercetătorii au cerut celor 200 de voluntari participanți să se gândească la un moment în care un prieten i-a ofensat. Aproximativ 100 dintre participanți au fost rugați să se gândească la modul în care i-a mâniat acest act, iar ceilalți au fost încurajați să se gândească la un moment într-un mod mai conciliand.

Apoi, tuturor participanților le-a fost distrasă atenția pentru 5 minute, timp după care au fost rugați din nou să se gândească la acel eveniment, de data aceasta așa cum își doreau ei. Toți voluntarii participanți la studiu erau conectați la aparate care monitorizau tensiunea arterială și ritmul bătăilor inimii.

Cercetătorii conduși de Dr. Britta Larsen au descoperit că voluntarii din grupul „mânioși” prezentau o creștere mult mai mare a tensiunii arteriale în comparație cu cei din grupul voluntarilor care au fost rugați să privească conciliant momentul neplăcut. Efectul a fost identificat chiar și după perioada de relaxare. În schimb, nu a existat nicio diferență între cele două grupuri în ceea ce privește ritmul bătăilor inimii.

Autorii studiului afirmă că acesta sugerează că o atitudine iertătoare reduce „reactivitatea” la evenimentele stresante, oferind „o protecție de lungă durată” contra efectelor nocive ale acestor evenimente.

Nu există dovezi științifice care să indice efecte nocive ale creșterii tensiunii arteriale pentru un interval scurt de timp, însă dacă hipertensiunea se menține pe termen lung, aceasta crește riscul de a suferi un atac de cord sau unul cerebral.

În Marea Britanie, se estimează că 30% dintre adulți suferă de hipertensiune, iar majoritatea dintre aceștia nu sunt conștienți de acest fapt, deoarece nu există simptome vizibile. De aceea, cadrele medicale recomandă tuturor adulților să își măsoare tensiunea arterială la fiecare 5 ani.

Sursa: Daily Mail

16 thoughts on “A ierta e sănătos

 1. Eu ma gandesc ca mania este o forma de aparare fata de o agresiune exterioara, de fapt un mod de a pregati psihicul si fizicul de o lupta. Cresterea tensiunii mareste capacitatea de transport a oxigenului de catre sistemul circulator (asta e o presupunere, medicii pot sa ma contrazica daca n-am dreptate). Daca tensiunea psihica si fizica de dinaintea unei lupte nu este consumata prin lupta (sau prin alte mijloace) pentru care s-a pregatit organismul, actioneaza impotriva propriei persoane. Psihicul uman ramane deseori in alerta, adica intr-o stare de furie ascunsa, insa gata oricand de a se manifesta, ceea ce inseamna si o tensiune permanenta.
  Nu stiu daca am dreptate.

  1. Orice om normal se mai mânie câteodată, dar fiecare are felul lui de a-și gestiona această stare extremă. Unii apelează la violență, alții plâng și se consumă singuri, iar cei mai mai puternici numără până la zece și iartă. Am văzut din fiecare, dar îi admir pe cei din urmă, care-s foarte rari.

 2. E bine sa trecem peste suparare adica sa iertam mai ales daca ne dauneaza sanatatii noastre dar nu putem sa permitem ca sa ne jigneasca fara motiv cineva ,trebuie sa spunem punctul de vedere!O seara racoroasa iti doresc!

  1. Cred că depinde foarte mult de temperamentul fiecăruia. De aceea se spune în Biblie: „ferice de cei săraci cu duhul…”. Adică să dai pasărea din mână pe cea de pe gard, iertând mereu și întorcând celălalt obraz.
   O zi plină de speranțe pentru ploile ce vin de mâine, draga mea prietenă! 🙂

 3. Se spune că cel care te supără are putere asupra ta. Te controlează cu mânia pe care o simți. E bine să găsești în tine puterea de a ierta (depinde și de caracter) și depinde de greșeală.

  1. Chiar așa gândesc și eu, iar asta mă ajută să-mi mențin calmul de cele mai multe ori. Mânia și ranchiuna, pe lângă că sunt nesănătoase, ne și manipulează.

 4. Degeaba fac americanii STUDII vs IERTAREA pacatelor
  caci DUMNEZEU tot NU-I va IERTA pentru BOMBARDAREA palatelor
  caselor, constructiilor civile de arta si de sanatate in 6 si 9 august 1945 la HIROSIMA si NAGASAKI ! 😦
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2015/08/05/
  Cat priveste IERTAREA PACATELOR la NOI, criminalii sunt IERTATI de DIAVOL si scosi din PUSCARII mai devreme pentru ” buna purtare ” sau ” scriere de CARTI ” si-apoi, nemernicii,
  REPETA PACATUL pentru care au fost INCARCERATI anterior ! 😦
  Iar ” a UITA ” , NU e bine caci, vorba istoricului Nicolae IORGA ,
  ” Cine UITA, nu merita ” ! 🙂
  Sa ai parte azi doar de bucurii iar una dintre ele sa fie produsa de Simona HALEP
  prin VICTORIA in FINALA ” Rogers Cup” WTA de la TORONTO ,
  finala pe care o va disputa NU cum ma asteptam cu Serena WILLIAMS ( SUA ) locul 1 WTA ci cu elvetianca Belinda BENCIC care,
  INCREDIBIL dar ADEVARAT,
  pe americanca a ELIMINAT
  dupa o partida de infarct

  Forza Simona HALEP ! 🙂
  O duminica minunata, Petru ! 🙂
  Aliosa.

  1. Bucuria ne face bine și alungă sentimentele negative, iar accederea Simonei Halep în finală, coroborată cu eliminarea Serenei Williams, e un izvor de sănătate pentru noi, românii. 🙂 Dar să nu zicem hop, până nu o vedem pe tenismena noastră campioană. Ca să nu cădem în extreme.
   Așadar, s-auzim de bine, Sandule! 🙂

 5. A ierta e sanatos, a intelege ca totul exista pentru ca are o cauza, si deci nu ai ce ierta, te inalta. Nimeni nu iti greseste, pentru ca e firesc sa mai si gresim. Fiecare in parte nu e perfect, dar impreuna trebuie sa realizam perfectiunea. 🙂

  1. Aceasta e mentalitatea pe care ar trebui s-o avem fiecare, doar că lucrurile nu stau așa și foarte mulți caută satisfacții prin răzbunare. Nu degeaba sunt atât de apreciate cărțile și filmele cu titluri precum „Răzbunătorul” și derivate care sugerează acțiuni de acest gen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.