De ce cred unii oameni în teoria conspirației?

În ultimii ani, tot mai mulți oameni tind să accepte teorii bizare, pe care ei le cred reale, chiar și în lipsa unor dovezi concrete. De la ideea că atentatele de la 11 septembrie de la WTC au fost plănuite de guvernul american, până la teorii privind ascunderea dovezilor despre o invazie extraterestră, teoriile conspirației sunt foarte numeroase.

conspiratie

Un studiu recent, realizat de Joseph E. Uscinski și Jospeph M. Parent de la Universitatea Miami și prezentat în cartea lor, American Conspiracy Theories, arată că persoanele care cred în aceste teorii sunt de toate categoriile sociale. Tendința de a crede în conspirații nu ține de rasă, gen, educație sau orientare politică, deși există anumite diferențe în acest sens.

De exemplu, în Statele Unite, cei care cred în conspirația companiilor mari care vor să producă recolte modificate genetic sunt de obicei cu vederi politice de stânga, în timp ce persoanele care se tem de o conspirație legată de încălzirea climei sunt de dreapta.

Educația are un anumit rol în a reduce această atracție față de conspirație. De exemplu, studiul lui Parent și Uscinski a arătat că 42% dintre cei care au terminat liceul credeau în aceste teorii, în timp ce procentul adepților cu studii superioare era numai de 23%. Cu toate acestea, procesul rămâne destul de ridicat.

Factorii care determină această credință sunt anxietatea și sentimentul de pierdere a controlului. Cercetările au demonstrat că anumite persoane, când sunt supuse unui stres foarte mare, încep să vadă modele inexistente și caută explicații iraționale.

În viața de zi cu zi, stresul apare din cauza nesiguranței locului de muncă sau în urma unor dezastre naturale (cutremure).

O teorie a conspirației cuprinde următoarele idei: este vorba de un grup, care acționează în secret, pentru a uzurpa puterea/a ascunde adevărul, în detrimentul binelui comun.

Sursa: Scientific American

Advertisements

19 thoughts on “De ce cred unii oameni în teoria conspirației?

 1. Ma distreaza maxim ,de cele mai multe ori , sa citesc astfel de “teorii”…tocmai de aceea cand sunt nervoasa sau suparata citesc chestii de genul asta.

   1. Absolut! E cumplit ca , din politete si complezenta , sa asculti , sa fi ingaduitor si sa replici cu o parere neutra , pentru ca apoi sa fi inteles gresit si asaltat cu continuarea povestii….Iti vine sa eviti omul si sa o iei la sanatoasa!

 2. Marile evenimente petrecute pe neașteptate și cu deznodământ dramatic care au implicat personaje cu popularitate mondială sau au determinat mutații politice semnificative, au generat întotdeauna teorii ale conspirației: asasinarea președintelui J.F. Kennedy, moartea prințesei Diana, Revoluția Română din 1989, atentatele din 11 septembrie etc.!O seara placuta iti doresc!

  1. … Sau debarcarea omului pe Lună. Unii continuă să creadă că totul a fost un scenariu regizat cu abilitate de americani. 🙄
   O zi pe placul inimii tale, dragă Gabi! 🙂

 3. Salut Petru !
  In ROMANIA, ” teoria conspiratiei ”
  este ARUNCATA in mass-media scrisa si vorbita de
  jurnalisti pupincuristi avizi de rating si bani oferiti
  de cei care comanda manipularea ” prostimii ” ca ei sa-si vada indeplinit cat mai rapid ” intersul national ” 🙂 🙂 🙂
  ( SCUZE : INTERESUL PERSONAL ) !!! 😦 😦 😦
  Vrei un exemplu de un asemenea jurnalist ? 🙂
  Nu-i dau numele caci frustratul dracului este in stare sa ma dea in judecata dar toata lumea il cunoaste dupa vorba-i fonfaita ,gura-i spurcata dar mai ales dupa cum i-a slujit pe mai marii TARII de-a lungul celor 25 de ani postdecembristi de TRADARE a intereslor NATIONALE,MANIPULARE, DEZINFORMARE, DEZBINARE ,DEZMOSTENIRE de bunuri si valori nationale,DEVALIZARE de natura economica si financiara samd……………………….
  Sa ai parte de racoare si PLOAIE fara ” pocnituri ” 🙂 in geamurile casei sau parbrizul masinii ! 🙂
  Aliosa.

  1. Cei care sunt jurnaliști aserviți, riscă să cadă odată cu cei pe care-i pupă în cur, chiar dacă își schimbă stăpânul. Vedem tot mai puține publicații care se tipăresc, chiar și acestea fiind tot mai slab vândute. Pentru a rezista competiției acerbe, se apelează la subvenții dubioase și la un limbaj care frizează ridicolul, cu teorii fanteziste și expresii șocante.
   S-auzim mai mult de bine, Sandule! 🙂

   1. Multumesc pentru URARE
    dar de nu-i cu SUPARARE
    am si EU o INTREBARE :
    – S-a-ntamplat ceva de bine de la ultima mea POSTARE ??? 😦 😦 😦
    O zi frumoasa ! 🙂
    Aliosa.

 4. Ziua bună, dragă Petru! Interesant şi incitant subicet. Sigur că oamenii exagerează de multe ori şi scornesc tot felul de teorii halucinante. Dar ştii vorba aceea: “fum fără foc, nu se poate”! Unele lucruri sunt cumplit de adevărate şi chiar ne dau fiori. Revoluţia din decembrie ’89 nu a fost deloc o “revoltă spontană”, cum tot susţin unii dintre “actorii” de atunci, ci o lovitură de stat bine pregătită din timp.
  În orice caz, cei care trag firele planetei, nu ne întreabă şi pe noi dacă suntem de acord cu ceea ce fac şi desfac ei…
  Numai bine să-ţi fie! 🙂

  1. Unele dintre cele mai importante teorii sunt tocmai despre cei care conduc din umbră destinul planetei. Că-s iluminați, masoni sau pur și simplu putred de bogați, ei vor decide în viitor soarta omenirii și a Terrei. Într-un fel, o fac de multă vreme.
   Salutări prietenești, dragă Alex! 🙂

 5. As putea enumera, cand ma simt stapana pe subiect, o multime de conspiratii. Acum ma gandesc la teoria civilizatiei subpamantene, care cica exista de multa vreme si ne este net superioara.
  Nu imi vine sa dau crezare puterii nemasurate pe care o au francmasonii. Tot a teorie suna. Totul din cauza secretomaniei lor, alte dovezi nu exista. Isi aleg cu grija membrii. Nu poti intra daca nu vor ei.

  Atata vreme cat oamenii simpli nu au incredere in puterea lor, vor da vina pe diverse grupuri pe ce li se intampla lor si societatii. Am observat ca sunt persoane care nu inteleg modul cum este condusa societatea etc. Isi imagineaza niste oameni care au ceva special ca sa conduca, in sens malefic. Singurul lucru insa de care se prevaleaza e puterea ce le-am acordat-o noi, cei multi care pot fi puternici, daca isi dau seama de puterea lor.

  1. Pe de altă parte, și teoriile astea au un rost al lor. Adepții fiecăreia sunt mulțumiți că ei știu „adevărul” și se grăbesc să-l declame în stânga și-n dreapta sau să-l șoptească misterios. Iar cu cât sun mai multe opinii, cu atât populația devine mai derutată și inofensivă, totodată.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s