De ce sunt actualele rase de pui așa de mari?

Cercetătorii de la Universitatea Alberta din Canada au realizat un studiu pentru a vedea cum se dezvoltă rasele contemporane de pui comparativ cu rasele crescute în trecut.

puiii

Fotografia realizată de ei ilustrează perfect diferența de greutate între cele trei rase analizate. Toți puii au primit exact aceeași hrană și nu au fost tratați cu antibiotice sau alte medicamente. Rasa cea mai mare se numește Ross 308 și a fost obținută pentru a asigura o cantitate cât mai mare de carne în zona pieptului.

Singurele diferențe dintre cele trei specii sunt cele genetice. Astfel, rasa crescută în anul 2005 este de patru ori mai mare ca rasa din anul 1957, deși hrana primită este aceeași. Noile rase, din cauză că sunt așa de mari, au diferite probleme de sănătate. Cercetătorii au observat la aceste păsări un sistem imunitar mai slab și diferite afecțiuni cardiace și osoase.

Datorită noilor specii, consumul de carne de pui a crescut în ultimii ani, această carne devenind mai ieftină, mai accesibilă.

Rezultatul cercetării a fost publicat în revista Poultry Science.

Sursa: Vox

Advertisements

20 thoughts on “De ce sunt actualele rase de pui așa de mari?

  1. … si vin altii si zic ca puii sunt hraniti cu produse concentrate, cu diferite adaosuri ce grabesc cresterea in greutate, carnea continand si mai multa apa. Ba chiar sunt hraniti cu hormoni. Articolul asta parca vrea sa ma convinga sa cumpar carne de pui din magazin pentru ca totul e ok. Prefer sa cumpar cat de putina, mai ales ca sotul si socrul nu prea mananca. Socrul prefera porcul, eu legumele si fructele, iar sotul… se mai gandeste. 🙂

    1. Eu nu cred că articolul acesta are darul de a ne convinge să cumpărăm pui modifcați genetic, mai ales dacă spune că au „diferite probleme de sănătate”, fapt care ne cam scade apetitul. Poate că erau mai sănătoși puii denumiți ironic „frații petruș”, cu mai mult os și piele, pentru care ne băteam acu’ 30 de ani. 😉

      1. S-ar putea sa ai dreptate… 😀 Problema cred ca e ca nefiind naturali, nu ne hranesc asa cum ar trebui. Iar fratii Petreus ne mentineau colesterolul scazut, fiind cu putina grasime, de aceea pana la urma ne-am desteptat/ si comunismul l-am alungat. Si cum nu s-a descoperit inca un sistem economic si social fara defecte, si acesta in care traim acum va fi imbunatatit, dar e dificil sa ne dam seama ce va contribui la “desteptarea” noastra. 😉

  2. sut pui modificati genetic daca nu chiar clonati (toate caracteristicile deficientelor sunt exact ca ale oii “Doly”, cam asta vedem si noi la marketuri prin galantare, deh, nu ne mai saturam de piepti! :-))

  3. Iar cei mâncăm carnea acestor pui-mutanţi, ne confruntăm cu tot felul de probleme de sănătate. Tata a crescut de câteva ori nişte pui d-ăştia. Erau ciudaţi rău şi mâncau în continuu. Nici vorbă să mănânce la fel ca puii de curte. Noaptea aveau un bec aprins în camera unde era crescuţi, căci le era foame şi sete în continuu. Cine ştie cum vom ajunge şi noi, dacă mâncăm aşa ceva!
    O zi veselă, dragă Petru! 🙂

    1. Și soră-mea a crescut pui de carne în curte. E drept că mâncau multe furaje, dar și adaosuri, se îngrășau repede și puteai să-i tai după patru luni. Plus că aveau în ei o grămadă de grăsime galbenă, bună de gătit sau de făcut jumere. Măcar mâncau, în plus, iarbă, râme și pietricele.
      O seară romantică, dragul meu prieten! 🙂

  4. Iar mi-ai amintit ca ma indop cu hormoni….daca as avea de unde lua carne naturala , bine ar fi….ca nici in oameni care vand in piata nu mai am incredere , ca le dau tot felul de prafuri , bietilor pui….ca sa fie aratosi.

    1. La cât umbli tu prin județ, țară sau chiar continent nu cred că n-ai putea întâlni țărani cu pui în curte și dispuși să-ți livreze o marfă naturală. Așa cum am văzut la TV că fac alții.

  5. Hahaha .. 🙂 iti amintesti primii pui intrati in tara dupa ’89 ? Mamaaa ce ii mai cumparam.. mamaaa ce struto-camile erau in comparatie cu fratii Petreus .

    1. Tu poți să-ți procuri pui crescuți în curte și alimentați cu mălai, că sunt multe gospodării prin preajmă. Am văzut că tot mai mulți apelează la țăranii producători, dacă își permit. 😉
      Săru-mâna și îți urez o zi pe placul sufletului tău! 🙂

  6. Salut Petru !
    PUII din 2005 sunt mai GRASI datorita ” flacarii violet” cu care i-a lovit propaganda basista dupa ajungerea marinarului la Cotroceni !!! 😦 🙂 🙂
    Eu nu cumpar PUI din magazine caci NU-S SIGUR daca inainte de a fi ambalati si etichetati nu cumva erau ” trecuti de mult pe lumea cealalta ” !!! 😦 😦 😦
    ” Pas cu pas” Simona HALEP se apropie de marea FINALA de la US Open

    si tot ” Pas cu pas ” fostul presedinte se apropie de JILAVA !!! 🙂 🙂 🙂
    Asa sa le ajute Dumnezeu, atat Simonei cat si fostului ! 🙂
    Weekend placut ! 🙂
    Aliosa.

    1. Firește că nu putem ocoli toate alimentele cu risc care ni se oferă, dar e bine să nu exagerăm cu consumul lor. Mai o legumă din piață, mai un fruct românesc, să fie totul cât mai variat.

      1. Ma gandesc ca nu ne face rau un anume aliment consumat in cantitati mari, fie el si eco, cat faptul ca nu consumam si altceva, ca nu dam organismului si calciu, si fier, si zinc, si fibre, si vitamine, si si si, care in alimentele naturale sunt legate in diverse combinatii ca substante complexe. Si inca un… amanunt 😀 . Nu avem nevoie sa mancam chiar asa mult. S-a dovedit stiintific ca o alimentatie hipocalorica, hipoproteica ne mentine sanatosi si ne apara de boli. In fond efortul fizic s-a diminuat mult in ultima suta de ani, dar sistemul digestiv e ramas putin in urma, el cerand tot asa multa alimentatie ca inainte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s