Top granițe neobișnuite

De regulă, frontiera dintre o țară și alta nu iese în evidență într-un mod special, fiind marcată cel mai adesea prin panouri pe care scrie „Bine ai venit în…” și pe care sunt menționate cele două state alăturate.

Unele granițe însă sunt mai neobișnuite și merită menționate, conform Listverse.

1. Granița dintre Spania și Maroc

Ceuta este un oraș cu suprafața de 18,5 kilometri patrați, care aparține Spaniei; este o enclavă localizată pe coasta de nord a Africii de Nord, înconjurată de Maroc. Separat de Peninsula Iberică prin Strâmtoarea Gibraltar, Ceuta este însă pretins de Maroc, alături de câteva insule mediteraneene, ceea ce a determinat Spania să ridice ca frontieră un zid înalt de trei metri în jurul orașului, care are deasupra și sârmă ghimpată.

2. Granița dintre Baarle-Nassau și Baarle-Hertog

Baarle-Nassau este un municipiu din Olanda care împarte o graniță neobișnuită cu orașul belgian Baarle-Hertog. Cel din urmă este constituit din 26 de suprafețe separate, înconjurate de Baarle-Nassau, dar unele porțiuni din Baarle-Hertog conțin de asemenea suprafețe care aparțin Baarle-Nassau. Cea mai mică parcelă care aparține Belgiei are doar două treimi dintr-un acru. În poză se poate vedea granița neobișnuită, Belgia la dreapta și Olanda la stânga, graniță care împarte în două chiar și mai multe case.

3. Bir Tawil

Bir Tawil este o bucată de pământ care are aproximativ 2.060 de kilometri patrați și este așezată între Egipt și Sudan. Din cauza faptului că nu are niciun fel de resurse, spre deosebire de o altă bucată de regiune, numită Halaib, fiecare țară pretinde că Bir Tawil aparține celeilalte țări (și că Halaib – porțiunea mai bună – aparține statului respectiv). Prin urmare, Bir Tawil este singura zonă din lume (în afara Antarcticii) care nu este revendicată de vreo națiune.

4. Muntele Everest

Faptul că acest munte este cel mai înalt din lume este foarte cunoscut, însă puțini știu că granița dintre Nepal și China trece exact prin mijlocul muntelui, inclusiv al vârfului lui, ceea ce face ca granița dintre cele două state să fie cea mai înaltă din lume.

5. Orașul Derby Line din Vermont (SUA)

Acest oraș este situat în zona graniței dintre Statele Unite ale Americii și Canada, frontiera fiind localizată chiar pe suprafața pe care sunt așezate și unele clădiri și case. Astfel, în cazul unor asemenea locuințe se poate găti cina într-o țară și sta la masă în alta. Clădirea Operei, de exemplu, construită chiar pe graniță, are locuri în SUA, dar și în Canada. În plus, beneficiază și de două adrese, pentru fiecare țară în parte.

6. Districtul Cooch-Behar

Acesta are granițe similare cazului care face referire la Baarle-Nassau și Baarle-Hertog. Mai exact, există câteva parcele sub jurisdicția Bangladeshului, dar care sunt situate în interiorul Indiei, și invers.

7. Zona demilitarizată coreeană

 

Aceasta reprezintă o fâșie de pământ de 258 kilometri lungime și 4 kilometri lățime, care separă Coreea de Nord și Coreea de Sud, fiind cea mai bine păzită frontieră din lume (în ciuda denumirii). Zona a început să semene cu o rezervație naturală, datorită prezenței reduse a oamenilor, specii de plante aflate în pericol de dispariție prosperând aici.

8. Râul Tumen

Acesta este un râu din Asia de nord-est. Într-o anumită zonă, la granița dintre Rusia și Coreea de Nord, la sud de lacul Khasan, albia râului Tumen trece și prin China. Astfel, o persoană poate pleca din Coreea de Nord și, urmând linia râului spre nord, poate trece prin China și în cele din urmă să ajungă în Rusia, parcurgând mai puțin de un kilometru.

9. Insulele Diomede

Este vorba de două insule din Strâmtoarea Bering. Micul Diomede aparține Statelor Unite ale Americii, iar Marele Diomide aparține Rusiei și este nelocuită. Cele două insule sunt situate la numai patru kilometri una de cealaltă, însă au ore diferite.

Sursa: Ziare.com

17 thoughts on “Top granițe neobișnuite

   1. Granițele sunt doar semne de delimitare. A proprietăților? Poate doar a zonelor de influență.
    Necesare? Oricum, cel mai adesea sunt formale.

 1. E interesantă și cea dintre SUA și Mexic – un zid care coboară până în Pacific. S-au excavat tuneluri pe sub el, așa că mexicanii pătrund underground în State. De la Tijuana direct spre San Diego…

 2. Salut Petru !
  Am dat LIKE nu pentru ” sursa materialului ” 😦
  ci pentru STRADANIA ta de a ne prezenta asa ceva ! 🙂
  Daca din NEFERICIRE si ” GHINION” 😦 pentru poporul roman,
  sau din PROSTIA , LASITATEA , COMPLICITATEA si TRADAREA politicienilor romani ,
  UDMR si partidele maghiare extremiste de la noi si-ar ” vedea visul implinit” ( autonomia intregii Transilvanii ) 😦 din satelit s-ar observa CEA MAI NEOBISNUITA GRANITA din lume ,
  pe teritoriul numit ROMANIAI !!! 😦 😦 😦
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2012/03/13/
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2012/06/14/
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2013/03/19/
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2015/08/17/
  Hai Simona ! 🙂
  O seara faina, Petru ! 🙂
  Aliosa.

  1. Te înțeleg și sunt alături de tine, dar mai ales de Simona Halep, pe care o sprijinim toți românii, fără granițe în inimi și gândire românească! Să o vedem în finală, că are o ambiție mare în ea!
   O altă seară faină, Sandule! 🙂

  1. E bine să ne minunăm din când în când de ceea ce ne înconjoară fără să ne dăm seama. Fiind aproape seară, îți doresc și eu odihnă plăcută, după o zi grea de muncă, din cât te cunosc eu!

 3. Buna dimineata Petru !
  Ce-ti pasa tie, asta-noapte, ai DORMIT F.B., nu-i asa ? 🙂
  Asera spre miezul noptii PLOAIA a intrerupt meciul de tenis dintre
  Simona HALEP ( ROU) – Victoria AZARENKO ( BLR)
  la scorul 6-3 ; 4-6; 2-2 in setul 3 si 40-15 …………….
  Dupa multe minute de asteptare in zadar am adormit iar in VIS am vazut continuarea partidei….
  mai multe detalii pe
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2015/09/02/
  Azi dimineata la prima ora, YouTube mi-a CONFIRMAT VISUL ! 🙂
  ( vorba ta : ” sa mai auzim si de bine, Sandule” …
  mai multe pe
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2015/09/08/
  in raspuns la COMENTARIUL tau …
  Cum ruga ta e pentru mine ceva punctual,
  uite ce-auzim ( si vedem ) de bine acum cand una lume inca DOARME !!! 🙂 🙂 🙂

  O zi la fel de BUNA ca si a mea, prietene ! 🙂
  Aliosa.

 4. Ai perfectă dreptate și de data asta: eu dorm noaptea ca un prunc, dar mă trezesc cu zâmbetul pe buze și cu mult optimism pentru ceea ce s-a întâmplat peste noapte sau se va petrece în ziua care începe. 😉
  Plus că am încredere în suporteri ca tine, care nu-s înfrânți de somn și țin mereu pumnii strânși pentru victoriile românilor în sportul de performanță. 🙂
  Mersi mult pentru consecvență și dărnicie, Sandule! 🙂

 5. Îmi aduce aminte de o comedie cu Fernandel, „La loi, c’est la loi”, în care personajul principal s-a pomenit apatrid după ce granița între Franța si Italia se mutase din încăperea unde se născuse în alta – din acelasi han 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.