10 nume românești de băieți, predestinate succesului

Să fie, oare, adevărat că un nume bine ales la naștere poate influența destinul unui om? Unii cred că da, alții sunt de părere că ideea ca un simplu nume să aibă impact asupra vieții cuiva este absurdă.

Și totuși, dacă e adevărat? În Marea Britanie, în 2008, peste 6.000 de oameni au răspuns într-un sondaj că percep numele de ”James” și ”Elizabeth” ca fiind predestinate succesului. La polul opus, ”Brian” și „Lisa” erau percepute ca având cele mai puține șanse să aparțină unor persoane de succes.

E posibil ca oamenii să facă, oarecum în mod automat, asocieri ale unui nume cu o persoană foarte cunoscută. În cazul lui James, cu vreunul dintre regii Angliei și Scoției sau, cine știe, poate cu personajul James Bond. În cazul lui Elizabeth, cu regina Marii Britanii sau cu faimoasa actriță Elizabeth Taylor. Acel nume pe care îl asociază unei persoane de succes poate căpăta, astfel, un caracter magic.

nume

Totuși, pare ciudat ca un simplu nume să poată avea puterea de a influența destinul cuiva, dar nu e neapărat imposibil. În sprijinul acestei credințe stă teoria profeției care se auto-împlinește. Aceasta este prezicerea care, prin simplul fapt ca a fost făcută, dă naștere la evenimente care o confirmă, pe parcurs.

În ordine alfabetică, vă prezentăm 10 nume românești de băieți care par să fie predestinate succesului. Sunt purtate cu mândrie de cunoscuți oameni de afaceri, politicieni, artiști sau sportivi, sau aparțin unor personalități marcante din trecutul României. Care dintre cele 10 nume de mai jos crezi că este predestinat succesului, în opinia ta? Dacă ai alte propuneri, lasă-ne un comentariu în secțiunea de mai jos.

 1. Adrian – Provine din Hadrianus = din Hadria, oraș din Nordul Italiei, care a dat numele Marii Adriatice. Șase Papi au purtat acest nume. Români celebri cu numele Adrian: Adrian Enache, Adrian Mutu, Adrian Pintea, Adrian Păunescu.

2. Cătălin – [greacă] katharos = pur; hekateros = amândoi sau de la numele zeiței Hecate. Români celebri cu numele Cătălin: Cătălin Moroșan, Cătălin Crișan, Cătălin Măruță.

3. Constantin – [latină] constant/statornic. Români celebri cu numele Constantin: Constantin Brâncuși, Constantin Noica, Constantin Tănase, Constantin Zamfirescu, Constantin Kirițescu, Constantin Lăcătuș, Constantin Chiriță.

4. Cristian – [latină] creștin. Români celebri cu numele Cristian: Cristian Chivu, Cristian Tudor Popescu, Cristi Tabără, Cristian Ciocan, Cristi Borcea, Cristian Nemescu.

5. Florin – [latină] Flos = floare. Români celebri cu numele Florin: Florin Piersic, Florin Chilian, Florin Zamfirescu, Florin Busuioc.

6. George – [greacă] Georgos = fermier, lucrător al pământului; ge = pământ + ergon = muncă. Români celebri cu numele George: George Enescu, George Bacovia, George Vâlsan, George Călinescu, George Topârceanu, George Becali, George Pruteanu.

7. Ilie – [ebraică] Eliyahu = Dumnezeul meu este Yahweh. Români celebri cu numele Ilie: Ilie Năstase, Ilie Dobre, Ilie Balaci.

8. Ion – [ebraică] Yochanan = Dumnezeu este milos. Români celebri cu numele de Ion: Ion Țiriac, Ion Luca Caragiale, Ion Creangă, Ion Oncescu, Ion Dolănescu.

9. Leonard – [germană] Leu curajos; leon = leu + hard = curajos. Români celebri cu numele Leonard: Leonard Doroftei, Leonard Miron, Leonard Orban.

10. Mircea – [slavă] mir = pace; Mirco, Miroslav = slava păcii. Români celebri cu numele Mircea: Mircea Radu, Mircea Badea, Mircea cel Bătrân, Mircea Eliade, Mircea Dinescu, Mircea Lucescu, Mircea Cărtărescu, Mircea Vulcănescu, Mircea Baniciu.

28 thoughts on “10 nume românești de băieți, predestinate succesului

  1. E și acesta un fel de horoscop pentru superstițioși, iar din aceștia se găsesc foarte mulți. Omul caută să-și ancoreze speranțele în cele mai diverse semne care-l înconjoară.

 1. Nu ştiu ce să spun. Ştiu situaţii în care prenumele sau numele a produs unele neplăceri persoanelor aflate în funcţii înalte. Că nu-i uşor să conduci o ditai compania şi să te cheme fluturel, de exemplu Na, dacă ele contribuie sai nu la o viaţă de succes, nu ştiu. Eu mă întreb ce pisici caută Badea şi Mircea Radu lângă Mircea cel Bătrân şi Mircea Eliade? 🙄
  Şi dacă tot l-au trecut pe Măruţă la români celebri, de ce nu apare şi Adrian Minune acolo? Nu ştiu, mă mir doar…

  1. Ezistă o explicație: cei mai mulți români știu despre Mircea Badea mai multe decât despre Mircea Eliade. Așadar, cultura majorității dictează felul în care-i prezentată informația.

 2. Salut Petru !
  Asa este, fff multi romani stiu mai multe despre Mircea Basescu , George Copos, Gheorghe Becali, Adrian Minune, Cristian Cioaca,Ioan Oltean, Florin Anghel ( Bercea Mondialu’) samd 😦
  decat despre Voievodul TARII ROMANESTI, MIRCEA cel BATRAN .
  ” Scoala romaneasca scoate TAMPITI” ( T Basescu ) ha-ha-ha ! 🙂
  Unii TIGANI isi BOTEAZA progeniturile cu tot felul de NUME CELEBRE ( ex.PELE, RONALDO ….) dar n-ajung fotbalisti faimosi ci INFRACTORI PERICULOSI caci asta-i GENA lor ce se transmite din tata-n fiu ! 😦 asa ca,
  NUMELE nu are nici o legatura cu SUCCESUL 😦
  ci GENA ce-o au in sange cei ce poarta numele X sau Y ! 🙂
  ” Ce se naste din PISICA, SOARECI mananca ” ! 🙂
  Weekend placut Petru si nu uita :
  in seara aceasta Simona va juca ! 🙂
  Aliosa.

  1. Nu am uitat de meciul Simonei (un nume care a ajuns de succes prin ambiția celei care-l poartă), dar n-a fost să fie victorie și bucurie pentru noi. 😦 Oricum, campioana noastră a avut un parcurs mai lung decât altădată în acest turneu, luptând cu îndârjire chiar și când a fost rănită. Așteptăm cu încredere alte bucurii din partea ei.
   Un weekend frumos și liniștit, Sandule! 🙂

   1. Simona e inca tanara si mai are inca multe de spus !
    Urmeaza Turneul Campioanelor de la Singapore unde-i deja calificata
    alaturi de Serena Wiliiams si rusoaica Maria Sarapova ( plus alte 5 campioane…..)
    si-acolo, se va vedea daca va confirma sau nu……………..
    Pana atunci insa, sa-i dorim SANATATE si recuperate rapida FIZICA si PSIHICA ! 🙂
    Weekend linistit si tie, Petru ! 🙂
    Sandu.

 3. eu cred ca sunt doar o chestie de statistica: numele comune sunt des intalnite, si la cei bogati dar si al puscariasi (ia vezi, nu o fi si o statistica pe acolo??).
  E drept, numele ciudate pot crea probleme si face copilul/tanarul sa fie usor remarcat (si asta e si de bine si de rau).

  1. Ăsta-i scopul principal al celor care aleg numele copilului: să fie remarcat măcar prin el, că norocul și-l face omul cu mâna lui. Păcat că nu poate să-și aleagă tot el și numele pe care-l va purta o viață întreagă.

 4. Cred ca e adevarat, pt ca uite, eu cunosc DOI bloggeri de succes (cel putin in ochii mei) pe care-i cheama Mircea, Mircea Decenu si Mircea Blegoo (cf pseudonimele de bloggeri), pe cand eu pe care ma cheama Eugen nu sunt blogger de prea mare succes (nici macar in ochii mei) !

  1. Probabil ca de aceea ti-ai ales pseudonimul ……” Aspirant ” 🙂
   ca speri sa devii un blogger ” de prea mare succes ” 🙂
   Mie mi se pare ca deja esti pe drumul cel bun ! 🙂
   Iti urez din toata inima sa ti se indeplineasca dorinta ! 🙂
   Weekend placut EUGEN ! 🙂
   Cu respect,
   Aliosa.

  2. Și Eugen e un nume de succes (Eugen Lovinescu, Eugen Ionescu, Eugen Barbu…), doar că nu garantează nimic fără muncă, ambiție și puțin noroc. La tine se vede munca și ambiția, dar nu știu cum stai cu norocul. 🙂

 5. Numele care primesti de la parinti nu este intamplator ,iti marcheaza toata viata,calitatile,forta si telul care tebuie sa implinesti in viata,asa am citit despre numele meu!Un weekend placut iti doresc!

  1. Gabriela e un nume frumos și cel puțin norocos ( Gabriela Vrânceanu Firea de exemplu 🙂 ). Sunt convins că i-ai făcut cinste în multe privințe. Să fii mereu iubită și iubitoare, draga mea prietenă! 🙂

 6. Spunea un rus (Vladimir) ca numele de Mircea nu vine de la “pace”, ci de la “putere”. Nu mai tin minte prea bine cum argumenta, ceva in legatura cu interpretarea veche a scrisului chirilic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.