Cât de puțin ne cunoaștem planeta!

O echipă internațională de biologi marini a descoperit că peștii mesopelagici din oceanele planetei reprezintă de 10-30 de ori mai multă masă decât se credea până acum.

mola-mola

Carlos Duarte, profesor la University of Western Australia, afirmă că peștii mesopelagici (ce trăiesc în regiunea cuprinsă între 100 de metri și 1000 de metri sub suprafața oceanului) reprezintă astfel 95% din totalul biomasei compuse din pești.

„Pentru că numărul de pești este mult mai mare decât se credea până acum înseamnă că acest strat joacă un rol semnificativ în funcționarea oceanului și afectează fluxul de carbon și de oxigen din ocean”, explică specialistul.

Profesorul Duarte a condus o expediție de șapte luni în care globul a fost circumnavigat cu ajutorul vasului de cercetare Hesperides și în care oamenii de știință au colectat date despre acești pești. Duarte afirmă că majoritatea speciilor mesopelagice tind să se hrănească aproape de suprafață noaptea, scufundându-se în adâncuri în timpul zilei, pentru a evita păsările. Acești pești au ochii mari, pentru a vedea prin suprafața obscur luminată, și o sensibilitate sporită la presiune.

„Ei pot detecta plasele de la cel puțin cinci metri depărtare și le pot evita”, spune Duarte. „Deoarece peștii sunt foarte iscusiți în a evita plasele, fiecare încercare precedentă de a cuantifica acești pești în raport cu volumul capturat în plase a dus la o estimare foarte scăzută a numărului lor”, explică specialistul. „Astfel că noi am încercat o metodă diferită, folosind sonarul și alte metode acustice pentru a detecta prezența lor”, afirmă Duarte.

Descoperirea are implicații semnificative. Profesorul Duarte spune că cercetarea în cele cinci giruri oceanice, unde se strâng numeroase obiecte plutitoare, a dezvăluit rezultate surprinzătoare.

„Aceste regiuni purtau supranume de <<deșerturi oceanice>>. Nu sunt deșerturi deloc, sunt de fapt ecosisteme foarte vii ce susțin un volum uriaș de biomasă”, explică Duarte. „Cel mai mare număr de pești din oceane nu se găsește în zonele de coastă, ci fix în centrul girurilor oceanice”, dezvăluie specialistul.

De asemenea, cercetarea a dezvăluit că oceanele sunt mai sănătoase decât se credea până acum. „Acest volum uriaș de pești pe care l-am descoperit, ce conține 95% din toată biomasa de pești din lume, este neatins de pescari, iar aceștia nu pot pescui cu ajutorul plaselor. Așadar, în secolul 21-lea avem încă o sursă neatinsă de pești, care se întâmplă să fie 95% din toți peștii din oceane. Acest lucru ne schimbă perspectiva asupra sănătății oceanelor”, concluzionează specialistul.

Sursa: Phys.org

Advertisements

10 thoughts on “Cât de puțin ne cunoaștem planeta!

 1. Salut Petru !
  Multumesc pentru interesanta postare ! 🙂
  Sincer, nu aveam cunostinta de aceasta informatie ! 😦
  De unde se vede ca motto-ul meu :
  OMUL cat traieste INVATA , iar EU traind, INVAT mereu 🙂
  are chiar aici dovada ……………..
  Weekend placut prietene ! 🙂
  Aliosa.

  1. Salutare, Sandule! Dacă se dovedește că planeta noastră are atâta pește, se vor găsi metode eficiente pentru a-l exploata. N-ar fi deloc rău, dacă măcar de data asta s-ar face totul cu măsură și fără poluare.
   O după-amiază pe cinste, dragă prietene! 🙂

  1. Informații interesante și postări frumoase se găsesc și pe alte bloguri, trebuie doar să cauți și să le parcurgi cu răbdare. Eu îți mulțumesc de fiecare dată pentru apreciere și-ți doresc tot binele de care ai nevoie, dragă Gabi! 🙂

 2. Uneori îmi spun că ar fi perfect pentru Natură ca oamenii să nu-i cunoască pe de-a-ntregul toate resursele, c-așa au un elan în a aplica dezvoltarea durabilă, de te-apucă jalea! 😐

  1. Și eu zic că e bine ca rezervele de care dispune planeta să fie descoperite treptat, pe măsură ce omul devine mai conștient de responsabilitățile sale, iar cererea de hrană e tot mai mare.

 3. Şi câte asemenea “taine” sunt încă necunoscute de oameni. Bine zis, suntem departe a zice că ne cunoaştem planeta. Vestea bună este că oamenii încă mai au hrană pe acest pământ. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s