Există al șaselea simț?

Un studiu din Australia sugerează că oamenii au capacitatea de a detecta schimbări în mediu, chiar dacă nu pot descrie asta cu acuratețe.

al-saselea-simt

Dacă poți detecta prezența oamenilor pe care nu îi poți vedea sau ai capacitatea de a detecta un pericol atunci când ai presentimente, atunci poate că vei fi dezamăgit când vei afla că oamenii de știință au exclus posibilitatea existenței celui de-al „șaselea simț”.

Un studiu realizat timp de un an de oamenii de știință de la Universitatea Melbourne, publicat în jurnalul One, a scos la iveală faptul că unii oameni pot detecta schimbări în mediu, chiar dacă ei nu reușesc să le descrie cu acuratețe. Cu toate acestea, oamenii de știință au declarat că acest fenomen nu se produce ca urmare a vreunei abilități supranaturale, ci, mai curând, în baza unor indicii culese de simțurile convenționale precum văzul.

În studiu, cei 48 de voluntari au primit perechi de fotografii ce surprindeau o femeie. În unele cazuri, în una dintre poze, înfățișarea femeii era schimbată de o coafură nouă sau de prezența unor ochelari. Fiecare imagine putea fi observată timp de 1,5 secunde, între imaginile dispuse existând o pauză de o secundă. Ulterior, subiecții au fost întrebați dacă a apărut vreo schimbare în imagini și dacă o pot identifica dintr-o listă de 9 variante.

Rezultatele au indicat că deși subiecții puteau „simți” că s-a produs o schimbare, ei nu o puteau exprima în cuvinte. În timp ce acest rezultat poate părea ca o confirmare pentru unii subiecți care considerau că au al șaselea simț, oamenii de știință susțin că aceste constatări indică tocmai contrariul.

„Ceea ce au făcut oamenii a fost să proceseze informații pe care nu le puteau verbaliza dar pe care le culegeau, adesea inconștient. Într-un fel, fenomenul seamănă cu un tablou abstract: nu înfățișează nimic ce ar putea fi etichetat, precum un munte sau o mare, dar uitându-te la el poți culege multe informații”, a declarat dr. Piers Howe de la Melbourne School of Psychological Sciences.

„Informația a fost suficientă cât să le spună că s-a produs o schimbare, deoarece ei puteau să își dea seama că imaginea a fost modificată, însă nu reușiseră să culeagă suficiente informații pentru a spune în ce consta schimbarea. Mulți au crezut că au o abilitate cvasi-magică”.

De asemenea, Howe a mărturisit că a început cercetarea după ce una dintre studentele lui i-a spus că posedă al șaselea simț. „Mi-a spus că are abilitatea de a se uita la o persoană și de a-și da seama dacă a trecut printr-un eveniment neplăcut. Ea a mai spus că a știut când o cunoștință a fost implicată într-un accident de mașină, chiar dacă persoana nu avea semne vizibile că ar fi rănită. Eu i-am spus că este posibil ca ea să nu fi reușit să identifice semnele verbale, dar să le fi observat fără a fi conștientă de asta”, a povestit cercetătorul.

„Primim o multitudine de informații pe care nu le verbalizăm. De exemplu, acest lucru se produce adesea atunci când dispare ceva. Dacă, în camera de alături, copiii mei fac foarte multă gălăgie și apoi devin tăcuți subit, nu realizez că ceea ce mă sperie este tocmai faptul că ei fac liniște. În subconștient devin alertat și merg în camera unde constat că ei fac liniște tocmai pentru că fac vreo năzdrăvănie. Iar ăsta nu este al șaselea simț”, a mai explicat Howe.

ESP, un termen larg care descrie totul de la telepatie la clarviziune, a fost studiat din anii ’30, însă Howe susține că cercetarea lui a fost prima care a arătat că oamenii pot simți informații pe care nu le pot verbaliza.

Sursa: The Gurdian

22 thoughts on “Există al șaselea simț?

 1. daca accepti al saselea simt atunci trebuie sa acepti si al saptelea, al optulea…simt. Al saptelea in sensul lui Descartes. Al optulea ar fi simtul umorului 🙂

 2. Petru, tema imi pare prea serioasa pentru a-mi permite glume doar de dragul de a glumi. Personal,acu, daca ai deschis tema, cred ca meteosensibilitatea poate fi un gen de al 6-la simt.
  Iar de fond, mi se pare intuitia, o forma discreta a gandirii predictibile, inefabile.
  Oricum, fara a cadea intr-un misticism care nu ma caracterizeaza, al 6-lea simt ar putea fi o legatura ambigua cu Divinitatea,precum atavismul cu stramosii nostri, animalitatea.

  1. Orice temă are partea ei de umor, mai ales atunci când este pomenită în atâtea experimente, păreri și cărți, mai mult sau mai puțin fantastice. Dacă le-am lua pe toate în serios, am rătăci mereu pe căi întortocheate, pierzând capacitatea intuitivă a omului. Iar atunci când suntem mai destinși, suntem și mai receptivi la idei.
   Probabil că, prin evoluție, specia noastră va descoperi că are mai multe simțuri, pe care le va și folosi după ce va învăța să le controleze. Așa cum vedem deja în filmele SF.

   1. Nu contrazic, dar imi amintesc un proverb care spunea cam asa:prea mult umor… saracie.
    Si statutul nostru socio-economic se pare ca il confirma.
    Dar pentru a nu cadea in sindromul”luarii in serios”si a risca sa-mi pierd identitatea mioritica, ma opresc, in asteptarea unui eventual raspuns.
    Cu incercarea unui umor mai putin scotian, astept o noua parere. 😛
    Onu

   2. Firește că orice e prea mult strică, dar nu cred că am exagerat cu gluma. Mai ales că, atunci când primești un comentariu glumeț, e bine să răspunzi cu aceeași monedă. Măcar din politețe. 🙂

   3. (drept la replica) A vorbi despre ,,bunul simt,, al lui Descartes nu este o gluma si nu trebuie sa fii glumet,poate doar trebuie sa vezi ce a vrut sa spuna despre bunul simt. Fara ,,glumele,, lui in matematica nu ai fi avut acum internet ca sa citesti ,,glumele,, unui ,,pacatos,,. A fi cu inima vesela nu este un pacat. Dar pentru asta trebuie sa citesti si Epistola 2 ( 6:8-10)

 3. Eu sunt uimit de exprimarea “verbalizare”, pentru ca este exact ceea ce eu zic ca tine de intelect (pentru mine viteza gandurilor intelectuale este aproximativ egala cu viteza vorbirii). Sunt de acord cu logica specialistilor, sunt de acord si cu teoria lor (aceea ca procesam informatii de care nu suntem constienti ca le procesam – eu zic ca mentalul e cel care le proceseaza cu viteza gandului din poveste), insa eu cred ca exista si al saselea simt. Insa acest al saselea simt este altceva decat ceea ce descriu cei care au facut experimentul. Nu pot sa-l descriu, dar stiu ca il am (si il are oricine) in situatii critice.

  1. Nici eu nu aș lua ca o concluzie finală ceea ce spun specialiștii în rândurile de mai sus. Tocmai pentru că s-a văzut de atâtea ori cum ceea ce se spune astăzi, mâine nu mai e valabil. Mai ales acum, când se descoperă câte ceva în fiecare zi și în fiecare domeniu.

 4. O voce launtrica, o certitudine inexplicabila… Manifestarile intuitiei sunt multiple. Cu totii i-am simtit efectele intr-un moment sau altul. Iata un ghid succint de utilizare a intuitiei, atat pentru sustinatori, cat si pentru sceptici.

  In dimineata aceea, Mircea a cumparat un ziar. „Nu stiu de ce am facut-o”, spune el. „Nu cumpar ziare niciodata. Ceva m-a impins sa o fac. Am avut aceeasi senzatie atunci cand l-am deschis la pagina de mica publicitate. Imediat mi-a sarit in ochi un anunt cu un apartament de vanzare. Era intr-un cartier unde visasem dintotdeauna sa stau. M-am dus sa-l vizitez. si sunt douazeci de ani de cand locuiesc in el…”….Un weekend placut iti doresc!

  1. Mi se pare cel puțin curioasă întâmplarea lui Mircea. Dacă ar fi avut al șaselea simț, ar fi trebuit să-i folosească și în alte ocazii. Altfel se poate spune că-i doar o coincidență fericită. O duminică cu multe întâmplări plăcute, dragă Gabi! 🙂

 5. Daca exista al saselea simt, la ora aceasta, cei 27 de decedati in urma tragediei din seara zile de 30 oct. de la acel concert din capitala, erau inca in vata…………………

  1. Da, e foarte tragic ce s-a întâmplat în Capitală, iar tristețea e cu atât mai mare cu cât nu e prima dată și cred că nici ultima oară. Acum se tot cer măsuri urgente și palpabile, dar peste prea puțin timp vom avea parte de un alt subiect dureros, iar pe ăsta îl vom trece în uitare. 😦

 6. Dumnezeu sa-i odihneasca-n pace pe cei plecati . Desigur ca se vor mai intampla multe tragedii iar oamenii la gramada vor gasi imediat tapul ispasitor la conducatori pentru ca e mentalitatea comunista cand toata lumea astepta directive fara sa gandeasca singuri si sa-si asume faptele. Se continua cu aceasta lipsa de responsabilitate individuala si mai ales cu capatuiala asta furibunda peste noapte. Diavolul rade si triumfa deasupra tuturor pentru ca a dat jucaria potrivita : banul.
  Cat priveste raspunsul la tema data eu consider ca intuitia se poate numi al saselea simt dar daca stam sa ne gandim ca doar o foarte mica parte din creier este activa iar restul ascunde multe necunoscute tind sa cred ca doar cand vom fi facuti din nou de catre Dumnezeu si vom trai ca la inceputuri in Creatia Lui doar atunci vom mai beneficia de ele.

  Un Noiembrie plin de impliniri si bucurii va doresc. Duminica placuta ❗

  1. – Ce este un club?
   – Un loc unde sunt atrași tinerii și apoi li se dau foc.
   Cinic, dar real în România.
   Vă doresc o săptămână decorată cu iubire și mulțumire sufletească!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.