Frumoasa și Bestia

Astăzi e o zi de Luminație și de doliu național în amintirea tragediei din clubul bucureștean Colectiv. De aceea am stat și m-am gândit dacă-i potrivit să postez Bancurile Săptămânii sau să explic de ce n-o fac în această duminică. Poate că n-ar fi stricat să ne mai dezlipim un pic de necazul ce ne macină și să zâmbim puțin, dar nu vreau să fiu eu acela care pângărește doliul afișat cu sfințenie de mass-media.

De fapt, noi ar trebui să fim în doliu în fiecare zi sau măcar o dată pe săptămână. Fiindcă mor mereu oameni nevinovați, din vina statului care ar trebui să ne protejeze prin omamenii pe care-i plătim pentru asta. Acum au murit 27 de tineri, cât în șapte zile în toată țara. Fie că se întâmplă pe șoselele nesemnalizate și necorespunzătoare, ori cad aparate de zbor vechi și nedotate conform cerințelor, sau vedem câte un nebun (pușcăriaș) eliberat din azil cum își măcelărește familia, prietenii și cunoscuții.

Nu pot să acuz pe nimeni, neavând toate datele, dar cineva e de vină și dacă nu se iau odată măsuri temeinice, astfel de accidente se vor tot întâmpla. Din cele auzite de la posturile TV, localul bucureștean nu ar fi avut voie să funcționeze, însă autoritățile au închis ochii și i-au condamnat la moarte pe tinerii dornici de distracție. Au urmat tot felul de declarații și promisiuni, dar parcă ne-am obișnuit cu ele și în curând vor fi uitate, la fel cum s-a mai întâmplat în cazuri similare.

Zeci de mii de tineri au promis pe facebook că nu vor merge intra în cluburi pe perioada doliului. În schimb, alte zeci de mii au trecut ușor peste asta și n-au pregetat să viziteze astfel de localuri, chiar de a doua zi. Cu toții vor reveni, fiindcă e în firea lor să uite și să se simtă bine. Sunt asemeni Frumoasei care-i atrasă de Bestie, tocmai fiindcă-i provocatoare și exotică. Se distrează cu ea, o tachinează și chiar o batjocoresc. Numai că, spre deosebire de poveste, Bestia nu e blândă până la final, ci începe să muște. Și mușcă al naibii de multe vieți!

28 thoughts on “Frumoasa și Bestia

 1. Ei, nu da vina pe autoritati. Ele nu au spus ca sunt interzise artificiile acolo. Nu erau respectate alte prevederi, minore. Chestia e ca patronul stia foarte bine ca a pus materiale inflamabile pe pereti, dar nimeni nu se astepta sa se intample asa ceva de la niste artificii aparent inofensive. Eu de felul meu sunt mai prevazatoare, dar in ziua de azi multi zic ca ne alarmam degeaba in multe cazuri. Preventia insa e mai buna decat tratarea efectelor. Parerea mea! Am in grija acum o statie de epurare care arata aproape ca o fabrica. N-o sa cer sa fie puse inaintea sigurantei lor, rezolvarea problemelor tehnice sau de calitate ale statiei.

  1. După cum am menționat, nu cunosc toate datele problemei, dar știu care este mentalitatea patronilor și felul în care își obțin ei autorizațiile de funcționare. S-a văzut că, în acest caz, patronul a semnat pe propria răspundere că toate utilitățile corespund legii, dar înainte cu 10 zile de eveniment a fost amendat. Era un semnal de alarmă suficient pentru închiderea temporară a localului, dacă cei în drept s-ar fi autosesizat și ar fi fost prevăzători.

 2. Pe mine mă lasă rece. Poate nu oi avea suflet, nu știu. Dar ce e cu prostia asta de a nu ieși în cluburi? Ce sunt toate pozele de profil schimbate în doliu? Să fim serioși, e efectul de turmă. Oamenii mor zilnic, nu văd să fie activitatea asta rușinoasă ( d.p.d.v al meu) zilnic pe facebuc, doar când minunata televiziune ne arată chestii d’astea. Și atunci, băăă, au murit oameni acolo, hai să pun o poză neagră că sunt în doliu. Nu zău? Și? Ce ai rezolvat?
  Poate și autoritățile au vina lor, dar hai să fim serioși. Eu dacă am învățat de la mama și tata că în lumea asta trebuie să fii corect, să nu umblii cu rele, oare voi deschide eu un local, afacere, orice, ilegală? Și atunci, ce să facă autoritățile? Să le închidă, bun. Întrebarea mea nu e de ce nu a închis clubul? ci, de ce l-a deschis cine l-a deschis, când știa că nu e legal? Degeaba iau autoritățile măsuri, dacă omul are asta în sânge. Îi clocește lui mintea la altceva și dacă așa e să fie, poate să se pună în cur și în cap cine s-o pune, că tot se întâmplă. Cât or exista oamenii, e posibil orice….

  1. Nici eu nu cred că se rezolvă ceva prin doliu național și flori venite de la marii politicieni. E mai multă ipocrizie menită să se spele cumva pe mâini, fiindcă și ei au partea lor de vină. Cu toții avem. Că lăsăm să se perpetueze aceste nereguli, de care se miră Europa Occidentală.

  2. Și dacă omul are în sânge chestia asta, de a face lucruri care nu-s ok, trebuie să fie mângâiat pe creștet, așa e el, nu are sens să intervenim? Nu, de-aia trebuie să existe legi și să fie respectate, de-aia unii trebuie să verifice și să ia măsuri când nu sunt respectate normele. Doar nu așteptăm să se stingă omenirea în așteptarea altei perioade mai bune…

   1. Ideea era că nu se va schimba. Indiferent de ce îi faci. Am cunoscut și cunosc prea multi astfel de indivizi ca să mai cred în schimbări….

 3. Nu stiu daca are rost sa cautam vina sau sa nu mai mergem in club trei zile, sa ne punem doliu pe Facebook sau sa comentam aiurea. Ce a fost, a fost. Poate daca nu era asta era altceva si tot tragedie se numea. Dumnezeu sa ii ierte..

  1. Eu cred că dacă uităm și nu intervenim niciodată cu fermitate, astfel de tragedii se vor tot întâmpla. Numai printr-o presiune puternică și constantă se pot mișca lucrurile, la fel cum s-a întâmplat și în cazul copilului ucis de câinii maidanezi ai Bucureștiului.

 4. Prea multe victime pentru neglijenta unor patron iresponsabil, din pacate lista s-ar putea continua dupa declaratia medicilor,pacat erau tineri, mai avea de trait ! O seara placuta iti doresc!

 5. Dumnezeu sa-i odihneasca pe ce decedati
  si sa-i pedepseasca pe cei vinovati ! 🙂
  As avea multe de spus pe aceasta tema dar durerea e prea mare
  asa ca, postez un videoclip

  cu o NEVAZATOARe si CATELUL ei ce prezinta un numar FANTASTIC ! 🙂
  Sa ai o saptamana mai buna ca cea trecuta, Petru ! 🙂
  Aliosa.

  1. Așa este. Așteptăm măsuri concrete, doar că tare încet se mișcă autoritățile.
   Recunoștință pentru minunatul cadou de mai sus.
   Zile însorite și tihnite, Sandule! 🙂

 6. Este o mare tragedie ceea ce s-a intamplat acolo. Ai punctat bine ca multe dintre acestea se intampla din nepasarea sau incompetenta unor autoritati care nu-si fac cum trebuie datoria. Aici trebuie schimbat ceva, iar acesti oameni sa-si faca bine treaba, atunci cand vine vorba de siguranta cetatenilor. Sunt curios cum vor plati cei vinovati pentru atatea vieti distruse,caci mai mereu se ajunge la aceeasi concluzie aiurea ca “mortii sunt de vina”, iar adevaratii vinovati scapa cu…”suspendare”!
  Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei ce au murit atat de naprasnic si sa speram ca nu vor mai fi asemenea nenorociri!
  O zi buna, draga Petru!

  PS. Am vazut la stiri ca aseara a mai luat foc un club la Constanta!!! E de groaza!

  1. Până acuma au luat foc multe alte cluburi și nimic nu s-a schimbat în legislație și mentalitate. E adevărat că acesta a fost cea mai mare nenorocire de acest fel, dar mi-e temă că găsirea și pedepsirea vinovaților se va tergiversa până când cei mai mulți dintre noi vom uita și vom fi preocupați de alte catastrofe românești.
   Eu nu am auzit încă de clubul din Constanța, dar voi urmări celelalte jurnale de știri.

 7. Din pacate asta e tara in care traim.. 😦 dumnezeu sa’i odihneasca pe cei care nu mai sunt si sa’i intareasca pe cei care se lupta si trec prin acest..calvar,l’as putea numi 😐

  1. „Ce nu te omoară te-ntărește” e o zicere care s-a dovedit de multe ori adevărată. Sper ca și de această dată, cei care au suferit de pe urma acestei tragedii să-și dedice timpul și ambiția în a-i pedepsi pe cei vinovați. Alături de noi toți.

 8. Eveniment specific lumii a treia. Mizerie și diletantism organizatoric, lume needucată și patroni de mahala. București e un mediu propice pentru imitatori ai evenimentelor din țări civilizate, se vrea centru cosmopolit, trăind iluzia apartenenței la Europa occidentală. Asta e capitală? Poate speluncă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.