Din limbajul gesturilor

Ce reprezintă gesturile mâinilor îndreptate spre cap?

Semnalele pe care le trimit oamenii prin limbajul corpului sunt foarte utile, deoarece le trădează gândurile și sentimentele pe care le trăiesc. Cu puțină atenție și practică se pot observa imediat și traduce astfel de semne.

Gestul de a duce mâna la gură când râzi de cineva

O persoană care duce mâna la gură în timp ce vorbește arată că spune ceva exagerat sau neadevărat, reflectă dorința ei de a înșela sau de a bârfi pe cineva. Ticurile inconștiente ale unor oameni pot trăda anumite lucruri despre ei, obiceiuri pe care le au și ceea ce simt în anumite situații.

Stare de anxietate

Anxietatea se poate citi prin îndreptarea mâinii spre buze sau spre gură, dar și prin ciupirea ambelor buze cu degetele. Acest gest era în copilărie înlocuit cu ducerea degetului mare în gură. De regulă anxietatea poate duce și la apariția mâncărimii la nas, din cauza creșterii tensiunii arteriale ce produce inflamarea mucoasei nazale. Astfel, o persoană anxioasă poate avea tendința de a duce degetele la nas și de a se scărpina inconștient. Cu siguranță vi s-a întâmplat, când erați stresat sau emoționat, să aveți furnicături la nas și să simțiți nevoia de a duce degetul la nas pentru a scăpa de disconfortul creat.

Gest de seducție la femei

La femei, gestul de a duce mâna la gură poate fi senzual și poate indica dorința de apropiere. Desigur, în acest caz și un zâmbet poate trăda această dorință. Atingerea buzelor cu degetele poate fi interpretat ca un gest de seducție. Aplicarea unui balsam pe buze, dintr-o cutiuță, prin atingerea buzelor cu degetul, poate fi incitant pentru un bărbat. Mângâierea delicată a adânciturii gâtului sau a zonei de deasupra claviculei poate însemna un gest de flirt a unei femei față de un bărbat. Această zonă a gâtului este foarte atrăgătoare la femei și nu va trece neobservată, mai ales dacă este pusă în evidență în fața unui bărbat.

Gest care indică mirarea sau îngrijorarea

Dacă acest gest este realizat brusc și este însoțit și de o privire mirată poate indica nervozitatea și surpriza. Îngrijorarea și rușinea sunt trădate tot de un asemenea gest de ducere a palmei la gură. O persoană care nu este sinceră sau spune minciuni are tendința de a duce mâna la gură. De asemenea, atingerea nasului cu degetul este tot un gest de înșelătorie.

Ducerea mâinii la bărbie este un gest care arată că persoana analizează și evaluează ceea ce a spus persoana din fața sa. În anumite cazuri, un astfel de gest poate indica plictiseală și o stare de oboseală. Pentru a desluși exact despre ce este vorba trebuie căutate mai multe indicii care să trădeze starea interlocutorului. Ținerea bărbiei în pumn sau în palma cu degetele strânse arată interesul ascultătorului pentru ceea ce spune cel din fața lui. Uneori însă apare plictiseala și starea de somnolență, ceea ce e clar că discuția a devenit deja lipsită de interes.

Suspiciune și neîncredere

Scărpinatul cu degetele în cap sau după gât, dar și înclinarea capului, pot indica suspiciunea ascultătorului cu privire la ce i se spune. Deci frecarea lobului urechii și o scărpinare pe cap sau pe gât poate însemna neîncredere, înșelătorie și incertitudine. Frecarea insistentă a gâtului poate însemna și plictiseală sau enervare în urma discuției.

Gestul de atingere a urechii

Înclinarea corpului într-o parte, coborârea privirii sau atingerea urechii sunt semne care arată dezinteres pentru persoana care vorbește. Oamenii plictisiți, care nu vor să mai asculte persoana din față, fac inconștient acest gest de atingere a urechii cu degetele. De asemenea, atingerea urechii poate fi considerat un gest respingător, deoarece se spune că nu este frumos să ne scobim în ureche în public.

21 thoughts on “Din limbajul gesturilor

 1. Este o carte -Cartea gesturilor – care tratează subiectul pe larg. Dar poți privi și te poți relaxa și privind Sherlock Holmes (ambele ecranizări). Sunt amuzante și interesate (cu mici excepții mai macabre care taie pofta de mâncare 😀 )

  1. Chiar că mi-ar plăcea să mă uit la Sherlock Holmes și din perspectiva ticurilor. Până acum eram absorbit doar de modul cum gândește pentru a ajunge la descifrarea enigmelor.

 2. Chiar am stat sa ma gandesc ce gesturi tind eu sa fac in variantele de emotii descrise mai sus, si la mine nu se potrivesc asa de bine…ceea ce poate si explica de ce adesea ma simt neinteles sau, chiar si mai des, abordat in moduri neasteptate pt mine de ex de oameni care imi cer prietenia, sau ajutorul sau directii pe unde sa o ia pe strada cand de fapt, daca ar intelege corect starea mea de spirit, ar trebui sa fuga de mine cat mai departe ! De ex eu cand ma simt ff anxios si nervos, nu duc mana la gura, ci imi impreunez mainile de fapt ca si cum as vrea de fapt sa incep sa mi le frang sau framant, si lumea crede in mod total eronat ca poate sunt un om evlavios care se roaga Cerului in mod recunoscator, plus meditez bland si calm si intelept ! Mai rau, cand sunt si mai furibund de nervos, tind sa imi duc mana la cap direct in par, simtind efectiv ca sunt gata gata sa incep sa-mi zmulg parul din cap, insa in ochii lumii poate apare ca imi aranjez freza in mod invitant seductiv si exact cand sunt mai nervos, tocmai atunci se gaseste cineva poate sincer interesat si disponibil sa raspunda amoros, insa eu, orbit de furie, nici nu-l observ si uite asa cine stie cate ocazii am pierdut ! Plus inca si mai rau, acum imi dau seama, eu la randul meu, daca ma simt asa mai dispus seductiv plus disponibil erotic, de obicei tind sa duc o mana catre ceafa sau chiar catre spate…insa altora asta poate li s-o parea ca am spondiloza si ma doare gatul sau coloana, asa ca normal ca se feresc !

  1. Și eu care credeam că ești un om foarte calm, care nu știe ce-i aia furie sau pierderea controlului. Eu, cel puțin, mărturisesc că foarte rar mă enervez, dar mă consum mai mult în interior.

  1. Cred că nu există o regulă strictă, ci e o generalizare. Unele persoane pot avea alte ticuri și de aceea e bine să le observăm întâi, înainte de a trage concluzii. Ca la pocker.

  1. Persoanele ca tine, care lucrează cu mulți oameni, sunt convins că știu să-și controleze fiecare gest, pentru a fi mereu amabili și receptivi la cerințele fiecăruia. Duminică plăcută, dragă Gabi! 🙂

  1. Se presupune că dacă ai probleme cu dantura, treci peste orice teamă și te duci la dentist. Dacă amâni lucrarea, s-ar putea ca și după ce te tratezi să rămâi cu reflexul de a duce mâna la gură, iar lumea să creadă că bârfești. 😉

   1. asa am facut si eu, am dat 10000 la dentist si vreo doua saptamani tot mai duceam mana la gura, se formase un reflex din perioada naspa. De aia zic, sa vedem mai intai daca omul are toti dintii in gura si apoi sa-l urmam pe psiholog. 🙂

 3. Interesant! Cand cineva sta cu mainile incrucisate sau picior peste picior cum e? 😉 nu cred, dar imi place sa citesc si…uneri se mai aseamana. invatasem la curs sa stau picior peste picior cu aceea persoana ce comunici
  fara nimic in comun, se spune ca respinge energia negativa ce ti-o poate
  creia
  creea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s