Bunătatea este înnăscută sau învățată?

Altruismul este declanșat și stimulat de o serie de factori de mediu și nu este o calitate pe care oamenii o dobândesc prin naștere, potrivit unui studiu realizat de doi profesori de psihologie de la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, informează dailymail.co.uk.

maini

Originea altruismului, privit ca o calitate dobândită prin naștere sau prin educație, reprezintă unul dintre cele mai dezbătute concepte în psihologie.

Doi profesori de psihologie au realizat o serie de experimente pentru a demonstra că altruismul este declanșat de o serie de factori de mediu, nefiind o calitate pe care oamenii o dețin încă de la naștere.

În 2006, autorii unui studiu realizat pe copii în vârstă de 18 luni au descoperit că aceștia doreau să îi ajute pe voluntarii din experiment, fără ca acest lucru să le fie cerut expres.

Exprimarea comportamentului altruist la copiii cu o vârstă atât de fragedă s-a înscris în teoria împărtășită de mulți oameni de știință potrivit cărora ar fi vorba de o formă de altruism înnăscut. Studiul respectiv a stat apoi la baza unui număr de alte 12 cercetări științifice.

Cu toate acestea, Rodolfo Cortes Barragan și Carol Dweck, profesori de psihologie, au considerat că există mai multe aspecte pe care studiul din 2006 nu le-a luat în considerare. Ei spun că autorii experimentului din 2006 s-au jucat timp de câteva minute cu acei copii, pentru ca aceștia să se simtă confortabil în prezența voluntarilor implicați în studiu.

Însă acea interacțiune, oricât de scurtă ar fi fost ea, i-ar fi determinat pe copii să adopte comportamente altruiste și ar fi influențat astfel rezultatul experimentului, spun autorii noului studiu. ”Copii se află întotdeauna în căutarea unor indicii sociale, iar acesta a fost unul proeminent”, a declarat Barragan, coordonatorul studiului.

Cei doi profesori americani au conceput un nou experiment, pentru a izola efectul pe care l-ar avea o perioadă de ”socializare” înainte de debutul testului. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 34 de copii cu vârste între un an și doi ani, care au fost împărțiți în două grupuri.

În primul grup, voluntarii adulți trebuiau să se joace cu mingea cu fiecare copil și să discute ce acesta.

După câteva minute, adulții trebuiau să lovească ”accidental” un obiect aflat pe o masă și să observe dacă acel copil dorea să îl ajute să ridice obiectul în cauză – la fel ca în experimentul din 2006.

Diferența față de studiul din 2006 a fost operată în al doilea grup. În acesta, adultul și copilul trebuiau să se joace fiecare cu mingea lui – experiment cunoscut sub denumirea ”joc în paralel” – în timp ce adultul vorbea cu copilul. La fel ca în primul grup, după câteva minute, voluntarul adult trebuia să lovească și să dea jos un obiect de pe o masă.

Copiii implicați în jocul reciproc au fost de trei ori mai numeroși în ceea ce privește intenția de a-i ajuta pe adulți să ridice de pe jos obiectele dărâmate de pe masă, în comparație cu copiii care erau angajați în jocul paralel.

Atunci când cercetătorii au repetat experimentul, în condiții ușor modificate, cu alți copii, cei din grupul de joc reciproc au fost de două ori mai numeroși în ceea ce privește intenția de a-i ajuta pe adulți.

Potrivit acestor rezultate, comportamentul altruist ar putea fi determinat mai degrabă de relațiile interumane, chiar dacă acestea sunt de scurtă durată, decât de instincte.

Unul dintre argumentele susținute de cercetători în favoarea teoriei despre altruismul înnăscut avea la bază beneficiile aduse de adaptarea evolutivă – grija instinctivă față de cei din jur ar avea ca rezultat o îngrijire reciprocă, îmbunătățind propriile șanse de supraviețuire.

Sursa: Mediafax

37 thoughts on “Bunătatea este înnăscută sau învățată?

 1. De acord cu voi! Personal asa m-am nascut, ( zic eu 😉 ) si am invat, invat zi de zi cum sa fiu mai buna faar sa supar pe nimeni, insa nu prea imi iese… 😉 cu toata lumea 🙂 O zi frumoasa Petru!

  1. Aș zice că nu-i principala problemă în a fi bun la suflet, ci aceea de a dovedi-o prin cuvinte bune și fapte pe măsură. Iar tu mi-ai demonstrat cu prisosință că ai o inimă ca atare, Ileana. O seară pe măsura așteptărilor! 🙂

 2. Mie mi se pare corect. Egoismul e cel cu care te nasti, caci egoismul deriva din nevoia de a trai. fara egoism, poate ca ne-am sinucide cu totii, intr-un fel sau altul. Deci cum sa fii altruist, daca inima nu ti-o cere? Adica, atunci cand suntem altruisti, ne satisfacem tot egoismul, caci ne simtim bine ajutand, adica simtim placerea de a ajuta. Dar fara relatii interumane, n-avem ce sa satisfacem.

  1. Împărtășesc complet opinia ta, ceea ce denotă că nici n-ar mai fi nevoie de alte studii. Și eu cred că ne naștem egoiști, ca un sentiment de autoapărare în starea de fragilitate premergătoare maturizării. Numai devenind puternici, ne permitem să fim generoși și buni, dar și după o experiență de viață care ne-a învățat ce înseamnă să primești.

  1. Îți sunt recunoscătoare pentru articolul la care m-ai trimis și care chiar m-a uimit, pe undeva. Sunt sigur că Biserica și slujitorii ei n-ar fi de acord cu rezultatul studiului, dar n-ar fi prima oară când au păreri contradictorii față de realitățile vieții.

   1. Cred că explicația e simplă. Cei fără religie nu se pot baza pe iertarea dată prin rugăciune. Știu, chiar știu, hoți care fură și apoi se pocăiesc primind iertarea. Ceva nu se potrivește rațiunii mele.

 3. Salut Prietene Petru ! 🙂
  ” Ce se naste din PISICA, SOARECI mananca ” !!! 🙂 😦 🙂
  Ca atare, dupa umila mea parere,
  ” BUNATATEA este INNASCUTA ” !! 🙂 🙂 🙂
  In ROMANICA zilelor noastre, SE INVATA altceva ………………………….
  O seara faina ! 🙂
  PS !
  Astazi la ora 12.12 a.m. ti-am EXPEDIAT la adresa dictata de tine prin telefon,
  PREMUIL oferit PRIMULUI COMENTATOR al postului
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2015/11/10/
  adica, volumul de versuri
  ” HIEROGLIFA in zenit”
  de Georgeta POPOVICI Strat ! 🙂
  Lecturare placuta ! 🙂
  As fi foarte bucuros daca m-ai anunta cand vei PRIMI coletul ! 🙂
  Multumesc ! 🙂
  O seara cat mai placuta si-apoi, un sfarsit de saptamana minunat ! 🙂
  Sandu.

  1. Firească recunoștință pentru cadoul trimis, hrană sănătoasă pentru minte și suflet! 🙂 Te voi anunța negreșit la primirea coletului.
   Urări din cele mai călduroase din partea mea, Sandule! 🙂

 4. Anturajul in care creste un copil influenteaza foate mult comportamentul mai tarziu,nemultumirile din copilarie la maturitate poate sa se manifeste prin rautate.Bunatatea este o stare de multumire sufleteasca si o viata echilibrata!O zi cu multe bucurii iti doresc!

  1. Pe de altă parte, nici alintarea exagerată și îndeplinirea tuturor capricilor din copilărie nu e un mod de a cultiva bunătatea. Să fii iubită și mereu iubitoare, draga mea prietenă! 🙂

 5. De acord că educaţia este esenţială în formarea unui om. Dar cred că mai există şi nişte trăsături înnăscute, care accentuează nişte aspecte ale caracterului unui om. Sunt anumite lucruri pe care le moştenim şi pe linie spirituală.
  Numai bine, dragă Petru! 🙂

  1. Dacă genele îți oferă un avantaj pentru un caracter altruist, cu atât educția adecvată va avea un rezultat mai bun, dar dacă moștenești tendințe răutăcioase, ele se pot elimina într-un anturaj care propovăduiește iubirea și bunătatea. Cred că a fost demonstrat prin numeroase cazuri.
   Gânduri bune și sentimente așijderea, dragă Alex! 🙂

 6. Parerea mea, si nu numai, este ca ne nastem ca niste foi albe. Putem fi invatati orice. Mai tarziu devenim constienti de ceea ce facem si putem fi in masura sa ne schimbam in mod constient comportamentul. Daca avem aceasta dorinta, daca nivelul de constientizare este suficient. 🙂 Avem un mod propriu de actiune, dar putem invata orice in primii ani.

 7. cred ca e bine in general sa punem sub semnul indoielii si al autocenzurii proprii, al bunului nostru simt nu numai informatiile diverselor site-uri destiri, fiecare cu interesul lui dar si a studiilor oferite ca dovezi indubitabile si sa iesim din capcana de a oferi grad de certitudine, documentarilor ”stiintifice” in care se fac teste pe un anumit lot de persoane, va dau un exemplu si mai elocvent cel al prejudecatii noastre ramase din vechea obisnuinta de 40 de ani cu manualele de istorie, de data asta vorbind de canalul de tv ”History” unde istoria este mistificata la greu in ariile de interes ale proprietarilor canalului respectiv si unde alaturi de informatii corecte se alatura si informatii ce doresc inducerea in eroare.
  Numai noi putem diferentia cu sinele nostru extrem de bogat si de complex, SIMTIND realitatea! iar daca nu suntem siguri obligatoriu verificam din cat mai multe surse de origine diferita

  M-am intins in coment dar sunt atat de periculoase mai ales azi orientarile acceptiunilor noastre pe care lepot prelua copiii nostri si informatiile sunt atat de perverse!

  1. Cred că am răspuns mai sus înainte de a citi întrebările și ideile cu care ai completat. Părerile mele sunt pe blog, dar nu îmi doresc trafic pe probleme personale. Mi le asum, oricum. Fiecare cu experiența proprie. Îngerelul meu mă îngăduie să fiu așa cum sunt și să gândesc așa cum pot. Fiecare e liber și doar cultura, cărțile pot lărgi orizontul fiecăruia.

 8. Asta afost coment la cel al Albinei

  refreritor la art. tau Petru, si la educatie, e firesc sa fie asa numai ca sa nu pierdem din vedere ca ceeea ce numim ”instinct” este in fapt un bagaj exceptional de cunoastere al fiintei a carei constiinta este nemuritoare, in sfarsit,, cunoastere realizata in acest stadiu al descoperilor prin mecanica cuantica.
  Instinctul primar este una si trasaturile de caracter care incumba nu numai aspectele genetice dar si acumularile proprii ale celorlalte experimentari in propria constiinta, e alta.
  Memoria constienta si subconstienta care detine datele noastra complexe este greu de incizat in testari locale, partiale si primitive.

  Dar, da, ceea ce deprindem prin cunoastere, prin educatie este o incununare a ceea ce deja am dobandit pana in acel moment.

 9. si haideti sa nu mai dam apa la moara si sa demitizam parcursul unei copilarii in care exista o educatie morala care nu numai ca nu strica ci ar fi dedorit, pentru simplul fapt ca un copil in general propaseste educatia de acasa si-i urmeaza in viitor cursul.

  sa nu asociem lipsurile unei institutii din cauza celor ce o conduc cu esenta unei religii, in fond a unei ffilozofii de viata

  daca avem indoieli asupra religiei sau apartenentei noastre la o anumita conduita in viata, ateu sau mistic, atunci sa urmarim si sa urmam esenta a ceea ce este uman

  Este uman sa iubesti si sa te opreasca ratiunea de la a comite raul unei alte fiinte fie ea umana sau nonumana? Da sau nu! Cred ca la asta s-ar reduce orice postulat al unei ascensiuni bipede care adescoperit focul si a articulat verbal muschiul limbii.

  .Limitele sunt experienta de viata a fiecaruia dintre noi.

 10. si cu asta tac ca am fost cam nevorbita :-))

  altruismul este un nonatasament fata de lucrurile materiale si o cauza care ti l-a sugerat. Cu cat cauza te apropie mai mult de tinele cel mai inalt cu atat poti spune ca nu gresesti indiferent ce pozitie ai adoptat, ca esti mai atasat de ele sau mai dezinteresat.

  1. Mi-a plăcut pledoaria ta și trebuie să recunosc că este foarte apropiată de ceea ce gândim cu toții, în general. Firește că avem unele diferențe de opinii, dar tocmai asta ne face mai interesanți și creativi. O seară bună de tot! 🙂

   1. Albinuto,
    Sincer ca de obicei, nu, n-ai gresit.
    A impune este exact invers decat invatatura cristianica, El n-a impus nimic nimanui, fiecare a fost liber sa fie bun sau rau, altruist sau egoist, criminal sau salvator, hot sau om cinstit, perfid sau sincer.
    Cultura si educatia diferentiaza spiritele dar de prea putine ori sufletele,, sa nu uitam ca si fariseii erau niste invatati ai epocii lor si si-au folosit invatatura intr-un scop …needucat 🙂 chiar puscariabil as zice. Poate, daca ar fi avut parte si de lecturi care le-ar fi cultivat onestitatea, dragostea, intelegerea emotiilor si suferintei umane, intelepciunea inimii si nu doar aceea a intelectului soarta lui Hristos ar fi fost alta, ce zici?

    Crezi asadar ca as putea concluziona ca – a condamna = cu a nu fi citit destul ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s