Bărbații și femeile percep culorile în mod diferit. Cauza?

Un nou studiu confirmă ceea ce multe cupluri au descoperit empiric: bărbații și femeile percep culorile în mod diferit.

barbati-femei

Cercetarea a descoperit că există o diferență subtilă între modul în care o culoare este percepută de o femeie și modul în care este distinsă de către un bărbat. De exemplu, dacă un bărbat și o femeie se vor uita la un obiect portocaliu, bărbatul îl va percepe mai roșiatic decât femeia. De asemenea, iarba pare mai galbenă unui bărbat și mai verde unei femei.

Experimentele efectuate de specialiștii de la City University of New York au arătat, de asemenea, că bărbații au dificultăți în a percepe diferențele subtile dintre nuanțele de galben, verde și albastru.

Studiul a fost efectuat pe bărbați și femei cu vedere normală. Profesorul care a condus cercetarea, Israel Abramov, afirmă că rezultatele studiului nu pot fi explicate de diferențe în structura ochiului.

Specialistul afirmă că diferența observată își are originile în creier, ”vinovat” fiind testosteronul, acest hormon masculin afectând modul în care informația percepută de ochi este procesată în creier.

”Diferențele sunt mici, dar reale. Ipoteza noastră este că testosteronul joacă un rol esențial, provocând într-un mod încă neînțeles diferențe de conectivitate în creierul bărbaților”, explică cercetătorul.

Alte studii arată că vederea  nu este singurul simț care diferă între cele două sexe. Studiile publicate în jurnalul științific Biology of Sex Differences arată că femeile prezintă un auz mai fin, având totodată simțurile mirosului și gustului mai fine decât cele ale bărbaților.

Bărbații, în schimb, sunt mai buni în a percepe detalii fine în imaginile aflate în mișcare. Dacă strămoșilor noștri această trăsătură le-ar fi permis să fie vânători eficienți, în lumea modernă este mai probabil ca bărbații să folosească această capacitate senzorială pentru a percepe sporturile televizate.

Sursa: Daily Mail

25 thoughts on “Bărbații și femeile percep culorile în mod diferit. Cauza?

 1. “percepe detalii fine în imaginile aflate în mișcare” daca un barbat iti spune ca nu te aranjeaza o anumita tinuta, is right. Weeken placut.

 2. Femeile (unele) oricum sunt răutăcioase și nu va spune “da, ia uite ce bine îți stă “, vor găsi probabil ceva pe acolo care să nu te arate bine. Bărbatul nu văd ce invidie să aibă, că oricum el nu va avea o rochie în care să arate mai puțin bine
  Așa că părerea mea este că mai degrabă aș asculta de un bărbat decât de o femeie 😀

 3. Din cauza asta or fi bărbații șoferi mai buni, că percep mai bine detalii fine în imaginile aflate în mișcare? 🙂

  1. Cam rare femeile care recunoasc că bărbații ar fi șoferi mai buni, dar eu sunt de acord cu tine. Numai să nu fie în mișcare vreo fătucă frumoasă care-i distrage complet atenția. 🙂

 4. O după-amiază plăcută!


  Vorbele bune nu costă mult. Nu afectează nici limba nici buzele. Îi fac pe ceilalţi să fie mai buni. De asemenea ele produc imaginea asupra sufletelor oamenilor şi această imagine este cu adevarat frumoasă. – Blaise Pascal
  Kind words do not cost much. It does not affect the tongue or lips. They make others to be better. They also produce the image on the souls of men, and this picture is really beautiful. – Blaise Pascal


  În viaţă, este mai bine să nu amestecăm afacerile cu prietenia, pentru că atunci când la mijloc sunt interese materiale se uită valorile prieteniei.
  In life, it is better not to mix business with friendship, because when the middle are material interests looks values friendship.

 5. Foarte interesant tema! Chestie de optica…fara ochelari…oricum femeile vad viata mai colorata decat barbatii, de-aia si traiesc mai mult (statisticile o spun)…sa ai o seara mininata !

  1. E bine când ambii parteneri țin cont de părerile celuilalt. Uneori, însă, atunci când nu e armonie, se întâmplă exact pe dos. O duminică pe cinste, dragă Gabi! 🙂

 6. Foarte interesant subiect. Şi nu este singura diferenţă descoperită între percepţia bărbăaţilor şi cea a femeilor. Dar tocmai aceste mici diferenţe fac viaţa mai complexă şi mai frumoasă. Ce-ar fi să fim toţi…. identici? Diferenţele dau frumuseţea!
  O duminică frumoasă, dragă Petru! 🙂

  1. Tocmai diferențele dintre noi ne fac să fim mai interesanți și mai atractivi unul pentru celălalt, chiar fără să ne dăm seama. E bine, totuși, să ne cunoaștem și să știm pe ce ne putem baza, fiecare dintre cele două sexe având câțiva ași în mânecă. 😉
   Calde salutări amicale, dragă Alex! 🙂

  1. Tot e bine să știm ce ne poate capul fiecăruia, ca să ne înțelegem unii pe alții. Astfel putem să apelăm cu mai mare încredere la părerea sexului opus, în anumite domenii. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.