Mirosul îți divulgă personalitatea

Noi cercetări sugerează că putem cataloga personalitatea cuiva în funcție de mirosul persoanei în cauză. Studiul este primul de acest fel, participanții putând spune, cu oarecare acuratețe, dacă persoanele din jurul lor erau prietenoase, anxioase sau dominante, în funcție de mirosul corporal.

miros-femeie

Cercetarea, realizată de specialiștii de la Universitatea din Wroclaw, Polonia, sugerează importanța pe care o are mirosul corporal în crearea primei impresii.

La studiu au luat parte 30 de bărbați și 30 de femei care au fost rugați să poarte un tricou alb timp de trei nopți, fără a avea voie să folosească deodorant, parfum, cremă și săpun, să fumeze sau să consume alimente cu miros intens. De asemenea, participanții au fost supuși unui test de personalitate.

Fiecare tricou a fost pus într-un sac de plastic, iar 100 de femei și 100 de bărbați au fost rugați să le miroasă. În funcție de miros, li s-a cerut să stabilească, pe o scară de la 1 la 10, cinci trăsături ale personalității deținătorului. Fiecare din cei 200 de evaluatori a avut de analizat 6 tricouri, iar fiecare tricou a fost, pe rând, examinat de 20 de persoane.

Aprecierile făcute de cei 200 de indivizi au fost comparate cu cele rezultate din auto-evaluările de cei ce purtaseră tricourile, evaluări care s-au axat pe trei caracteristici ale personalității: extraversiunea, dominanța și nevrotismul.

Potrivirile au fost departe de perfecțiune, însă evaluatorii au putut identifica nivelurile de extraversiune și nevrotism ale participanților cu aceeași acuratețe cu care alte persoane au făcut-o în studii bazate pe imagini video.

Tricourile persoanelor dominante au fost cel mai ușor de identificat. Acestea aveau impregnat, pe lângă mirosul proprietarului, și pe cel al partenerului. Extraversiunea, nevrotismul și dominanța sunt trăsături care ar putea, într-o anumită măsură, să fie exprimate din punct de vedere fiziologic sau emoțional. De exemplu, nevroticii transpiră mai mult în condiții de stres, iar mirosul lor se modifică.

De asemenea, trăsăturile de personalitate pot fi legate de secreția hormonală, care ar putea modifica mirosul unei persoane. Este posibil ca persoanele dominante să aibă un miros ridicat de testosteron care să le modifice secreția glandelor sudoripare.

Studiul este preliminar, dar cercetătorii spun că el constituie un început bun în ceea ce privește importanța mirosului în identificarea personalității.

Sursa: msnbc

11 thoughts on “Mirosul îți divulgă personalitatea

 1. Salut Petru !
  Probabil ca ” MIROSUL” i-a dus pe Aeroportul Otopeni pe procurorii DNA care l-au saltat pe
  ” Nelutu’Mexicanu’ ” ……………….
  Bine ca nu i-a ” ramas BROSCOIUL in gat” 🙂 pedelistului Oltean,
  protectorul fostei sefe a ANPR, Crinuta Dumitrean !!! 🙂 😦 🙂
  De Ziua Recunostintei iti doresc
  o seara ca-n povesti
  si NU UITA ca te pretuiesc
  prietene ce-mi esti ! 🙂
  Sandu.

 2. Și eu te prețuiesc, prietene, și, de asemenea, îți mulțumesc că mă pui la curent cu toate detaliile politicii actuale. Fiindcă, recunosc că de multe ori las de o parte știrile și mă delectez cu niște filme bune, indiferent că-s de la Holliwood sau din altă parte a planetei. Se poate spune că-i încă un viciu de-al meu.
  Ție, în schimb, îți doresc o seară fără influențe negative din partea mea, deci una foarte benefică, Sandule! 🙂

  1. Buna dimineata Petru !
   Sa stii ca NU am perceput niciodata nici un fel de ” influente negative ” din partea ta ! 🙂
   Ca sa fiu sincer pana la capat, UNEORI, am constatat o mica intarziere a venirii tale virtuale pe blogul meu , la ultima postare ( cum s-a intamplat si acum ) ! 😦
   De unde se vede ca NU ai SETAT optiunea
   ” Anunta-ma cand publici un nou articol ” !!! 🙂 😦 🙂
   Daca NU ai timp sa lasi un comentariu,lasa macar un LIKE ca sa stiu ca ai trecut pe acolo ! 🙂
   Iar daca sinceritatea mea supara, nu uita ce-a spus George Orwell :
   ” In vremuri ale inselatoriei universale a spune ADEVARUL este un act revolutionar ” 🙂
   si de mare CURAJ adaug EU ! 🙂
   Weekend placut prietene Petru ! 🙂
   Aliosa.

   1. Mea culpa. Nu că n-aș fi primit atenționarea de publicare a articolului, dar am fost luat cu alte treburi și astfel am tot amânat comentariul pe marginea ultimului subiect postat de tine. Dar nu pot fi mereu primul comentator, ci e frumos să mai las și pe alții, mai inspirați și mai simpatici, cum e doamna Beta. 🙂
    Un sfârșit de săptămână plin de bucurii mari și mici, Sandule! 🙂

  1. Dacă e o vară toridă, transpirăm cu toții din abundență, dar fiecare cu mirosul lui distinctiv, ca și amprentele. Weekend plăcut și liniștit, draga mea prietenă! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.