Organigrama firmelor românești

PATRONUL

De obicei, e un tip care a furat de la stat. A făcut chestia asta și a avut noroc să fie printre primii. Acum are succes și bani și angajează un director executiv să îi conducă businessul.

DIRECTORUL

A fost ales pe baza unui criteriu sănătos: este ruda cuiva, care poate ajuta afacerea. Vărul lui lucrează la Ministerul X sau la Compania Y. Prin conexiunea asta poate aduce comenzi la firmă. Că nu are experiență în management sau nu înțelege businessul sunt detalii nesemnificative. Toată lumea îl urăște, pentru că nu știe să se comporte cu oamenii. Angajează oameni la fel de nepricepuți ca el.

Cumpără un server de 200 de milioane, dar se zgârcește să plătească 200 de euro pentru cineva care să îl pună pe picioare. Își cumpără o mașină mare și o zgârie în parcarea firmei, parcare trasată tot de el pe principiul ”lasă bă că avem loc”. Își ia rolul foarte în serios, modifică bugetele departamentelor și mută oamenii de colo-colo. Închide ușa biroului când urlă patronul la el.

Își cumpără computer ultra-performant și refuză cererile de achiziții pentru harduri și tastaturi pentru computerele angajaților. După doi ani, când a învățat businessul, concediază angajații care au fost martori la chefurile sale și angajează juniori ușor impresionabili.

ECHIPA DE VÂNZĂRI

Se cred cei mai mari și mai tari din firmă și la orice răspund cu ”dacă nu aducem noi comenzi, firma moare”. Cel puțin jumătate din ei se văd mai inteligenți decât directorul și-ar vrea să-i ia locul, dar nu au curajul necesar să îl conteste. De multe ori nu știu ce vând, încurcă comenzile, trimit specificațiile aiurea și apoi dau vina pe muncitori că lucrează prost. Consideră că e de datoria lor să plece din firmă cu toate informațiile posibile, pe criteriul ”sunt clienții mei”.

CONTABILELE

Sunt niște doamne frustrate. Și asta înseamnă că orice problemă ai avea, ele sunt ocupate. ”Ete, na, trebuia să vii să mă deranjezi! Tu nu știi că am treabă?” Chiar dacă au predat bilanțul de două zile, ele oricum au foarte mult de muncă, pentru că Solitaire nu se joacă singur.

IT-ul

Orice ar face, trebuie să îți dea de înțeles că ești cel mai prost din firmă. De aceea el are parola de administrare, pentru că tu nu știi nimic. Abia așteaptă să îl întrebe directorul ce poate face să oprească scurgerea de informații din firmă, ca să poată instala radmin și să se distreze.

MAGAZINERUL

Este foarte plictisit și enervat de fiecare dată când ai treabă cu el. Dacă îndrăznești să îi sugerezi să se grăbească, îți spune că el e șef peste magazie și îți dă ce vrea și dacă are el chef.. Tremură în fața directorilor și se dă cocoș în fața șoferilor și a femeii de serviciu.

ȘOFERII

Ei urăsc pe toată lumea, în mod egal și din principiu. Scopul lor în viață e să își ia telefoane și să se plângă că trebuie să muncească în fiecare zi. Au mereu lucruri mai importante de făcut și serviciul îi cam încurcă. Visează să ajungă la vânzări sau să conducă o firmă, pentru că știu ce e în neregulă.

FEMEIA DE SERVICIU

Ea e supărată că trebuie să facă curat. Nu înțelege de ce trebuie tocmai ea să dea cu mătura sau cu mopul, sau de ce trebuie ea să știe când nu mai e hârtie la baie. Le urăște pe cele de la vânzări și de la marketing, dar se dă bine pe lângă ele pentru că are o fată care are nevoie de serviciu.

SECRETARA

Scopul ei în viață e să se aboneze cu mailul http://us.mc1603.mail.yahoo.com/mc/compose?to=of-fice@firma……la**siteurile de bancuri și de porcărele. Nu știe niciodată nimic. Nu are chef să se ducă la director în birou, nu are chef să îi facă legătura cu furnizorul X. Visează să ajungă la vânzări sau la marketing, pe care le consideră joburi mai ușoare decât ce face ea, iar când ajunge, se poartă mizerabil cu secretara.

MUNCITORII

Ăștia sunt urâți de toată lumea și toate se sparg în capul lor. Jumătate nu au chef de muncă, restul o fac în dorul lelii, de teamă să nu fie concediați, pentru că au copii. Urăsc șoferii pentru că stau toată ziua în mașină în timp ce ei muncesc, și pe cei de la vânzări, pentru că stau toată ziua pe scaun și au salariu mai mare, pe director că nu angajează mai mulți oameni, ca să poată dormi și ei la serviciu câteva ore. Nu pleacă de la firmă decât dați afară și le e lene să gândească un pic.

AMANTELE

Sunt prezente peste tot, în funcție de ale cui sunt. Amanta magazinerului e femeie de serviciu, amanta șoferului e secretară, amanta șefului e la marketing… Se știu care sunt în firmă și sunt urâte de toată lumea, deși toți se poartă frumos cu ele… Visul lor e să se integreze cât mai bine în colectiv, să aibă impresia că și ele contribuie cu ceva, în speranța că vor fi invitate la ieșiri în club de colegele de departament. E singura care zâmbește sau are o mimă inocentă atunci când directorul țipă la toată lumea.

34 thoughts on “Organigrama firmelor românești

  1. Documentarea nu-mi aparține și nu cunosc nici numele autorului. Știu doar că a apărut acu’ ceva timp într-un ziar județean, fără să fie semnat. Poate aflăm pe această cale ceva.

 1. Excelenta postare ! 🙂
  Ai dreptate fratioare ! 🙂
  Iata doar doua exemple :
  1) George Becali a dat din banii acumulati anterior prin smecherii financiare , sute de mii de euro calugarilori de la manastirea “X “de pe Muntale Athos dar,
  nu a dat 30.000 de euro CHIRIE MApN pentru stadionul GHENCEA ,ca fotbalistii lui FCSB sa nu mai faca DEPLASARI obositoare la Cluj sau Pitesti sa-si dispute meciurile din Liga 1 ! 😦
  2) Avocata basista Monica Macovei ” selectata cu grija ” de oamenii miliaradrului american de origine ungara ,Soros , reprezinta Ungaria contra ROMANIEI in procesul ” Codex Aureux ” !! 🙂 🙂
  Si exemplele ar continua
  dar mi-e teama ca te-or supara
  si de-aceea ma spun in treacat,
  – ” Punct si de la capat ” !!! 🙂 😦 🙂
  Aliosa.

  1. Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare. 😉 De aceea nu se dau nume și nici exemple, dar orice asemănare cu personaje din viața reală nu e deloc întâmplătoare. 🙂

   1. PAMFLETUL netratat ca atare
    e ca ciorba fara sare
    si ca nunta din Voluntari
    fara vin si lautari ! 🙂
    O seara faina Petru ! 🙂
    Aliosa.

 2. Cat se poate de adevarat?! O fi no fi, dar…poate asa o fi 😉 . De regula asa este, acum depinde si de noi oameni… 🙂 doar n’o fi peste tot la fel?! O zi frumoasa Petru!

  1. Într-o anumită măsură, există similitudini de acest gen la fiecare loc de muncă de astăzi, din trecut și viitor. Cu cât sunt mai puțin sesizabile, cu atât atât mai bine. 😉 Chiar se anunță o zi frumoasă, pe care ți-o doresc și ție, Ileana! 🙂

  1. Îmi pare rău că această evaluare e valabilă și în colectivul tău, dar măcar știi că nu ești singură în această situație. O zi de joi, frumoasă ca în Seini, dragă Gabi! 🙂

 3. Salut Petru !
  Recitind ultima postare
  m-am gandit ca sa postez
  un BANC ce trebuie tratat ca atare
  de cititorul amorez ! 🙂
  Un tip bine intalneste o tipa, la fel de bine si vrea s-o ia de nevasta pe loc, orbit de frumusetea ei.
  – Dar nu stim nimic unul despre celalalt, spune ea.
  – Dar nu-i nimic, aflam pe parcurs, ne descoperim incetul cu incetul, o linisteste el.
  Asa ca ea a acceptat, s-au casatorit, si au plecat in luna de miere la mare.
  Intr-o dimineata, pe cand erau la plaja pe marginea piscinei, el se ridica de pe sezlong, se catara la trambulina de 10 metri si executa o saritura surub cu 2 intoarceri la 90 de grade si o rotatie completa, apoi o intrare perfecta in apa la aterizare. Dupa inca vreo cateva demonstratii, se intoarce inapoi pe sezlong ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
  – Ai fost incredibil, iubitule, il intampina ea, inca surprinsa de reperezentatie.
  – Am fost campion olimpic la sarituri. Vezi, ti-am spus ca ne vom cunoaste incetul cu incetul.
  Ea se ridica de pe sezlong, intra in piscina si incepe sa inoate. Dupa 30 de lungimi de bazin, fara pauza, se intoarce inapoi pe sezlong, nearatand nici cel mai mic semn de oboseala.
  – Oooo, incredibil, te pomenesti ca si tu ai fost campioana la vreo proba de rezistenta la inot?
  – Nu, spune ea, am fost CURVA la Braila, dar lucram pe ambele maluri ale Dunarii !!! 🙂 🙂 🙂
  O zi faina prietene ! 🙂
  Aliosa.

  1. Iată cum putem lua exemple din cea mai veche și nobilă profesie, care măcar nu are atâta birocrație și atâtea posturi ocupate pe pile, în afară de „pește”, dar are și el rolul lui. 😉
   Cu cele mai sincere urări amicale, Sandule! 🙂

 4. Cu un ochi plângem şi cu celălalt râdem. Cam aceasta este situaţia, mai ales la noi în ţară. Dar na… societatea nu e oferă altceva.
  Oricum…bine gândim. 🙂

 5. Apropo de amante. La noi a fost conducere indiana, pana cand acestia au fost prinsi cum mata in sac. A venit o conducere romana si in prezent sunt peste 60 de persoane (amante) anchetate (la nivel de grup) pentru folosirea banilor companiei in scopuri personale. Inchipuie-ti ca la 1300 de salariati existau peste 60 de amante, incepand de la varste de 23 de ani (directorii au peste 50). Se pare ca erau racolate in cluburi, apoi angajate cu salarii bune. Deasemeni se pare ca indienii au fost dati in gat tot de catre niste amante, altele decat cele peste 60, amante dezamagite ca au fost inlocuite de altele mai tinere si mai pricepute.
  Deci nu e numai cazul Romaniei, asta e ceva de nivel international.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.