Omul și Universul

Pentru a se naște și a evolua ca specie, omul a avut nevoie de o mare doză de noroc și de o multitudine de condiții. În prima fază, era nevoie de crearea unui univers propice pentru viață. Asta s-a întâmplat când se presupune că a avut loc Big Bang-ul, bătaia de inimă a Universului ce ne înconjoară, bătaie care se repetă la 15-20 miliarde de ani. Atunci s-a produs explozia primordială care a pus totul în mișcare, esențială pentru viață, fiindcă unde nu e mișcare, nimic nu e. Astfel au luat naștere galaxiile, sistemele solare și planetele. Fiecare cu norocul ei, cu condiții mai bune sau mai rele pentru populare.

Pământul a avut șansa să primească în dar un soare plasat la o distanță potrivită, un satelit (Luna) care a contribuit benefic la viața ce s-a format, o atmosferă protectoare ce conține exact cantitatea și proporția necesară de gaze, și nu în ultimul rând apa care se bănuiește că a fost adusă de corpurile cerești căzute de mult pe planeta noastră. Sunt, deci, o multitudine de factori care au fost necesari pentru a da naștere naturii ce ne înconjoară și, implicit, a varietății de specii din sânul ei. La acestea se adaugă și ”incidentele” care au contribuit la afirmarea și supremația omului față de celelalte specii. Un exemplu cunoscut este dispariția dinozaurilor, care dacă ar mai fi existat și astăzi, probabil că nu omul ar fi în vârful lanțului trofic, ori nu ar fi existat deloc.

Ca indivizi, am avut un imens noroc când, dintre milioanele de spermatozoizi ce au concurat la fecundarea ovulului, cel care ne-a dat viață a ieșit pe locul întâi. Este primul nostru concurs pe care l-am câștigat și care ar trebui să ne facă mândri de viață, să o respectăm, atât pe a noastră cât și pe cea a celorlalte ființe. După naștere suntem educați să punem pe primul loc familia, pentru că ea e nucleul de bază al societății. Apoi ne vom crea singuri alte și alte alianțe, mai mult sau mai puțin necesare, uneori doar din dorința de confruntare, moștenită încă de la concepție.

Ne vom alinia la anumite idei, principii, doctrine, grupuri și vom lupta împotriva celor care nu ne împărtășesc convingerile. Această luptă va lua diferite forme: de la cele pașnice, până la cele violente, cu arma în mână. Căci omul găsește motive de dispută pe foarte multe criterii, cum ar fi naționalitatea, rasa, religia, sexul… Se unește cu alți indivizi în găști, tabere sau chiar armate și este convins că lupta lui este cea dreaptă, ba chiar sfântă. Asta e firea lui și nu poate fi schimbată, cel puțin nu în viitorul apropiat. Așa a ajuns să cucerească planeta și să spere la mai mult.

E vorba de cucerirea Universului, un țel de mult visat, și care datorită tehnologiei din ce în ce mai avansate s-ar putea să-l pună în practică. Atunci Omul va popula alte planete propice, iar dacă va întâlni ființe autohtone, le va subjuga sau extermina, precum a făcut și pe planeta lui natală. Până când se va confrunta cu o specie mai evoluată din punct de vedere tehnologic, dar cu aceeași mentalitate. În acest caz, el va fi subjugat sau chiar exterminat. Totuși, s-ar putea ca Universul să ne ofere alte surprize și să ne elimine în alt mod. Fiindcă orice se naște, trebuie să moară. Ăsta e ciclul vieții, iar noi nu îl vom putea schimba niciodată.

Advertisements

12 thoughts on “Omul și Universul

 1. Salut Patru !
  ” Omul si Universul”
  Politicienii si stresul
  Maimuta cea isteata

  Si OMUL mai mereu in ceata ! 😦
  Sera faina prietene ! 🙂
  Aliosa.
  PS !
  La articolul anterior dupa ce ti-am raspuns, la plecare,grabit mereu ca-ntotdeauna 🙂 am dat LIKE ! 🙂
  Ca sa fie concordanta intre VORBE si FAPTE, te rog sa STERGI comentariul despre LIKE
  sau daca poti, sterge LIKE ! 🙂

  1. Foarte distractivă și stimulativă maimuța de mai sus, tocmai potrivită pentru înviorarea de dimineață. 😉
   Să luăm și noi exemplu de la ea. 🙂
   Gânduri bune și sentimente pe măsură, Sandule! 🙂

 2. Bravo! Imi place ca ai gasit inspiratia ta preferata universul!Iti doresc multa putere de munca si fericire ca sa poti sa ne incanti cu multe alte articole de valoare asa cum asteptam!O seara minunata iti doresc!

  1. Ai perfectă dreptate, fiindcă astronomia m-a pasionat dintotdeauna, iar acest subiect e un refugiu minunat prin care îmi reîncarc bateriile. Să-ți fie începutul de weekend promițător, dragă prietenă! 🙂

 3. Bucurie, izbanda, optimism si resemnare dar si pesimism am simtit in textul tau, intr-un cuvant: Adevar! Mi-au placut randurile tale si m-au facut sa visez ca voi ajunge candva intr-o lume mai buna… Eu sper, ca intotdeauna, intr-o lume mai buna…aici sau…acolo…oriunde!!!
  Noapte instelata si linistita tuturor!

  1. Aș putea zice că ultima parte e doar opinia mea… și a altor mii de viitorologi. Realist și rece, bazându-se pe trecut și logica lucrurilor. Dar surprizele, plăcute sau nu, pot să intervină oricând.
   Weekend benefic și binecuvântat!

 4. Mie mi se pare o viziune rigida asupra universului, acum cand se vorbeste despre multi-vers, cand citim despre mai multe big-bang-uri, cand nimic nu ne mai infraneaza imaginatia, iar “trecutul” vine cu exemple din care aflam ca multe asa-zis adevaruri au fost infirmate total…
  Si despre asertiunea ca moartea urmeaza vietii as comenta… Ne bazam pe ceea ce am aflat de-a lungul vietii si din ceea ce am citit/aflat. Dar adevarul care e? Adevarul cu A? Intai, ca lumea asta e eterna. Ori sub ce forma ar fi, ea nu se distruge, ca tot ramane cenusa si tot asa… universul e prea mare ca sa poti sa il faci pe tot cenusa… Exista viata care moare, in sensul ca un organism nu mai respira etc, dar oare numai ce respira traieste? Dar viata care palpita in sufletul nostru? Scanteia divina? Constiinta care pune in miscare aceasta lume, acest univers?… De aceea eu prefer sa fiu deschisa la orice ar exista si sa nu cred in sfarsit, moarte, distrugere, exterminare, subjugare. Cred in zbor si cunoastere, amandoua infinite. 🙂

  1. Poate că lucrurile sunt mai simple, doar că omul are darul de a le complica. Iar extinția unei specii nu înseamnă o moarte totală și transformarea în altceva, pentru că nu trebuie să ne considerăm noi cea mai reușită creație a Universului. Eu mi-am expus concepția, la fel cum fiecare și-a format-o pe a lui. Adepții religiei m-ar contrazice imediat, considerându-mă un ateu sau chiar eretic. Dar niciunul dintre noi nu poate spune că deține adevărul, putem să speculăm însă. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s