Un refuz confuz

Etelka era o fată drăguță foc și durdulie precum o pancovă. Nemăritată la 25 de ani, stătea cu mama ei bolnăvicioasă, pe care o îngrijea. Probabil că era mai timidă în relațiile cu bărbații și de aceea nu o prea vedeam în compania vreunui tânăr. Așa mă gândeam eu când am întâlnit-o, într-o amiază de vară, și i-am propus să ieșim la un picnic. Am avut plăcuta surpriză să accepte imediat și ne-am dat întâlnire pe după-amiază. Până atunci aveam timpul necesar să pregătesc un coș cu alimente, din care să nu lipsească o sticlă cu vin roșu.

Apoi am încălecat pe motocicletă și m-am prezentat la poarta frumoasei fete. A ieșit într-o rochie vaporoasă, afișând un zâmbet cald și promițător. Ea a ales locul potrivit, o pajiște înfloritoare și ferită de ochii lumii, umbrită pe alocuri de arbori cu ramuri stufoase. Era plăcut și frumos în jur, iar noi ne simțeam bine împreună, gustând din aperitive și sorbind din vinul incitant. Îmi povestea despre serviciul ei, colegii de muncă și problemele pe care le are cu mama sa. Eu o aprobam în tăcere, în timp ce-i admiram buzele cărnoase, cosițele bălaie și sânii voluptoși. Eram fascinat de ea și mă întrebam dacă atracția e reciprocă. Probabil că da, din moment ce a fost de acord să ieșim împreună, fără să stea pe gânduri.

Mă mai gândeam că, fiind bărbat, trebuia să fac următoarea mișcare, prin care să-i arăt afecțiunea. Așa că, după ce am strâns resturile de mâncare de pe pătură și le-am pus în coș, m-am apropiat și am sărutat-o discret pe buze. A roșit, dar nu m-a respins, ceea ce mi-a dat curajul să continui cu alte sărutări, din ce în ce mai apăsate. Ne-am întins pe pătură și mi-am lăsat o mână să alunece încet spre mijlocul și apoi pe pulpa ei cărnoasă. În timp ce limbile noastre se îmbrățișau însetate, am încercat să-i ridic fustița, însă imediat mi-a plesnit palma, îndepărtând-o. Ne sărutam în continuare și, după un timp, am încercat din nou să ajung la chiloței. De data asta m-a respins și mai hotărât, spunându-mi să încetez. Chiar s-a retras din brațele mele, cu ochii în pământ și roșie toată la față.

Degeaba i-am explicat că-mi place mult de ea, că aș vrea să fim iubiți, în zadar am mai încercat să o mai sărut. Răspunsul ei era mereu un NU hotărât, ferindu-se să mă privească în ochi. Așa a trecut o bună bucată de vreme, timp în care m-am convins că nu mai are rost să insist. Ne-am urcat pe motocicletă și am dus-o acasă, în timp ce mă frământam să înțeleg unde am greșit.

A trecut un an, și ne-am reîntâlnit la o nuntă. După o repriză de dans, am ieșit împreună în curte pentru o plimbare. Era o seară senină, iar becurile puternice scăldau în lumină împrejurimile clădirii. La fel ca mulți alți nuntași, ne-am așezat pe o bancă și am schimbat câteva impresii. Mi se părea și mai frumoasă în rochia roz ce-i scotea în evidență trăsăturile feminine. Am încercat din nou să o cuceresc, invitând-o la o incursiune prin grădina întunecoasă, dar m-a năucit răspunsul ei:

– Ai avut o dată ocazia. De ce n-ai profitat de ea?

– Draga mea Etelka, țin minte foarte bine că m-ai refuzat de câte ori am vrut să mergem mai departe. Mi-ai spus mereu NU.

– Ce prostuț ești! Trebuia să insiști și ai fi reușit. De multe ori, un Nu în gura unei femei înseamnă de fapt un Da. Îl vezi pe fotbalistul ce stă pe banca de vizavi? Ei bine, și lui i-am spus nu, săptămâna trecută, când am fost în livadă la cules de cireșe. Crezi că s-a lăsat? Mi-a astupat gura cu buzele lui, mi-a prins mâinile ca într-un clește și m-a pus pe iarbă. Degeaba l-am mușcat, el tot și-a văzut de treabă și m-a pătruns ca un armăsar. Ăsta da bărbat!

Nu am mai avut cuvinte să-i răspund. Eram rușinat și confuz totodată. Chiar eram atât de nepriceput? Oare nu aveam capacitatea să înțeleg femeile? Se pare că nu.

Advertisements

22 thoughts on “Un refuz confuz

  1. Chiar că nu m-am gândit la băieții ăia, mai ales că am scris aceste amintiri înainte de a se produce acel incident. Situația diferă de la caz la caz, dar când reflectă două persoane ale unui cuplu, fiecare dintre ele e la fel de expusă la eșec sau reușită. Eu am pățit-o pe pielea mea, și nu-mi reproșez decât mie.

 1. Eu cred ca ai capacitatea sa intelegi femeia, in special sa respecti Femeia, restul…sunt femei intre femei, si barbati intre barbati :)) . O seara frumoasa Petru! 🙂

 2. Mi-ai amintit de o poveste mai veche pe care chiar incerc să o uit. Nu știu ce fel de fată ai întâlnit tu, dar iartă-mă, tare mi-e teamă ca nu e tocmai cel mai bun exemplu… când cineva spune NU, fix asta înseamnă. Și nu cred că tu te-ai înșelat, mai degrabă fata avea nevoie de un pshiatru.

 3. Dupa parerea mea chiar inainte de a ajunge sa punem acea intrebare, trebuie neaparat facut un screening referitor la capacitatea persoanei de a da un autentic consimtamant informat. Desigur varsta (atent verificata cu datele din cartea de identitate/pasaport/livret militar/carnet de conducere) poate fi un indiciu, insa prin sine NU este satisfacator. Trebuie facut un screeningalcootest plus verificarea atenta a posibilelor narcotice ingerate. Plus apoi trecut la cateva teste de screening cognitiv si neuropsihiatric, plus o atenta a anamneza sociala cu informatii colaterale de la scoala/serviciu si de acasa. Pana nu sunt indeplinite aceste minime cerinte, nici nu are rost sa se treaca la intrebarea respectiva si a se considera un Da ca fiind autentic. NU
  glumesc. (Exista metode de screening elegant care sa nu aduca a interogari de tip politist de trafic, desi e mai dificil cu alcoolemia si cu screeningul de narcotice, insa exista metode indirecte, de ex invitat persoana la dans si privitul in ochi, in timp ce o tinem de mana asa si facem o pirueta in balans pe un picior, plus lasata pe spate, in timp ce verificam si reflexul de glezne, printr-un pas combinat de quick-step cu tango si elemente de swing. O mica pauza de respiro in timp ce oferim un evantai si un pahar cu apa, si mai verificam niste chestii, plus punem cateva intrebari, de ex ce serial a vazut persoana ultima data, un citat dintr-un roman favorit, plus care e numele primului ministru si in ce an a avut loc evenimentul Revolutiei…acestea toate combinate plus exersare sub indrumare si seminarii de-a lungul unui parcurs de studiu teoretic si practic de minim 4 ani pot face minuni. Repet ca NU glumesc.) Daca conditiile nu permit obtinerea unui Da autentic informat, pana atunci orice Nu ramane NU, indiferent de originea etnica si a sexului persoanei interogate, plus indiferent de daca acea persoana e chiar de profesie lucrator sexual profesionist in serviciu activ si chiar si daca am platit acel serviciu. PLUS daca ne spune nu stiu cine ca ne poate educa el in 2 minute care din Nu inseamna uneori Da, acea persoana e un sarlatan, (sau un scriitor profesionist de fantasy ca doamna aia cu 50 de Umbre gri, dar atunci trebuie scris clar peste tot ca e carte de fictiune.) Si asta e valabil si pt conventiile de BDSM.

  1. P.S. Am scris asa mai autoritar pt ca azi, 17 decembrie, este Ziua Internationala a indemnului de Incetare a Violentei impotriva Lucratorilor Sexuali.

   Dar stiu ca Petru e un scriitor talentat de fictiune de fantasy, insa ce-i drept nu din aceea de genul erotic. Nici nu i-as recomanda acel gen deoarece concurenta e realmente acerba plus genul ala necesita un altfel de stil decat simple elemente “exotice” gen un nume aparent “strain” sau regionalisme de gen “pancova”, (desi se stie ca si aceste elemente fac adeseori parte din genul literar respectiv, insa imi permit sa opinez asa la nivel de critic literar total amator ca totusi, in mod realist, nu prea cred ca Petru va reusi sa
   depaseasca succesul monstru al dnei
   aleia cu 50 de Umbre).

   1. Jos pălăria în fața unei analize atât de exhaustive! Recunosc că sunt mai impulsiv de felul meu, iar atunci când îmi place cineva, nu mai stau să-l analizez în profunzime, ci trec direct la declarații. Cel puțin așa făceam când eram tânăr.

 4. Nu chiar înseamnă Nu. Dacă domnișoara în cauză voia sex cu forța… atunci cred că a fost mai bine pentru tine că și-a găsit altul!

  1. Chiar am cunoscut unele doamne care au recunoscut pe șleau că se simt mai bine atunci când sunt constrânse, într-un fel sau altul, să facă sex. Probabil că e masochism sexual.

 5. Mie mi se pare ca fata avea anumite fantezii.. poate vazuse ceva intr-un film si credea ca toata lumea a vazut 🙂 Eu sunt de parere ca barbatii asa cum vroia ea nu ar trebui lasati liberi

  1. Dacă era un comportament des întâlnit, nu mai prezenta niciun interes, nici pentru mine și nici pentru cititori. Dar povestirea se bazează pe o întâmplare reală, chiar dacă e trăită de altcineva din anturajul meu.

 6. Ma rog, acum totusi stim cu totii ca Petru e scriitor profesionist si cred ca efectiv textul de mai sus, care are certe caracteristici literar-beletristice vizibile asa de la distanta chiar si de un critic literar amator ca mine, a creat confuzie pt ca a fost scris la persoana 1 singular. Acest tip de exercitiu literar aplicat genului erotic, este unul deosebit de dificil, dupa parerea mea, daca e scris de un barbat. Sa nu uitam ca pana si marchizul de Sade a scris asa ceva in timp ce era deja in inchisoare. Pana si dl Cartarescu, aproape candidat de premiul Nobel pt literatura beletristica ff ultra moderna de orice gen, (ca fiind deconstruita, nu se mai poate sti cu precizie riguroasa taxonomica Linne-iana daca o fi erotica sau SF sau de aventuri si
  eseuri sau de care), s-a exprimat la pers 1 plural deoarece stia el in sufletul lui probabil ca, oricat de talentat ar fi, nu e totusi de nivel
  Bocaccio plus ca acum nu mai este la moda cultul personalitatii inventat in perioada Renasterii si magistral deja expus in mod exhaustiv de dl Nabokov, plus daca ar fi trebuit sa se apuce de ceva gen mai fantezist la pers 1, nu ar fi reusit decat un suprem ridicol prin comparatie cu dl Proust.

  Insa ma gandesc ca totusi oricare scriitor profesionist, inclusiv Petru, are si el momente in care se poate gandi, hai, sa incerc si eu sa vad ce iese, ca nu se poate totusi limita asa numai la gen SF-aventuri doar pt ca eu, din pozitia de critic amator, am opinat ca nu prea are sanse sa o intreaca pe dna cu Umbre…dar cred ca s-a avantat asa mai mult in joaca de gen, “ia sa mesteresc si eu un text de genul asta”, pt ca oricine are chiar talent in montaje-constructii, asa mai inginereste, inclusiv si texte literare, nu doar piese de motoare, va incerca uneori si asa o mica improvizatie, chiar daca stie ca nu va intrece pe dl Henri Coanda. Am dedus din mai multe interviuri cu scriitori contemporani profesionisti ca acest fel de incercare e un defect aproape profesional pt chiar multi din ei, sa incerce si texte din alte genuri decat cele in care sunt consacrati…chiar
  daca nu vor avea o mare reusita reala…si revin iar fara sa vreau la dl Cartarescu, care a incercat niste texte de gen jurnalistic in Ev Zilei care, zau, sincer, dupa parerea mea, au iesit total varza. Pt ca, din pacate, nu numai ca nu e Bocaccio, nici Nabokov, nici Proust, dar nici macar Emil Zola sau IL Caragiale…asa ca a ales ff bine sa scrie acel eseu despre femei de fantezie la pers 1 plural, nu la singular, ca sa iasa asa mai gen poate o critica deconstruita cult subtil omagiala fata de kitschul Pop Art, (cu mare indulgenta), ca altfel probabil
  nici sotia dansului nu mai reusea sa
  se uite la el fara sa se strambe dupa
  ce citea textul ala…

  Disclaimer: nu am nimic cu dl M Cartarescu, nici macar nu am citit ce a scris decat un articol din Ev Zilei despre castigatoarea premiului Nobel pt literatura Herta Muller plus 1/3 pe sarite din textul ala despre de ce iubesc unii barbati femeile (ca eram curios), dar zau, l-am ales asa mai patriotic ca exemplu de scriitor profesionist contemporan de lb romana pt ca restul celorlalti mentionati au scris in alte limbi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s