Planeta cu zei

Omul a ajuns zeu pe această planetă, cu drept de viață și moarte asupra tuturor celorlalte viețuitoare. Și cu puterea necesară. Animalele de companie, cele din ogradă sau cele sălbatice sunt la cheremul lui. Câinele, credincios și apropiat, îl privește în ochi și încearcă să-i ghicească dorințele, pentru ca, la urmă, să-și primească tainul de mâncare și mângâiere drăgăstoasă. Cam la fel se întâmplă și cu celelalte animale domestice. E drept că, uneori, se încearcă să se revolte împotriva zeului, din motive mai mult sau mai puțin întemeiate, dar își primesc imediat pedeapsa. În fața zeilor nu ai voie să crâcnești.

 

Unii oameni devin zei și pentru alți semeni de-ai lor, care-i idolatrizează și ar face orice să le intre în grații. Se bulucesc precum turmele să-i vadă îndeaproape, să le audă cuvintele, să respire același aer și să-i atingă dacă se poate. Să fii zeu între zei nu e deloc ușor și poți să cazi oricând de la înălțime. Atunci, cei care te-au ridicat în slăvi, te pot strivi cu aceeași plăcere cu care te-au divinizat, găsind imediat alți zei cărora să le ridice osanale.

Oamenii și-au creat, la rândul lor, alți zei. Pentru a nu se simți singuri, pentru a avea la cine apela atunci când le e greu sau pentru a da vina pe cineva în caz de eșec. Sunt zei pe care nu i-au văzut niciodată, iar fiecare și-i închipuie în felul lui. De aici și disputele care au dus la multe războaie și victime. Acei zei imaginari n-au cum să se confrunte între ei, dar o fac din plin zeii reali, adică oamenii care n-au un țel mai mare decât acela de a-și impune imaginația.

Planeta Pământ a fost binecuvântată cu oameni-zei puternici, care ar putea să o și distrugă în momentele de furie sau neglijență. Alte planete nu au zei, poate că sunt invidioase sau se bucură. Ori așteaptă să fie și ele binecuvântate cu o astfel de stăpânire. Cine știe ce gândesc planetele? Poate că se cred și ele zei, și chiar sunt, până ajung la mâna zeilor care le populează.

Omul este un zeu muritor.

Advertisements

43 thoughts on “Planeta cu zei

 1. Pe un astfel de zeu l-as intreba:
  Omule cu sufletul de gheață
  Îți place să stai mereu în ceață?
  Spre uimirea mea, să știi că mă surprinzi
  Parcă și pe ceață ai dori s-o vinzi! Sper să-ți placă Petru interpretarea mea…:)

 2. Postarea ta mi-a amintit de un banc…
  2 planete se intalnesc pe orbita. una dintre ele, evident bolnava.
  ce-ai patit, intreaba cealalta?
  pai uite, e nasol de tot, mi-au iesit homo sapiens…
  ei, lasa ca nu e asa grav. in doar cateva mii de ani trec de la sine

 3. Salut Petru !
  Plina de talc postarea de fata ! 🙂
  In grandomania si prostia lui, OMUL-zeu despre care vorbesti , s-a crezut invincibil si a facut toate dupa bunul sau plac uitand pe moment ca totu-i trecator pe planeta in care se considera puternic ! 🙂
  Mai devreme sau mai tarziu, cel care MARE s-a dat tot timpul, CADE de la inaltimea fara baza solida la care a ajuns iar contactul cu realitatea il trezeste abia cand OMUL-zeu de la DNA ii pune catusele pe mainile manjite de cate FURACIUNI a facut in scurta-i viata de politician !!! 🙂 😦 🙂
  Sa ai o seara asa cum ti-o doresti si-apoi, o zi de JOI ca-n povesti ! 🙂
  Aliosa.

  1. E plin Pământul de tot felul de zei, fiecare cu puterea și armele lui. Zeul Putin, zeul Obama, zeii din parlamentul și guvernul nostru, zeul de la ghișeu… Omul de rând nu mai știe cui să se închine și să-i aducă plocon. 😉
   Să-ți fie ziua cu soare, așa cum se întrevede pe la mine, Sandule! 🙂

 4. Îmi place mult finalul: omul este un zeu muritor. Dar cred că omul ar trebuie să conștientizeze acest lucru și să acționeze ca atare. Ar trebui să fie vaccinat de acest sindrom de zeu.

 5. Oricând tu poți să fii un zeu,
  făr’ să te joci de-a Dumnezeu,
  ci doar să mângâi câte-o floare,
  sau frunza căzută-n cărare.

  Zeu ești când faci să creasc-un pom,
  sau să rodească pomul-om,
  când te înalți înspre zenit
  urcând pe muntele-adormit.

  Tot zeu îți ești când îți păzești
  natura noastră ca-n povești,
  o faci să fie mai curată
  și-n râuri cristalină apă.

 6. Un zeu (la feminin zeiță) este o entitate supranaturală, imaginară, care este adorată sau respectată de către oameni. Această credință în zei, stă la baza religiei de azi, și a apărut ca o necesitate de “explicație” și “protecție” în fața unor fenomene a căror proces de formare și desfășurare, fiind crezute în lumea antică, sunt dirijate în mod absolut de forțe supranaturale. O seara superba iti doresc!

  1. Aceia sunt zei imaginari, care nu fac rău decât dacă-i impui cu forța și altora. Omul e cât se poate de real, iar faptele lui sunt pe măsură. Numai gânduri bune din partea mea, dragă Gabi! 🙂

   1. Geneza 1:26 “Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ.” “

 7. Si eu cred ca, pentru animal, omul e un zeu. Si ma mai gândesc ca, dacă exista o ființă în Universul acesta, atât de evoluata încât știe ce gândesc, ce simt, ce vreau, pentru ca ma privește din alt plan, atunci acea ființa este zeu pentru mine.
  Eu am întâlnit, pana acum, doi oameni care mi-au citit gândurile cu atâta ușurință, încât m-am simțit rușinat, ca și cum as fi fost în fundul gol în fata lor. Deci zic și eu, ca și tine, ca omul poate fi un zeu. Deocamdată e muritor, dar nu se știe în viitor cum va fi. 🙂

  1. E bine să sperăm la nemurire. Și poate că, într-un anumit fel, ea chiar există. Prin spiritul nostru, prin perpetuarea și evoluția speciei sau prin moleculele care se reformează într-o altă ființă. Doar conștiința și amintirile se sting complet, deodată cu lumina. Sau nu?

 8. Zei sau “zei”? Caci in biblie, pentru cine are curajul sa vada asta, se confrunta mai multi dumnezei. Acesti dumnezei sunt de fapt fiinte create inaintea omului si care in vremurile Vechiului Testament isi arondau “triburi ale Israelului.”
  Ieremia 11:17 “Căci Domnul oştirilor, care te-a sădit, cheamă nenorocirea peste tine din pricina răutăţii casei lui Israel şi a casei lui Iuda, pe care au făcut-o ca să Mă mânie, aducând tămâie lui Baal’.”
  Exodul 10:3 “Moise şi Aaron s-au dus la Faraon şi i-au zis: „Aşa vorbeşte Domnul, Dumnezeul evreilor: ‘Până când ai de gând să nu vrei să te smereşti înaintea Mea? Lasă pe poporul Meu să plece, ca să-Mi slujească. ”
  Exodul 7:11 “Dar Faraon a chemat pe nişte înţelepţi şi pe nişte vrăjitori, şi vrăjitorii Egiptului au făcut şi ei la fel prin vrăjitoriile lor. “

  1. Aveam doar 10 ani când am citit Biblia, și am fost profund marcat de cele scrise în cuprinsul ei. Chiar am avut discuții în contradictoriu cu părinții, care nu erau de acord cu unele texte. Ei credeau că m-au racolat Martorii lui Iehova, de la care împrumutasem cartea. De fapt eu aveam doar curiozitatea firească a unui copil.

 9. Salut,
  Daca doresti sa citesti ceea ce voi mai posta, te rog sa te abonezi la noul meu blog: cosminmuntianu.ro. Sau, in caz ca figurezi ca abonat, te rog sa ma anunti sa stiu daca functioneaza.
  Multumesc mult,
  Cosmin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s