Top 5 femei inventive

De-a lungul vremii, invențiile au marcat istoria, unele descoperiri schimbând dezvoltarea societății și deschizând noi orizonturi în toate domeniile de activitate. Dacă în majoritatea cazurilor numele care ne-au rămas în memorie sunt ale bărbaților, iată câteva femei inventive care au creat lucruri utile sau celebre:

1. Josephine Cochran – inventatoarea mașinii de spălat vase

În anul 1889, Josephine Cochran spunea: ”dacă nimeni nu are de gând să inventeze o mașină de spălat vase, o voi face eu!”. Și așa a făcut, iar șapte ani mai târziu, la Expoziția Mondială a și prezentat-o.

Josephine Cochran – inventatoarea masinii de spalat vaseDeși era un dispozitiv revoluționar, până în 1950, doar hotelurile și restaurantele au folosit masiv invenția ei, consumatorii casnici așteptând mai bine de jumătate de secol până să consimtă utilitatea aparatului.

2. Marion Donovan – inventatoarea scutecelor de unică folosință

Mamă în perioada baby-boom-ului ce a urmat războiului, Marion Donovan (1917-1998) provine dintr-o familie care avea invenții la activ.

Marion Donovan – inventatoarea scutecelor de unica folosintaNemulțumită de scutecele din material textil, pe care trebuia să le spele după fiecare utilizare, Marion realizează primul scutec aparte folosind o perdea de duș. Mai departe, folosind material absorbant de unică folosință, ea a creat primul scutec ”modern”, în 1949.

3. Ruth Handler – inventatoarea păpușii Barbie

Ruth Handler, co-fondatoare a Mattel, a fost cea care a inventat păpușa Barbie. Numele păpușii vine de la fetița sa, pe care o chema Barbara.

Ruth Handler – inventatoarea papusii BarbieInteresant este că, dacă ar fi o persoană reală, proporțiile lui Barbie ar fi 91-46-96!

4. Mary Phelps Jacob – inventatoarea sutienului

Mary Phelps Jacob – inventatoarea sutienuluiPrimul sutien modern care a fost recunoscut printr-un patent a fost cel realizat, în 1913, de Mary Phelps Jacob. Ea tocmai își cumpărase o rochie de seară pentru un eveniment monden, iar la acea vreme singurul mod de a susține sânii sub rochie era corsetul realizat din oase de balenă. Mary a observat că oasele de balenă ieșeau vizibil prin materialul rochiei, astfel că – folosind două batiste de mătase și o fundă roz – a realizat o alternativă la acest corset.

5. Mary Anderson – inventatoarea primului ștergător de parbriz

În noiembrie 1903, Mary Anderson a primit patentul pentru un dispozitiv care putea curăța zăpada, apa de ploaie și zloata de pe un parbriz, folosind o manetă aflată în interiorul mașinii.

Ruth Handler – inventatoarea papusii BarbieÎn timpul unei vizite la New York, în SUA, Mary a observat că șoferii acelor timpuri erau nevoiți să deschidă ferestrele mașinilor, atunci când ploua, pentru a reuși să vadă drumul. Astfel, ea a conceput un dispozitiv, ca un braț, care să poată fi acționat din mașină, cu ajutorul unui levier.

Sursa: cercetează.com

 

Advertisements

39 thoughts on “Top 5 femei inventive

  1. Apropo de „maimuțele care se afișează”: mi-ai amintit că tocmai am intrat în Anul Maimuței la chinezi. Un eveniment tocmai bun de menționat într-o epigramă. 😉 Mulțumesc!

 1. Am citit în tinerețe viața Editei Piaf. Se spunea acolo că aruncă scutecele după folosire. Mda. Eu le fierbeam. Doar după 89 mi-am dat seama despre ce scutece era vorba. Fraieră, deh.

  1. Îți mulțumesc pentru vizită și apreciere, dragul meu prieten! 🙂 Sunt convins că și tu ai cunoscut femei remarcabile, chiar și în cadrul armatei. 🙂
   Să-ți fie ziua apropiată de perfecțiune, Sandule! 🙂

 2. Sunt multe alte femei inventatoare, care au deschis drumuri noi in tehnologie, medicina, etc. Dau exemplu pe Marie Curie sau pe cea care a inventat periscopul, Sarah Mather; telefonul mobil de unica folosinta, inventat de Randice-Lisa Altschul. Conservele din carne in cutii metalice au fost inventia rusoaicei Nadia Kozhina si cu siguranta sunt multe alte femei destepte inventatoare. Deci, domnilor, si noi putem…si inca cum!!! 🙂
  O seara cat mai….inventiva tuturor! 😉

  1. Mă bucur că ai venit cu aceste completări, mai ales că pe unele nu le știam! Așteptăm ca și în viitor, femeile să-și facă tot mai simțită prezența printre inventatori, odată cu emanciparea și dispariția prejudecăților.
   O zi frumoasă și rodnică! 🙂

 3. Cinste lor, căci multe lucruri bune ne-au fost dăruite de femei înțelepte. Asta pe lângă „minunile” pe care le fac în viața de zi cu zi, fiecare în căminul său.
  Te salut cu mult drag! 🙂

  1. Și eu zic că fiecare femeie face minuni, adesea fără să ne dăm seama. Iar dacă își pune amprenta și în alte domenii de activitate, cu atât e mai impresionant!
   Toate cele bune, dragă prietene! 🙂

   1. Eu tot mă străduiesc, dar nu știu de ce când am câte-o idee, el-ul meu zice „te rog, nu altă idee, te rog… ”. Jur dacă pricep. Că toate-s bune.
    (Eu de obicei sunt cu ideea și el cu punerea în aplicare. 😀 )

 4. Eu nu consider păpușa Barbie ca fiind o invenție, poate doar ceva patent pentru drepturi intelectuale. Ce, nu mai existau păpuși înainte? Diferența dintre o păpușă obișnuită și păpușa Barbie nu e cine știe ce, cred ca forma și numele. Reclama a determinat hotărâtor succesul produsului, cred eu.
  Dar eu nu ma pricep la păpuși, poate ca n-am dreptate. 🙂

  1. Nici eu nu-s priceput în domeniul păpușilor, deși, când eram copil, trebuia să mă joc de multe ori cu păpușile surorii mele, neavând alți copii prin preajmă. Nici invențiile nu știu cum se brevetează, dar s-ar putea ca numele de Barbie și dimensiunile standard să fie patentate cu titlul de invenție. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s