31 thoughts on “Epigrama care mușcă (CXCV)

  1. E vorba doar de orgoliile oamenilor. Pe care inca le vedem des, peste tot. Diferenta e data de adoptarea sau neadoptarea calendarului gregorian. Biserica ortodoxa a ales sa ramana la calendarul iulian cand calculeaza data Pastelui, ca sa nu difere data Pastelui intre bisericile ortodoxe rusa, biserica Ierusalimului etc.

   1. Orgoliile stau la baza intereselor – aşa-zis spirituale, după cum spuneam. Marea Schismă a apărut tot pe fondul unor interese meschine. Adoptarea sau neadoptarea unor calendare ține tot de interese/orgolii/mofturi. Împățirea în catolici/ortodocşi, cu toate facțiunile existente, este o aiureală şi nu are nimic de-a face cu credința. Tot inventăm apa caldă şi evităm să spunem lucrurilor pe nume.

  2. Tocmai asta am vrut să zic și eu. Oamenii nu se înțeleg din egoismul caracteristic speciei și prea mulți vor să fie lideri în același domeniu. Dar, cei mai inventivi, își crează alt teren în care să se poată remarca. 😉

 1. Cat se poate de adevarat Petru, insa sustin si ce spune krantz! In plus sa vezi invierea la noi, unele biserici au slujba la 9 seara, altele la 11, doar in marile orase la 12 noaptea. Chiar nu inteleg, dar…
  O zi frumoasa Petru! 🙂

  1. Mă bucur să aflu că ești la curent cu orarul unor biserici, deși nu te satisfac. Personal, nu frecventez astfel de lăcașuri, tocmai pentru că le consider lipsite de harul divin, dar poleite de mândria omului. Așadar, avem cam aceeași problemă. 😉
   Să fii mereu divină, Ileana! 🙂

  1. O înviere a sufletului, a naturii și a trupului, s-ar putea spune. Iar cei care au postit îndelung, se așteaptă la niște bucate alese, pe măsura posibilităților și a poftelor.

  1. Nu știu cum va fi LA noi, dar important e cum va fi ÎN noi. Compania bună face vreme și vremuri bune. Să-ți fie de bine sărbătorile și să te simți cel puțin la fel în celelalte, draga mea prietenă! 🙂

 2. Buna seara Petru !
  Lasand EPIGRAMA buna la o parte, PASTELE ar trebui sa fie in acelsi timp in fiecarea an ,
  atat pentru ORTODOCSI , ROMANO-CATALICI si CATOLICI .
  In rest, sunt doar VORBE si INTERESE …………………
  Seara faina Petru ! 🙂
  Sa treci neaparat pe la mine ca ti-am pregatit ceva …………….
  Aliosa.

 3. Ziua bună, dragă Petru! Bine ai punctat această situație destul de tristă, o dezbinare care ne separă în mod nefiresc pe creștinii din lumea întreagă. Să sperăm că se va găsi soluția înțeleaptă pentru a avea toți aceeași dată, măcar pentru marile sărbători creștine.
  Îți doresc o zi minunată! 🙂

  1. Creștinismul s-a impus în întreaga lume, dar acum e dezbinat și slab. Mai-marii acestei credințe țin cu dinții de funcțiile lor, la fel ca politicienii noștri de scaune. Acest orgoliu poate duce la dispariția acestei religii, mai ales dacă nu se adaptează migrației musulmane.
   Eu zic s-auzim numai de bine, dragă Alex! 🙂

 4. Asta mi se pare a fi una dintre evidentele care compromit imaginea instituției bisericești în lume, caci arata ca, mai presus de interesele spirituale, mai presus de credința înalților capi bisericești, exista interese curat pământene. A spune ceva despre imaginea instituției este doar o exprimare, dar, de fapt, imaginea nu prea are importanta. Important e ca acesta e adevărul, poate ca capii bisericești sunt mai eretici decât păgânii, dacă-și permit sa facă aceeași sărbătoare a aceleiași religii, la date diferite.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.