Pericolul nebănuit de la volan

O tulburare de somn mai puțin cunoscută este responsabilă de unul din 5 accidente rutiere, se arată într-un studiu realizat de cercetătorii britanici. Sindromul de Apnee Obstructivă în Somn afectează un șofer din 20 și provoacă „ațipirea la volan”.

la-volan

La cercetare au participat mai mulți șoferi, care au fost testați pe un simulator auto. Cei care sufereau de această tulburare de somn conduceau la fel de periculos ca și cei aflați sub influența alcoolului.

Afecțiunea nu le permite să doarmă bine. Mușchii gâtului se relaxează prea mult în timpul somnului, provocând blocarea respirației, de aceea ei se trezesc foarte des, simțind nevoia să respire.

Prin urmare, acești șoferi sunt foarte obosiți și predispuși să ațipească la volan. De obicei, ei nu știu că suferă de apnee în somn, nefiind conștienți că se trezesc foarte des noaptea. Pentru că nu urmează un tratament, riscul de a face un accident rutier este de 6 ori mai mare în cazul lor.

Multe persoane care suferă de apnee sunt supraponderale. Simptomele cele mai evidente ale acestei tulburări este somnolența din timpul zilei și dificultatea de a se concentra. Cei care suferă de apnee sforăie foarte mult, au senzația de sufocare noaptea și se agită mult în somn.

Din fericire, există un tratament eficient, care îi poate scăpa de problemă. Dar, până când acesta își face efectul, persoanele care suferă de apnee în somn nu ar trebui să mai urce la volan.

Sursa: Daily Mail

24 thoughts on “Pericolul nebănuit de la volan

 1. Oare asta sa fi fost cauza teribilului accident din Cehia de acum vreo cateva zile dintre doua autovehicule romanesti soldate cu moartea si ranirea unor maramureseni ? 😦
  E groaznic ce se poate intampla din cauza ” atipirii la volan” ! 😦
  Weekend cu soare Petru ! 🙂
  Aliosa.

  1. Tot ce se poate, dar numai cei care cercetează cauzele accidentului pot să se pronunțe (uneori și ei sunt depășiți). Însă faptul că ne situăm pe primul loc în UE, în ceea ce privește accidentele de circulație, e incontestabil și iarăși rușinos. 😦
   S-auzim de mai bine, Sandule! 🙂

   1. Eu sustin ca nu sforai,dar nevasta “copiloata” din pat imi zice exact contrariul…asa ca…..sa fim noi (si cei din preajma ) sanatosi ! Duminica plina de frumos ! ❤ ❤ ❤

 2. Este bine sa se faca controlul medical mai riguros si dupa parerea mea dupa o anumita varsta nu ar mai fi cazul sa fie lasati oamenii sa conduca. La drum lung este bine sa fie cel putin 2 soferi sa faca cu schimbul dupa un nr. de km pentru a se preveni aceste accidente.La noi in tara pe langa indisciplina si iresponsabilitate se mai face vinovat si drumul care mai mult pune nervii la testat si masina sa fie dusa la reparat. Numai bine sa fie ❗

  1. De-ar fi toată lumea responsabilă, inclusiv medicii care fac consultațiile, multe accidente ar fi evitate. Și nu numai din cauza apneei, ci și a altor deficiențe de sănătate. Dar noi continuăm să învinovățim sistemul, uitând că oamenii sunt cei care decid. Sănătate, iubire și voie bună, Beta!

 3. Dragă Petru, fii atent la această… apnee gramaticală: ”Simptomele cele mai evidente ale acestei tulburări este somnolența din timpul zilei și dificultatea de a se concentra.”

  Without offense!

  1. Orice inadvertență gramaticală aparține sursei din care a fost preluat articolul, iar eu nu-mi permit să fac modificări. Eventual, mai adaug câte o virgulă. Oricum, mulțumesc pentru observație.

 4. Este o mare si grava problema. De aceea, cand plec la drum lung, caut sa fiu cat mai odihnit, pentru a nu cadea in pericolul atipirii la volan. Imi iau si o cafea cu mine si musai sa fiu cu cineva in masina, sa am cu cine vorbi. Cu Sara… niciodata nu ma plictisesc, caci ma intreaba de toate alea, cate vede pe drum! 😀
  Numai bine iti doresc cu drag si o duminica vesela, draga Petru!

  1. Nici eu nu-mi permit să conduc mai mult de 2-300 de kilometri într-o zi. E drept că sunt un șofer foarte amator și urc la volan mai rar. O persoană alături, e binevenită întotdeauna, mai ales dacă-i plină de viață.
   O zi cu multe prilejuri de bucurie, dragă Alex! 🙂

 5. Cred că fiecare drum cu mașina este o aventură. Nimeni nu știe cu cine se întâlnește pe drum sau ce poate întâlni… Oboseala și stresul cred că este factorul numărul 1 în accidente. Ca să nu mai spun de viteză și adrenalina prea ridicată la unii…

  1. E o mare plăcere să te regăsesc printre comentatorii postărilor mele, iar mulțumirile mele sunt pe măsură. Observațiile tale sunt pertinente, doar că pe la noi nu se țin cont de ele, ci doar de interesele și orgoliul celor care legiferează legile acelea șchioape.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.