Femeile care, la vârstă mijlocie, sunt anxioase, geloase și au schimbări frecvente de dispoziție, prezintă un risc mai mare de a suferi, la vârste mai înaintate, de maladia Alzheimer, comparativ cu semenele lor mai calme și mai echilibrate, arată un studiu realizat pe aproximativ 800 de femei.
Participantele, cu vârste cuprinse, în general, între 35 și 55 de ani, au fost testate pentru identificarea trăsăturilor de personalitate, inclusiv nivelul de nevrotism. Un grad mare de nevrotism în ansamblul trăsăturilor de personalitate este asociat cu anxietatea (tendința de a-și face griji), gelozia, schimbările de dispoziție, tendința de a se supăra cu ușurință și de a fi chinuit de sentimente de vinovăție.
Femeile au fost, de asemenea, întrebate dacă sunt stresate la locul de muncă, acasă ori din cauza unor probleme de sănătate. Aceste întrebări au fost puse la fiecare 5 ani, studiul durând, în total, 38 de ani. În acest timp, 153 de participante au ajuns să sufere de demență.
Cele care obținuseră scorurile cele mai mari pentru nevrotism, la vârstă mijlocie, erau predispuse în cea mai mare măsură la această boală, dar numai dacă fuseseră supuse unui stres îndelungat.
Doar nevrotismul, luat separat, nu mărește riscul de Alzheimer, dar persoanele nevrotice care erau, în același timp, timide și introvertite prezentau cel mai mare risc, arată autorii studiului într-un articol publicat în jurnalul Neurology; ei cred că persoanele nevrotice resimt mai puternic stresul, iar acest lucru are efecte nocive asupra creierului, sau, poate, aceste persoane ar avea și un stil de viață mai nesănătos.
Deoarece numărul persoanelor ce suferă de maladia Alzheimer este în creștere, este important să fie identificate persoanele cu risc sporit de a dezvolta această afecțiune, spun specialiștii.
Sursa: Mail Online
hehehe! Bun motiv pentru domni să le scape pe doamne de toane 😀
Se prea poate ca specialiștii responsabili de studiu să fi fost bărbați. Așteptăm replica specialistelor! 🙂
Şi geloase şi cu toane? Se consumă – precum se vede – şi îi consumă. ☺☺☺
Gelozia se mai poate trata prin stimularea încrederii, dar toanele rămân pe veci. 😦
Pana la urma, știința va ajunge sa confirme teoriile filozofiilor (religiilor) din antichitate (din întreaga lume), exprimate atât de bine de medicii daci: ca sa vindeci trupul, trebuie sa vindeci mai întâi sufletul.
Eu cred că deja suntem cu toții de acord cu asta, doar că nu prea recunoaștem când ne e sufletul bolnav.
Nu-i a bună, eu îmi schimb dispoziția cât ai zice pește și mă supăr al dracu de ușor 😀
Dacă te calmezi la fel de repede, ai circumnstațe atenuante. 😀
ăăăă…. păi nu prea 😀
Acum imi explic de ce soacrela a ajuns intr-un azil de batrani si cu Alzhaimer….Se explica!
Ai grijă că uneori se transmite genetic. Pușchea pă limbă!
Mah , e soacra , nu mama….😁
Nu mă refeream la tine, ci la ceilalți membri ai familiei. 😉
Foarte interesant draga Petru…da oare barbatul cum ajunge daca are parte de o femeie geloasa si cu toane?!!!!!!!!!!!! Sa-ti mearga bine catu-i ziulica de lunga si sa ne fereasca D-zeu de asemenea doamne….vorba aceea : doamnele sunt de doua feluri: DOAMNE si DOAMNE FERESTE …:) 🙂 🙂
Se știe că dragostea e oarbă și nu vede toanele partenerului. Doar după ce se mai potolește văpaia iubirii, descoperim mai clar pe cine am ales. Să auzim numai de bine și să vedem multe frumuseți! 🙂
Asa sa ne fie …zi plina de frumos draga Petru ! 🙂 🙂 🙂
Văleu! Bine că știu, să îmi fac rezervare la sanatoriu de pe acum, tot nu o să aibă cine 😆 .
Nu strică niciodată o rezervare, că până se aprobă suntem deja duși cu mintea. 😉
Ahh bine de stiut! Mai am câțiva ani pana implinesc 35 asa ca trebuie sa fiu tot mai zen 😂😂
Nu-ți face griji, că ești tânără și până ajungi la vârsta critică apar alte studii, cu alte concluzii. 🙂
Uite la asta nu m-am gandit. Dar oare sa risc? 😂😂
Ție nu-ți place să riști, știu bine! 🙂
Dar de acest articol ce parere ai?
http://www.agerpres.ro/sanatate/2012/07/03/boala-alzheimer-contagioasa–09-32-04
Articolul e interesant și ridică un semn de întrebare. S-ar putea ca boala Alzheimer să fie transmisă și prin sânge, nu numai genetic. Oricum, antrenarea continuă a minții, inclusiv prin jocuri logice (șahul), diminuează riscul și efectul bolii.
Știi că ziceam că eu cu Alzheimer, prieten bun? Na, acum mă scot ăștia și geloasă și anxioasă. Că doar n-oi muri perfectă! 😄😄
Să nu crezi ceea ce se spune despre tine, că-i bârfă răutăcioasă. Veselia ta e semn clar că nu ești nici geloasă și nici anxioasă. 🙂
Sigur nu. Am altele, în schimb. 😜😜
Ce sa facem avem zile fericite si mai sunt si suparari,asta e .E bine sa nu punem la suflet! O seara placuta iti doresc!:)
Totul e ca, spre seară, să ne calmăm și să adormim liniștiți, în speranța unei zile mai bune. Să-ți fie mereu sufletul curat și cald, dragă Gabi! 🙂
De femeia GELOASA si cu TOANE
cel mai bine e sa fugi ,
sau sa te ascunzi in cotloane,
c-altel, sigur o sa plangi ! 😦
Eheee, dacă am știi care-i acea femeie înainte de a ne îndrăgosti de ea! 🙂
Pe de altă parte, se spune că de ce fugi, nu poți să scapi! 😉
Sincer. Nu cred că este femeie fără toane. Cred că e prin definiție. Cu toanele o aduce barza. 😀
De aceea mor bărbații mai repede, că trebuie să suporte toanele femeilor. 😀
Wow! Cum sună! 😀
Și bărbații le au pe ale lor. 🙂