Pleonasme în limba română

Printre pleonasmele des întâlnite în limba română se numără „am văzut cu ochii mei”, „am auzit cu urechile mele”, „întuneric beznă”, dar și „taci din gură!”, „ieși afară!” sau „aversă de ploaie”, avalanșă de zăpadă” și „cutremur de pământ”.
Doi lingviști de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române spun că, de multe ori, pleonasmul este și un mod de a insista asupra unei idei – „am văzut cu ochii mei”, „am auzit cu urechile mele” sau „întuneric beznă”, acestea fiind pleonasme aparente.
De asemenea, celebrele expresii „taci din gură!” și „ieși afară!” sunt pleonasme acceptate de limbă.
Lingviștii spun că o sursă a pleonasmului o reprezintă împrumutul din alte limbi, mai ales din franceză. Astfel, pleonasmele din alte limbi au fost traduse „mot-à-mot” în limba română și preluate ca atare: a îngheța de frig – geler de froid (franceză), a coborî în jos – descendre en bas, a urca în sus – monter en haut.
O altă cauză, spun experții, ar fi necunoașterea sensului cuvintelor împrumutate, lucru care se întâmplă acum cu neologismele din engleză: board de conducere, conducere managerială, hit de succes, reclamă publicitară, summit la vârf, mașină de floricele popcorn.

PLEONASME DES ÎNTÂLNITE ÎN LIMBA ROMÂNĂ

– abundență mare
– abuz exagerat
– amestec eterogen
– amploare mare
– a anticipa dinainte
– avalanșă de zăpadă
– a avansa înainte
– aversă de ploaie
– bancnotă de hârtie
– a se bifurca în două
– biografia vieții
– ceremonie solemnă
– a coabita împreună
– coridor de trecere
– cutremur de pământ
– deplină unanimitate
– epilog final
– folclor popular
– gamă diversificată
– garderobă de haine
– lihnit de foame
– limonadă de lămâie
– nul și neavenit
– omletă de ouă
– pacient bolnav
– perioadă de timp
– perspectivă de viitor
– polemică contradictorie
– procent la sută
– a survola peste

Sursa: e-mail

45 thoughts on “Pleonasme în limba română

 1. Interesantă listă. S-a strecurat o greşeală la garderobă de hârtie. Mă gândesc că în loc hârtie e vorba de haine.
  În rest, să ştii că am fost la terasă şi am cerut o limonadă şi m-a întrebat “cu lămâie?”. Ca mă scape de nedumerire, mi-a spus că au şi cu grapefruit. Mno 😀

  1. E clar că fiecare dintre noi folosim unele pleonasme, mai ales în comunicarea orală. Dar, în scris, le mai putem evita pe cele care nu-s acceptate de limbă.
   Mulțumesc pentru observație, Potecuță! 🙂

  2. Cum e mai bine? :)) Sa nu serveasca suc natural de grapefruit, sau sa te intrebe daca nu vrei limonada din grapefruit? Ar mai fi o varianta, sa citesti in meniu ca la categoria sucuri au si grapada! :)) Bine ca nu e grapata, discuita, ca la operatiunile ce se fac pe camp. 😀

   1. Nu am spus că e bine sau nu e bine, nici nu avem definiţia binelui, în fond. 🙂
    Îi spuneam lui Petru că pleonasmul “limonadă de lămâie” tinde să nu mai fie pleonasm…

 2. Unele expresii accentueaza sensul primar, deci e ok. In rest, mie sa-mi sune bine…! 😉
  Gluma: eu cred ca expresia “Taci din gura!” confirma ca undeva in negura timpurilor existau si alte mijloace de redare a vocii. Cum ai spune azi: “Opreste banda aia de casetofon!” :))

  1. Glumele sunt bine-venite, chiar și atunci când e vorba de reguli mai mult sau mai puțin severe. Că și limbile de pe tot globul sunt în continuă schimbare, iar ce nu e corect azi, poate fi corect mâine.

 3. Ce ne-am face fără ele? Totuşi, puțină atenție nu ar strica, mai ales că ne lovim de pleonasmele astea din ce în ce mai des. Chiar vorbitori cu ifose mass-media şi rating colosal cad în abatere. Şi nimeni nu-i ferit de pericol.

  1. Chiar așa, doar cine nu a greșit poate să dea cu piatra. Dar pentru a greși cât mai puțin, e bine să ne împrospătăm memoria cu erorile uzuale și chiar tentante.

 4. Cred că asta cu am văzut cu ochii mei o folosim pentru a întări cele spuse. Dacă spui … am văzut că Vasile a furat vaca, pare o afirmație normală (cel puțin mie), dar dacă zici Am văzut cu ochii mei că …. atunci deja mi-o închipui pe madama cum dă din mâini și se agită . Zic și eu, nu știu :))

 5. Mi-a placut: – a anticipa dinainte >- bancnotă de hârtie > – deplină unanimitate > – perspectivă de viitor > – procent la sută… 😀 Doar noroc sa avem 😉 Totusi, > e o – polemică contradictorie… 😀

 6. Petru, iti multumim ca ti-ai adus aportul (alt pleonasm)! Multe dintre ele sunt deja fineturi, chestii pour les connaisseurs, si au intrat sau sunt pe cale sa intre deja in limba. 🙂 La nivel de online si nu numai, lupta cea mai crunta inca se duce cu virgula intre subiect si predicat si cu cratima. 😀

  1. Luptele se duc pe multe planuri, iar virgulele sunt cele mai controversate și des întâlnite subiecte de discuție în textele scrise online. Cred că și eu abuzez de ele, tocmai din teama de a nu le neglija, atunci când trebuie. 😦

 7. Interesanta tema aleasa pentru astazi , draga Petru ! Avem intr-adevar o limba romana atat de bogata in cuvinte ca nici nu-i de mirare sa le mai amestecam, asa de dragul de a suna mai apasat auditoriului , ori din greseala… trebuie musai, obligatoriu(pleonasm la puterea a 3 -a) sa-ti multumesc pentru postarea ta . Sa ai o seara plina de magie ! ❤

  1. Cu părere de rău, am văzut că și limba română e influențată politic (?), din moment ce unii respectă niște reguli noi, iar alții rămân cu obiceiurile din trecut. De parcă am vorbi și scrie în două limbi.
   Îți mulțumesc mult pentru vizită și aprecieri, dragă prietene! Să fii mereu înțelept și înțelegător! ❤

  1. Important este să nu cădem în derizoriu, dar și haioși e bine să fim dacă avem simțul umorului. Săru-mâna și multe gânduri călduroase, în ciuda zăpezilor cu care te confrunți, dragă Gabi! 🙂

 8. Utile observații, Petru: unele-s de evitat (sună rău) altele, așa cum spun cei doi lingviști de la ”Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, întăresc ideea.

 9. Buna dimineata Petru !
  ” Am vazut cu OCHII mei ” 🙂
  clasamentul final al concursului SSB 2016 si am simtit precum la un ” cutremur de pamant ” 🙂
  cum mi se clatina increderea in corectitudinea intocmirii acelui clasament final…………..
  mai ales ca am vizitat multe din blogurile ce-s premiate……………..
  Nu fac eu mai bine ca NU particip……………………
  O zi de JOI cu soare si bucurii Petru iar daca NU ai urmarit principalele STIRI ale ZILEI de 21 aprilie,
  gasesti REZUMATUL lor la commnentul nr.6 de pe
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2016/04/20/
  Cu prietenie,
  Aliosa.

  1. Nu te cutremura, că nu suntem în Japonia sau Ecuador. 😀 Eu m-am obișnuit cu notele mediocre, chiar dacă am „căzut” de pe locul 39 – cum am fost clasat la concursul din toamnă -, pe 61. Nu mă supăr, ci mă bucur de cele câteva note peste 90, diploma de finalist și DVD-ul cu desene animate. Plus câteva aprecieri ale juriului, în compensație. 😉
   Îți mulțumesc pentru ultimele știri, de la care nu lipsesc niciodată, dragă prietene! 🙂

 10. Ziua bună, dragă Petru!
  Ha, ha! Un subiect fain și amuzant din limba noastră cea română. Lăsându-le deoparte pleonasmele caraghioase (dar și amuzante!), unele sunt pur și simplu un mod original de a întări o idee, o afirmație și de aceea le folosim fără rezerve. Dar mai și exagerăm, că așa ne place, nouă românilor.
  Îți doresc mult bine și zile frumoase! 🙂

  1. Chiar așa, dragă Alex! Dacă le folosim uneori, se poate zice că-s precum sarea și piperul unei discuții, dar când „condimentăm” dialogul prea mult, deja ne face rău la intelect.
   Să fii iubit mereu, și fericit de asemenea! 🙂

  1. Nu vreau să te obosești cu laudele, Onu. Poți să mă și critici liniștit, că nu-s supărăcios din fire.
   Eu îți mulțumesc și ți-aș mulțumi oricum. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.