Am fost odată…

Am fost odată Lup,
Colindam pădurile în haită,
Emanam spaimă și teroare în jur,
Dar am căzut răpus de un glonte
Țintit de o ființă mai crudă ca mine.

Am fost odată  Pasăre
Cu aripi puternice și neobosite,
Străbăteam văzduhul în toate direcțiile,
Dar am sfârșit prinsă într-un laț
Pus de o ființă ce nu știa să zboare.

Am fost odată Pește,
Alunecam cu vioiciune prin ape nesfârșite
Și depuneam milioane de icre,
Dar am căzut într-o plasă vicleană,
Făcută de o ființă lacomă.

Acum sunt o ființă numită Om
Și-mi ucid EU-rile de altădată,
Semănând teroare precum un lup,
Căutând să alunec ca un pește
Și sperând să zbor aidoma unei păsări.

40 thoughts on “Am fost odată…

 1. O metamorfoză versificată. Omul, atotputernicul animal al planetei, ucide fără milă tocmai viețuitoarele pe care, în sufletul său, le prețuieste, dorindu-şi să le semene.

  1. Ne place să fim puternici, să luăm și să dăruim ce și când vrem noi. Oricât am nega, sălbăticia mai există înăuntrul nostru, în stare latentă sau dominantă, în funcție de caracterul fiecăruia.

 2. Salut Petru !
  Ai inceput in forta Saptamana Mare iar eu nu pot decat sa ma bucur, sa te felicit si sa-ti
  MULTUMESC

  pentru ceea ce postezi atat pe blogul tau cat si pe al meu ! 🙂
  O zi de LUNI mai frumoasa 🙂 atmosferic ca la mine unde-i frig, bate vantu’ si sta sa ploua ! 😦
  Aliosa.

  1. Azi am întârziat pe blog, fiind plecat la poștă pentru a expedia câteva colete. După ce le-am ambalat, am avut surpriza să constat că oficiul s-a închis mai devreme, din motive necunoscute mie, așa că voi reveni joi. 😦
   Îți mulțumesc și eu pentru consecvența în vizite și comentarii, dragul meu prieten. 🙂
   Toate cele bune și frumoase, Sandule! 🙂

 3. Saptamana Mare (a Patrimilor) sa va curete mintea si sufletul sa intampinati Sfanta si Marea Sarbatoare a Invierii lui Isus asa cum ii place Domnului.

  Felicitari pentru poezie ❗

 4. Foarte faina poezie , plina de invataminte…intr-adevar noi oamenii in incercarea de a copia “ce nu trebe” uitam de eu-l nostru din adancul sufletului…sa ai o seara plina de frumos, draga Petru !

  1. E bine dacă putem să ne înfrânăm pornirile și să ne canalizăm energia spre acțiuni benefice celor din jur, indiferent că sunt oameni, animale sau natură. Chiar dacă, uneori, cum e cazul de Paște, mai sacrificăm câte un mieluț neprihănit, s-o facem cu recunoștință. Zile tot mai senine și călduroase, dragă prietene! 🙂

 5. Infinitul există. E-acolo. Dacă infinitul n-are avea eul său, eul ar fi hotarul său; n-ar mai fi infinit: cu alte cuvinte, n-ar mai exista. El însă există. Deci are eul său. Acest eu al infinitului e Dumnezeu. Citat VictorHugo.O seara frumoasa iti doresc!

  1. Iar noi facem parte din infinit, aș putea deduce din cele spuse de V. Hugo. Cu eul nostru integrat în eul universal. Să fii iubită și mereu iubitoare, dragă Gabi! 🙂

 6. Un poem ultra-modern stiintifico-spiritual evolutionar New Age ! Ultimul racnet in poezie plus foarte frumos exprimat, in rima alba insa cu claritate formala clasica sub forma unui cinquain teoretic incoronat desi cu numai 4 strofe in loc de 5, exprimand astfel si o atitudine modesta preferabila pt orice imparat in timpul liber care priveste introspectiv in oglinda cu coroana data jos si se recunoaste uman ! O poezie pe care abia astept sa o traduc in mai multe limbi straine !

  1. Nu ma mir ca poezia deja are succes international, cf comentariul lui Ashi Akira, deoarece unele forme de
   cinquain (poezii cu strofe in 5 versuri) sunt populare atat in SUA cat si in poezia japoneza tanka !

  2. Trebuie să recunosc că mi-a fost dor de aprecierile tale, atât de obiective și interesante, în același timp. N-am bănuit că-ți voi atrage atenția printr-un simplu poem de patru strofe, și tocmai de aceea sunt surprins. Ceea ce mă miră mai mult este că mă zbat luni de zile să scriu o nuvelă (roman), dar o poezie (să zicem) atrage mai multă considerație decât toată proza căruia îi sunt atât de devotat. Da’ nu-i nici un bai, dimpotrivă!

   1. Nuvela, când o citești, necesita un oarecare timp pentru a intra în atmosfera creata. Poezia asta este (cel puțin pentru mine) un manifest. Manifestul este, de felul lui, mobilizator, pentru cei ce rezonează cu ideile. De asta cred ca succesul unei nuvele este mai lent decât cel al unui manifest.

 7. Fie ca lumina Învierii Mântuitorului să vă inunde casa și să vă aducă numai armonie, fericire și multă iubire. Paște fericit!
 8. In versurile tale simple, directe si atat de adevarate, am regasit o mare parte din filozofia vietii. Tare mult mi-au placut, m-au miscat…Iti multumesc frumos! Sarbatori Pascale luminate si binecuvantate!

  1. Mă bucur dacă am reușit să ajung la sufletul tău și îți mulțumesc pentru aprecieri, dragă prietenă. Paște fericit și benefic trupului și spiritului!

 9. Ti-am spus de mai multe ori ca mie-mi place cum scrii proza. De data aceasta m-ai cucerit cu o poezie. Apreciez mesajul pe care-l transmiti catre cititori si cred ca aceasta cale a poeziei a fost cea mai inspirata. Am credinta ca daca ai un mesaj de transmis, si vrei sa il transmiti direct, rapid si cu efect, o poezie este alegerea perfecta, ea contine trairea initiala. Asa ca sunt de parere ca o poezie este probabil cel mai sincer sentiment asternut pe hartie exact asa cum e simtit, si asta face ca aceasta poezie sa fie foarte valoroasa.Si faptul ca ai ales versul alb, imi place, pentru ca nu ai ales sa te agati cu disperare de care-un cuvant, doar pentru rima. Imi place finalul poeziei in care te regasesc matur, intelept si ca nu regreti nimic din ce ai trait. A avea putere sa te ierti este o virtute.

  1. Iar tu m-ai surprins plăcut cu comentariul tău apreciativ, mai puțin obișnuit din partea ta, care ești critică de felul tău, și tocmai acele critici mă ambiționează. Îți mulțumesc foarte mult și sper să-ți mai dau prilejul de a mă complimenta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.