Confesiunea unui chirurg cardiolog

Confesiunea chirurgului cardiolog Dr. Dwight Lundell

„Noi, medicii, datorită pregătirii noastre, cunoștințelor și autorității pe care o reprezentăm, dobândim în cele mai multe dintre cazuri un ego destul de mare, care tinde să ne împiedice să recunoaștem atunci când greșim.

Așa că, iată! Recunosc deschis că am greșit. Chirurg cardiolog fiind, cu peste 25 de ani de experiență, perioadă în care am efectuat peste 5.000 de intervenții chirurgicale pe cord deschis, astăzi e ziua în care voi încerca să îndrept răul făcut cu ajutorul unor dovezi medicale și științifice.

M-am pregătit timp de mai mulți ani de zile alături de mulți alți medici proeminenți, medici etichetați ca fiind „formatori de opinie”. Sufocați de literatura de specialitate, noi, formatorii de opinie, am insistat asupra faptului că afecțiunile cardiovasculare sunt rezultatul nivelurilor mari de colesterol în sânge.

Singura terapie acceptată era reprezentată de prescrierea de medicamente pentru scăderea colesterolului și recomandarea unei diete care restricționa sever aportul de grăsimi. În cazul celei din urmă, desigur, am insistat asupra scopului său de a duce la scăderea colesterolului și la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. Abaterile de la aceste recomandări erau considerate a fi de natură eretică și puteau duce, eventual, la deschiderea unor cazuri de malpraxis. Nu funcționează!

Aceste recomandări nu mai pot fi apărate din punct de vedere moral și științific. Descoperirile care au avut loc în urmă cu câțiva ani, descoperiri potrivit cărora inflamația peretelui arterelor este cauza reală a afecțiunilor cardiovasculare, ne conduc încet către o schimbare de paradigmă în ceea ce privește modul în care va fi abordată tratarea afecțiunilor cardiovasculare și a altor afecțiuni cronice.

Vechile recomandări au creat epidemii de obezitate și de diabet, ale căror consecințe au surclasat epidemiile de ciumă din istorie în ceea ce privește mortalitatea, suferința umană și consecințele economice grave.

În ciuda faptului că un procent foarte mare din populație își administrează statine costisitoare și în ciuda faptului că am redus conținutul de grăsime în dietele noastre, mai mult ca niciodată, anul acesta, oamenii vor muri de afecțiuni cardiovasculare.

Statististicile desfășurate de American Heart Association arată că peste 75 de milioane de americani suferă în prezent de boli de inimă, 20 de milioane au diabet zaharat și 57 de milioane au pre-diabet. Aceste afecțiuni afectează oameni din ce în ce mai tineri, într-un număr din ce în ce mai mare în fiecare an.

Spus într-un mod limpede și simplu, fără prezența inflamației în organism, colesterolul nu s-ar acumula pe peretele vaselor sanguine și nu ar cauza afecțiuni cardiovasculare și accident vascular cerebral. Fără inflamație, colesterolul ar circula liber prin tot organismul, așa cum e natural. Inflamația este cea care face ca acest colesterol să rămână blocat.

Inflamația nu este complicată – acesta este răspunsul natural de apărare al organismului împotriva unui invadator străin, cum ar fi o bacterie, toxină sau virus. Ciclul natural de inflamare este perfect pentru a-și proteja organismul de acești invadatori. Cu toate acestea, dacă vom expune organismul la toxine sau la alimente pentru care organismul uman nu a fost făcut să proceseze, apare o afecțiune numită inflamație cronică.

Ce om grijuliu s-ar expune în mod voit și în mod repetat la alimente sau la alte substanțe despre care este cunoscut faptul că pot aduce un prejudiciu organismului? Ei bine, poate fumătorii, dar aceștia au făcut această alegere voit. Ceilalți dintre noi am urmat recomandările generale în ceea ce privește dieta, o dietă săracă în grăsimi și bogată în carbohidrați polinesaturați, necunoscând faptul că producem un prejudiciu repetat vaselor noastre sanguine. Acest prejudiciu repetat creează inflamația cronică care provoacă boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și obezitate.

Permiteți-mi să repet: prejudiciile repetate și inflamația la nivelul vaselor sanguine este cauzată de o dietă săracă în grăsimi.

Care sunt principalii vinovați pentru apariția inflamației cronice? Spus într-un mod simplu, aceștia sunt carbohidrații foarte procesați (zahăr, făină și toate produsele obținute din acestea) și consumul în exces de uleiuri vegetale omega 6, cum  ar fi cele de soia, de porumb și de floarea soarelui, uleiuri care se regăsesc în conținutul unui număr mare de alimente procesate.

Petreceți câteva momente imaginându-vă o perie aspră frecată repetat pe pielea moale până când aceasta devine roșie, într-o stare apropiată de sângerare. Să spunem că faci asta de mai multe ori pe zi (…), timp de cinci ani. În cazul în care ai putea tolera acest periaj dureros, vei suferi de o sângerare, o zonă infectată și umflată care ar deveni din ce în ce mai afectată cu fiecare periaj repetat. Aceasta este o modalitate foarte bună prin care poți vizualiza procesul inflamator care ar putea avea loc în corpul tău chiar acum.

Indiferent de locul unde are loc acest proces inflamator, extern sau intern, este același lucru. Am privit în interiorul a mii și mii de artere. O arteră afectată arată ca și cum cineva a luat o perie și a frecat-o în mod repetat. De mai multe ori pe zi, în fiecare zi, alimentele pe care le consumăm pot crea mici leziuni care se pot transforma în leziuni mult mai mari, determinând organismul să răspundă, în mod continuu și în mod corespunzător, cu inflamația.

Cu toate că noi ne bucurăm de gustul unei prăjituri dulci, corpurile noastre răspund alarmant, ca și când la nivelul organismului tocmai a sosit un invadator străin. Alimentele bogate în zahăr și în carbohidrați simpli, sau prelucrate cu ajutorul uleiurilor omega 6 pentru a le spori termenul de valabilitate, au dominat dieta în ultimii ani. Aceste alimente au otrăvit încet pe toată lumea.”

Dr. Dwight Lundell, M.D.

Sursa: e-mail

30 thoughts on “Confesiunea unui chirurg cardiolog

 1. Tot felul de păreri. Asta de aici nu diferă în fond cu nimic de cea care afirma ca trebuie redus aportul de grăsimi. Peste câţiva ani se va veni cu altă descoperire şi asta va pica în aceeaşi manieră ca şi cea anterioară.
  Administrarea de statine, de exemplu, marele răspuns la invazia colesterolului, este conform unui studiu, evident american, aproape inutila. Asta in urma declaratiilor a doua mari voci in materie, care sustin in contradictoriu, fiecare foarte argumentat, aceasta opinie. Dublata de cercetari aplicate.

  1. Faptul că dr. Dwight pledează pentru o alimentație cu grăsimi, dar cu o reducere a carbohidraților polinesaturați, îl consider o noutate care poate schimba concepțiile de până acum. Rămâne de văzut dacă are dreptate.

   1. Da, e drept, dar dupa cat de multe experiente facute evident pe noi, dupa cati ani?
    Nu sunt împotriva spuselor lui, evident. Este doar o părere, o discuţie. Cred în medicină. Cred in puterea ei de a face minuni, A prelungit speranţa de viata a omenirii, este cert. Aşa cu toate bâjbîielile ei, rămâne, medicina, ceva de care nu ne putem lipsi.

   2. Medicina e vastă și mai are multe enigme de dezlegat. În felul lui, fiecare om e doctorul propriului corp și e bine să fie atent la semnalele transmise de acesta. Astfel, putem învăța câte puțin despre ce e bine să consumăm și ce nu.

 2. Hai că m-a pus pe gânduri doctorul în cauză. 🙂 O să mai citesc o dată articolul, prima oară am trecut destul de rapid.E o vorbă – “Câte bordeie, atâtea obiceie”. La fel şi în ceea ce priveşte subiectul “sănătate” – sfaturile unora se bat cap în cap cu sfaturile altora. Poate că (uneori) ajungem (din nou) şi la concluzia (alarmantă) că putem fi doar nişte cobai.
  Toate gândurile bune, Petru, important e să fim sănătoşi! 🙂

  1. Cobai am fost mereu și vom mai fi încă, de bunăvoie sau siliți de împrejurări. Cum s-a văzut recent în Franța, unde au murit niște studenți pe care se testau medicamente noi. După cum am spus mai sus, mai bine să experimentăm noi înșine câte puțin și să vedem ce-i convine organismului nostru, fiecare om fiind diferit și reacționând altfel.
   Urări de sănătate și voie bună, Cristian! 🙂

 3. “Verbul” este a mânca, a bea, a copula. Iisus a decretat că acestea sunt “păcate” şi că “lucrările cărnii ne duc în ispită”. Dar dacă nu ar duce în ispită, am muri. Însă, “Slavă Domnului”, ispita supravieţuieşte, oamenii, “Slavă Domnului”, continuă să trăiască.

  1. Tot ce a avut un început, va avea și un sfârșit, inclusiv specia umană. Tehnologia tot mai avansată și hrana tot mai procesată, pot fi lucruri bune, dar și fatale, în timp.

 4. Un echilibru in viata, inclusiv in alimentatie se impune…corpul ne spune ce si cat sa mancam ! Trebuie doar sa-i dam ascultare…Problema este ca fiecare parere are un interes anume…s-atunci revin -este bine sa nu exageram in ale “papicii”…Seara magica, draga Petru ! ❤

  1. Dacă suntem receptivi la semnalele corpului și știm să le descifrăm, totul devine mai simplu, mai ales când e vorba de mâncare. Mai e nevoie „doar” de un venit pe măsură, pentru a ne cumpăra hrană sănătoasă. Toate cele bune și benefice! ❤

 5. Cate s-ar putea spune…
  Eu sper ca tot mai multi oameni vor intelege ce este bun si ce este rau pentru ei, indiferent de ce este “la moda”. Imi amintesc ce laudat a fost uleiul de palmier, in urma cu cativa ani. Acum gata, stim ca e naspa, dar noroc ca avem uleiul de cocos. Si asta e bun pentru orice, chiar daca se vinde in stare solida (ca si cel de palmier). Eu (mai nou) am trecut pe uleiul presat la rece, din floarea soarelui, produs in Maramures. Am impresia ca tot ce este de acasa e bun pentru fiecare…
  Zile frumoase!

  1. E bun și uleiul de măsline, tot presat la rece, doar că-i ceva mai scump. În schimb, știi sigur că nu-i contrafăcut sau îndoit, cum ar putea fi cel cumpărat de la țărani. Că și ei s-au șmecherit în ultima vreme. 😉

   1. Deja s-a demonstrat la nivel mare ca si cel de masline este amestec, asa ca… Iti spun din experienta ca la restaurante nu se foloseste ulei de masline curat 😦 . Pana una-alta am incredere in firmele mici de la noi (afaceri de familie), pentru ca stiu cat sunt de vanate de controale, in speranta ca le gasesc bube si le desfiinteaza.

   1. Te-am asteptat la mine de Ziua Monarhiei
    sa-ti dau de baut oarece tarie,
    dar cum NU ai venit,
    eu singur m-am “servit ” !!! 🙂 🙂 🙂
    Zi faina,Petru ! 🙂
    Aliosa.

 6. ” O cura puternica cu vitamina C previne bolile de inima,dar nu este agreat de institutii medicale si de industria farmaceutica care castiga miliarde de dolari din operatii si medicamentele ce se folosesc in terapii pentru boli cardiovasculare spun cei dela echipa Canadiana condusa de Dr G. C. Willis”.Tot ce se poate insa hrana care consumam zilnic plina cu chimicale ne afecteaza sanatatea sigur.O seara minunata iti doresc!:)

  1. Cea mai bună administrare de vitamina C este cea care se face direct din fructe și legume. De aceea e bine să le consumăm zilnic, în stare proaspătă. Sănătate multă și bucurii pe măsură, dragă Gabi! 🙂

 7. Ce de informații contradictorii, în acest domeniu al sănătății noastre. Unii spun una, alții susșin contrariul…. iar adevărul este pe la mijloc. Cred că bătrânii noștri, cu înțelepciunea și cumpătarea lor, știau mai bine cum să ai un stil de viață frumos și sănătos. Mâncau de toate, dar cu moderație, beau ceva natural, atunci când era cazul, munceau pe rupte, dar se și veseleau, plângeau la necaz. Dar erau ei înșiși și nu mai se stresau atâta despre…. colesterol! Am uitat toate acestea și trăim atât de nesănătos….
  Sănătate și numai bine, dragă Petru! 🙂

  1. Mâncarea ca mâncarea, dar lenea ne omoară mai tare, pe mulți dintre noi. Birturile și magazinele sunt pline de clienți, dar nu prea vedem cosași la muncă, deși iarba-i până la brâu.
   Să-ți fie ziua minunată, dragă Alex! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s