Măi românilor, sunteți zdraveni la cap?

Am citit una dintre cele mai tranșante, dure replici din partea unui străin transmisă poporului nostru. Și acesta nu este orice străin, ci chiar ambasadorul Norvegiei în România. Reacția lui în legătură cu România este una dură, și ceea ce spune el poate ne va ajuta pe toți să ne trezim la realitate, transmite ampress.ro.

Omul acesta, diplomat venit dintr-o țară în care nu prea crește nici grâul, nici floarea soarelui, nici leușteanul, nu pricepe cum o țară cu un asemenea pământ, toată traversată de izvoare și izvorașe, capabilă să hrănească fără probleme, cu îndestulare, 90 de milioane de oameni, nu-i în stare să hrănească o populație de cinci ori mai mică.

E un uriaș paradox, zice ambasadorul, exprimându-și astfel perplexitatea. E, citesc eu pe dedesuptul răgnetului dojenitor, o idioțenie. Cum să imporți tu, România, cireșe din Africa de Sud, usturoi din China, fasole din Etiopia, praz din Egipt, mere din Polonia, lăptuci din Brazilia? Cum să cumperi struguri când ai podgorii care produc cele mai diverse soiuri de masă și de vin, încât să umpli toate mesele princiare ale lumii?

Cum să cumperi, măi România, nu ți-e rușine, struguri de masă din soiul Italia, veniți chiar din Italia, când și nesăpată o vie de la Drăgășani sau Pietroasele sau Valea Călugărească sau Odobești îți pot da struguri de masă la fel de buni, dacă nu mai buni decât cei cumpărați din Cizmă și stropiți abundent cu pesticide?

Se miră ambasadorul Norvegiei (…), într-o conferință publică și o sută de politicieni și oameni de afaceri și de gură cască prezenți în sală îi dau tâmp dreptate și apoi pleacă acasă liniștiți. Alo, domnule Guvern, ai vreo soluție să nu mai cumpărăm praz din Egipt, fiindcă se ridică Nea Mărin din mormânt, fiindcă-i insulți nu doar Băileștii, ci și opera umoristică?

Alo, nea ministrule agricol, ai vreo idee cum să nu mai cumpărăm vagoane de usturoi din China, fertilizat cu căcat uman, fiindcă chinezii nu aruncă nimic și găsesc utilitate și produsului ieșit din găoază, și să folosim usturoiul nostru, îngrășat cu gunoi de grajd, fiindcă la noi crește un usturoi mai bun și mai usturoi ca usturoiul lor, cu condiția să-l pui în pământ?

Ne spune, nu un neica nimeni, ci un diplomat care nu-și pierde cumpătul cu una cu două, uluit – din iubire pentru noi, fiindcă altă motivație n-ar avea – că suntem, ca să nu zică idioți, paradoxali. Da, nea norvegianule! Suntem un paradox european. Și dacă mai cauți nițel, mai găsești și alte paradoxuri. Îți mai zic eu unul. Acum un sfert de veac, exportam mobilă în toată lumea.

Pădurile noastre erau vândute ca viori și paturi și scrinuri sculptate. Nemții cumpărau, era singura șmecherie îngăduită, în lădițe de lemn, musai în lădițe de lemn, legume și fructe românești. Îi interesau în primul rând lădițele. Azi vindem, în lumea arabă mai întâi, apoi în lumea europeană și-n toate lumile, exclusiv bușteni. Lemn brut. Cumpărăm de-ale gurii.

Cumpărăm grâu pentru țara grânelor și cumpărăm cireșe. Când, mă întreb, vom cumpăra și dude? Din Guinea Bissau sau din Tanganica? Și zarzăre. Încă nu importăm zarzăre. Să cumpărăm și zarzăre. Da, domnule norvegian, ai slobozit un strigăt pe care-l recepționez ca pe o dovadă de dragoste. Transmite dragostea asta care să ne trezească, chiar dacă te ferești să ne numești idioți, ci doar paradoxali.

Sursa: „Graiul Maramureșului”

37 thoughts on “Măi românilor, sunteți zdraveni la cap?

 1. Nu e bine deloc sa citim asa ceva. Daca ne trezim, doamne fereste, si ne apucam sa infigem si noi grauntele de usturoi in glie? Cine stie ce poate fi apoi cu noi… Nu-i bine. Deloc nu-i bine!

 2. Felicitari Diplomatului!
  Noi nu ne mai trezim, (parerea maea).
  Nu poate fi nimic de bine, pacat, mare pacat.
  O zi placuta !:)

  1. Și nici măcar nu e singurul care ne-o spune verde-n față. Dar noi ascultăm, ne minunăm și dăm vina pe alții, omițând că și noi suntem români.
   Gânduri calde și sentimente pe măsură, Ileana! 🙂

 3. E foarte grav atunci când vin străinii în bătătura ta pentru a-ţi spune ce să faci – concluziile ar trebui trase (mai ales) de cei care răspund (sau pretind că răspund) de bunul mers al lucrurilor. Măsurile puteau fi luate de multă vreme, însă de la revoluţie încoace tot umblăm cu manşetele murdare, cămaşa scoasă din pantaloni, cu tivul desfăcut, rupţi în tur, lăţoşi şi jegoşi în toate domeniile. Această boală e o boală gravă – a scris Păunescu demult.
  Nici eu nu cred că ne mai facem bine, chiar dacă încerc să-mi păstrez optimismul. Însă m-am săturat de sintagma “speranţa moare ultima”… Nu văd însănătoşirea, nu văd ieşirea, poate doar (încă) o intrare pe uşa din dos pentru a mai şparli unii câte ceva. România moare cu zile, cam asta ar fi descrierea.

  1. Pe ici pe colo, se mai găsește câte un investitor care încearcă să cultive pământul, să crească animale și să scoată profit din asta. Dar, după cum o spun tot ei, dacă respecți toate legile și plătești toate taxele, e aproape imposibil să reziști pe piață. Așadar, o mare vină pentru situația actuală vine de la legislația stufoasă și contradictorie, care mai mult îl sufocă pe fermier, decât să-l ajute.

 4. Ferma animalelor s-a desființat. Rămase libere, animalele au zburdat un pic prin pădurea capitalistă și le-au mâncat lupii.

  D-l ambasador are evident dreptate, spune lucruri la mintea cocoșului, pe care le știe de multă vreme toată lumea. Dar oare de ce le spune?
  (E faină și poza. Părul vopsit – penibil.)

  1. E adevărat că asemenea lucruri s-au tot spus de două decenii, dar tot nu au ajuns să miște ceva, acolo unde trebuie. De aceea, nu strică niciodată să fie amintite, în speranța că odată și odată, va răsări ceva bun din aceste adevăruri evidente.

   1. Știți, nu e greu ca România să hrănească 90 de milioane de oameni. Problema este fărâmițarea proprietății agricole și practicarea agriculturii ”de subzistență”. Îi facem pe oameni să-și vândă pământul și vor apărea mari producători. Dar asta ne dorim? Sau ar vrea cineva să ne dorim asta?

   2. Și în țările occidentale se asociază producătorii, iar avantajele sunt evidente dacă pune fiecare umărul. Un fermier român, cu o afacere mai mică, e o pradă ușoară în fața birocrației din țara noastră, care, în loc să-l ajute, îi pune piedici. Dacă s-ar schimba în bine concepția statului, producătorii mici și mari ar pune pământul la treabă și s-ar vedea.

 5. Nu inteleg de unde vine aceasta stire. Ambasadorul Norvegiei in Romania (plus Rep Moldova) este o persoana de sex feminin, dna Tove Bruvik Westberg. Este ambasador in Romania din 2013. Are ca studii de baza masterat in sociologie, si inainte de a deveni ambasador, a lucrat multi ani ca functionar de cariera de tip consilier la Ministerul de Externe din Norvegia. Singurul discurs din partea dansei vag legat de agricultura pe care l-am putut gasi a fost despre sprijinirea unui proiect de epurare a apei in mod ecologic cu stuf in cadrul dezvoltarii agroturismului din Maramures, sau ceva vag diplomatic de genul asta, in nici un caz ceva care sa semene cu directivele prezentate mai sus.

  1. După cum am specificat la final, articolul este preluat din ziarul județean „Graiul Maramureșului”, apărut săptămâna trecută. Dacă redactorii acestui cotidian au considerat că acest discurs, chiar dacă-i mai vechi, continuă să fie de actualitate, nu pot decât să fiu de acord cu ei. Mai ales că eu nu îl mai auzisem.

 6. Acum stau sa ma chinui sa aflu cine e ala de a spus gogomaniile de mai sus, in stare probabil profund intoxicata cu alcool, ca in nici un caz nu poate fi un diplomat scandinav de cariera, (nici vechi, nici modern contemporan) !

 7. Va doresc o saptamana plina de impliniri si vreme buna ❗

  E de rau cand ne atrag altii atentia asupra a ceea ce avem si avem si de facut doar ca probabil acest domn nu cunoaste ce i se intampla Romaniei pentru ca tarile Europei deocamdata nu sunt implicate in nici un experiment si nici nu li s-a spus vreodata adevarul ce se intampla in batrana Europa cu adevarat. Desigur ca nu mai avem nici o sansa decat daca suntem cu adevarat credinciosi si asteptam un miracol prin ajutorul venit de la Dumnezeu pentru a scapa de lighioana ce ne-a prins in gheara cu ajutorul substantial dat de romanii nostri care aveau obligatia sa vegheze asupra Romaniei si a poporului roman.
  Daca aveti timp citind ce scrie in aceasta pagina ne induce ideea unui adevar posibil. Poate asa intelegem mai bine si ne decidem daca mai avem drept de speranta ori ba.

  https://2blackjack1.wordpress.com/2014/05/25/institutul-de-la-aspen-si-tradarea-sefilor-sri-ului-suntem-sub-controlul-masoneriei-din-statele-unite

  Multumesc Petru pentru postare si chiar m-ai surprins cu ea stiind ca nu-ti face placere sa abordezi astfel de subiecte fiind scarbit ca multi dintre noi de tot si toate ce se petrec in Romanica noastra.

 8. Articolul de mai sus este creatia dlui Lucian Avramescu, poet si jurnalist, si a aparut in august 2015 in Monitorul de Suceava. Fotografia il reprezinta pe fostul ambasador al Norvegiei in Romania (si Rep Moldova), intre 2008 si primavara 2013, dl Oystein Hovdkinn, cu studii de baza de masterat in filologie, diplomat de cariera din 1976, in prezent probabil pensionat. Cateva fragmente din articolul de mai sus apartin unor declaratii de presa diferite rostite de dl Hovdkinn intre 2010 si 2013, cu ocazia sprijinului financiar norvegian de milioane de euro in diverse granturi catre diverse NGO din Romania, plus in legatura cu sprijinul pt granturi europeene pt dezvoltarea agriculturii bio in Romania, insa sunt colate si prezentate de dl Lucian Avramescu in mod tendentios si total iesit din context, ca si cum dl ambasador ar “dojeni” poporul roman, ceea ce reprezinta o mare distorsiune care poate crea mari neintelegeri si sentimente deosebit de neplacute. Insa dat fiind ca atat dl ambasador Hovdkinn cat si dl Avramescu sunt cam de aceeasi varsta, unul nascut in 1947, si celalalt in 1948, eu personal nu am de gand sa raman cu sentimente neplacute, ci am de gand sa interpretez articolul de mai sus ca un mic tablou simpatic care face reclama unor bunici care incearca sa discute unul cu altul in parc pe o banca, fiecare pe limba lui, plus ambii cam tari de ureche, eventual si cu fire asa de la castile de tradus in urechi, cu aparatele momentan bazaind in mod disfunctional ! Pt ca noi sa nu ramanem cu amintiri neplacute despre dl Hovdkinn, am sa citez dintr-un interviu in care a fost rugat sa prezinte etosul cultural al unui norvegian in 3 cuvinte, asa ca sa fie inteles de romani, si dansul a ales, (ca imagine de sine ideala desigur, nu ca asa ar fi dpdv realist obiectiv, deoarece aceste imagini de sine sunt ff subiective, plus se mai schimba in timp, in conditiile europeene in care imaginea de sine national cultural identitara e asa mai mult bazata pe literatura pasoptista), “naiv, rezervat, cu inima calda”.

 9. Eu zic ca mananc cu placere daca stiu ca e cumparat de la piata direct de la producatori ,zarzavaturi ,fructe ,miere etc restul nu prea avem incotro daca toare magazinele sunt pline de produse din import pline cu chimicale.Am vazut ca sunt semnalate pe harta producatori cu ferme cu care poti lua contactul de a putea comanda produse romanesti!O seara minunata iti doresc!:)

  1. Da, am primit si eu un email si se pare ca la Odorheiul Secuiesc o familie a pastrat samanta romaneasca de la mai multe legume si a reusit pana in prezent sa mai dea la inca 70 de familii din tara cu conditia sa lucreze si sa inmulteasca samanta sa se poata transmite tuturor celor ce vor sa se ocupe cu legumicultura, sa avem pe piata produsele noastre din pamantul nostru bun si sanatos sa nu ne imbolnavim cu ce ni se da pe piata mai ales ca riscul este mare la copilasi. ❤

  2. Și eu cumpăr cât mai multe alimente de la producător, dar nu întotdeauna sunt sigur că sunt de calitate sau producătorul e veritabil. Mai ales când văd legume și fructe frumoase, parcă prea frumoase să fie de pe la noi. O zi cu mult soare, dragă Gabi! 🙂

 10. In definitiv nu are importanta in ce an sau care diplomat a spus lucrurilor pe nume. Important este ca noi, romanii, stim ce ni se intampla dar nu facem nimic. Inca mergem la vot, chiar daca suntem convinsi ca nu ne reprezinta niciunul dintre candidati. Inca le dam voie sa ni-i arate la tv, sa le fie rostit numele, sa fie numiti vip-uri, sa-si caste gura. Avem ceea ce meritam, cred ca asta este adevarul dureros.
  La inceputul primaverii prin Bucuresti se vindea leurda bulgareasca 🙂 !

  1. Așa cum personajele și metehnele din schițele lui Caragiale nu s-au demodat până în zilele noastre, la fel se întâmplă cu unele discursuri sau luări de poziție drastice, pe care nu e bine să le uităm, ci să le scoatem mereu prin mass media. Până când nu mai sunt de actualitate. 🙂

 11. Foarte adevărat! Dar lenea-i cât casa la unii din păcate! Când vin în România traversez de la un capăt la altul țara și mă uimesc unele zone când văd atât de mult teren nelucrat!

  1. Alta era priveliștea acu’ trei decenii. Mergeam cu trenul și admiram mii de hectare cu grâne și cirezi nenumărate de vite. Parcă suntem în altă țară.

 12. Mai, e greu de lucrat pamantul, si majoritatea agricultorilor europeeni sunt subventionati ff puternic de la bugetul tarii. In plus daca te duci in Norvegia la magazin, sau chiar daca te dduci la o taraba volanta de agricultor, zau, nu gasesti mai nimic de mancare, totul e ff auster, pe bune, chiar si la supermarket, fie ca e de import sau nu, efectiv nu exista mancare, si chiar pot sa inteleg cum primul lucru care l-ar remarca un norvegian venit in Romania sa fie abundenta de importuri intr-o tara care teoretic are teren arabil. Insa straight-stra-bunicii mei cand au venit la oras la sf sec 19-inc sec 20, tocmai de foame au venit, pt ca oricat de mult ar fi incercat agricultural, degeaba s-ar fi chinuit, lumea deja era lesinata de foame la tara cand era Romania agrara, sau oricum depindea de capriciile vremii, chiar si razesii cu pamant propriu, daramite iobagii sau cei care aveau multi copii, si trebuiau sa imparta un petec la mai multi (dupa reformele agrare). Desigur cine azi capata subventii si fonduri europeene si are o idee buna si motivatie de a cultiva ceva bio, va fi fi tentat dupa aia sa exporte bio scump sau chiar sa si vanda bio scump local, insa asta e initiativa de business personal, nu se poate astepta nimeni ca ar deveni ceva ff extins la nivel national sau ca Romania si-ar restructura intreaga economie ca sa se axeze doar pe turism si agricultura, (asa ca la sf sec 19), deoarece pur si simplu e imposibil. (Dupa parerea mea). Desi desigur ca e bine ca lumea sa isi poata permita sa consume cat mai multe fructe si legume de productie din Romania, de ex eu as cumpara des visine, ca nu se gasesc, as cumpara si dude, si zarzari, si flori de salcam, ca nici din astea nu mai se gasesc sau sunt ff scumpe, dar eu cand eram mic culegeam de pe jos sau din copaci sau de la visinul lui bunica si-mi placeau ! (Ca sa adresez si partea nostalgica a consumului de mancare speciala de lux, ca desigur ca ma pot descurca altfel si cu mere si biscuiti industriali, plus iaurt degresat cu Euri, ca in Norvegia, ca in Romania, ca peste tot !)

  1. Dacă se dorește cu adevărat, se poate, așa cum vedem intreprinzători curajoși care au pornit de la zero și, cu bani europeni, i-au făcut să se minuneze și pe străini. Și asta fără ajutor din partea statului. Doar că sunt prea puțini la câtă suprafață arabilă avem.

 13. Ambasadorul nu stie oare de retail-urile care dicteaza regulile jocului si pe care domnii nostri guvernanti le pupa in fund de frica de-a nu se pune rau cu tarile unde se duce ditamai profitul facut din banii romanilor ?

  1. Eu cred că știe, iar discursul de mai sus se adresează în primul rând legiuitorilor și guvernanților. Doar că ei nu au urechi pentru așa ceva, ori se fac că plouă.

 14. Romania are nevoie de mult mai mult decat reactia acestui domn. Are nevoie de decizii noi, de oameni care pot schimba ceva. E greu insa atunci cand educația romanilor e la pamant. La noi oamenii trag sa aiba cat mai mult ai lor.. nu toata lumea

  1. De 25 de ani așteptăm acei oameni capabili și de bună credință. Doar că, în ultima vreme, ne-au pierit speranțele și nici nu mai mergem la vot. Cu o apatie generală, nu putem schimba mai nimic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.